Gość: Junior IP: 80.55.19.* 28.05.03, 08:19 Ja jestem jak najbardziej za tym by guziki były aktywne również w czasie lata. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aania A ja jestem przeciw - niech się wietrzy IP: 194.181.0.* 28.05.03, 09:38 tym bardziej że w tramwajach jest duszno i śmierdzi; czasem mam ochotę zaproponować komuś, że mu kupię mydło w prezencie (znacznie częściej dotyczy to osobników płci tzw. "męskiej"). I moim zdaniem to właśnie takie artykuły robia ludziom w głowie zamęt, nie wiedzą czy mają naciskać czy nie - gdyby tego nie wałkować, to nikt by nie zauważył, pasażerowie naciskaliby dalej nie zmieniając swoich nawyków, drzwi by sie otwierały i tak i co by to komu szkodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: A ja jestem przeciw - niech się wietrzy IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 09:41 > tym bardziej że w tramwajach jest duszno i śmierdzi; czasem > mam ochotę zaproponować komuś, że mu kupię mydło w prezencie A co ma do tego "guzik"? Obojetnie, czy bedzie, czy nie bedzie uzywany beda sie myc? NIE. Nie wiem co ma sie wietrzyc? Tramwaj latem w otwartych drzwiach wciaga wyziewy spod podwozia - super "perfumy" silnikow i przetwornicy. Jak ktos ma na to ochote, to zawsze moze ow guzik klepnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Tak trzymac! IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 09:42 Tak trzymac GW! Nie dawajcie za wygrana. Moze czas przewietrzyc ZTM z Czaplowych przybled. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroy Bezmyślność ZTMu i nawyki poprzedniej epoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 10:18 Cała ta sprawa potwierdza bezmyślność władz ZTM'u i ich przywiązanie do czasów komuny, gdy można było trwonić bezkarnie publiczne pieniądze. Dlaczego nikt nie może zrozumieć, że guziki w tramwajach i autobusach nie służą tylko do zatrzymywania ciepła (lub chłodu) w pojazdach. W niemieckim metrze też drzwi otwiera się "guzikiem" i raczej nie chodzi o to, że na stacji metra jest zimniej lub cieplej niż w wagonie. Dla Niemców powód jest oczywisty - oszczędność energii i mechanizmów (oszczędność osiąga czasem nawet taką formę, że można otworzyć tylko jedną połówkę drzwi). Oczywiście większość urzędasów w ZTM (ale i pewnie większość Polaków) stwierdzi że oszczędność energii potrzebnej do otwarcia drzwi jest znikoma. Jednak gdy policzymy wszystkie operacje otwierania drzwi to okazuje się, iż można przyoszczędzić niezłą sumkę. I to nas właśnie odróżnia od cywilizowanych krajów - oni faktycznie potrafią działać zgodnie z zasadą "myśl globalnie, działaj lokalnie" czego efekty widać w ich gospodarce. Może jakby kilku mądralińskich z ZTM'u straciło pracę za marnowanie tych pozornie drobnych, ale jednak publicznych pieniędzy, to obudziłoby to zdolności do myślenia u innych urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Chcemy IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 10:20 Zawsze mozna otwierać okna.Np. w poniedziałek jadąc do pracy weszłam do autobusu lini 512 i mało się nie przewróciłam-panował niemiłosierny zaduch i smród a wszystkie okna były zamknięte. Niektórzy lubią wąchac kwiaty a inni jak im skarpety śmierdzą. Pozdrawiam wszystkich :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Zamknąc drzwi na stałe IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 10:46 Zalety: 1.Oszczędność energii 2.Oszczędność mechanizmów drzwi 3.Mniejsze obciążenie tramwajów 4.Możliwość likwidacji nierentowngo srodka komunikacji z powodu małego wykorzystania 5.Istotny wpływ na kondycje fizyczną społeczeństwa-spacery,lub ewentualnie konieczność osiągnięcia sprawności pozwalającej na wchodzenie oknem 6.Oszczędności na środkach czystośći,będzie można wietrzyć,nie trzeba będzie myć. To na tyle,ale na pewno są jeszcze korzyści ,których nie wymieniłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 11:31 > 4.Możliwość likwidacji nierentowngo srodka komunikacji z powodu małego > wykorzystania Tramwaj nierentowny???? Co ty bredzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 12:44 Gość portalu: MZ napisał(a): > > 4.Możliwość likwidacji nierentowngo srodka komunikacji z powodu małego > > wykorzystania > > Tramwaj nierentowny???? Co ty bredzisz??? ======================= Tramwaj rentowny?????????????? Poszukaj sobie budżetu Warszawy i tam znajdź pozycję komunikacja miejska-dopłaty Odczytaj tam sobie ile miasto DOKŁADA do komunikacji miejskiej,jak dotrze do ciebie co to znaczy (że miasto dokłada),może też dotrze do ciebie ,że tramwaje warszawskie są instytucją wspomaganą z budżetu miasta,a więc nie będącą w stanie same na siebie zarobić. To kto bredzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 13:09 > > > 4.Możliwość likwidacji nierentowngo srodka komunikacji z powodu małego > > > wykorzystania > > > > Tramwaj nierentowny???? Co ty bredzisz??? > ======================= > Tramwaj rentowny?????????????? > Poszukaj sobie budżetu Warszawy i tam znajdź pozycję komunikacja miejska- > dopłaty > Odczytaj tam sobie ile miasto DOKŁADA do komunikacji miejskiej,jak dotrze do > ciebie co to znaczy (że miasto dokłada),może też dotrze do ciebie ,że > tramwaje warszawskie są instytucją wspomaganą z budżetu miasta,a więc nie > będącą w stanie same na siebie zarobić. Na calym swiecie tak jest. Kolej jest nierentowna, autobusy sa nierentowne. Sa inne argumenty, ktore przemawiaja za utrzymywaniem srodkow transportu publicznego. I gdy je rozwazysz, to staja sie one rentowne. Tramwaje spelniaja bardzo wazna role w transporcie miejskim i nie ma najmniejszych przeslanek do ich likwidacji, a nawet nalezy je rozbudowac o to co idiotycznym pomyslem zlikwidowano w latach 70-tych + dolaczyc nowe osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 13:17 W liczbach bezwzględnych jest nierentowny. Natomiast biorąc pod uwage to,tamto i owamto można udowodnić że jest rentowny. Ale udowodnić można wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 13:20 > W liczbach bezwzględnych jest nierentowny. > Natomiast biorąc pod uwage to,tamto i owamto można udowodnić że jest rentowny. > Ale udowodnić można wszystko Miasto jest naczyniem polaczonym i w rozrachunku calosciowym tramwaj jest rentowny. I tak nalezy na to patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 20:37 To jest nowomowa. Komunikacja w tym mieście jest nierentowna. I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 21:35 > To jest nowomowa. Frazes, ktorego uzywa sie gdy braknie innych argumentow. > Komunikacja w tym mieście jest nierentowna. W kazdym miescie jest nierentowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zamknąc drzwi na stałe IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 21:37 Argumenty nie docierają. Cały czas twierdzę tylko,że komunikacja jest nierentowna,o nic innego mi nie chodzi.Dziękuję za poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Komunikacja rentowna, nierentowna 29.05.03, 12:44 Przy obecnym sposobie obliczania rentowności (ile mamy z biletów - ile kosztuje utrzymanie = nierentowna) jest nieopłacalna. W przyszłości, przy obliczniu takim (ile mamy z biletów + ile oszczędzamy na niewydawaniu pieniędzy na ochronę środowiska + ile nie wydajemy na skutki wypadków - ile kosztuje utrzymanie = rentowna) stanie się opłacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor32 Re: Chcemy 'letniego guzika' w tramwajach 28.05.03, 10:42 DzieńDoberek, ja proponuje aby wprowadzić letnie trasy tramwajów i autobusów, tak żeby wszystkie trasy przebiegały w pobliżu Wisły i wtedy motorniczy lub kierowca musiałby się zatrzymać (np. na moście) i otworzyć wszystkie drzwi, aby wywietrzyć pojazd. Idąc dalej tym tokiem rozumowania, można wprowadzić zmiany nazwy ulic na nazwy letnie, które kojarzyłyby się z chłodem, a w zimie zmieniano by na takie, które kojarzyłyby się z ciepłem. Proponuje również wprowadzenie obowiązkowej kolorystyki zimowej i letniej dla wszystkich pojazdów poruszających się po Warszawie. A co jak wprowadzać letnie i zimowe zmiany to we wszystkim. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Chcemy IP: *.gpw.com.pl 28.05.03, 11:00 Piotrek! Dyrekcja ZTM ma rację podejmując decyzję, aby w miesiącach letnich drzwi w tramwajach otwierali wyłącznie motorniczowie. W naszych tramwajach jest w lecie duszno i przyda się "naturalna klimatyzacja". - "...otwieranie drzwi wyłącznie przy pomocy przycisków... np. w Berlinie...": nie przekonuje mnie ten argument, ponieważ np. w Denver (Colorado, USA) w szybkich tramwajach miejskich drzwi otwierane są automatycznie na każdym przystanku, a temperatury w lecie są tam zdecydowanie wyższe - czego doświadczyłem :-) - "...przywiązanie do czasów komuny..." - nie lubimy komuny, a komunałów używamy w wypowiedziach ;-) - "...oszczędność energii i mechanizmów...": jest znikoma - ich zużycie zdecydowanie wzrasta, gdy tramwaj stoi dłużej z powodu, że pasażerowie dopiero po pewnym czasie zaczynają szukać przycisku do otwarcia drzwi; i to z jednak, jak i z drugiej strony; jeżeli tramwaj nie zdąży odjechać z przystanku znajdującego się przed sygnalizacją świetlną, to stoi "podwójnie"; i gdzie tutaj oszczędność ? Nie wspominam tutaj o stratach w czasie pracy z powodu spóźnień pracowników itp. itd. - "...kilku mądralińskich z ZTM'u straciło pracę...": pracę powinni stracić nie "mądralińscy", tylko motorniczowie, którym nie chce się otwierać drzwi, czyli "ruszyć paluchem". Kończąc: Zwolenników "gorącego guzika" niech przekona fakt, że zaduch i podwyższona temperatura wewnątrz wagonów tramwajowych powoduje zasłabnięcia lub zawały u pasażerów. Jak to miało miejsce w dniu wczorajszym, 27 maja, ok. godziny 17:00 na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i ul. Chałbińskiego. Pogotowie ratunkowe, ruch tramwajowy Mokotów -> Żoliborz zatrzymany na blisko godzinę, wielkie tłumy zdezorientowanych pasażerów na przystanku koło Dw. Centralnego, a póżniej z licznych unieruchomionych tramwajów... I gdzie tutaj "niedościgłe ideały", czy "oszczędności" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Chcemy IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 11:34 > Zwolenników "gorącego guzika" niech przekona fakt, że zaduch i > podwyższona temperatura wewnątrz wagonów tramwajowych powoduje > zasłabnięcia lub zawały u pasażerów. Jak to miało miejsce w dniu > wczorajszym, 27 maja, ok. godziny 17:00 na skrzyżowaniu Al. > Jerozolimskich i ul. Chałbińskiego. Pogotowie ratunkowe, ruch > tramwajowy Mokotów -> Żoliborz zatrzymany na blisko godzinę, > wielkie tłumy zdezorientowanych pasażerów na przystanku koło Dw. > Centralnego, a póżniej z licznych unieruchomionych tramwajów... > I gdzie tutaj "niedościgłe ideały", czy "oszczędności" ? Bredzisz. Zawal wystapil w wagonie 13N "starego typu", ktory otwierania guzikami nie ma. A zawal nastapil pomimo wywietrzenia sie wagonu. "Wietrzenie" drzwiami na kazdym przystanku nie mialo tu zadnego znaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Chcemy sami otwierać drzwi 29.05.03, 14:34 Gość portalu: Waldek napisał(a): > Piotrek! > Dyrekcja ZTM ma rację podejmując decyzję, aby w miesiącach > letnich drzwi w tramwajach otwierali wyłącznie motorniczowie. > W naszych tramwajach jest w lecie duszno i przyda się "naturalna > klimatyzacja". Myslę, że każdy pasażer może sam zdecydować, czy się klimatyzować poprzez otwarcie drzwi. > - "...oszczędność energii i mechanizmów...": jest znikoma - ich > zużycie zdecydowanie wzrasta, gdy tramwaj stoi dłużej z powodu, > że pasażerowie dopiero po pewnym czasie zaczynają szukać > przycisku do otwarcia drzwi; i to z jednak, jak i z drugiej > strony; jeżeli tramwaj nie zdąży odjechać z przystanku > znajdującego się przed sygnalizacją świetlną, to > stoi "podwójnie"; i gdzie tutaj oszczędność ? Nie wspominam > tutaj o stratach w czasie pracy z powodu spóźnień pracowników > itp. itd. Ludzie dopiero po pewnym czasie szukają przycisków, bowiem każe się im najpierw otwierać, potem nie otwierać samemu drzwi i nie wiedzą czy teraz to jest czas otwierania, czy nie. A gdy będzie tylko otwieranie samemu, to będzie to odruch. > Kończąc: > Zwolenników "gorącego guzika" niech przekona fakt, że zaduch i > podwyższona temperatura wewnątrz wagonów tramwajowych powoduje > zasłabnięcia lub zawały u pasażerów. Jak to miało miejsce w dniu > wczorajszym, 27 maja, ok. godziny 17:00 na skrzyżowaniu Al. > Jerozolimskich i ul. Chałbińskiego. Pogotowie ratunkowe, ruch > tramwajowy Mokotów -> Żoliborz zatrzymany na blisko godzinę, > wielkie tłumy zdezorientowanych pasażerów na przystanku koło Dw. > Centralnego, a póżniej z licznych unieruchomionych tramwajów... > I gdzie tutaj "niedościgłe ideały", czy "oszczędności" ? > To wynikło z mikrych okien, ścisku w trawmaju. Poza tym ktoś napisał, że był to tramwaj 13N, a tylko jeden taki ma przyciski (zwany przez niektórych żabą - ma dwa światła z przodu zamiast jednego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Chcemy sami otwierać drzwi IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 29.05.03, 15:21 > To wynikło z mikrych okien, ścisku w trawmaju. Poza tym ktoś napisał, że > był to tramwaj 13N, a tylko jeden taki ma przyciski (zwany przez niektórych > żabą - ma dwa światła z przodu zamiast jednego). Mowisz o jedynym na swiecie zmodernizowanym tramwaju 13N. tramwar.republika.pl/twzaba.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Warszawaka w naczystrzej postaci!!! IP: *.k.mcnet.pl 28.05.03, 11:23 W Poznaniu niezaleznie od pory roku i dnia, zarowno w autobusach jak i w tramwajach zzawsze byly dzwi otwierane guzikiem? Czemu wiec w Warszawie robi sie z tego problem i stanowi to sensacje??? Ja po prostu tego nie rozumiem 'tey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Otwierajmy IP: *.is.pw.edu.pl 28.05.03, 11:55 W tramwajach "nowego" typu okna się tylko uchylają nie dając oczekiwanego przewietrzenia. Równie dobrze mogłyby się nie otwierać. Dlatego otworzenie drzwi sie przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Otwierajmy IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 28.05.03, 12:18 > W tramwajach "nowego" typu okna się tylko uchylają nie dając > oczekiwanego przewietrzenia. Równie dobrze mogłyby się nie > otwierać. Dlatego otworzenie drzwi sie przydaje. Sa jeszcze klapy w dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech GeeS gora!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 12:46 Lubie styl GeeSmanow. W Berlinie sa czynne guziki. A jak jest w innych duzych miastach Europy? Kardas nie wie, bo na razie byl tylko w Berlinie. Bo tam za friko pojechal na... Niewazne. Wazne ze mogl przetestowac guziki. Kardas! Nacisnij ten guzik przy prawym oku! Wywietrz sobie wnetrze czachy! A potem pisz. Do Misia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Chcemy IP: *.isep.pw.edu.pl 28.05.03, 16:56 niech sie wietrzy, jest za gorąco, duszno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Chcemy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 21:36 > niech sie wietrzy, jest za gorąco, duszno Chyba naISEP-ie jest tak durno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81 Re: Chcemy ... wachlowania drzwiami IP: *.sggw.waw.pl 28.05.03, 18:01 podczas mojej wczorajszej podróży dwójką motorniczy na kilku przystankach kilkukrotnie otwierał i zamykał drzwi (jedne nie chciały się zamknąć) - przynosiło to dużo przyjemniejszego powietrza z zewnątrz niż to które było wewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek50 Re: Chcemy IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 28.05.03, 19:22 Paranoja guzikowa już nie mają co pisać,są wieksze problemy techniczne jeżdżą ruiny o tym nie napiszą tylko temat zastępczy guziki, może dziennikarze załatwią że do metra też zainstalują guziki.Niech nas ogarnią wszędzie guziki "zimne' i "gorące". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Dorosnijmy do normalnosci.... IP: *.ien.pw.edu.pl 28.05.03, 22:04 Smiesza mnie tlumaczenia o koniecznosci wietrzenia wagonow. miesza mnie argumenty przeciwnikow otwierania drzwi guzikiem. Po prostu czas na szybka lekcje dorosniecia do uzywania techniki. Przy "stojacym" upale, a takie miewamy w Warszawie, otwarcie wszystkich drzwi nie powoduje zadnego efektu. Decyzja o zakazie uzywania programatorow jest chyba tylko decyzja ambicjonalna. Decyzja kogos, kto ubzdural sobie, ze to on "wie lepiej", a takich w ZTM i TW nie brakuje. Walcz Gazeto z tymi ludzmi. Proponuje zamiescic opisy jak wprowadzono do powszechnego uzytku programatory w innych miastach Polski, czemu nikomu nie przychodzi do glowy rozkazowe zabranianie ich uzywania i czemu nikt nie robi sprawy rangi pierwszoplanowej. Pokazcie miasta Europy, gdzie nacisniecie guzika jest tak normalne jak zjedzenie kromki chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Sr Re: Chcemy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 11:53 Wielkim osiągnięciem "Gazety" było uruchomienie przycisków w zimie - chwała Wam. Wyłączanie tego systemu na lato jest absurdem wymagającym od ludzi ciągłego dostosowywania się do zmienionej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś