Dodaj do ulubionych

zwróćcie nam 125 na starą trasę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:21
nadal nie mamy żadnego autobusu na Wolskiej z Jelonek, a pusciliście
nowe E-6, gdzie jest 105, 506,408, 106. Trzeba bylo go puścić
właśnie Wolską. Czy pracuje w ZTM jakaś jedna osoba z wyobraźnią.
Zabrać jedyny autobus na tak długiej trasie. Zabrać 27 i 46. Tylko
zostawić 26.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja wiem Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:23
      tam pracuja ludzie spoza Warszawy i nie znaja realiów miasta
    • Gość: Rychu Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.spray.net.pl 15.12.07, 01:55
      > nadal nie mamy żadnego autobusu na Wolskiej z Jelonek,

Jest tramwaj - 26. Jezdzi czesto i szybko.
    • Gość: iza Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 15.12.07, 09:30
      Tramwaj 26. Do tego 8 i 10 aż do Skierniewickiej.
      Tak, wiem, zaraz się dowiem że jestem pracownikiem ZTM :]
    • Gość: mareczek Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 16.12.07, 07:43
      > nadal nie mamy żadnego autobusu na Wolskiej z Jelonek,
      > Zabrać jedyny autobus na tak długiej trasie. Zabrać 27 i 46. Tylko
      > zostawić 26.

Jelonki mają na całej długości Wolskiej 3 linie tramwajowe - 8, 10 i 26, a
      dalej, na Solidarności - 26, które kursuje co 5 minut. Naprawdę wystarczy.
      • Gość: SomeOne Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 18.12.07, 13:03
        > Jelonki mają na całej długości Wolskiej 3 linie tramwajowe - 8, 10 i 26, a
        > dalej, na Solidarności - 26, które kursuje co 5 minut. Naprawdę wystarczy.

Nie wiedzialem, ze tramy kursują południowym odcinkiem ulicy Lazurowej.
        Fakt, że przydałoby się coś łączącego płd Lazurową z Bankowcem.

Na przykład:

525 - Os. Górczewska - Lazurowa - Połczyńska - Wolska - Al. Solidarności - Pl.
        Bankowy - Marszałkowska - [ dalej jak dotychczasowe 525 ]
        125 - kasacja
        • jurek_dzbonie Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę 18.12.07, 14:12
          > 525 - Os. Górczewska - Lazurowa - Połczyńska - Wolska - Al.
          > Solidarności - Pl. Bankowy - Marszałkowska - [ dalej jak
          > dotychczasowe 525 ]

Chyba sie smiejesz!!!! Z opoznieniami rzedu 30-40 minut.
          • Gość: NT-ropia Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 11.01.08, 22:08
            Jakich do bulwy nędzy korkach, w al. solidarnosci, pacanie ?
            125 to łapie opóźnienia na prostej przez to zwezenie przy norblinie
            bo genialny ztm za malo tam skierowal linii plus opoznienia na
            plowieckiej ( do centrum )
            • Gość: Rychu Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.spray.net.pl 12.01.08, 13:48
              > Jakich do bulwy nędzy korkach, w al. solidarnosci, pacanie ?

Jak sie nie umie czytac ze zrowumieniem to sie innych po proznicy
              nie wyzywa. Mowa jest o czasie, gdy 125 jezdzilo przez Al
              Solidarnosci.
        • Gość: ciekawa Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 23:37
          chyba nie wiesz co piszesz, jakie 525 jeździ tą trasą. Z Lazurowej
          nie ma żadnego autobusu Wolską do Bankowego. Zadnego. Mamy nadzieję,
          że nowy szef tą sprawa się zainteresuje.
          • sibeliuss Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę 25.12.07, 01:58
            125 do Metro Świętokrzyska i metro.
            • Gość: ika Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 25.12.07, 15:25
              Albo tzw. byleczym 2 przystanki do Powstańców lub Połczyńskiej i 26.
              • sibeliuss Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę 27.12.07, 10:35
                112 lub 501 i 309, 171, 190, 410.
          • Gość: NT-ropia Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 11.01.08, 22:13
            > chyba nie wiesz co piszesz, jakie 525 jeździ tą trasą. Z Lazurowej
            > nie ma żadnego autobusu Wolską do Bankowego. Zadnego. Mamy
            nadzieję,
            > że nowy szef tą sprawa się zainteresuje.

Ja pisze o projekcie, a nie o stanie faktycznym, kretynko
    • Gość: 2 bilety Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę IP: *.chello.pl 27.12.07, 10:05
      dlaczego mamy płacić za dwa bilety, w sumie 4 w obydwie strony). Z
      Lazurowej przy Bat. Chłopskich zabrano jedyny autobus jadący Wolską
      do Placu Bankowego. I jeszcze będzie podwyżka biletów. Też uważamy,
      że winien wrócić 125
      • sibeliuss Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę 27.12.07, 10:36
        A kto dziś kupuje jednorazówki?
        • dennis_lance Re: zwróćcie nam 125 na starą trasę 03.01.08, 15:52
          Mam przemożne wrażenie, że jedna i ta sama osoba tworzy wciąż te
          wątki o Jelonkach. Nie wierzę, żeby więcej ludzi na moim osiedlu
          było aż tak zakutymi pałami, do których nie docierają argumenty
          merytoryczne. Jedno jest pewne: wszystkie te linie są dużo bardziej
          popularne i racjonalne na obecnych trasach, o które walczono
          notabene przez wiele lat, i nikt o zdrowych zmysłach nie narazi się
          tysiącom korzystających zeń codziennie osób, żeby zadowolić jednego,
          czy nawet kilku malkontentów-roszczeniowców.
          BTW dziwię się, że obsługa tego forum nie zrobi nic, żeby uwolnić
          nas od tych uporczywych głupot :/
          • 0ffka Dennis Lance boisz się o swój stołek w ZTM? <lol> 03.01.08, 19:11
            Dlatego wymyślasz głupoty, że jesteś mieszkańcem Jelonek, który błogosławi
            destrukcję miejskiej komunikacji w Warszawie i sugeruje moderatorom tegoż forum
            cenzurę wpisów krytykujących ją? :)
            Nie tylko Jelonki mają problem z nowymi władzami w ZTM... do czasu!
            • Gość: Rychu Inne zdanie = ZTM? Ciekawe... IP: *.spray.net.pl 04.01.08, 00:57
              Chlopak ma racje. Zadne 125. Z Jelonek jezdzi tramwaj 26 - starczy.
              • 0ffka Rychu wracaj za kółko :) 04.01.08, 15:51
                tam Twoje miejsce panie kierowco :)))

Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Chlopak ma racje. Zadne 125. Z Jelonek jezdzi tramwaj 26 - starczy.
                • Gość: Rychu Re: Rychu wracaj za kółko :) IP: *.spray.net.pl 05.01.08, 10:57
                  Nie jestem kierowca - jaki bedzie kolejny fascynujacy wniosek? Nie
                  jezdze tez zawodowo tramwajem, ani pociagiem. Strzelaj dalej.
                  • 0ffka Re: Rychu wracaj za kółko :) 05.01.08, 17:21
                    Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Nie jestem kierowca - jaki bedzie kolejny fascynujacy wniosek?

Aktualnie jesteś wielkim reformatorem ZTM, który nawet nie potrafi czytać z
                    logicznym zrozumieniem tekstu.
                    Pora Rychu dla Ciebie wrócić na trasy :D
                    • Gość: Rychu Re: Rychu wracaj za kółko :) IP: *.spray.net.pl 05.01.08, 21:44
                      > Aktualnie jesteś wielkim reformatorem ZTM,

Nie pracuje w ZTM, ani UM Warszawa - co dalej?
                      • dorsai68 Re: Rychu wracaj za kółko :) 05.01.08, 23:57
                        Mnie się wydaje, że ludzie mają rację. Plac Bankowy to duży węxeł przesiadkowy. 125 uzupełniało 26.
                        Teraz jeśli tramwaj rozkraczy się w złym miejscu (choćby na odcnku pomiędzy Jana Pawła II, a Towarową) , musisz dawać z buta spory kawałek, by złapać jakieś pasujące połaczenie w okolice Szeligowskiej.
                        • Gość: Rychu Re: Rychu wracaj za kółko :) IP: *.spray.net.pl 06.01.08, 09:12
                          > 125 uzupełniało 26.

Wytlumacz mi jak linia stojaca w koszmarnych korkach i lapiaca
                          opoznienia rzedu 20-30 minut uzupelnia tramwaj jezdzacy regularnie i
                          punktualnie. Ja rozumiem przyzwyczajenie do numerka linii, ale nie
                          moze to byc wyznacznikiem organizacji linii.
                          • dorsai68 Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 00:47
                            Mówisz o korkach obecnych, na Świętokrzyskiej, czy przeszłych na moście i trasie WZ?
                            Rozwiązanie jest dość proste i oczywiste. Wystarczy wpucicć autobus na torowisko.
                            • dennis_lance Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 09:52
                              By w przypadku rozkraczenia tramów owa "ostatnia deska ratunku"
                              stała na tym torowisku razem z nimi?! Takiego uzasadnienia dla tego
                              poronionego pomysłu jeszcze nie widziałem!
                              Poza tym polecam prostą arytmetykę na poziomie szkoły podstawowej i
                              przeliczenie jaką podaż miejsc zapewnia tramwaj 26 (15 kursów/h x
                              220-240 miejsc), a jaką zapewniało dawne 125 (max.6 x max.150
                              miejsc). Jeśli to ma być "ratunek" na wypadek awarii tramów, to ja
                              mówię pas! Ponadto podaż miejsc na Wolskiej w kierunku centrum
                              przydałoby się rano trochę zwiększyć (np. dodając 2 dodatki na 26 i
                              otrzymując tym sposobem częstotliwość krótkookresową co 3 minuty w
                              porannym szczycie). Tymczasem dodanie autobusu spowodowałoby
                              najpewniej pocięcie tramu. Jaka byłaby konsekwencja? Otóż ludzie
                              chodzą na ten przystanek, na którym szybciej mają szansę doczekać
                              się środka transportu i który to środek transportu, "przy okazji",
                              jest punktualniejszy i krócej jedzie (pomijając superideę dublowania
                              tramów busami na torowisku tramwajowym :rotfl: - mówię o tym
                              konkretnym przypadku, wszak ogólnie idea TTA jest znakomita!). A
                              więc do tramu. Czyli tram będzie nadal zapchany tak, jak był albo i
                              bardziej, zaś bus będzie, jak i drzewiej było, pusty! Kolejna rzecz.
                              Jak wracam z centrum na Jelonki, to już wiem (nie mając ani w
                              pamięci, ani na kartce przy sobie rozkładów jazdy), że najszybciej
                              doczekam się na bus na Świętokrzyskiej, bo jest ich tam kilka.
                              Jeszcze niedawno było tak, że w Al. Solidarności był jeden, na
                              Grzybowskiej jeden i na Świętokrzyskiej jeden - bez rozkładu ani
                              rusz. A na Bankowy zawsze można podjechać jedną stację metrem od
                              Świętokrzyskiej, jak się nie mieszka w zasięgu 26 lub ma się doń
                              wstręt. Ja np. już niebawem będę jeździł do pracy w okolice Dworca
                              Gdańskiego (firma się przeprowadza). Czy powinienem zacząć się
                              domagać, aby 125 skierowano koniecznie przez Gdański, czy może
                              pomyśleć jednak o podróży 506-metro? Pytanie retoryczne.

dorsai68 napisał:

> Mówisz o korkach obecnych, na Świętokrzyskiej, czy przeszłych na
                              moście i trasi
                              > e WZ?
                              > Rozwiązanie jest dość proste i oczywiste. Wystarczy wpucicć
                              autobus na torowisk
                              > o.
                              • dorsai68 Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 14:03
                                Rozpisałś się tak mocno, że aż przykto mi sie robi, że muszę Ci przypomnieć, że autobus na torowisku to nie tramwaj na torowisku, zawsze może z niego zjechać i ominąć zawalidrogę.
                                Mnie chodzi o stworzenie alternatywy dla tramwaju na tym odcinku, a nie zwiększenie częstotliwości kursowania.
                                Idąc twoim tokiem rozumowania, 506 i 125 na obecnej trasie powinny kończyć bieg przy Dw. Centralnym. Dalej przecież jest 10. Skoro 26 wystarczy do obsługi węzła przy Pl. Bankowym, to 10 z powodzeniem poradzi sobie z obsługa Ronda ONZ. Zwłaszcza, że w szczycie 506 i 125 potrafią i pół godziny jechać odcinek od ronda ONZ do Marszałkowskiej.

Tak się składa, że mieszkam "w zasięgu" i 26 i metra, więc dla mnie to nie jest problem, by dojechać do 125 czy 506.
                                • dennis_lance Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 14:50
                                  Polecam przyjrzeć się choćby projektowi TTA na trasie W-Z. Jest na
                                  stronie TRANSEKO. Cały cymes polega na tym kolego, że na TTA nie
                                  można wjechać, ani zeń zjechać POZA wyznaczonymi miejscami -
                                  inaczej, zapewniam Cię, nie służyłoby ono jedynie pojazdom
                                  komunikacji zbiorowej. Dalej: absurdyzując moje argumenty ośmieszasz
                                  przede wszystkim własne. Czym innym bowiem jest niemal dokładne
                                  pokrywanie się 26 i dawnego 125, czym innym zaś zapewnienie dojazdu
                                  z Jelonek i Woli (okolice PKP Kasprzaka, nieobsługiwane od jakiegoś
                                  czasu tramem) do metra Świętokrzyska, czy Nowego Światu, z czym 10
                                  nie ma nic wspólnego! Zauważyłeś mam nadzieję, że tory tramwajowe w
                                  relacji E-W w tym ciągu komunikacyjnym kończą się na Rondzie ONZ.
                                  Różnica jest zasadnicza. Jeśliby tramwaje jechały Świętokrzyską do
                                  Nowego Światu przynajmniej, przyznałbym Ci całkowitą rację i sam
                                  postulował skrócenie 506 do Dworca Centralnego od strony Bródna i
                                  zamianę E-6 w dowozówkę do 10, oczywiście przy znacznym wzmocnieniu
                                  tej ostatniej. 125 bym zostawił ze względu na obsługę choćby PKP
                                  Kasprzaka oraz wygodny dowóz na Grochów (chyba że ten hipotetyczny
                                  tramwaj jechałby dalej, przez Most Świętokrzyski).
                                  Na koniec: poproszę o jakikolwiek RACJONALNY argument za
                                  wprowadzeniem KONKURENCJI dla tramwaju na ciągu Wolska - WZ. Mam
                                  nadzieję, że zanim coś napiszesz, zadasz sobie ten trud przeliczenia
                                  podaży miejsc oferowanej przez każdy ze środków transportu i nie
                                  będziesz już wspominał przypadków awarii tramwajów (niezmiernie
                                  rzadkich, dodajmy), kiedyby to teoretycznie to 125 miało "ratować"
                                  sytuację.
                                  • dorsai68 Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 18:56
                                    Dennis, czy ty zdajesz sobie sprawę z fakt, że pomimo niezaprzeczalnego waloru merytorycznego, dla przeciętnego warszawiaka, korzystającego z komunikacji miejskiej jest o d. potłuc? My się nie znamy na transporcie, potokach, podaż miejsc itp. techniczne wytrychy czy jak wolisz słwa-klucze.
                                    Nam zależy na tym by szybko, jeśli już nie możemy wygodnie, dostać się z punkt A do punktu B, unikając takich niedogodności jak przesiadki, przemarsze czy wyczekiwanie na przystankach. To jest JEDYNY RACJONALNY KOMENTARZ, bo to jest SENS ISTNIANIA KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ.

Do niedawna podróżowałem po naszym mieście głównie KM. Uważałem tez, że świat się nie zawali gdy wprowadzą w tym roku podwyżki cen biletów. Niemniej, od września, października coraz częściej siadam za kółkiem swojego samochodu. Bo np na trasie, na której wiosną przesiadałem się raz, dziś przesiadam się dwa razy. Wiosną autobus i tramwaj dowoził mnie do celu w 35 minut, dziś na podróż autobus/tramwaj/autobus poświęcam ponad 50 minut. Samochodem dojeżdzam w 40-45.

Transport ma być KONKURENCYJNY dla mnie. Konkurencyjny wobec mojego samochodu. Jeśli specjaliści dostrzegają problem konkurowania autobusu z tramwajem na jakimś odcinku i to dla nich jest problem, to chyba zaczęły mieszać się im priorytety.
                                    • dorsai68 PS. 07.01.08, 19:07
                                      Przy okazji, tramwaj linii 26 ma maksymalnie 14 kursów na godzinę, tak przynajmniej wynika z aktualnego rozkładu na str. ZTM.
                                    • dennis_lance Re: Rychu wracaj za kółko :) 08.01.08, 10:37
                                      Nie rób z siebie większego ignoranta, niż potrzeba :) Rozumiem, że
                                      możesz nie znać się na komunikacji, ale pokojarzyć podstawowe fakty
                                      chyba mógłbyś spróbować. Po pierwsze zdaj sobie wreszcie sprawę jak
                                      cienko jest w Warszawie z kasą na komunikację. Gdyby tej było wbród,
                                      to niech sobie nie tylko 125, ale i 325 oraz 425 dublują tę 26 na
                                      całej trasie. I niech każdym busem jeżdżą 3-4 osoby. Czemu nie w
                                      takiej sytuacji? Ale kasy nie ma. Z tego prosty wniosek, że jak się
                                      przerzuci 125 znów na W-Z, to albo ludzie przestaną się mieścić do
                                      506/E-6, albo trzeba będzie dołożyć wozów. Ale żeby dołożyć, trzeba
                                      skądś zabrać. Jakieś pomysły? Dlatego prosiłem o RACJONALNY
                                      argument. Bo zasłanianie się totalną nieznajomością warszawskich
                                      realiów finansowych jest infantylne, zaś twierdzenie "ja chcę mieć
                                      puściutkie 125 na trasie która akurat mi pasuje i w d. mam, że
                                      wówczas inni będą jeździć na dachu", pomijając zupełne lekceważenie
                                      prawideł tak ekonomii, jak i inżynierii, jest ekstremalnym egoizmem
                                      i będę się temu sprzeciwiał zawsze, nie tylko jako inżynier!

PS Przelicz kursy 26 z pętli Górczewska o 7 i 16.
                                      • dennis_lance Tfu! 08.01.08, 10:40
                                        Błąd: z WIATRACZNEJ jest po 15 kursów o 7 i 16. Z GÓRCZEWSKIEJ 15
                                        kursów jest tylko o 16.
                                        • dorsai68 Re: Tfu! 09.01.08, 21:09
                                          Znów zmienili rozkład. Gdy sprawdzałem był "od 5 stycznia", dziś jest "do 9 styczni i od 9 stycznia". W "starym" było 14 przejazdów.
                                          Przy takiej częstotliwości zmian w rozkładach następna zmiana będzie miała miejsce 13/14 stycznia. Rozumiem, że to tak, byśmy się za bardzo nie przyzwyczaili? Obywatel musi być zawsze czujny! ;-)

Swoją drogą, takie ciągłe mieszkanie w częstotliwości kursowania tez jest dla mnie niezrozumiałe.
                                    • qnegunda Re: Rychu wracaj za kółko :) 08.01.08, 11:47
                                      > Transport ma być KONKURENCYJNY dla mnie.
                                      > Konkurencyjny wobec mojego samochodu.

Powinno sie pojawic wiecej pasow dla autobusow powodujacych mega-
                                      korki aut osobowych.
                                      • dorsai68 Re: Rychu wracaj za kółko :) 09.01.08, 21:11
                                        qnegunda napisała:

> Powinno sie pojawic wiecej pasow dla autobusow powodujacych mega-
                                        > korki aut osobowych.

I będzie po nich hulał wiatr, bo MZA ma problemy ze skompletowaniem brygad.
                                        Na złość mamusi odmrozisz sobie uszy?
                            • jurek_dzbonie Re: Rychu wracaj za kółko :) 07.01.08, 10:22
                              > Mówisz o korkach obecnych, na Świętokrzyskiej, czy przeszłych na
                              > moście i trasie WZ?

125 stalo o wiele dluzej w innych czesciach miasta. To co bylo na W-
                              Z to pikus.
                              • Gość: fanka Re: Rychu wracaj za kółko :) IP: *.chello.pl 08.01.08, 14:57
                                Znowu Najmądrzejszy Pan Denis się odezwał, a miał zamilknąć.
                                • dennis_lance Re: Rychu wracaj za kółko :) 08.01.08, 15:29
                                  Z krzykaczami twojego pokroju dawno przestałem dyskutować i to chyba
                                  widać wyraźnie. Natomiast nie widzę powodów, dla których nie miałbym
                                  próbować przekonać całej reszty - ludzi, którzy przynajmniej
                                  słuchaja i próbują zrozumieć racjonalne argumenty.
                                  Bez pozdrowień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka