Dodaj do ulubionych

Ząbkowska otwarta po remoncie

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 14:46
Aż nie mogę w to uwierzyc, że od soboty nikt nie otworzył wątku o Ząbkowskiej?
Może dlatego, że remont trwał prawie rok a efekt....? No sam nie wiem. Trochę
jak w powiedzeniu: "góra urodziła mysz". 150 m zabytkowej (czytaj: ułożonej od
nowa kostki z torami tramwajowymi), latarnie-pastorały, żeliwne słupki z
łańscuchami, nowe chodniki. Dobre i to. Trochę praskiej duszy w tym jest.
Domyślam się, że to co najważniejsze w tej przebudowie, jest ukryte pod jezdnią
(instalacje) ale rozumiem wściekłość okolicznych mieszkańców, którzy remont
musieli przeżyć. Podczas uroczystego otwarcia, chłopaki z Brzeskiej i
Ząbkowskiej owszem, piwo wypili i kiełbaski zjedli, ale zdania o fundatorach
czyli włodarzach dzielnicy, chyba nie zmienili. Cytował nie będę. Gospodarze
dzielnicy mówili o przywracaniu świetności elewacjom budynków na Ząbkowskiej, a
mieszkańcy, że na elewacji się nie mieszka i remontować należy całe kamienice,
wraz z wiekowymi instalacjami a nie tylko tynki.
Wpadnijcie proszę na Ząbkowską i zobaczcie, jak wygląda praskie "światełko w
tunelu". Oby tylko pacjent nie zmarł w czasie tej przydługiej reanimacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: nocoment Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 14:50
      Gość portalu: palker napisał(a):

> Wpadnijcie proszę na Ząbkowską i zobaczcie, jak wygląda praskie "światełko w
      > tunelu". Oby tylko pacjent nie zmarł w czasie tej przydługiej reanimacji.

Już biegnę do samochodu i jadę!!:)) Nie wiedziałem, że to już. Narazie

NO COMMENT

• Gość: Bask Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: 212.8.78.* 28.05.01, 14:54
        To naprawde dobra informacja, mam nadzieje ze remont Pragi nie skonczy sie
        tylko na Zabkowskiej. Pozdr
    • Gość: Ela Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: *.ilot.edu.pl 08.06.01, 11:31
      Biorą się na dobre za remont fasad na Ząbkowskiej.
      Zakwalifikowano 6 budynków. Gmina ma nadzieję, że
      wyremontowana ulica przyciągnie inwestorów i w
      przyszłości za ich pieniądze będzie można
      przeprowadzic remont kapitalny budynków. Jest wiec
      nadzieja, ze zostaniemy swiadkami powstawania praskiej
      starówki. Zakwalifikowane zostały też domy na
      Lęborskiej, 11 Listopada i Starzynskiego - razem 17
      kamienic. Nie wiem, czy Wam wiadomo, ze na Lęborskiej
      jeszcze zachował się przedwojenny bruk, tzn. był za
      mojej ostatniej tam bytnosci, ale mam nadzieję, że go
      nie zaleli asfaltem. Stoją tam 3 albo 4 kamienice. Po
      remoncie byłby ładny zakatek, bo wokół tylko bloki. W
      czasach Gierka w tych kamienicach były przepiekne
      piece kaflowe. Pod pretekstem remontu piece zostały
      rozkradzione, a wstawiono byle jakie współczesne.
      Pod koniec czerwca będzie kosztorys.
    • Gość: tur Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.06.01, 23:31
      Ja mam jeszcze normalny słuch ,nie zniszczony muzyką typu pracujący kafar pełną
      parą. I w związku z tym brukiem, który ma ozdabiać Ząbkowską, mam pytanie ,czy
      mogę będąc w Warszawie zwiedzić Ząbkowską bez obawy o mój słuch i zdrowie.
      Czy ten bruk to to takie garbate skały po których jadący samochód hałasuje
      niesamowicie i czy jadą po nim samochody ?.
      Czy ten bruk wygląda tak jak na doskonałym zdjęciu ze środowego dodatku
      Dom z Wyborczej przedstawiającym ratusz w Serocku ?.
      Czy po tym bruku mogę wygodnie spacerować bez obawy o potknięcie ?.
      • Gość: Ela Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: *.ilot.edu.pl 11.06.01, 12:29
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Ja mam jeszcze normalny słuch ,nie zniszczony muzyką typu pracujący kafar pełną
        > parą. I w związku z tym brukiem, który ma ozdabiać Ząbkowską, mam pytanie ,czy
        >
        > mogę będąc w Warszawie zwiedzić Ząbkowską bez obawy o mój słuch i zdrowie.
        > Czy ten bruk to to takie garbate skały po których jadący samochód hałasuje
        > niesamowicie i czy jadą po nim samochody ?.
        > Czy ten bruk wygląda tak jak na doskonałym zdjęciu ze środowego dodatku
        > Dom z Wyborczej przedstawiającym ratusz w Serocku ?.
        > Czy po tym bruku mogę wygodnie spacerować bez obawy o potknięcie ?.
        >
        Ty spacerowac możesz bezpiecznie, ale nie wiem, czy dostaniesz wejsciówkę, bo
        nastepni po tobie doznaliby ujmy na zdrowiu - poslizgnęliby się na obierkach po
        tobie
        • Gość: max Re: Ząbkowska otwarta po remoncie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.01, 12:31
          biedne osłabione dzicko, lepiej nie wychodź z domku bo sie zaziębisz
    • Gość: Ela Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.ilot.edu.pl 03.07.01, 14:00
      W dzisiejszej Stołecznej jest informacja, ze Zabkowska
      dostanie nowe elewacje. Za pół roku ma być elegancko.
      Tylko ciekawe, czy menele szybko jej nie zniszczą
      • Gość: palker Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 00:58
        Gość portalu: Ela napisał(a):

> W dzisiejszej Stołecznej jest informacja, ze Zabkowska
        > dostanie nowe elewacje. Za pół roku ma być elegancko.
        > Tylko ciekawe, czy menele szybko jej nie zniszczą

Widziałem, czytałem, ucieszyłem się. Nie dość, że dobra wiadomość, to jeszcze
        jeden przykład, że w Stołku funkcjonuje praski fan club. W krótkim okresie czasu
        dwa wielkie materiały o tematyce praskiej. BRAWOOOO!!!
        A co do meneli i innych obszymurów. Takie nieskazitelne elewacje na praskiej
        starówce trochę będą raziły. Jak je z lekka spatynują, będzie autentyczniej.
        Gorsi są graficiarze. Najlepiej, gdyby budowlańcy od razu pokryli tynki specjalna
        farbą. Pozdrowienia dla Ciebie i dla Stołka.
        • Gość: Ela Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.ilot.edu.pl 04.07.01, 09:59

> Gość portalu: Ela napisał(a):
          >
          > > W dzisiejszej Stołecznej jest informacja, ze Zabkowska
          > > dostanie nowe elewacje. Za pół roku ma być elegancko.
          > > Tylko ciekawe, czy menele szybko jej nie zniszczą
          >
          > Widziałem, czytałem, ucieszyłem się. Nie dość, że dobra wiadomość, to jeszcze
          > jeden przykład, że w Stołku funkcjonuje praski fan club. W krótkim okresie czas
          > u
          > dwa wielkie materiały o tematyce praskiej. BRAWOOOO!!!
          > A co do meneli i innych obszymurów. Takie nieskazitelne elewacje na praskiej
          > starówce trochę będą raziły. Jak je z lekka spatynują, będzie autentyczniej.
          > Gorsi są graficiarze. Najlepiej, gdyby budowlańcy od razu pokryli tynki specjal
          > na
          > farbą. Pozdrowienia dla Ciebie i dla Stołka.

Za pozdrowienia dziekuje i przesyłam wzajemne, stołek chyba tez się
          przyłączy? ;). Chyba od razu pokryją tynki specjalną farbą. Tyle ten remont
          kosztuje, ze szkoda, żeby poszedł na marne

• Gość: michal Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.zigzag.pl 05.07.01, 22:31
          Miejmy nadzieje,iz to dopiero poczatek.Po kamienicach na Zabkowskiej przyjdzie
          czas na kolejne,wszakze na Pradze jest ich calkiem sporo.Np.kamienica pod
          sowami na rogu Jagiellonskiej i Okrzei.
          • Gość: palker Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: 213.195.132.* 05.07.01, 23:01
            Gość portalu: michal napisał(a):

> Miejmy nadzieje,iz to dopiero poczatek.Po kamienicach na Zabkowskiej przyjdzie
            > czas na kolejne,wszakze na Pradze jest ich calkiem sporo.Np.kamienica pod
            > sowami na rogu Jagiellonskiej i Okrzei.

To jest moja najulubieńsza kamienica. Brakuje jej wieżyczki narożnej (pewnie w
            stylu zblizonym do wieżyczki kamienicy na rogu Targowej i Ząbkowskiej). Sowy są w
            opłakanym stanie (jedna nie ma skrzydła). Fronton kamienicy jest pokryty m.in.
            płytkami ceramicznymi. Wśród zachowanych detali są medaliony z wizerunkiem
            nietoperza, dlatego pisałem o niej w którymś z wątków, ze jest w stylu "Batman
            fot ever". Jest "pięknie eklektyczna". Mój ojciec twierdził, ze przed wojną
            uchodziła za szmirowatą, ze względu na przeładowanie detalami. Ale po wojnie,
            ojciec darzył ja wielkim sentymentem i ciągle mi powtarzał, że chciałby choć na
            momet ujrzeć ją znów w pełnej krasie. Teraz ja czekam w kolejce.
            • Gość: Ela Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.ilot.edu.pl 06.07.01, 08:48
              Mają byc odnowione tez te na Lęborskiej. Mam do nich sentyment, bo tam zawsze
              mieszkała moja ciocia, już niestety śp. Jeździlismy tam dorożką z Wileńskiego!!
              • Gość: michal Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.zigzag.pl 06.07.01, 18:28
                Ulic i uliczek na Pradze jest sporo.Wilenska,Inzynierska,Mala,Zaokopowa,
                Strzelecka,Stalowa,Kowienska,Kowelska,Esplanadowa(11.Listopada),Szwedzka,Okrzei,
                Jagiellonska,Kepna,KLopotowskiego,Brzeska,Lomzynska - nie wszystkie wymienilem.
                To pokazuje ile jest do zrobienia, ile kamienic czeka na renowacje.Jak to
                wszystko doprowadza do "stanu pierwotnego" to efekt bedzie zapewne wysmienity.
                • Gość: michal Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.zigzag.pl 06.07.01, 18:32
                  p.s.moim marzeniem jest,aby Port Praski zabudowali w stylu architektury lat 30.
                  -najlepszym dla Warszawy(zwlaszcza pozne lata 30.).Moim zdaniem w zadnym wypadku
                  nie powinni tam budowac wiezowcow,lecz cos naprawde wyjatkowego, nawiazujacego
                  stylem do owego okresu lat 30.
                  • Gość: michal Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.zigzag.pl 07.07.01, 22:05
                    ciesza mnie tez nowe budynki-plomby na Pradze, nawiazujace do stylu
                    miedzywojennego oraz rozpoczeta wreszcie naprawa zegara na dachu Gimnazjum im.
                    Wladyslawa IV.
                    • Gość: palker Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.01, 22:20
                      Masz pewność, że będą naprawiali zegar?
                      Przez (chyba) dwa lata zegar był przesłoniety niebieska płachtą z napisem
                      firmy, która społecznie miała zegar naprawić. Później płachtę zdjęto, lecz
                      zegar dalej był nieczynny.
                      Ostatnio pojawiły się na "Władku" siatki i rusztowania świadczące o tym, że
                      będzie remont elewacji (miejmy nadzieję, po okiem konserwatora zabytków).
                      Czyżby pojawiła się nowa firma, która w zamian za obietnicę naprawy, funduje
                      sobie darmową reklamę?
                      • Gość: michal Re: Ząbkowska otwarta po remoncie/nowe elewacje IP: *.zigzag.pl 07.07.01, 22:43
                        owszem,zegar byl dlugo zasloniety niebieska plachta,albowiem najpierw trzeba
                        wymienic dachowki,rynny i pozostala armature.Na koncu zas zegar.Takie
                        wyjasnienie przeczytalem czas jakis temu w "Nowej gazecie praskiej", w ktorej
                        wypowiadal sie ktos z zarzadu dzielnicy.
                        • Gość: palker Re: gmach liceum im Władysława IV IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.01, 23:00
                          Poczekajmy na koniec remontu gmachu. Najważniejsze, że go zaczęli. Pozdr.
                          • Gość: palker Re: Michał, nie uwierzysz... IP: 213.195.132.* 08.07.01, 20:57
                            ...ale póki co nie ma już wieżyczki zegarowej. Odparowała wraz z zegarem w
                            środku. W miejscu gdzie była, stoją rusztowania.
                            Dzisiaj rano, ok. 8, stoję ja sobie samochodem na skrzyżowaniu i szykuję się do
                            skrętu w lewo w Targową, obadując przy okazji postępy w budowie okrętu na
                            Wileńskim, patrzę na wprost, i oczom nie wierzę: na "Władku" nie ma wieżyczki
                            zegarowej. W pierwszym momencie pomyślałem, że ją w nocy podprowadziły drechy
                            z lewego brzegu Wisły. Ale poźniej przypomniał mi się twój post o remoncie.
                            Widać zabrali do naprawy zegar opakowany w wieżyczkę. Ciekawe kiedy wróci na
                            miejsce.
                            • Gość: michal Re: Michał, nie uwierzysz... IP: *.zigzag.pl 08.07.01, 21:41
                              to rzeczywiscie zdumiewajace.Ciekaw jestem tylko,czy bedzie to zegar z kurantem.
                              • Gość: michal Re: Michał, nie uwierzysz... IP: *.zigzag.pl 08.07.01, 21:43
                                szykuje sie zegarowa okolica:1.zegar na Cerkwi,2.na budynku kolei3.na budowanym
                                dworcu wilenskim4.na wiezyczce liceum.
                                • Gość: palker Re: Michał, nie uwierzysz... IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 08.07.01, 21:53
                                  Po jednym zegarze dla każdego z "czterech śpiących":))
                                  • Gość: michal Re: Michał, nie uwierzysz... IP: *.zigzag.pl 09.07.01, 07:56
                                    zegarow w okolicy pod dostatkiem.
                            • Gość: Ela Re: Michał, nie uwierzysz.../do palkera IP: *.ilot.edu.pl 09.07.01, 09:52

> ...ale póki co nie ma już wieżyczki zegarowej. Odparowała wraz z zegarem w
                              > środku. W miejscu gdzie była, stoją rusztowania.
                              > Dzisiaj rano, ok. 8, stoję ja sobie samochodem na skrzyżowaniu i szykuję się do
                              >
                              > skrętu w lewo w Targową, obadując przy okazji postępy w budowie okrętu na
                              > Wileńskim, patrzę na wprost, i oczom nie wierzę: na "Władku" nie ma wieżyczki
                              > zegarowej. W pierwszym momencie pomyślałem, że ją w nocy podprowadziły drechy
                              > z lewego brzegu Wisły.

A skąd wiesz, że z lewego brzegu, no, no

> Ale poźniej przypomniał mi się twój post o remoncie.
                              > Widać zabrali do naprawy zegar opakowany w wieżyczkę. Ciekawe kiedy wróci na
                              > miejsce.

• Gość: palker Re: do Eli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 10:58
                                Gość portalu: Ela napisał(a):

> A skąd wiesz, że z lewego brzegu, no, no
                                >
                                "No przecież sam sobie nie ukradłem".
                                Tak powinienem odpowiedzieć, gdybym się przejmował wcześniejszymi (oczywiście nie
                                twoimi) postami o Bródnie, Pradze czy Targówku. A że się nie przejmuję, więc:
                                Dzień Dobry Elu! Witaj w chmurny poniedziałek!:-))
                                Kradzież, to "lewizna". Drech to "lewus", obojętnie z którego jest brzegu.
                                Moja reakcja świadczy o czymś niezwykle prozaicznym: punkt widzenia zależy od
                                punktu siedzenia. Chyba nabawiłem sie dwoistości natury przez te ciągłe
                                przeprowadzki. Ale mokotowskich korzeni nigdy sie nie wyrzekłem.
                                • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska IP: *.zigzag.pl 10.07.01, 19:37
                                  Wlasnie czytam w "Atlasie architektury dawnej Warszawy" o ulicy Kaweczynskiej,
                                  bedacej przeciez przedluzeniem Zabkowskiej.Jest tam mnostwo kamienic,
                                  ciekawszych niz te przy Zabkowskiej(chyba).Miejmy nadzieje,iz one beda w swoim
                                  czasie doprowadzone do dawnej krasy.Bedac licealista uczeszczalem do liceum im.
                                  Boleslawa Chrobrego przy Otwockiej.Jest tam w okolicy mnostwo ulic, ktore
                                  zachowaly stan niemal w 100% sprzed 1939r.Tyle,iz bedac uczniem nie
                                  interesowalem sie przedwojenna Warszawa.
                                  • Gość: palker Re: Zabkowska-Kaweczynska IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 10.07.01, 21:27
                                    Dawno nie byłem na Szmulkach. Ostatnio chyba ze dwa lata temu na jakimś
                                    koncercie w bazylice. Natomiast wczoraj, wracając z ZUS-u na 11.Listopada,
                                    przejechałem sobie bardzo powoli przez ul.Środkową. Chyba na rogu Kamiennej
                                    widziałem dobrze zachowany drewniany dom, wbudowany w linię innych, murowanych
                                    kamienic. Oprócz samotnie stojącego przy kirkucie bródnowskiego drewniaka, jest
                                    to drugi drewniany dom, jaki znam na Pradze. Może coś o nim słyszałeś?
                                    • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska IP: *.zigzag.pl 10.07.01, 21:54
                                      wg cytowanego juz wczesniej przeze mnie "Atlasu architektury dawnej Warszawy"
                                      jest to dom skladowy wzniesiony po 1920r.Pozostaly dwa z kompleksu pieciu i
                                      obecnie sa przerobione na mieszkania.
                                      • Gość: palker Re: Zabkowska-Kaweczynska IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 10.07.01, 22:28
                                        Dzięki. Wpadnę tam jeszcze raz, żeby to sobie dokładnie obejrzeć.
                                      • Gość: Ela Re: Zabkowska-Kaweczynska/do Michała i Palkera IP: *.ilot.edu.pl 11.07.01, 09:57
                                        Michał, czy ten "Atlas architektury" jest gdzies do kupienia? A jeśli nie, to
                                        czy mozesz mi napisac, kto go wydał i w którym roku
                                        A to do palkera: jak obejrzysz ten drewniak, to napisz coś. Myślałam, ze
                                        jedynym drewnianym budynkiem w tej okolicy jest ten przy cmentarzy zydowskim
                                        Pozdrowienia dla obydwu Panów
                                        Ela
                                        • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska/do Eli IP: *.zigzag.pl 11.07.01, 21:55
                                          "atlas dawnej architektury ulic i placow Warszawy", autor Jaroslaw Zielinski.
                                          Seria Biblioteka Towarzystwa Opieki nad Zabytkami.Tomy ukazuja sie co ca 8
                                          miesiecy.Dotychczas wydano 6, 7. powinien byc wkrotce.Mozna kupic w ksiegarni
                                          im.Prusa przy Krakowskim Przedmiesciu( w innych ksiegarniach tez widzialem).

Dziekuje za pozdrowienia i tez pozdrawiam.
                                          • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska/ IP: *.zigzag.pl 11.07.01, 21:58
                                            p.s. Obszar Pragi wynosi 125ha - jest wiec co naprawiac,odtwarzac i przywracac
                                            do dawnej, pelnej krasy.
                                          • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska/do Eli IP: *.zigzag.pl 11.07.01, 22:29
                                            p.s.tworzona jest tez podobno wersja internetowa atlasu, wzbogacona o ulice
                                            nie uwzglednione w wersji ksiazkowej.
                                            • Gość: Ela Re: Zabkowska-Kaweczynska/do Eli IP: *.ilot.edu.pl 16.07.01, 11:02
                                              Dziekuje za informację. Uciekąłam na kilka dni z Warszawy w lasy wawerskie, bo
                                              juz nie wytrzymywałam, a do urlopu jeszcze daleko i dlatego dopiero dzis mogę
                                              napisać. Gdyby ten atlas był w internecie, to byłaby swietna rzecz. Marzy mi
                                              się cos takiego, co widziałam we Wloszech i tam sobie kupiłam. Atlas zabytków w
                                              wersji aktualnej a na to na folii jest nałozony zabytek w takiej formie, jak
                                              wygladał przed wiekami. Robi to wrazenie
                                              • Gość: michal Re: Zabkowska-Kaweczynska IP: *.zigzag.pl 18.07.01, 19:26
                                                Wlasnie przeczytalem w "Nowej gazecie praskiej" iz jest pomysl,aby w zabytkowej
                                                zajezdni przy Kaweczynskiej urzadzic muzeum komunikacji.Muzeum mialoby powstac
                                                po zbudowaniu al.Tysiaclecia a obecna zajezdnia zostalaby przeniesiona do
                                                nowej siedziby na Annopolu.Pomysl i lokalizacja moim zdaniem niczego sobie.
                                                • Gość: michal Re: stalowa i podobne IP: *.zigzag.pl 23.07.01, 18:33
                                                  dzisiaj zamiast bezposrednio jechac do domu wsiadlem w tramwaj 23 i przejecha-
                                                  lem sie ulica Stalowa aby wysiasc na Czynszowej i dojsc do 11.Listopada.
                                                  Ach,te praskie zaulki...jedyne w swoim rodzaju.Wyczuwa sie dziwna magie tych
                                                  miejsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka