Dodaj do ulubionych

PIT na ostatnią chwilę

26.04.07, 22:52
A może tak bez histerii o spóźnieniach: 100 zł wzwyż ????
A może dziennikarz przeczytałby przepis:

"Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu
organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji,
przez co naraża podatek na uszczuplenie, podlega karze grzywny do 720 stawek
dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie...
jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego
progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe."
art. 54 kks

Nie pomagajcie urzędom lekceważyć prawa i nie traktujcie ludzi jak owce do
strzyżenia !

Obserwuj wątek
    • jan-s 1% nie zapomnij - to twoj obywatelski obowiazek 26.04.07, 23:38
      Wplac 1% podatkow komus kto zrobi z tych pieniedzy lepszy pożytek niz politycy.
      Polecam ochrone przyrody - www.peregrinus.pl/spons_opp.htm
      • mary_elx nie piernicz 29.04.07, 09:40
        Obywatelskim obowiązkiem twoim to jest MĄDRE GŁOSOWANIE. Jak głosowałeś na na
        obecną władzę, to nie kwestionuj jej decyzji - to są TWOJE DECYZJE.
    • praga_waw PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 00:56
      Pzypominamy pani Waltz o złożeniu odpowiedniego PITu do 30 kwietnia.
      • pompompom Re: PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 17:01
        martw się o siebie.
    • Gość: :)))) PIT na ostatnią chwilę IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 01:08
      Napiszę Wam coś śmiesznego. Mi wyszedł podatek należny 1 zł. Tak! Jakoś tak dziwnie się wszystko
      zbilansowało! Ale muszę tę sumę przekać do US, wysłać pół lasu kartek A4, napluć na kopertę i przylepić
      znaczek... Będę ładnych parę złotych do tyłu. Ale co tam dla tego państwa MOJE parę złotych! Jak
      splunięcie. W obliczu tysięcy, które państwo ze mnie wycisnęło, dla mnie też to niewiele. Mam ochotę
      nasypać cukru-pudru do koperty. Może jakiś urzędas pomyśli, że to wąglik i dostanie ataku? Byłby
      pożytek dla społeczeństwa!!!
      • pompompom Re: PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 17:03
        Ha, mnie też tyle wyszło do zapłacenia. Wysłałam przelew, a później dowiedziłam
        się, że poniżej 5 zeta nie musiłam się fatygować. Ale trudno, niech mają te
        moje 1 (JEDEN ) złotych
      • Gość: warszawski cwaniak Re: PIT na ostatnią chwilę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:03
        >Ale co tam dla tego państwa MOJE
        > parę złotych!

A dla TAMTEGO (jakiegokolwiek innego) państwa to uważasz, nie miałoby
        znaczenia? Najbardziej psioczą na Polskę ci, którzy nie znają realiów
        zagranicznych. Zapewniam cię, że w każdym innym kraju wymaganoby od ciebie
        dokładnie tego samego (z tą różnica, że nie 1 złoty, tylko 1 euro, funt czy
        dolar). Zwłaszcza w tak uwielbianym przez Polaków USA by ci nie przepuscili.
        Jeszcze by cię za tego 1 dolara do paki wsadzili, gdybyś nie zapłacił. Akurat w
        Polsce biurokracja jest (jeszcze) w miarę ograniczona i nie oderwana od
        zdrowego rozsądku.
    • Gość: Al PIT na ostatnią chwilę IP: 83.18.102.* 27.04.07, 09:46
      "urzedomat" to nawiększe badziewie z jakim się spotkałem, non stop się zacina,
      a odblokowanie badziewia zajmuje ok. 30 min... nie ma co się denerwować tylko
      trzeba odstać swoje i odać PIT pani w okienku!
    • slbm PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 14:31
      A ja uważam, że nie powinno się robić żadnej histerii z ostatniego dnia
      składania PITów. I broń Boże jakichkolwiek wydłużonych godzin - o godzinie 16
      powinny zostać zamknięte okienka i fajrant. Ludzie drodzy, każdy dostał swoje
      PITy z zakładu pracy dwa miesiące temu - zgodnie z przepisami. Mieliśmy na to
      wszyscy DWA MIESIĄCE. Jak ktoś jest gapa (żeby nie użyć mocniejszych słów)i
      czeka na ostatnią godzinę ostatniego dnia, to powinien się liczyć z tym, że
      będzie kolejka, że nie zdąży i że mu dosuną karę (podobnie jak mu się popsuje
      samochód, będą korki etc.). Jakby tak się stało w jednym roku - zamknięto by te
      okienka w całej Polsce zgodnie z rozkładem jazdy zostawiając ludzi pod drzwiami
      urzędu z karą do zapłacenia, to za rok problem by nie istniał.
      Zresztą tak w tym kraju ze wszystkim. To samo graliśmy z prawami jazdy. Też
      ludzie mieli kupę czasu na wymianę, a potem się podniosło larum, że kolejki i
      że się nie zdąży, bo wszyscy czekali do końca grudnia. I prasa popierała
      niezaradnych postulując wydłużenie terminów. W imię czego? Promowania
      niezaradności i gapiostwa? Wszelkie tego typu chwyty - dłuższe godziny pracy,
      przesuwanie terminów "nadzwyczajne" itd. - uczą ludzi jednego - że i tak nie
      warto przestrzegać prawa, bo "dużo nas będzie, to nic nam nie zrobią".
      • pompompom Re: PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 17:14
        Całkiem słuszny post. 2 miesiące to aż nadto. Sama nie jestem zbyt biegła w
        takich wyliczeniach, ale z pitem jakos daję sobie radę. Zrobiłam w ciągu 20
        minut ze sprawdzeniem.
        Ale my tak lubimy na ostatnią chwilę, a potem na poczcie i w urzędach
        kilometrowe kolejki.
        Ps. Uwielbiam jak przychodzi takie coś na pocztę i jak juz jest przy okienku to
        dopiero zastanawia się co on miał wysłać. Stoi potem, blokuje kolejkę i dopiero
        wypisuje druczki na polecone, adresuje kopertę. Biedaczysko nie potrafił
        samodzielnie wypisać świstka na polecony z rubryczkami. Dobrze, że to co ma
        wysłać ma już napisane, choć zdarzają się tacy co na kolanie dopisują.
      • Gość: qqq Re: PIT na ostatnią chwilę IP: *.jjs.pl 27.04.07, 19:38
        zastanów się zanim coś napiszesz a zwłaszcza tak dużo. Nie przyszło Ci do głowy
        że są tacy, którzy muszą całkiem sporo zapłacić podatku? I wtedy każdy dzień to
        wymierne oszczędności bo pieniądze na koncie pracują a debet wręcz przeciwnie
        • dorsai68 Re: PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 19:42
          Tym bardziej, zamiast do US można pójść na pocztę. Przecież nie ma obowiązku składania deklaracji osobiście.
        • Gość: muszęcałkiemsporo Re: PIT na ostatnią chwilę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:10
          Tacy ludzie zwykle szanują swój czas, a już na pewno nie pozwolą sobie na
          głupią wpadke w postaci spóźnienia. Sam się zastanów, zanim coś napiszesz.
        • pompompom Re: PIT na ostatnią chwilę 27.04.07, 21:56
          Owszem, słyszałam i takie opinie. Obawiam się jednak, że tych osób jest
          niewiele. Gros z kolejkowiczów tzw. ostaniej szansy to ludzie, którzy albo
          niczego nie muszą dopłacać, albo są to jakieś groszowe kwoty. Zresztą nie żyję
          na pustyni i mam uszy. Nie raz i nie dwa słyszałam: Oj ten pit jeszcze, ale to
          potem, a potem Ojej pit! I dawaj w ostatniej chwili wypełniać na poczcie,
          najlepiej przy okienku.
        • slbm Re: PIT na ostatnią chwilę 29.04.07, 23:09
          Zastanowiłem się. Jak ktoś ma dużo podatku do zapłacenia, to powinien myśleć. I
          załatwiać takie sprawy zawczasu. A jak chce mieć kasę do ostatniego dnia - to
          jego własne osobiste ryzyko że nie zdąży - tak samo jak ze wszystkim. Dlaczego
          państwo ma komuś takiemu iść na rękę szczególnie? Dlaczego osoba, która odkłada
          na ostatni dzień ma mieć w jakimkolwiek stopniu łatwiej? Dlaczego państwo
          zachęca do zwlekania - w dodatku na własną szkodę? Nigdzie w przepisach nie
          jest napisane, że podatnik ma gwarantowaną możliwość złożenia zeznania
          ostatniego dnia!

A tak swoją drogą - zastanawiałeś się kto płaci za nadgodziny urzędników tego
          magicznego ostatniego dnia? Oczywiście - budżet państwa. I ja się pytam -
          dlaczego ja mam za to płacić?
    • Gość: warszawski cwaniak Ludzie to jednak głupi są! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:57
      Po cholerę zostawiać to sobie na ostatnią chwilę, skoro wiadomo, że zawsze są
      wtedy kolejki. Przecież nie zapłacą mniej, jak przyjdą później. Co się
      odwlecze, to nie uciecze...
    • Gość: Bleh A po co w urzędzie? IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 23:01
      Skoro można iść na pocztę? kolejki będą dopiero od 20.00 na poczcie głównej...
      Bez sensu stać w ogonie w urzędzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka