alternativa 30.07.03, 11:36 dlaczego Stadion przestał pełnić funkcję stadionu? słyszałam, że odbyły się tam tylko dwa czy trzy mecze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alternativa Re: Stadion X-lecia?? 30.07.03, 20:00 ok, może to nie jest zabytek, ale jakoś muszę się dowiedzieć prawdy o nim, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Stadion X-lecia?? 31.07.03, 01:21 Bo to nie był stadion budowany celem rozgrywania meczów tylko celem organizacji komunistycznych spędów, masówek, dożynek czy czego tam jeszcze. I takich "imprez" gościł wiele przez 35 lat swojego funkcjonowania. Na imprezy sportowe nie nadawał się nigdy - z powodu braku infrastruktury, czy choćby faktu że z powodu tego że głównym jego budulcem był warszawski gruz to praktycznie niemożliwym (bez wielkich inwestycji) jest uzyskanie równości murawy. Odpowiedz Link Zgłoś
alternativa Re: stadion XX-lecia 04.08.03, 11:00 czyzby nikt nie mogl odpowiedziec na moje pytanie? :(( Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: stadion XX-lecia 04.08.03, 14:15 Stadion Dziesięciolenia nie był obiektem zbudowanym do defilad i manifestacji (do tych celów służył plac Defilad), ale przede wszystkim imprez sportowych. Świadczą o tym chociażby zdobiące go rzeźby sportowców i barierki z motywem kół olimpijskich. Kiedyś na koronie stadionu był też pawilon dla sprawozdawców sportowych, ale został rozebrany. Oczywiście, władza ludowa wykorzystywała obiekt również do innych celów. Odbywały się tu centralne dożynki, Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów i inne komunistyczne imprezy. Ale też - w 1983 r. spotkał się tu z wiernymi Papież Jan Paweł II. Stadion rzeczywiście powstał na wysypisku gruzu ze zburzonej Warszawy i właśnie na tym gruzie (choć nie wyłącznie) opiera się jego konstrukcja. Autorzy projektu - Hryniewiecki, Leykam i Rajewski - stworzyli obiekt z 80 tys. miejsc siedzących na trybunach. Budowa zakończyła się 22 lipca 1955 r. Nie jest prawdą, że tylko kilka razy urządzono tu imprezy sportowe. Ja sam pamiętam m.in. przegrany mecz Polska - Szwecja. Były też zawody lekkoatletyczne. Na stadionie wiele razy startował (lub kończył się) Wyścig Pokoju. Utarło się jednak przekonanie, że obiekt nie jest szczęśliwy dla polskich zawodników - bardzo rzadko Polacy odnosili na nim sukcesy. Był też mało funkcjonalny - nie miał np. sztucznego oświetlenia. Miał jeszcze inne mankamenty. Dlatego w latach 70., a zwłaszcza 80. prawie nie organizowano tu imprez. Od 1989 r. działa tu bazar. Odpowiedz Link Zgłoś
mooj Re: stadion XX-lecia 04.08.03, 14:27 tomasz.urzykowski napisał: "Stadion Dziesięciolenia nie był obiektem zbudowanym do defilad i manifestacji do tych celów służył plac Defilad), ale przede wszystkim imprez sportowych. Świadczą o tym chociażby zdobiące go rzeźby sportowców i barierki z motywem kół olimpijskich." :))) "Oczywiście, władza ludowa wykorzystywała obiekt również do innych celów. Odbywały się tu centralne dożynki, Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów i inne komunistyczne imprezy." "Nie jest prawdą, że tylko kilka razy urządzono tu imprezy sportowe. Ja sam pamiętam m.in. przegrany mecz Polska - Szwecja. Były też zawody Lekkoatletyczne. Na stadionie wiele razy startował (lub kończył się) Wyścig Pokoju." Otóz chodzi chyba właśnie o proporcje wykorzystani a do celów sportowych i pozasportwych. Ze swej strony dorzuciłbym masówki po czerwcu76 po jednej i pokazy automotorshow z drugiej. o akcie samospalenia w wątku o dość luźnym tonie wypowiedzi trudno pisać, ale ... do celów sportowych były wykrzystywane błonia stadionu - nie wiem na ile były to oficjalne mecze ale jeśli pisać o czasie wykorzystania dla celów sportowych obiektów to błonie-płyty 1000:1 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: stadion XX-lecia 05.08.03, 13:13 Nie wiem, jaki był stosunek kopania piłki na stadionie i na błoniach. Czy rzeczywiście 1000:1, czy może 597:1? ;))) Ja z kolegami na stadionie nigdy nie grałem, bo brama zawsze była zamknięta. A na jednym z boisk na błoniach kopaliśmy piłę chyba z dziesięć razy. Dla mnie więc stosunek jest 10:0. Odpowiedz Link Zgłoś
alternativa Re: stadion XX-lecia 06.08.03, 22:30 a czy to prawda, ze jednym z powodow zamkniecia stadionu byl blad konstrukcyjny - gdy stadion byl zapelniony, w jego dolnych partiach nie bylo swiezego powietrza? (??) Odpowiedz Link Zgłoś