joanna.mad 17.08.07, 07:21 W książce Singera natknęłam się na zdanie "Weszli do Ogrodu od strony zwanej Jedenaście Bram". Mam pytanie do wszystkowiedzących forumowiczów:). Skąd ta nazwa i którą stronę Ogrodu Saskiego tak nazywano? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarekzielinski Re: Ogród Saski 18.08.07, 13:51 Zdumiewające! Szczególnie, że ogród nie miał nigdy więcej wejść jak 5-6, w tym najwyżej dwie reprezentacyjne bramy, ze słynną Żelazną na czele, i drugą od strony ul. Niecałej. Kolejne dwa przejścia były od ul. Królewskiej, następne zaś pod kolumnadą pałacu Saskiego. O nazwie "Jedenaście Bram" nigdy nie słyszałem i nie wymienia jej literatura przedmiotu. Może funkcjonowała tylko u Żydów i jest to wolne tłumaczenie z jidisz? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
schayer Re: Ogród Saski 20.08.07, 09:18 Ja tam się nie znam, bo nie z Warszawy jestem:) ale może chodziło o 11 arkad pod kolumnadą. Policzcie: www.warszawa1939.pl/zdjecia/pilsudskiego/old/sztab_generalny.jpg www.warszawa1939.pl/zdjecia/pilsudskiego/old/sas4.jpg www.warszawa1939.pl/zdjecia/saski/old/147_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.mad Re: Ogród Saski 20.08.07, 11:35 Faktycznie, może chodziło o to. Dziękuję obu panom za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś