piastovka 14.09.07, 23:17 Moi Drodzy,czy może wiecie kto wystartuje z list wyborczych z naszego okręgu podstołecznego czyli okręgu Warszawa nr II? pa, piastovka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brodnocity1 Re: Kto wystartuje z okręgu podstołecznego/W-wa n 15.09.07, 11:30 piastovka napisała: > Moi Drodzy,czy może wiecie kto wystartuje z list wyborczych z > naszego okręgu podstołecznego czyli okręgu Warszawa nr II? > pa, piastovka Wszytskie partie miały przedstawić listy w ten weekend ale np. po exodusie Rokity nie wiadaomo jak będzie z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
politpolit Re: Kto wystartuje z okręgu podstołecznego/W-wa n 15.09.07, 20:05 brodnocity1 napisał: > piastovka napisała: > > > Moi Drodzy,czy może wiecie kto wystartuje z list wyborczych z > > naszego okręgu podstołecznego czyli okręgu Warszawa nr II? > > pa, piastovka > > Wszytskie partie miały przedstawić listy w ten weekend ale np. po > exodusie Rokity nie wiadaomo jak będzie z PO. Miller też odszedł z d. PZPR i powiedział , że Lid to hieny i wyszedł z tej partii Odpowiedz Link Zgłoś
nieudany_klon_pisu Re: Kto wystartuje z okręgu podstołecznego/W-wa n 19.09.07, 13:46 Witam Telewizja PRL24 podała , że na czele listy podstołecznej LPR będzie Zawisza ponieważ Roman von Gortich będzie próbował "szczęścia" w Lublinie a na czele listy podstołecznej LiD-u będzie Balicki a poznamy wszystkie listy oczywiście po złożeniu list do PKW. pozdrawiam z Pragi Płd. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 LPR 20.09.07, 00:46 autor: MAGDA KAZIKIEWICZ, mz, 2007-09-19, Ostatnia aktualizacja: 2007-09-19 W okręgu podwarszawskim, zgodnie z zapowiedziami, pierwsze miejsce na liście LPR dostał Artur Zawisza z PR (w 2005 r. był numerem dwa w tym okręgu, ale z ramienia PiS). W poprzednich wyborach 2005 r. z pierwszego miejsca w okręgu podwarszawskim startował Szymon Pawłowski z LPR, który teraz będzie otwierał listę w Krośnie. Drugie miejsce w tzw. warszawskim obwarzanku przypadło Ryszardowi Walczakowi z LPR. W poprzednich wyborach bez powodzenia ubiegał się o mandat senatora. Z trzeciego miejsca wystartuje Michał Dygała, wystawiony przez UPR. Odpowiedz Link Zgłoś
politpolit ?_? 22.09.07, 12:28 Dla jasności ja należę do okręgu Warszawa I a więc nie będę uczestniczył w wyborach w okręgu Warszawa II. Jednakże na codzień jestem po połowie w Pruszkowie gdzie pracuję i w Ursusie gdzie mieszkam. Jak zaczynam oglądać te transfery polityczne mam c o raz większą niechęć głosowania :( Odpowiedz Link Zgłoś
nieudany_klon_pisu Re: Miller z Samoobrony 24.09.07, 18:38 a Oleksy doradcą Leppera. Przecieram oczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Do środy mają czas na rejestrację list 26.09.07, 01:59 Do środy mają czas na rejestrację list Iwona Szpala, Jakub Cicio2007-09-24, ostatnia aktualizacja 2007-09- 25 10:56 - Zbieranie podpisów idzie bardzo dobrze, szczególnie wśród osób starszych, które pamiętają czasy okupacji niemieckiej - mówi o przedwyborczych zmaganiach PiS Marek Makuch, radny i sztabowiec partii. Komitety muszą zarejestrować kandydatów do środy ZOBACZ TAKŻE Biskup do polityków: Abyście bez gniewu (23-09-07, 20:37) Komentarz: PiS przyspiesza w Warszawie (24-09-07, 23:00) LiD skarży i się chwali (24-09-07, 22:46) Warszawska lista LiD gotowa (24-09-07, 01:00) Z Gadu-Gadu do Sejmu (22-09-07, 01:24) Na listach LiD kandydaci z lewa i prawa (18-09-07, 22:49) Partia Kobiet startuje nago do Sejmu (18-09-07, 22:48) Nelly Rokita "dwójką" na warszawskiej liście PiS (22-09-07, 02:28) Partyjne kłótnie o targowisko na Radzymińskiej (24-09-07, 22:45) - Trudno się zbierało podpisy ze względu na to, że była ogólnie awersja do jakichkolwiek podpisów. I myślę, że partie, które nie miały struktur w terenie, mogły mieć problemy - powiedział Roman Giertych we wczorajszym poranku TOK FM. Lider LPR przyznał, że podpisy "zbierało się właściwie tylko na zasadzie struktur: znajomi do znajomego. A zbieranie na ulicy, po domach w tym roku przynosiło marne efekty". - Słyszałem, że to jest problem we wszystkich partiach - powiedział Giertych. W Warszawie działacze niemal wszystkich partii mówią, że z zebraniem wymaganych prawem 5 tys. podpisów pod listą okręgową żadnych problemów nie mieli. - Jeżeli jest tak doskonale, to dlaczego gotowych list nie ma jeszcze Państwowa Komisja Wyborcza? Wszyscy czekają na ostatnią chwilę, bo brakuje podpisów. PiS narzuciło bardzo trudny kalendarz wyborczy - mówi Wojciech Popiela, stołeczny nr 1 na liście kandydatów do Sejmu bloku LPR-UPR-Prawica Rzeczpospolitej. - Ale zarejestrowaliśmy się w większości okręgów - dodaje. A w Warszawie? - pytam? - Jeszcze nie, ale mamy tu 5,5 tys. podpisów, tylko po prostu czekamy - wyjaśnia. Podobnie jest w innych komitetach. PO zapowiada się w PKW na dziś, LiD i PiS na środę. Poza PO, która pod koniec ubiegłego tygodnia ogłosiła stołeczne listy, dwa dni przed ostatecznym terminem rejestracji znane są jedynie "partyjne lokomotywy". Absolutnie nie Niedziela. Dni Transportu Publicznego. Jarek z dziewczyną czekają w kolejce na przejazd zabytkowym parowozem. Zaczepia ich niewysoka kobieta z przypiętym do żakietu znaczkiem PiS i podsuwa listę poparcia komitetu. - Odpowiedziałem, że absolutnie nie podpiszemy - mówi nam Jarek. Jego dziewczyna, która poszła ze skargą do stojących obok policjantów, usłyszała, że akcja jest legalna. - Takie zachowanie wzbudziło mój niesmak. Nie sądzę, by tego typu impreza była miejscem na zbieranie podpisów pod listą wyborczą - oburza się Jarek. Poniedziałek. Empik na rogu Nowego Światu i Alej Jerozolimskich, stoliki Partii Kobiet i Platformy Obywatelskiej. - Podaliśmy w internecie miejsca, w których można nas znaleźć - mówi Lidia Nowicka z mazowieckich władz Partii Kobiet. Noszą znaczki "Trzymaj się", podpisującym rozdają kasztany. W niedzielę byli na Nowym Świecie do godz. 21. - Podchodzi do nas dużo ludzi, okazują sympatię i zaufanie - mówi Adam Chodorowski, z sądu koleżeńskiego Partii Kobiet. - Mamy otwarte horyzonty i nie jesteśmy skażeni dotychczasową polityką. Epitety? Dziękuję - Kampania jest krótka, więc panuje dość nerwowa atmosfera - przyznaje Małgorzata Kidawa-Błońska, szefowa warszawskiej PO. Platforma wystawiła stoliki w ubiegły czwartek, gdy zarząd krajowy zatwierdził listy. Wymagane 5 tys. pod okręgową listą kandydatów PO już ma. - Ale zbieramy dalej, bo chcemy, by ludzie nas widzieli - wyjaśnia Bartłomiej Kowalewski ze sztabu Lecha Jaworskiego, kandydata PO do Sejmu. - Zdarza się, że natrafiamy na przeciwników politycznych Platformy. Najczęściej to zwolennicy PiS. Jeśli ktoś chce porozmawiać, to przedstawiamy mu swoje argumenty, ale kiedy rzuca tylko epitetami, nie wdajemy się w dyskusję - opowiada. Podobną strategię ma PiS. Marek Makuch opowiada, jak jego stolik na Woli odwiedził Piotr Tymochowicz. - I w obecności naszej młodzieży wygłosił kwestię o ciemnocie, która wszystko kupi - relacjonuje Makuch. - Nie spodziewałem się takiego zachowania od człowieka, który - zdawałoby się - powinien reprezentować pewien poziom kultury. Poza tym atmosfera na linii wyborca - sztab PiS jest doskonała. Choć partia nie ogłosiła oficjalnie list, "ludzi przyciąga nazwisko lidera Jarosława Kaczyńskiego". Niektórzy dopytują się o start Nelly Rokity. - Ufają PiS-owi - wyjaśnia Makuch. - Wszyscy znają pana premiera, zgadzają się z jego wizją. Mówią nam: "w Polsce dobrze się dzieje". Szczególnie osoby starsze, które pamiętają czasy okupacji niemieckiej, rozumieją, ile dobrego robimy - relacjonuje stolikowe rozmowy. I opowiada jedną z nich. - Obok naszego stolika zatrzymała się starsza pani, która walczyła w Powstaniu Warszawskim. Powiedziała "panowie, PiS to jedyna nadzieja dla Polski". Potem złożyła podpis. Wolny człowiek Kwaśniewski - Ludzie pytają nas głównie o decyzję Leszka Millera. Zdania są podzielone - mówi Ireneusz Tondera ze sztabu LiD. A o niedyspozycję prezydenta na Ukrainie? - pytamy. - Proszę pani, a cóż takiego się stało? Aleksander Kwaśniewski nie pełni żadnej funkcji publicznej i jest wolnym człowiekiem - mówi. Pytam o poparcie. - Jest lepiej niż w poprzednich wyborach. - W sobotę, w dwie godziny miałem 50 podpisów. Wprawdzie oficjalnej listy w Warszawie LiD nie ogłosił, ale mój rozmówca zapewnia, że komitet od dwóch dni ma już wymaganą pulę podpisów. - Wyszliśmy ze stolikami, ważne, że ludzie znają nazwiska liderów - uważa. - Trwają ostatnie tarcia na listach. Przyznam - sądziłem, że będzie trudniej, widać, że wszystkich nas łączy cel nadrzędny: odsunąć od władzy PiS. Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka Re: Do środy mają czas na rejestrację list 28.09.07, 18:28 > Do środy mają czas na rejestrację list Moi Drodzy,czy jest zestawienie osób,które wystartują w wyborach.ale takie ostateczne.szukałam w google i nic:( pa, piastovka Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Do środy mają czas na rejestrację list 05.10.07, 08:48 www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=21607&news_id=33346&layout=1&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka jest lista :) 13.10.07, 11:26 tux54 napisał: > www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=21607&news_id=33346&layout=1&page=text Drogi Tux54,dzięki za linka:) pa, piastovka Odpowiedz Link Zgłoś
mag_ Re: Do środy mają czas na rejestrację list 05.10.07, 14:00 Ostateczne zestawienie dostaniesz 21 października w postaci książeczki jak pójdziesz do wyborów:) I wtedy będziesz miała cały dzień na zastanawianie się na kogo chcesz głosować:D Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Do środy mają czas na rejestrację list 12.10.07, 22:56 Okręg podwarszawski: 143 kandydatów na posłów i 5 na senatorów O mandat posła w okręgu podwarszawskim ubiegać się będzie 143 kandydatów, o miejsce w Senacie walczyć będzie 5 osób. Okręgowa Komisja Wyborcza zarejestrowała w tym okręgu 7 komitetów wyborczych wystawiających kandydatów do Sejmu i 4 w wyborach do Senatu. Dyrektor delegatury Krajowego Biura Wyborczego w Warszawie Anna Lubaczewska poinformowała PAP, że listy kandydatów do Sejmu zarejestrowały komitety PiS, PO, LiD, PSL, LPR, Samoobrony i Polskiej Partii Pracy. PiS, PSL i LPR wystawiły maksymalną liczbę kandydatów - 22. Liderem listy ludowców jest Janusz Piechociński. Listę PiS otwierają Ludwik Dorn (nr 1) i Mariusz Błaszczak (nr 2). Jedynką LPR jest Artur Zawisza z Prawicy Rzeczypospolitej (LPR, Prawicę i UPR łączy porozumienie wyborcze). Po 21 kandydatów znalazło się na listach PO (na miejscu pierwszym Bronisław Komorowski) i LiD (listę otwiera Marek Balicki); jednego kandydata mniej zgłosiła Samoobrona. Na liście PPP znajduje się 15 osób. O wybór do Senatu będą się starali kandydaci komitetów: PiS (Jacek Sasin i Piotr Andrzejewski), PO (Łukasz Abgarowicz), LiD (Jacek Barszcz), PSL (Tomasz Borecki). Rejestracja kandydatów w okręgu podwarszawskim - Warszawa II już się zakończyła. Kandydaci z okręgu podwarszawskiego będą walczyć o 11 miejsc w Sejmie i 2 w Senacie. Okręg wyborczy Warszawa II obejmuje powiaty: grodziski, legionowski, nowodworski, otwocki, piaseczyński, pruszkowski, warszawski zachodni, wołomiński. Żródło: Onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piastovka Re: Do środy mają czas na rejestrację list 13.10.07, 11:20 mag_ napisała: > Ostateczne zestawienie dostaniesz 21 października w postaci książeczki jak > pójdziesz do wyborów:) I wtedy będziesz miała cały dzień na zastanawianie się n > a > kogo chcesz głosować:D Droga Mag_,niestety będę miała tylko troszeczkę czasu.od wzięcia karteczek do miejsca za kotarą.i czas skupienia za kotarą:) pa, piastovka Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 barwny folklor lokalnych spotów 16.10.07, 01:50 Miłość w czasach wyborów - felieton Magdalena Dubrowska2007-10-15, ostatnia aktualizacja 2007-10-15 10:20 Bartosz Dominiak z synem Oliwierem Jeśli brak państwu mocnych wrażeń, polecam spektakl, który rozgrywa się w paśmie regionalnym TVP Info codziennie o godz. 18.57. Audycje komitetów wyborczych. Oto stronniczy przegląd spotów z udziałem kandydatów z okręgu warszawskiego. Maria Łopatkowska apeluje, by ratować miłość Od razu widać, że tło, na jakim prezentują się kandydaci, zostało starannie dobrane. Z reguły są to gmachy ważnych instytucji publicznych: Sejm, Sąd Najwyższy, PKiN. Przed kancelarią premiera eksponuje się Longina Kaczmarska (LiD) w pielęgniarskim czepku: - Tu spędziłam tydzień w oczekiwaniu na spotkanie z premierem - przypomina. "Droga siostro, panie doktorze, nie chcemy was ścigać" - uzupełnia lektor. Poza miejskim istnieje też wariant sielski, równie często wybierany przez kandydatów. Wierzby płaczące, łąka, fontanna. Na tle stawu z kaczkami Małgorzata Kidawa-Błońska (PO) wyraża troskę o stołeczną sztukę: - Żeby artyści czuli się wolni! Marek Papuga (LiD) ustawił się na podwarszawskim ugorze. - Tu nie może być ściernisko, tu będzie lotnisko - obiecuje. Jego partyjna koleżanka Natalia Derkacz występuje w otoczeniu różowych jelonków na Powiślu: - Mogłam wyjechać z Polski, ale zostałam - mówi. Dziękujemy, pani Natalio! Głosu nie mają, ale pomagają Ofiarą wyborczego marketingu padają dzieci. Najczęściej pociechy kandydatów. Manueli Gretkowskiej z Partii Kobiet podczas całego nagrania towarzyszy dzielnie sześcioletnia córka. - Mamo, chodźmy już - recytuje na koniec. Na dalszym planie widać plakat wyborczy - stado zupełnie nagich kobiet i hasło: "Nic do ukrycia". Co ma do ukrycia zakutana od stóp do głów w rustykalny fartuszek Gretkowska? Bartosz Dominiak (LiD) trzyma na rękach becik. - Mój syn Oliwier urodził się w IV RP, której symbolem są kajdanki, podsłuchy, teczki - narzeka kandydat. Anonimowa dziewczynka w spocie Samoobrony z porcelanowego dzbanka (Włocławek) nalewa mleko ojcu, który właśnie wysiadł z traktora. Mleko wsiąka apetycznie w jego wąsy. W audycji LPR podstawowa funkcja dzieci to noszenie mundurków. - To, co zostanie po tym rządzie, to te mundurki - cieszy się jakaś mama. - Nie będę się bała wysyłać Uli i Jasia do szkoły. Hasło "Bezpieczna szkoła" ilustruje scena, w której rosły policjant wyprowadza za kark dziesięcioletniego chłopca. Hongkong czy hipisi? Inne strategie promocji to np.: "Na milczenie" (PiS). Kandydaci z okręgu warszawskiego w ogóle się nie odzywają, migają tylko ich oblicza. W spotach PiS mówi Jarosław Kaczyński. Rzadziej lektor. "Na luz" (PO). Liderzy Platformy udowadniają, jak świetnie się bawią przy popowym hicie Tomasza Lipińskiego. - Jeszcze będzie przepięknieeeee, jeszcze będzie normalnie - śpiewa prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. "Na rewolucję" (Polska Partia Pracy). Spot prezentuje nagrania z ulicznych demonstracji antyrządowych, których głównym bohaterem jest lider PPP Bogusław Ziętek. To jedyna audycja z tłumaczeniem na język migowy. "Na kolory" (LiD) - W Hongkongu czerwony kolor to szczęście i pomyślność. W Warszawie szczęście i pomyślność to czerwony lider - mówi Piotr Gadzinowski. - Hongkong i Warszawa jedna sprawa. Moja ulubioną, choć niestety marginalną jest strategia hipisowska (PSL). - Otwórzmy nasze serca! Podajmy sobie dłonie! - nawołuje Marek Sawicki, a Maria Łopatkowa apeluje z uśmiechem: - Ratujmy miłość! Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna Odpowiedz Link Zgłoś
politpolit Re: barwny folklor lokalnych spotów 16.10.07, 13:21 Raz obejrzałem blok reklamowy komitetów i już mi wystarczyło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.dabrowski3 Re: barwny folklor lokalnych spotów 16.10.07, 18:16 > Marek Papuga (LiD) ustawił się na podwarszawskim ugorze. - Tu nie > może być ściernisko, tu będzie lotnisko - obiecuje. a moze san francisco? > - Jeszcze będzie przepięknieeeee, jeszcze będzie normalnie - śpiewa > prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. lepiej nie sluchac wycia bufetowej > Na tle stawu z kaczkami Małgorzata Kidawa-Błońska (PO) wyraża troskę > o stołeczną sztukę: - Żeby artyści czuli się wolni! a w stawie kaczor donald > - W Hongkongu czerwony kolor to szczęście i pomyślność. W Warszawie > szczęście i pomyślność to czerwony lider - mówi Piotr Gadzinowski. - burak? Odpowiedz Link Zgłoś
nieudany_klon_pisu Hasło: "Nie bądź DURNY idź do URNY" 19.10.07, 16:32 Proste hasło Odpowiedz Link Zgłoś