Gość: kaska. Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 12.05.10, 09:58 Ty znowu tu spamujesz? Znowu sama ze soba sie klocisz,i na dodatek oklamujesz,innych? Kto w promedice zarabia 1250 e? Jestes walnieta na glowe,lepiej bedziej jak znikniesz z tego forum,i to zaraz. A 1250 moze zarabiasz,jak sobie GDZIES dodatkowo dorobisz bo na taka wygladasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 00:18 Jesteś arogancka.I białej gorączki dostajesz,bo ktoś zarabia lub zarabiał więcej niż ty. Nie ty decydujesz kto zostanie na tym forum. To ty powinnaś wynieś się z tego forum. Ciekawe kto ma chorą głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 00:26 obrażasz ludzi i to jest obrzydliwe.Może ty GDZIEŚ dorabiałaś i dorabiasz,bo na taką wyglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmarkowska Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 10:07 Nie rozumiem dlaczego na tym forum jest tyle agresji i niejasności. W Promedica można zarobić takie pieniądze! Wszystko zależy od indywidualnych ustaleń i liczby godzin pracy. Ale takie rzeczy ustala się z konsultantem jeszcze przed wyjazdem. Chciałabym jeszcze napisać użytkownikowi "kaska" że pisząc w ten sposób obraża mnie i setki innych osób które pojechały do pracy do Niemiec i wróciły zadowolone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramona Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 83.238.44.* 02.06.10, 15:29 Pracowam w Niemczech z Promedicą przez 4 miesiące. Na początku współpraca nie układała nam się najlepiej (ale to chyba wina niezbyt komunikatywnej konsultantki, bo jak tylko się zmieniła, sytuacja znacznie się poprawiła). Zarabiałam ok. 1100 euro, więc znacznie więcej niż 850 euro o którym tu mówicie... Nie rozumiem też dlaczego Promedica budzi tak dużo negatywnych emocji. Myślę że najlepiej będzie jeśli wszyscy przed wyjazdem dokładnie przeczytają to pod czym się podpisują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.10, 10:21 Chciałam wyjechać do pracy do Niemiec na trzy miesiące. Mam spore doświadczenie w pielęgniarstwie, często w naprawdę ekstremalnych sytuacjach (trzy lata jako pielęgniarka w hospicjum). Byłam w Promedice w Środzie Śląskiej i zaproponowali mi naprawdę dobre pieniądze, a do tego transport i zakwaterowanie. Ja mam po prostu robić swoje. To chyba uczciwy układ? A na pewno znacznie lepszy niż praca na czarno... Przepraszam bardzo, ale ja mam rodzinę i nie zamierzam ryzykować dla 100-200 euro wyższych zarobków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmarkowska Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 12:11 Cieszę się że coraz mniej tu opinii oszołomów (prawdopodobnie z konkurencji!) którym zależy tylko na tym żeby ludziom pomieszać w głowach przed wyjazdem do pracy. Anula: A gdzie i kiedy wyjeżdżasz? Ja na początku lipca, prawdopodobnie znowu w okolice Cottbus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxy Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 08.06.10, 15:29 gorszego oszoloma od ciebie,na tym forum na pewno nie znajdziesz. To forum zdycha,tu juz nikt nie zaglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmarkowska Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:28 Ludzie wchodzą i czytają opinie o tej firmie. Teraz jest akurat okres wyjazdów więc jestem pewna że dużo osób chciałoby pojechać do pracy z Promedicą... Odpowiedz Link Zgłoś
malagosc Re: promedica 24 - proszę o opinie 15.06.10, 22:18 Witam wszystkich! Obecnie pracuję w Promedice24. Na wyjeździe jestem już 6 miesięcy. Na oferte wyjazdu miałam szybką. Chciałam powiedzieć że jestem zadowolona z firmy. Trafiłam na bardzo sympatyczną rodzinę i podopiecznego, jeśli chodzi o finanse to wszystko w czasie płacą i tyle ile jest w umowie. Jak czas wypłaty przypada w wekeend to wyplacaja wcześniej. Jeżeli chodzi o kordynatorkę to też trafiła mi się bardzo fajna kobieta, jak miałam problem nie było żadnego problemu. Rodzina też bardzo pomocna i nie wykorzystująca. Natomiast byłam zawstydzona kobietą krora była przedemną. Niedośc że opróxniła barek podopiecznemu to i rodzinie gdy musiała karmic zwierzeta domowe pod ich nieobecnośc!!! Nie wyobrażam sobie jak tak można, przecierz w ten sposób wyrabiamy opinię wszystkim opiekunką!!! Następna moja zmienniczka podczas mojego urlopu. Normalnie aż gupio mi pisać ale decydując się na opiekę opcej osoby i znamy stan podopiecznego i gdy wymagane jest od nas pomoc w chigienie osobistej to na wszystkie świętości kobiety myje się intymne części a nie wietrzy choc w tym przypadku nawet nie wietrzone!!!! Nie muszę chyba pisać co zastałam po powrocie!!!! I osoby które piszą o wykorzystywaniu przez rodzi niech się zastanowi dlaczego tak robią?! Nie mówię że wszystkie rodziny są super bo wcześniej gdy jeździłam "na czarno" to była rodzinka. A co do finansów to czy każdy z nas jak by założył taką firmę pośredniczącą nie robił by tego samego?!! to logiczne i proste rozumowanie! Jeśli niektórzy wolą jeździć na czarno to niech sobie obliczą czy nie wyjdzie im na jedno?! Do tych pań co czekają długo proponuję zadzwonić i zapytać się co się dzieje. Firma warta polecenia. W każdej pracy są zalety i wady ale nie ma tak że jadąc do pracy będziemy tylko leżeć i wymagać!! Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika-wroc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 14:05 Ja też słyszałam niestety tego typu historie o opiekunkach pracujących w Niemczech. Kiedy pojechałam pierwszy raz musiałam tłumaczyć rodzinie że wiem co to znaczy codzienna pielęgnacja osoby chorej i że zdaję sobie sprawę że jestem w pracy a nie na wakacjach... Oni się po prostu bardzo bali o członka swojej rodziny którym miałam się opiekować (96letnia pani). Niestety osoba przede mną była podobno bardzo leniwa i stąd te wszystkie dziwne pytania do mnie... Ale z tego co wiem to ta osoba już nigdy nie wyjechała do pracy z Promedicą. Pewnie więc pośrednik w jakiś sposób się dowiedział o jej wybrykac (może proszą rodzinę o ocenę opiekunki?). W każdym razie ja też mogę polecić tą firmę. Tylko że to jest praca dla osób ktore wiedza na czym polega ich zadanie. Trzeba tez byc cierpliwym i pracowitym. Taka praca moze przyniesc naprawde duzo satysfakcji bo oprocz tego ze zarabia sie pieniadze mozna tez pomoc drugiemu czlowiekowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 213.101.241.* 19.06.10, 10:20 Region: Nordrhein-Westfalen / Mönchengladbach Cena: 1 800,00 € Treść: Poszukujemy wykwalifikowanych , uczciwych i pracowitych opiekunek do opieki nad osobami starszymi na terenie całych Niemiec. Nasza Agencja do współpracy zaprasza osoby w wieku : 25 a 60 rokiem życia. Praca polega na : Koncepcja 24 godzinnej opieki polega na zamieszkaniu z podopiecznym w jego domu. W zależności od wieku i stanu zdrowia do podstawowych zadań Opiekunki należy niesienie pomocy w codziennych czynnościach takich, jak : 1. Typowym prowadzeniu gospodarstwa domowego jak : - sprzątanie - gotowanie - pranie - robienia zakupów 2. Pomoc socjalna : - dotrzymywaniu towarzystwa - towarzyszenie podczas wizyt u lekarza , w drodze do kościoła itp. 3. Wspieranie i pomoc podczas : - higieny ogólnej ciała ( mycie , ewentualne przewijanie ) - ubierania - jedzenia Opieka obejmuje zamieszkanie z podopiecznym w jego domu i gwarantuje obecność opiekunki nocą. Oferujemy wynagrodzenie netto (na rękę) pomiędzy : 1.200 Euro a 1.800 Euro / miesięcznie (jest to uzależnione od zakresu wykonywanych czynności) Ponadto : Jeżeli będzie wymagana dodatkowa opieka nocna : 300 Euro dodatkowo do w/w zarobków Za pobyt przez Święta Bożego Narodzenia : 200 Euro dodatkowo do w/w zarobków Za pobyt przez Święta Wielkanocne : 150 Euro dodatkowo do w/w zarobków Więcej informacji na opiekunka-daheim24.eu Przed zgłoszeniem proszę wypełnić ankietę personalna zamieszczona na stronie Pozdrawiam Kontakt Telefon: 0049 2161 63 07 29 Os. kontaktowa: Andreas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 213.101.245.* 21.06.10, 08:32 Poczytajcie ile mozna zarobic,nie te grosze co promedica placi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewe Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.bloki.kalety.net 21.06.10, 23:38 Tak,tylko,że musisz mieć swoją działalność gospodarczą,to nie wiem czy po opłaceniu wszystkich podatków zostanie tyle co w Promedice24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 22.06.10, 12:05 Zalozenie dzialalnosci nic nie kosztuje,albo grosze,ZUS przez 2 lata okolo 3oo zl podatki tak jak wszedzie,wiec od kwoty brutto powiedzmy 1700 e zostaje na reke 1200-1300 e Jakby nie patrzec,400-500 e wiecej. Majac niemiecka gewerbe,jeszcze wiecej zostaje na reke. Wiec prosze mi nie pisac ze zostaje tyle samo co w Promedice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baszka Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 15:05 Tak, już widzę jak ktoś zapłaci 1800 euro opiekunce. W tej ofercie jest jasno napisane: od 1200 do 1800. A to oznacza że będzie maksymalnie 1200... W Promedice przynajmniej nie ma takich nieścisłości i wszystko jest jasne. Drogi gościu: założenie działalności kosztuje zarówno w PL jak i w DE. Opłacanie ZUSu nie wystarczy jeśli chcesz pracować za granicą. Do tego dochodzą jeszcze problemy w samodzielnym znalezieniu i zorganizowaniu pracy, podatki, ubezpieczenie, transport, pomoc na miejscu, etc. Jeśli Twoim zdaniem każdą kobietę w Polsce stać na tego typu wysiłek, to cóż... podrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 24.06.10, 10:51 Troche masz racji,ale tylko troche. Promedica jest dobra dla poczatkujacych,ktorzy nie bardzo wiedza jak sie obrocic w innym kraju,i ja to ruzumiem. Nie kazdy jest na tyle samodzielny aby sobie ze wszystkim poradzic.Ale.. skoro nadarza sie okazja lepszego zarobku,dlaczego nie skorzystac? Nie bron tak Promedici,bo te 800-850e to jest stanowczo za malo. Sprawy organizacyjne,nie budza zadnych zastrzezen,to trzeba jasno powiedziec,ze wszystko jest zapiete na ostatni guzik.Gdyby tylko miesiecznie bylo te 1200 e na koncie,to siedzialabym tu do emerytury. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zznnaba Re: promedica 24 - proszę o opinie 24.06.10, 11:33 Ale przecież chyba można z nimi negocjować stawki... W mojej rodzinie dwie osoby jeżdżą do Niemiec i mają różne wypłaty :-) A zakres obowiązków jest w sumie podobny. A co do spraw organizacyjnych to jest bardzo ważna kwestia. Nie wiem czy tylko na początku czy przez cały czas. Może to zabrzmi górnolotnie, ale tu chodzi o bezpieczeństwo... A po co ryzykować? dla tych 100 euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slighter Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 23.08.10, 10:54 ale ściema :) Odpowiedz Link Zgłoś
sta.sta Re: promedica 24 - proszę o opinie 29.06.10, 14:58 Jak to nikt nie zagląda skoro pojawia się tyle nowych postów? :P Co do Promedici to moim zdaniem firma jest bez zarzutu - jeśli się oczywiście akceptuje ich warunki. Obowiązku przecież żadnego nie ma... Można jechać samemu i też słyszałam o przypadkach że ludzie jadą na własną rękę i wracają zadowoleni. Ale powiedzcie ile osób w polsce jest gotowych na samodzielny wyjazd?! Dzięki takim pośrednikom jak Promedica wyjazd jest w ogóle możliwy. Nie zapominajcie o tym. A te "bardziej obrotne" i odważne niech jeżdżą same i nie obrażają tych, które korzystają z pośredników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elza Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 15:03 Ja mogę tylko powiedzieć że praca opiekunek jest na Zachodzie bardzo popularna. Moi dziadkowie mieszkają we Francji i opiekunkę mają z... Algierii :) Wszystkie kraje niemieckojęzyczne też korzystają z takich usług. Ja z kolei na stałe mieszkam w Niemczech i wiem jak to wygląda z drugiej strony: Niemcy bardzo doceniają polskie opiekunki i zależy im żeby były zadowolone i wracały... Nikt nie chce przecież żeby opiekun starszej osoby zmieniał się co miesiąc. Przejrzałam ten wątek i aż roi się tu od bzdur! nigdy nie widziałam w umowie żeby było wpisane zatrudnienie na 1/8 etatu?! Kto to w ogóle wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helferin.. Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 15:23 A to ciekawe co piszesz,bo ja pracowałam a Essen na 1/3 etatu i na 2/3 etatu.I takie określenie funkcjonuje również w niemieckim kodeksie pracy.Jesteś niedoinformowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajot Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.10, 22:46 Bardzo narzekacie,bo Pm mało płaci,ale płaci! Nie szukajcie jednoosobowych firm,które was wyślą do pracy ale nie wiadomo czy dostaniecie obiecane pieniądze.Obiecują złote góry,a delegują bez E101,bez EKUZ bez których nie masz prawa podjąć zatrudnienia.To ciebie policja deportuje bez tych dokumentów,to ty będziesz zagrożona karą 5 tys.€. Firm pośredniczących jest bez liku,bo to dla nich manna z nieba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.aster.pl 11.07.10, 10:14 Nie jestem opiekunką w Promedica24, ale trafiłam na to forum, bo kiedyś ubiegałam się w tej firmie o stanowisko księgowej (forum jest jakby nie było o opiniach na temat firmy). Niejaka Pani Krystyna po miłej rozmowie więcej się do mnie nie odezwała. Mogła chociaż zadzwonić i podziękować za przybycie, przecież poświęciłam im mój czas. Moja znajoma była tam na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko pani rekrurującej opiekunki. Taka osoba jest na prowizji, więc zależy jej na pozyskaniu jak największej ilości opiekunek. Też się tam nie zatrudniła, coś jej ie pasowało, już nie wiem co. Z ciekawością czytam Wasze posty i jestem pełna podziwu dla Was i uznania dla Waszej pracy. Nie jestem opiekunką, więc cóż mi Wam radzić, ale też pracowałam w Niemczech swojego czasu w knajpie, też na legalu. Łatwo nie było, facet też mnie wykorzystywał, praca po godzinach, zero dnia wolnego w tygodniu. Jak zaczęłam walczyć o swoje prawa chciał mnie wywalić, i musiał w to wkroczyć "mediator" - mżą kobiety która mi załatwiła tą robotę, dodam, że był to rodowity Niemiec, bo z innym by nie gadał haha. Wywalczyłam swoje,a knajpiarz potem się nawet udobruchał i płacił mi poza umową jakąś dodatkową kasę. Wiem, że Was krew zaleważe za tak ciężką pracę dostajecie co najwyżej połowę wypracowanej sumy, ale ja już z dwojga złego wolałabym pracować na legalu niż na czarno. Na czarno jes się bez żadnych praw i zdanym wyłącznie na samego siebie, a przypadki w pracy bywają najróżniejsze. Niestety, Niemcy na czarno nie zapłacą wiele więcej, tak już mają w mentalnści - że Polce płaci się gó...ane pieniądze. Firmy pośredniczące też muszą zarobić swoje, z dobrego serca pracy załatwiać nie będą, ale zawsze to jakiś gwarant. Ja Bogu dzięki znalazłam pracę w kraju jako księgowa. Trzymajcie się dzielne dziewczyny i nie dajcie się chociaż Niemcom wykorzystywać ponad miarę, bo różne Promediki i tak zawsze będą na Was zarabiać i żerować na Waszej sytuacji życiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.aster.pl 11.07.10, 10:25 I jeszcze dodam Pani Krystyno W., jeśli Pani czyta czasami to forum, że teraz jestem główną księgową w japońskiej firmie handlowej, a nie w jakiejś Promedice. To że mnie nie zatrudniliście - Wasz wybór i Wasz strata, ale zawsze miłoby było oddzwonić i podziękować za poświęcony czas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.aster.pl 11.07.10, 12:17 I sorry że jeszcze coś napiszę, ale wciągnął mnie ten temat. Firma nieźle sobie to wszystko wykombinowała, że płaci najniższą krajową, a reszta to "diety", czyli kawałek z 42 EURO, bo odejmuje śniadania, obiady i kolacje oraz nocleg. Od diet w Polsce nie płaci się ZUS-u. Jest to autentycznie wykorzystywanie opiekunek, bo za tak ciężką pracę powinien być ZUS płacony chociaż od tych 900 EUR, które dostają. A nasz wspaniały rząd, zamiast podwyższać kobietom wiek emerytalny "w trosce o ich wysokość emerytur", powinien się raczej skupić właśnie na takich firmach, które legalnie ożynają kobiety w myśl przepisów prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajot Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.10, 17:30 Pewnie byłaś zagrożeniem dla p.Krysi,bo pracownice Promedici mają bardzo wysokie mniemanie o sobie.A w rzeczywistości są niemerytoryczne i swoich kompetencyjnych braków nie potrafią ukryć.Ich taktyka polega na tym,żeby opiekunce wytłumaczyć prostą sprawę w sposób jak najbardziej zawiły,a miała wrażenie,że tylko one mają rację. Drogie panie z Warszawy,konsultantki ,księgowe,recepcjonistki ta chmara opiekunek tyrają na wasze wcale niemałe pensje i miejcie więcej szacunku i podziwu dla ich pracy,a nie okazujcie pogardę i swoją wyższość.Z przyczyn niezrozumiałych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 213.101.235.* 11.07.10, 18:13 Ajot,trafnie to ujelas. Wlasnie tak robia,proste sprawy tak zagmatwaja ze w koncu same nie wiedza co mowia. O zarobkach to szkoda pisac i nerwy tracic,moja rodzina placila 2100e a ja dostawalam 850e. Przy dobrej znajomosci jezyka,doswiadczeniu,i z prawem jazdy. eh szkoda gadac,ciesze sie ze juz tam nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.aster.pl 11.07.10, 18:18 Zgadza się, Pani Krystyna podchodziłą do rozmowy z nonszalancją i wyższością, chociaż starała się być miła. Niestety, to ja szukałam pracy a nie ona, więc można się trochę popopisywać. Jej wedza na pewno nie przystaje do mojej ani trochę. Rekrutacji można nauczyć się szybko. Zasad księgowych i przepisów podatkowych trzeba uczyć się latami. Nieważne Pani Krystyno - czy rozmawia Pani z kandydatką na księgową, opiekunkę, czy sprzątaczkę. Trochę więcej pokory i mniej nonszalancji Pani życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biubiu Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:24 Sorry, ale to że się do ciebie nie odezwali po rozmowie kwalifikacyjnej nie świadczy źle o firmie tylko o tobie! Z twoich wpisów arogancja aż bije po oczach! A co do samych opiekunek, to proponuję szanować ich pracę (abstrahując już od tego czy zarabiają dużo czy mało). Ich praca jest bardzo ciężka i odpowiedzialna i należy im godziwe wynagrodzenie i szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 10:48 Kobieto, zanim coś tu napiszesz przeczytaj lepiej post ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 12.07.10, 12:12 Basia,nie przejmuj sie ,ten KAMELEON tu caly czas maci na tym forum,ciagle jest pod innym nickiem,to osoba ktora ma problemy ze soba,i kazdego probuje obrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kameleon Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 01:14 ty wszystko wiedząca,do tej pory mąciłaś ludziom w głowach i ich obrażałaś jako arogancka Kaśka a teraz nie masz odwagi się podpisać? Masz mentalność pisowca.Wszyscy dookoła żli tylko ty jedna jesteś dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.10, 09:49 Proponuję olewać wpisy pani "kameleon". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 12:07 A ja proponuję zakończyć bezsensowną dyskusję, która nie ma żadnego związku z tematem... Z racji tego że szykuję się do wyjazdu do pracy (1 sierpnia) mam pytanie jak w praktyce wygląda życie u takiej rodziny? Czy traktują opiekunki jako zło konieczne czy bardziej z zaufaniem? Przyznam że ta część wyjazdu jest dla mnie najbardziej stresująca... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 12:15 widać jesteś szczęśliwą,bo firma dała ci kontrakt.Podziel się wrażeniami po powrocie! A ta dyskusja jest pokłosiem realiów,które doświadczyły opiekunki pracując dla tej firmy. Nabierzesz doświadczenia będziesz mogła się wynurzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 21.07.10, 09:42 a konkurencja? jednoosobowa firma z bydgoszczy - zaufalabys im? już wole, aby ze mnie zdarli kase niż jakaś firma krzak zniknela tuz przed wypłata i zostawila na lodzie w srodku niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.146.71.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.07.10, 22:14 Ja o zaczełam kurs języka niemieckiego w tej firmie,najpierw powiedziano mi że kurs będzie trwał dwa miesiące do dwuch i pół ,potem że od dwóch do czterech tygodni a dzisiaj usłyszałam że pod koniec sierpnia mamy już skończyć i wyjechać,bardzo duzo nauki jak na początek to chyba jest przyspieszony kurs,czy ktoś z was był na taklim kursie może mi powiedzieć jak się odbywał,bo wydaje mi sie że w tym tempie tochyba niedamy rady go zaliczyć i może ktos mi powiedzieć jak wygląda egzamin ,zaczełam siętego wszystkiego bać ,niewiem czy dam radę z tym językiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabriela Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.xdsl.centertel.pl 22.07.10, 16:05 Jestem ciekawa jak wygląda kurs w tej firmie, jaki zakres materiału, jakie pomoce naukowe, może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco127 Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.xdsl.centertel.pl 04.08.10, 23:37 witam moja zona wyjechała po miesięcznym kursie dwa tygodnie temu,duzo jest picu na wode ,jaco19662@wp.pl jesli chcesz cos więcej to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 10.08.10, 13:09 Jaco, nie wiem po co straszysz osoby, które chcą się czegoś dowiedzieć... napisałam do Ciebie, bo boję sie o mamę która z nimi wyjeżdża, a Ty przyznałeś, że to Twoja żona z własnej winy sobie nie radzi i nie ma pojęcia o tym co ma robić... Na forum zostawiasz takie dziwne tajemnicze wypowiedzi, a w mailu nie dostrzegasz nic z winy w firmie... pilnuj lepiej glazurki. Babeczki, ja sie nadal boje o mame, ale nie ufajcie mu... Jaco, jest mi przyrko, ze tylko niepotrzebnie siejesz zmartwienia w moje glowie... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik_ooo Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 10.08.10, 13:31 he he he, tak zwaczy "czarny PR konkurencji" :P jaco, skad jestes? interkadra? helper? ci to dopiero numery odstawiają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa55 Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.10, 10:59 Hmm a czy ten tzw. "pic" to jakaś tajemnica że trzeba się po nią zgłaszać na maila? Jak masz konkretne zarzuty to podaj - niech wszyscy przeczytają na czym polega problem. Prawda jest taka że zasady pracy w Promedice są uczciwe. Znacznie bardziej uczciwe niż u konkurencji (wiem bo tam też pracowałam). A to że komuś się po prostu nie podoba praca to już zupełnie inna para kaloszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.10, 12:27 wasałają na wyjazd służbowy, co jest oszustwem, bo trzeba pracowac najperw aktywnie w Polsce zanim mozna byc wysłanym, nie daja prawdziwego ubezpieczenia, i lekarz niemiecki zrobił duże oczy i kazał mi zapłacic z własnej kieszeni. omijają ZUS bo w papierach dostajesz 1200 zł. brutto i z tego jest opłacany ZUS, kwota na emeryture jest smieszna, resztę dają w dietach za które nie płacą podatku. to jest oszustwo bo wysyłając mnie na podróż służbową powinny opłacac ZUS ze sredniej krajowej czyli ok. 3000 zł. jeden wielki pic i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 17:47 tak,po stokroć tak.Masz zupełną rację.Przed wyjazdem sprawdż na www.kraz.praca.gov.pl czy twoi dobroczyńcy wogóle istnieją,żeby nie było tak jak piszesz.Oczywiście tego nie życzę Ci,wręcz przeciwnie wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwik.a Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 23.08.10, 09:58 no akurat Promedika to bezpieczna firma, istnieje, działa legalnie i nikt temu nie zaprzeczy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_rylska Re: promedica 24 - opinia dla wszystkich IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.10, 09:58 Nie rozumiem po co tu tyle emocji... Promedica świadczy usługi pośrednictwa pracy więc jest jasne że zarabia na osobach, które wysyła do pracy. Dla wielu kobiet taki wyjazd to w zasadzie jedyna możliwość LEGALNEJ (tak tak!) pracy w Niemczech. Z mojej rodziny aż dwie osoby jeżdżą do tego typu pracy i gdyby było coś nie tak to na pewno nie decydowałyby się na ponowny wyjazd. Z tej samej firmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna_markowska Re: opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 09:08 Dziwne rzeczy piszesz... Ja pracuję od ponad roku i mam raczej dobre odczucia ze spotkań z konsultantami. Być może po prostu miałaś pecha i w twoim biurze faktycznie pracuje ktoś niezbyt kompetentny. Ja miałam kontakt z ludźmi z Promedica24 w Środzie Śląskiej i we Wrocławiu, dostałam konkretną i rzetelną wiedzę i pomoc w nauce języka... A to że nie trzeba długo czekać na wyjazd to chyba nie jest żadna wada. Krócej czekasz na pracę = więcej zarobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
1_kbober Re: opinie 09.07.10, 09:22 Niekompetentni ludzie zdarzaa sie wszedzie. Ale zeby na tej podstawie oceniac cala firme ? moim zdaniem wszystko zalezy od tego czego sie oczekuje od takiego wyjazdu do pracy. Ja moge polecic wizyte u konsultanta w Zielonej Górze - pracuja tam dwie przemile i bardzo kompetentne panie. nie wyobrazam sobie zeby mogly mnie oklamywac albo czegos nie mowic tylko po to zeby mnie zniechecic do wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.10, 22:25 Przemiłe panie przestają być nimi gdy opiekunka potrzebuje pomocy.Pamiętaj jest jedna niezmienna zasada: pozyskać najtańszą opiekunkę, doprowadzić do wyjazdu, za wszelką cenę zrealizować kontrakt.Bo tylko zrealizowany kontrakt liczy się.A nie ty i twoje prawa. Napisz o swoich doświadczeniach za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biubiu Re: opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:18 Kompletnie się nie zgodzę. Miałam taką sytuację że musiałam pilnie wrócić do polski z kontraktu...zostawilabym moja podopieczna bez opieki. Szybki kontakt z taką "przemiłą panią" uratowął sytuację i w ciągu dwóch dni miałam osobę na zastępstwo. Realizowanie kontraktu i trzymanie sie zasad wcale nie musi oznaczać że opiekunki są nic nie znaczące...Pamiętaj że Promedica właśnie na tych opiekunkach zarabia pieniądze i po prostu musi je traktować dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
magda250479 Re: opinie 15.03.12, 11:49 WITAM MOŻESZ MI NAPISAĆ COŚ WIECEJ CZY ONI SAMI WYBIERAJĄ PODOPIECZNEGO CZY NA PRZYKŁAD CI NIE PASUJE TO MOŻESZ ZREZYGNOWAC Z PROPOZYCJI CHCIAŁABYM POJECHAĆ PIERWSZY RAZ PROSZĘ O ODPOWIEDŻ POZDRAWIAM MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano, Re: promedica24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 17:57 ty weż się do roboty,a nie żerujesz pasożycie na babie,która tyra po 12h/dobę.Gdyby nawet twoja matka chciała przerwać te wycieczki to pewnie nie zrobi tego,bo pasożyt- dzieciątko jej na to nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elazet49 Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.08.10, 22:40 Nie tylko w Warszawie, w kontaktach są wszystkie oddziały w wielu miastach z numerami telefonów i adresami mailowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.cust.tele2.de 10.08.10, 21:22 kochanie jestem na wczesniejszej emeryturze,takze nie musze sie martwic co do garnka wloze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 10:34 firma jest nieciekawa ma oddziały np.w Gliwicach i pod numerem telefonu niestety zgłasza się "abonent czasowo wyłączony" dziwne prawda?poza tym w Katowicach okres urlopowy oddział zamkniety,niefajnie mnie osobiscie taka firma nie odpowiada pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 02:10 to są te najmniejsze, z mozliwych mankanenty.Najciekawsze firma trzyma w zanadrzu.Ale je poznasz dopiero gdy zatrudnisz się u nich.Będziesz miała co wspominać w długie jesienne wieczory.A atrakcji będzie co nie miara.I nie raz popłynie ci z oka łza.Ale nie z nostalgi lecz z żalu.Gwarantuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sta.sta Re: promedica 24 - proszę o opinie 31.08.10, 08:47 123 nie strasz proszę innych forumowiczów, szczególnie że nie masz racji! Tak się składa że ja byłam zatrudniona w Promedica24 przez 8 miesięcy i jakoś nie odczułam tych mankamentów. I nie płakałam z żalu... A to że nie jest to praca dla wszystkich - to powinnaś wiedzieć zanim się tam w ogóle zgłosiłaś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 01.09.10, 13:22 no ja z nimi jezdze i jezdzic bede, oferty pojawiają się szybko + wypłata na czas, a to dla mnie jest najwazniejsze, bo w polsce pracy nie znajde.... Odpowiedz Link Zgłoś
magda250479 Re: promedica 24 - proszę o opinie 15.03.12, 11:53 Gość portalu: aneczka napisał(a): > no ja z nimi jezdze i jezdzic bede, oferty pojawiają się szybko + wypłata na > czas, a to dla mnie jest najwazniejsze, bo w polsce pracy nie znajde.... WITAM MOGŁABYS MI NAPISAĆ AK POJECHAŁAŚ PIERWSZY RAZ BO JA CHCĘ SPROBOWAĆ MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozalia Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 08:39 Hmm a co w tym dziwnego że pracownicy firmy biorą urlopy w wakacje? :) Przecież wystarczy telefon na centralę i załatwiasz dosłownie każdą sprawę! Ja mam nawet ten numer zapamiętany w komórce: 22 44 87 222. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.itsa.net.pl 19.05.11, 11:22 Ja pracuje w Promedica24 2lata!! I rodziny były różne, warunki też. Ale Promedika zawsze pilnuje formalności, wypłaty i moge skonsultowac sie z koordynatorką jak coś mi nie pasuje. Ja w każdym razie mogę polecić Promedicę z czystym sumieniem. Promedica jest dobra, szczególnie na piewrszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.10, 12:29 wasałają na wyjazd służbowy, co jest oszustwem, bo trzeba pracowac najperw aktywnie w Polsce zanim mozna byc wysłanym, nie daja prawdziwego ubezpieczenia, i lekarz niemiecki zrobił duże oczy i kazał mi zapłacic z własnej kieszeni. omijają ZUS bo w papierach dostajesz 1200 zł. brutto i z tego jest opłacany ZUS, kwota na emeryture jest smieszna(co mi z tego że opłacają jak na koniec są to grosze z tych 1200 zł?, resztę dają w dietach za które nie płacą podatku. to jest oszustwo bo wysyłając mnie na podróż służbową powinny opłacac ZUS ze sredniej krajowej czyli ok. 3000 zł. jeden wielki pic i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.10, 09:28 No za dobrze!, robienie ludzi w balona!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detektyw Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 80.51.84.* 03.09.10, 11:29 Propozycja dla Promediki i Aniołka: Załóżcie sobie osobny temat i tam dyskutujcie, spierajcie się. Bo tu tylko zaśmiecacie forum. Temat miał dot. wymiany doświadczeń pomiędzy opiekunkami, czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:57 Fajnie, że sprawdza. A jak sprawdzi - i się okaże, że są zgodne z polskim prawem - to Filipekk będize odszczekiwał :-) A samozatrudnienie ostatnio kwestionują niemieckie sądy, ostatno wygarnięto kilka agencji pośredniczących - dostali propozycje po 6 miesięcy. Pozdrowienia Aniołku. Odpowiedz Link Zgłoś
basiaz65 Re: promedica 24 - proszę o opinie 06.09.10, 09:18 Oszustwo to chyba niezbyt odpowiednie słowo? Pojawiasz się na forum, piszesz że "oszukują" i nic nie wyjaśniasz o co ci chodzi?! Ja z firmą mam bardzo dobre kontakty, wyjeżdżałam do pracy wielokrotnie i nigdy nie zdarzyły mi się poważne problemy! Ale oczywiście wszystko zależy od okoliczności. Może po prostu miałam szczęście, a Ty pecha... Odpowiedz Link Zgłoś
basiaz65 Re: promedica24 06.09.10, 09:22 Hmm z tego co wiem to pracownicy tej firmy nie gwarantują że znajdą pracę w ciągu kilku dni... Mi też się zdarzało czekać - przyznaję że nie aż dwa miesiące, ale nigdy nie usłyszałam w biurze, że ktoś mi coś gwarantuje... Pewnie twoja sytuacja jest jakimś smutnym przypadkiem - generalnie z mojego doświadczenia wiem że takie rzeczy się po prostu nie zdarzają/zdarzają bardzo rzadko. Może po prostu trafiłas na kiepski okres kiedy nie było żadnych zleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarasia Re: promedica24 IP: *.itsa.net.pl 19.05.11, 11:25 Przecież wszyscy już wiedzą, że ilość ofert pracy zależy od mesiąca itd. W styczniu to na pewno będzie tego mniej, ale np. w kwietniu czy jakoś tak na wiosne czy lato to na bank jest dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witam Re: promedica24 IP: 46.115.0.* 22.05.11, 20:55 Czy orientuja sie Panie ile wynosi zasilek chorobowy w przypadku zajscia w ciaze?Z gory dziekuje za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Z.G. Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.ztpnet.pl 10.09.10, 10:30 Witam! Czy mogę prosić o kontakt osobę, która wyjeżdzała z promedicą? Mam podpisać porozumienie wstępne przed kursem jezykowymi i są zapisy, które budzą mój niepokój. proszę o kontakt na mail: barbara.mer@op.pl. Chcę wyjechać, ale boję się oszustwa z ich strony albo jakiś niekorzystnych zapisów w umowie. Bardzo prodszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marduk Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 09:03 Jedyne co mnie zastanawia to to, dlaczego wy tak łatwo dajecie się zwodzić??? wyważcie swoją opinię. Gdyby praktyki firmy byly nielegalne wlasnie w tej chwili postawiony by jej zarzuty o poważniejszym kalibrze. Radze też zastanowic się czym jest BEBP i czy w jego sklad nie wchodza firmy konkurencyjne dla Promedica24. Każdy kij ma dwa końce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.u.itsa.pl 16.09.10, 09:29 i znowu ten temat... kilka tygodni temu był poruszany, prezes bebp jest prezesem firmy konkurencyjnej, gdzies na forum sa linki do stron potwierdzajacych te informacje, kto jest zainteresowany niech poszuka.... nie poruszajmy już tego tematu, jest nudny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.10, 13:45 nudny?..kto to mowi? pracownik promedica? Federlany Zwiazek Europejskich Pracownikow Opieki (BEBP) ma setki czlonkow!, w tym prawnicy, opiekunki, pielegniarki, i politycy. To sa fakty ktorym sie nie da zaprzeczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marduk Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 14:24 fakty to sa takie, że jesli nie ma sie na cos dowodow to jest to pomowienie :) moze poczekajmy faktycznie jak to sie wszystko potoczy, co zrobi firma, co zrobi związek i wtedy bedzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 80.51.84.* 16.09.10, 16:41 a czy czasem ty nie jesteś ograniczona? ile razy można wklejać to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Z.G. Na litość boską nie zaśmiecajcie forum! IP: *.ztpnet.pl 17.09.10, 07:53 Ludzie tu zaglądają i szukają opinii na temat firmy od osób, które wyjeżdzały. A wy tylko zamieszanie robicie i zaciemniacie obraz. Litości! Widać, ze forum nie ma moderatora Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia_online samozatrudnienie opiekunek w DE jest nielegalne! 24.09.10, 13:46 Dziewczyny!!! Ja pracuje z agencja juz 3 rok. Nie bede ukrywala, ze z promedika 24. Ale tyle sie mowi o tym samozatrudnieniu , ze czasem sie nawet zastanawialam czy moze faktycznie nie byloby korzystniej. Ale widzialam ostatnio o tym program o tym w tv i w necie patrzcie co jeszcze znalazlam: www.daserste.de/plusminus/beitrag_dyn~uid,6jsgw4yhhnyxx8hn~cm.asp Tak na szybko tlumaczac: Posrednictwo w zalatwianiu opiekunek zatrudnionych na wlasna dzialalnosc to inny trik: zdarzylo sie to rodzinie Schmidt. Corka mieszka i pracuje 100 km od matki. Ratunek: agencja, ktora posredniczy w opiekunkach zatrudnionych na wlasna działalnosc - przypuszczalnie legalnie za 1300 euro miesiecznie. „Dla naszej rodziny było wazne, aby znalezc legalne rozwiazanie. Naiwna weszlam w to, po rozmowie z agencja i przekonana o tym, ze stoje po wlasciwej stronie”. Samozatrudnienie jest tylko wtedy, jesli taka osoba spelnia następujace warunki: - ma wielu zleceniodawcow - samodzielnie decyduje o organizacji czasu pracy - nie wykonuje polecen sluzbowych Jesli chodzi jednak o opieke - mija sie to calkowicie z rzeczywistoscia. To, czego potrzebuje rodzina Schmidt i tysiące innych, to ktos, kto mieszka w domu pacjenta i jest dostepny takze w nocy. Plusminus pyta w urzedzie finansowym o prace na czarno: 24-godzinna opieka w domu, czy jest to legalne? Odpowiada Klaus Salzsieder: Nie ma mowy w tym przypadku o legalnosci. Jesli ktos sadzi cos innego, mowi nieprawde. Jesli mieszkam w swoim domu, opiekuje sie 3 lub czterema roznymi osobami jednoczesnie. To w praktyce nie funkcjonuje, panie te brane sa do tego, aby przez caly czas były gotowe pomoc choremu. Nie jest to mozliwe, jeśli opiekunka jest gdzie indziej. W praktyce nie jest to do zrealizowania jest to fikcyjne samozatrudnienie. Nasze wyniki pokazuja, ze coraz wiecej posrednikow posredniczy osobom na samozatrudnieniu. Plusminus przyjrzal sie domowi seniorow w Ismaning. Tutaj agencja posrednictwa pracy Deutsche Seniorenbetreuung werbuje personel ta własnie droga. Jens Meyer mowi: Opiekunki mieszkaja w swoich domach, sa czesciowo dluzej niz 8 godzin w pracy, a tego normalnemu pracownikowi nie wolno. Ponadto tego rodzaju opiekunki sa korzystniejsze pod wzgledem kosztow zatrudnienia, poniewaz nie wiaze sie z nimi placenie skladek spolecznych”. To ja juz wole pracowac spokojnie i niech sie promedica24 o wszystko martwi, niz podpadac niemieckim urzednikom, bujac sie z wyjasnieniami i Bog wie czym tam jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alakowalska Re: samozatrudnienie opiekunek w DE jest nielegal IP: *.versanet.de 26.09.10, 19:52 mila,Ale nie podalas ze u tych panstwa pracowala rumunka,Ale polka ktora miala w umowie haushilfe anie betreuerinbyla w porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
observatore.pl Re: samozatrudnienie opiekunek w DE jest nielegal 30.09.10, 14:40 Halooo, od kiedy to forum gazety słuszy do promocji firmy X i rekrutacji pracowników? :) To niezgodne z regulaminem, czytaj: nielegalne. Od takich działań są inne miejsca! Płatne, ale trudno. :) Jeśli wymieniana przez Pana firma działa na gruncie niemieckim tak samo "legalnie", jak na polskim - to jest to raczej ostrzeżenie, by trzymać się od Państwa z dalekaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: samozatrudnienie opiekunek w DE jest nielegal IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.10, 09:23 jak ktos wkleja bzdury to chyba mam prawo sie do tego odniesc? ale zgadzam sie, bede taki neutralny jak Pan(i);) i nie bede sie podpisywal. Odpowiedz Link Zgłoś
observatore.pl Re: samozatrudnienie opiekunek w DE jest nielegal 30.09.10, 17:41 Skąd wiesz po jakim kursie firma przelicza diety? Potrafisz to jakoś uzasadnić? Czyżbyś miał wgląd w księgowość konkurencji? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rockinka Re: promedica24 01.10.10, 14:45 Moze to byl okres urlopowy i potrzebowali kogos na zastepstwo na te 2 tygodnie? A potem bys dostala kontrakt i opieke juz u kogos innego, na dluzej. Jak ty pojedziesz to tez bedziesz chciala wrocic do Polski odpoczac, zobaczyc sie z rodzina, z dziecmi... i ktos bedzie musial pojechac na ten czas na twoje miejsce. To normalne. I te dwa tyg. to tez moglby i dla ciebie byc taki test, czy wszystko jest ok na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
observatore.pl Re: i co na to, 03.10.10, 16:20 Naprawde uwazasz, ze to forum jest wlasciwym miejscem, by zadawac pytania "paniom z biura promediki"? Firma ma swój adres, telefon, maila... Skontaktuj sie z firma, jesli zalezy ci na odpowiedzi. Na pewno jest jakieś uzasadnienie. Moze chodzi o to, by w razie jakiegos nieszczescia, opiekunka mogla wykazac, ze zrobila wszystko co trzeba przy danym pacjencie. Moze zabezpiecza to rowniez twoje interesy, choc o tym nie pomyslalas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: i co na to, IP: *.cust.tele2.de 04.10.10, 18:08 A co ty myslisz !! Oni sa wszedzie jak gremliny!! A ty kim jestes na tym forum ? Cieciem!! nie musisz nikogo pouczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: 195.116.175.* 04.10.10, 20:37 Ja na temat tej firmy nie mam zbyt dobrej opinii, na odpowiedz telefoniczną nie można się doczekać.więc uważam że nie należą do firm rzetelnych i dbających o swoich pracowników. Co do poborów to także mało płacą w porównaniu do innych firm, sami biorą więcej od opiekunek które są dla nich zatrudnione. Ale wybór należy do każdej z pań które się zdecydują na wyjazd z nimi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa z sosnowca Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 13:01 witam wszystkich ja bardzo intensywnie zastanawiam sie nad pracą w promedice bo owszem opiekowałam sie juz zarobkowo w polsce starszą panią dwa lata za 600 zł miesięcznie i nie nażekałam tylko zasówałam bo i pieniądze mi są potrzebne i do pracy tez przywykłam TU jednak mam problem z językiem wiem ze w medice ucza ale niech mi ktoś uprzejmie powie ile i jak sie mozna tam nauczyć bo to jest własnie problem mojej rozterki z powazanniem Ewa moje gg10556041 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ellll Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.itsa.net.pl 30.05.11, 10:35 W Promedice uczą niemieckiego. Tam jest jakoś tak, że za ten kurs się nie płaci. Tzn. to jest opcja dla tych, którzy nie znają języka. Jak znasz tak w miare to już na ten kurs nie pójdziesz. Ale ważne, że chociaż Ci co nie umieją się podszkolą. Jest tak, że po kursie możesz jechać do pracy. Czyli raczej zrobia tak żebyś umiała. A Promedica to dobre rozwiązanie, jeśli jeszcze nie opiekowałaś się nikim w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.itsa.net.pl 24.06.11, 11:29 A nie możesz po prostu zadzwonić do Promedica 24 i się dowiedzieć? Ja już trochę dla nich pracuję i mogę Ci polecić, tylko nie wiem jaka jest Twoja znajomość niemieckiego i jakie masz doświadczenie. Na pewno więcej będziesz miała pieniędzy niż poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
magda250479 Re: promedica 24 - proszę o opinie 15.03.12, 12:03 WITAM MARIA CHCIAŁABYM POJECHAĆ I ZOBACZYĆ JAK TO JEST NAPISZESZ MI COŚ WIĘCEJ Odpowiedz Link Zgłoś
observatore.pl Re: promedica 24 - proszę o opinie 07.10.10, 17:02 Oj filipekk, ty błędny rycerzu. :)) Jak już udajesz marie50 to chociaż "nieniejszym" byś styl zmienil. :D I może zajmij sie uporządkowaniem spraw prawnych w swoim Hausengel, zamiast kopac konkurencje? Znasz powiedzonko: psy szczekaja - karawana jedzie dalej? :) I skoro tak lubisz sie powolywac na prawnikow z BEBP - pogadaj szybko z nimi!!! Z ich opinii wynika jasno, ze to Hausengel łamie niemieckie prawo, bo samozatrudnienie opiekunek na działalności jest w Niemczech nielegalne! :D Tu masz link do tej opinii, aniolku: www.bebp.eu/no_cache/presse/pressemitteilungen/details/article/bebp-fordert-die-anerkennung-der-selbstaendigkeit-von-betreuungs-und-pflegekraeften.html W szybkim tłumaczeniu to leci tak: BEBP żąda uznania działalności na własny rachunek opiekunek i pomocy pielęgniarskich Gotowość Niemców do opieki nad swoimi bliskim znacznie sie obniżyła w ostatnich latach. Są to wyniki najnowszych badań. BEBP żąda dlatego zasadniczego uznania działalności na własny rachunek opiekunek i pomocy pielęgniarskich. Aby opiekunki i pomoc pielęgniarska mogły oferować swoje usługi na zasadach uczciwej konkurencji, BEBP żąda w imieniu swoich członków stworzenia bezpieczeństwa prawnego poprzez uznanie własnej działalności opiekunek w Niemczech. Jednostronne „prześladowanie” opiekunek, które mają własną działalność i postrzeganie tego jako nielegalne zatrudnienie narusza prawo wolności osiedlania się i wykonywania działalności w miejscu osiedlenia się. I jak się z tego wytlumaczysz? Kto tu dziala legalnie, a kto nie? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszeczka Re: promedica 24 - proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 10:50 Sprawa samozatrudnienia w Niemczech jest dość dyskusyjna... Wygląda na to, że niemieckie urzędy wezmą się w końcu ostro za weryfikowanie tzw. fikcyjnego samozatrudnienia. Polecam ten ARTYKUŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Z.G. Poważnie???? IP: 109.110.223.* 12.10.10, 11:19 Naprawde firma wymaga wypełania takich formularzy?! Przecież my, ja na przykład, mam tam jechać jako pomoc domowa, a nie pielęgniarka. Nie mam wykształcenia medycznego i nie mogę brać odpowiedzialności za stan chorego. Mam nadzieje, że do chorych przychodzą pielęgniarki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w bajki wierzysz Re: Poważnie???? IP: *.u.itsa.pl 12.10.10, 14:08 co Ty, promedika nie swiadczy usług pielegniarskich, takich fachowych, tlyko opiekuncze. opiekunka nawet zastrzykow nie moze robic, tak mowila Pani w oddziale i jeszcze na stronie internetowej gdzies to jest zapisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Poważnie???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.10, 09:34 nie swiadczy uslug pielegniarskich?, to wejdz na ich strone! tam co chwile cos o pielegniarkach. trik jest taki ze mowia ofocialnie ze pielegniarkle wysylaja, rodzina sie zgadza. w papierach nagle pojawia sie ze zylko dom sprzata, bo jak by bala do opieki(nie medycznej) to oni musieli by 8,5 E na godzine placic, a tak udaja czysciutkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joksiek Re: Poważnie???? IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.10, 15:36 Basiu, jak chcesz to do mnie napisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala121271 Re: promedica24 14.10.10, 13:37 Ogłaszają się u nas w biurze pracy. Nie mam pracy chcę pojechać?Na co uważać, czego nie podpisywać?Czego żądać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. Re: promedica24 IP: *.cust.tele2.de 14.10.10, 15:54 Uwazaj na Marcysie,ona jest z biura promediki i slodzi tu niemozliwie. Wejdz na GOWORK tam masz duzo firm ktore placa jeszcze raz tyle co promedica24. Odpowiedz Link Zgłoś