Gość: raf Absurdalne nazwy osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 13:06 Świetny artykuł, miałem ubaw po pachy jak go czytałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiknc Absurdalne nazwy osiedli IP: *.dhcp.unc.edu 07.01.08, 15:29 Toz te nazwy brzmia absurdalnie! Co ciekawsze, wyglada na to, ze ich autorzy zakochani w jezyku angielskim, w rzeczywistosci nie maja wiekszego pojecia o uzyciu slow, ktore z uporem forsuja w polskiej rzeczywistosci. "Park" na przyklad jest powszechnie stosowany do okreslenia osiedli o najnizszym standarcie - a juz najczesciej wystepuje w zestawieniu ze slowem TRAILER - czyli prymitywny dom na kolkach... TRAILER PARK... rzeczywiscie - dodaje to "prestige" w zalozeniu wyrafinowanym osiedlom warszawskim :) a swoja droga - co sie stalo z forsowana lata temu ustawa o czystosci jezyka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_marina Re: Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 09:57 "nie maja wiekszego pojecia o uzyciu > slow, ktore z uporem forsuja w polskiej rzeczywistosci. > "Park" na przyklad jest powszechnie stosowany do okreslenia osiedli > o najnizszym standarcie - a juz najczesciej wystepuje w zestawieniu > ze slowem TRAILER - czyli prymitywny dom na kolkach.." Proponuje uruchomic nowy trend nazewniczy ze slowem "Project" np "Białołęka project" bo pewnie chłopaki budowlancy nie wiedza, ze "project" okresla tanie, masowe budownictwo dla czarnych w duzym miescie amerykanskim, niebezpieczne siedlisko przestępczości :-) Albo podkręcmy piłke absurdu- Luxus Project lub Grand Slum Bemowo ewnetualnie z hiszpanska "Villanóv Favella" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 12:30 Mój pies choruje i od kilku dni się nie uśmiechnąłem. Aż do teraz. Dzięki za Grand Slum Bemowo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloodklaat Re: Absurdalne nazwy osiedli IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 08.01.08, 12:31 Słowo "Park" w nazwie dzielnicy spotyka się często w Wielkiej Brytanii i z reguły jest to nowa dzielnica fabryk. Np "Coventry Business Park" albo "Witton Industrial Park". "Park" to nie zawsze zielony teren rekreacyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Haj Lajf... 07.01.08, 16:26 RIVER PARK APARTAMENT: www.aurashouse.com/GalileeImages/SLUM.jpg WYSPY LUKSUSU: image.guardian.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/gallery/2005/03/04/jv17b.jpg SAND CITY TOWER: www.danielkoelsch.de/wp-gallery/India%20unsorted/karnataka-slums.jpg ELECTRA RESORT: www.leonardo-energy.org/drupal/files/photoblog/slum-electrification.preview.jpg WOLA PRESTIGE /ul.Bema z warsz.fotoblox/ : fotoforum.gazeta.pl/photo/3/la/zd/mg4y/bNCHuVUrVAOFmfZeKX.jpg WIŚLANY ZAKĄTEK: www.woda.ovh.org/rura.jpg TRZY KORONY: www.jacobsschool.ucsd.edu/uploads/news_release/2006/Composite.dental.bridge.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Haj Lajf... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 09:57 Brawo dla tego Pana :) Rewelacja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomj Re: Haj Lajf... IP: *.aster.pl 08.01.08, 10:27 Rudy102_t_34_85! Kocham Cię! To jest genialne! :-DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 takie nazwy łapie plebs z okolic Lublina i innych IP: *.chello.pl 07.01.08, 16:53 i kupją mieszkania 3x drożej, ot cała zagadka, czują się wyróżnieni egzotyczna nazwą, www.żal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świetny temat Absurdalne nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 08:29 Nazwy tych osiedli to intelektualne - przepraszam za słowo - bezmóżdże troglodytów polonistyczno-folklorystycznych robiących to pod wioskowych kmiotków wyrwanych z korzeni swych mniejszych od Warszawy wioseczek. PIĘTNUJMY TĘ TELENOWELOWĄ MENTALNOŚĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinzeka Plaża Bema IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.08, 08:32 We Wrocławiu Bema Plaza "przerobiono" ostatnio na Tumski Residence czy coś w tej podobie. Ostrów Tumski jest kawałek za Odrą ale to inwestorowi nie przeszkadza a brzmi tak samo idiotycznie. Z ciekawszych mamy jeszcze Rondo Verona i Apartamenty Czysta. Moim prywatnym faworytem jest jednak Kożuszki Parcel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szok !!! Absurdalne nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 08:34 TE NAZWY TO JAKIŚ KABARET ? Jeśli nie to czekam na nową nazwę osiedla: "Piredolamentes Americanos" finansowanego przez firmę developerską z Wenezueli Hugo Chaveza. Może "Osiedle poezji Simona Mola ?" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Absurdalne nazwy osiedli IP: 217.153.23.* 08.01.08, 09:00 Absolutnie sie zgadzam, ze nazwy tych osiedli sa absurdalne i zenujace np. Versal z widokiem na trase. Poza tym wkurzajaca jest hipokryzja developerow, ktorzy z jednej strony serwuja luksusowe nazwy ktore nijak nie przystaja do rzeczywistosci. Ok. jakos tych osiedli jest w wiekszosci dobra, ale to jak blisko stawia sie jeden budynek od drugiego to katastrofa. Na maksa wyciskane sa kazde milimetry powierzchni i konczymy z sasiadem za oknem ktoremu jak dobrze wyciagniemy reke to mozemy podac herbate. ZENADA. Dlatego kupilem mieszkanie na rynku wtornym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Absurdalne nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 09:59 Parafrazujac osla ze Shreka: "mam metry kwadratowe i nie zawaham sie ich uzyc!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek le vandofsky Absurdalne nazwy osiedlidyskretny dźwięk luksusu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 09:13 Tak, autorzy zdecydowali sie zadać pewne zdarzenie swoim funkcjom. Wiatr przeciskając się między rezydencjami na suburbiach wydaje dyskretny dźwięk luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Absurdalne nazwy osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 09:31 te nazwy to jest "marketing" :)0, sprzedawanie złudzeń,raju,nieba, wielkiego świata,mieszkania w wyjątkowym miejscu tylko z nazwy,mie- szkam przy smietniku ale w Gold City,jak to brzmi ! I to cały pic! Więc można przewidzieć do kogo trafi ta nazwa,kogo przyciągnie,poza walorami budynku i miejsca :)). Odpowiedz Link Zgłoś
nabogato Zaraz komuś żyłka pęknie 08.01.08, 09:45 Oj burzą się robaczki, burzą. W końcu to nie do pomyślenia. Osiedla powinny mieć swojskie nazwy, tak jak na rodzinnej wsi było, prawda? Zamiast Wiślanego Zakątka, lepiej dać Krowie Pole. Zamiast Wysp Luksusu - Miedza za Oborą. Od razu taki "rodowity" Warwsiawiak się bardziej na miejscu poczuje. Zrozumcie - to nie dla was ta oferta, więc nic dziwnego, że nawet nazw nie rozumieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buahahahaha! Re: Zaraz komuś żyłka pęknie IP: 213.17.171.* 08.01.08, 14:06 Co za kretyn to napisał?! I jeszcze ten blog, hahahahaha. Niezły kabaret! Nowobogackich, zadufanych w sobie idiotów nie brak na tym świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa ten blog jest głupawy 09.01.08, 00:07 ten blog jest tak głupi, ze robi wrażenie zmyślonego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollom_NIE Re: ten blog jest głupawy IP: 195.42.249.* 09.01.08, 07:31 Bo ten blog to jedna wielka sciema i prowokacja :) A kto sie dal nabrac ten traba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniaczka z wawy Re: Zaraz komuś żyłka pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 22:41 Kochaniutki, masz rację. Świętą rację. Nie rozumiem nazwy Wiślany Zakątek, Ostoja Wilanów, Villa Monaco czy Rezydencja Królowej Marysieńki. Mam nadzieję, że Ty, jako kulturalny i dobry człowiek, przeliterujesz mi i wytłumaczysz. Powiem więcej - podziwiam mądrość Twą i telepatię - nie znasz mnie a wiesz, że nie dla mnie ta oferta. Złote słowa. Perłowe słowa. Nie dla mnie mieszkanie pod liniami wysokiego napięcia, z widokiem na kilka pasów ruchu, z oknami na linie tramwajowe, z balkonem wychodzącym na skrzyżowanie czy rondo. Wierz mi, że marzę o miedzy za oborą, o ogromnym ogrodzie, o łące. I o tym, że takich jak Ty, tam, gdzie bym chciała mieszkać nie spotkam, bo będziesz zamknięty w Płudy Wilidż czy Sand Sity Tałer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kon Re: Świetny artykuł - nareszcie absurd wyśmiany n IP: 195.90.102.* 08.01.08, 11:19 pewnie ze swietny ale nie redaktorka tylko forumowiczow to pomysl i posty. gosciu zwyczajnie zrobil plagiat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=73735032 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania najwiekszy obciach w Polsce to osiedla strzezone IP: 62.6.148.* 08.01.08, 10:36 jak w Rosji..w Wielkiej Brytanii nieraz luksusowe osiedle sasiaduje z menelskim blokowiskiem, ale nikomu do lba by nie przyszlo, zeby stawiac ploty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: najwiekszy obciach w Polsce to osiedla strzez IP: *.intersoft.pl 08.01.08, 15:23 Bo Polska to kraj katolicki. Tu bez płotów i to najlepiej pod napięciem sie nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan gienio Absurdalne nazwy osiedli IP: 217.153.131.* 08.01.08, 10:37 No wreszcie!!! Świetny artykuł, czekałem na taki od dawna. Kiedy jadę samochodem przez Warszawę i czytam te nazwy na tablicach i słucham reklam w lokalnych stacjach, to zawsze mam dylemat: nie wiem czy się śmiać czy płakać. Od siebie dorzucam jeszcze jedną perełkę nie wymienioną w artykule: VERSAL STEGNY!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Absurdalne nazwy osiedli 09.01.08, 13:56 Gość portalu: pan gienio napisał(a): > No wreszcie!!! Świetny artykuł, czekałem na taki od dawna. Kiedy > jadę samochodem przez Warszawę i czytam te nazwy na tablicach i > słucham reklam w lokalnych stacjach, to zawsze mam dylemat: nie wiem > czy się śmiać czy płakać. Od siebie dorzucam jeszcze jedną perełkę > nie wymienioną w artykule: VERSAL STEGNY!!! Pozdrawiam. A jak już tak chcieli popisać się Wersalem, to czemu nie zastosowali oryginalnej pisowni "Versailles"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Absurdalne nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 10:40 Sądząc z ilość nowych warszawskich i podwarszawskich Parków, to nasza stolica będzie najzieleńszym miastem w Europie :) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Autor 'zapomniał" podać xródła informacji 08.01.08, 11:59 Wątek na Forum Humorum, który był nawet kilka dni temu na stronie głównej portalu, zawiera wszystkie w/w informacje. Wypadałoby o tym wspomnieć, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Autor 'zapomniał" podać xródła informacji 08.01.08, 12:31 Wczoraj tak napisalam o tym zjawisku na forum Spoleczenstwo w watku o uzyciu "sorry": "Dlatego, ze przy tak wielkiej ilosci zagorzalych patriotow, nacjonalistow i eurosceptykow na metr kwadratowy, rzadko kto potrafi dzis poslugiwac sie poprawna polszczyzna. O tych ktorzy wzieliby ja w obrone, chronili przed idiotycznym i niczym nieuzasadnionym zasmiecaniem, nawet juz nie marze. I prosze mi nie wmawiac, ze to naturalna ewolucja jezyka. To zwykle niechlujstwo i nieuctwo !!! Niedawno, nie wiem czy nawet nie na portalu gazety, widzialam serie zdjec polskich drapaczy chmur - wszystkie nosily angielskie nazwy. Wniosek nasuwa sie sam. Polacy to juz nawet nie gesi, to stado baranow podazajacych bezmyslnie za stadkiem zmanierowanych snobow." Czy w tym kraju nie ma nikogo, kto zajalby sie ochrona jezyka? Co robi PAN? Czy moze to ciche przyzwolenie wynikajace z jezykowej nieudolnosci bylych (i jednego wciaz aktualnego) przedstawicieli narodu? Nie rozumiem tego rownania w dol. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 12:31 A co wolicie zeby wszystko nazywalo sie imienia JP II ? Mnie smiesza te wszystkie szpitale dziciatka J, opatrznosci B. i przemienienia P. Nic tylko sie modlic o deszcz, snieg i rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi z Bałut A w Łodzi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 13:14 na ulicy Rybnej powstaje "Złota Rybka" - będą budować apartamentowiec - plombę w samym środku największego żulerstwa, pijaków, złodziei, nygusów i narkomanów. Ręce opadają.... Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: A w Łodzi... 08.01.08, 13:41 Kazdy sadzi po sobie... Wynajmowalam kiedys M3 w bloku na Limance, blisko Rybnej, ludzi w bloku mialam w porzadku, przeszkadzal mi tylko postoj taksoweki i tramwaje pod oknem. A bardziej uderzajace jest to, ze to osiedle postawiono na starej, zydowskiej nekropolii. Ekshumacje byly, ale malo staranne, co przy budowie szybkiego tramwaju sie objawilo. Zapomniales tez dodac, ze ta "Zlota Rybka" bedzie rzut beretem od Manufaktury, sasiedztwo z ktora znaczace odmienia otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
veruschka2 Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 13:32 ==>"Electra Resort - pod linią wysokiego napięcia. Wiślany Zakątek - 3 km od Wisły. Villa L'Azur - na końcu Bemowa przy Lazurowej. I absolutny hit - Wyspy Luksusu w Piasecznie" nie weim czemu autorowi kojarzy sie to z pretensjonalnym podejsciem do nazwy osiedla.. może ta l'azur kojarzy sie z jakims tam krytykowanym kosmopolityzmem czasow rozbiorów;-) francusczyzna.. ale reszta?? jakies tam innowacyjne podejscie do nazwy..wywołac pozytywne skojarzenie etc.. ale pretensja niby na co? myslalam że autorowi chodzi o takie wspolczene przypadki jak np karma dla psa o nazwie "elite", ktore prowadza do pewnego rodzaju dewaluacji jakis tam zwrotów.. albo klasyczne przyklady profanacji sakrum w biznesie.. ale jak dla mnie an=snyk jest ok.. po prostu robi sie ładnie przy ulicy jego nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 13:48 Taa moim przykładem była Prosta Tower panie autorze... Heca7, forum humorum. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 15:00 nie wiem czego autor nie rozumie... nazwy sa wszak tak burackie, jak potencjalni klienci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dropsek Absurdalne nazwy osiedli IP: *.dovedavies.com 08.01.08, 15:16 proponuje nazwe dla kolejnego wiezowca: Taj Mahal. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Absurdalne nazwy osiedli 08.01.08, 15:20 Napisałam do autora na adres stołecznej dyskretnie przypominając o podawaniu źródeł do artykułu ;-) Ciekawe, czy zareaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Punisher - Poznań Warszawka - tandetna wioska IP: *.pools.arcor-ip.net 08.01.08, 15:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Absurdalne nazwy osiedli IP: *.telpol.net.pl 08.01.08, 17:15 Pomieszkasz ze 2 lata z tesciowa w 1 mieszkaniu to własne kupisz za kazda kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rangheros Nazwy takie jak mieszkancy. IP: 65.197.200.* 08.01.08, 21:47 Tylko nie zwalajcie na przyjezdnych. We wszyscy jestescie przyjedzni, wczesniej , czy pozniej, po wojnie. Wiekszosc rdzennych zginela lub wyjechala. a jak przezyl to plebs. Nazwy dokladnie odpowiadaja zasciankowosci...Tacy jestescie. Moze jescze ze 2 pokolenia..oby. Odpowiedz Link Zgłoś