Dodaj do ulubionych

Artysta bojkotuje Samsunga

14.04.08, 23:40
Ja nie wiem, czy Pan Gierałtowski zdaje sobie sprawę, że Samsung to nie tylko monitory, ale przede wszystkim matryce, a te z kolei montowane są w obudowach różnych marek. I tu Pan Gierałtowski może mieć problem, bo Samsung ma udział w ok. 25% rynku paneli LCD.

Pan Gierałtowski będzie więc miał pełne ręce roboty: rozkęcić każdy przysłany na wystawę monitor i sprawdzić, czy przypadkiem nie kryje panelu LCD od Samsunga... :-D
Obserwuj wątek
    • Gość: chinique "Artyści". IP: *.acn.waw.pl 14.04.08, 23:45
      "Artyści" na całym świecie wypowiadają się na tematy, o których nie mają
      bladego pojęcia, od Bono, poprzez Angelinę Jolie, a skończywszy na Kilarze.
      Wojna w Iraku :), polityka, globalna ekonomia. Może niech zajmą się
      doskonaleniem własnego warsztatu, bo nierzadko mają w tym braki ...
      • hektor_wektor Re: "Artyści". 14.04.08, 23:51
        "Czytelnicy" w całym Internecie wypowiadają się na tematy, o których nie mają
        bladego podjęcia. Od użytkowników onetu, przez wp.pl, aż po gazetę. Pojęcie
        sztuki, jak powinny działać lokalne samorządy, rynki wschodzące. Może lepiej by
        było gdyby zajęli się doskonaleniem podstaw teoretycznych, bo nierzadko mają w
        tym braki...

h_w
        • Gość: chinique Bezsens Twojej wypowiedzi ... IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 00:09
          ... polega na tym, że "użytkownicy" to pojęcie znacznie bardziej pojemne niż
          artyści i dlatego zwyczajnie suma mnogościowa wiedzy o świecie posiadanej przez
          "użytkowników" jest większa niż artystów. Zatem wracaj gdzie przynależysz,
          artysto bez matury z matematyki ;). Pierwszy komentarz do tego artykułu pięknie
          obrazuje jak bardzo rzeczony "artysta" strzelił sobie w nogę. Teraz wystarczy,
          że Samsung zacznie bojkotować jego wideoinstalacje, a Pan ma szanse zostać
          pierwszym artystą rzeźbiącym video w technologii CRT po 2008. Ale będzie oldskul.
          • ritzy Chinique, wez i go zabanuj 15.04.08, 00:18
            Jak on smie sie z toba spierac!
            • chinique Nie muszę Was banować ... 15.04.08, 00:37
              ... kochani, sami się banujecie Waszą popisową, galaktyczną retoryką.
              • empirio Ja też, ja też! 15.04.08, 13:22
                Również nie używam sprzętu Samsunga, protestując w ten sposób przeciwko naruszaniu praw człowieka w Tybecie. "Gazeto", czy mogłabyś o mnie napisać? Najlepiej na pierwszej stronie, z dużym nagłówkiem.
                • Gość: R2D2 Chińszczyzna IP: *.uk.ibm.com 15.04.08, 13:47
                  Szanowni forumowicze, temat gorący prawie jak piłka nożna czy polityka w Polsce ...
                  Wiadomo, że w pogoni za pieniądzem i zyskiem, globalne koncerny gotowe są
                  sprzeniewierzać swoje społeczne ideały (CSR). A rządy, ze względu na wartość
                  kapitału tychże koncernów mogą co najwyżej krzywić się ale z pewnością nic nie
                  zrobią. Tymczasem bojkot konsumencki (ktoś już tutaj to napisał) jest
                  najmocniejszą bronią jaka mamy jako społeczeństwo. Wystarczy otwarcie i
                  konsekwentnie omijać towary z "Made in China" czy "Sdiełano w Kitajce". Nawet,
                  jeżeli te posiadające inne miejsce "montażu" mają w sobie 100% części "Made in
                  China" to takie zachowanie da sygnał braku akceptacji dla produktów firmowanych
                  przez kraj środka. A może następnym krokiem będzie wymóg umieszczania na
                  produkcie nie tylko informacji o kraju montażu, ale także o kraju pochodzenia
                  użytych części?
                  Ja dorzucam swój mały kamyczek - nie kupuję rzeczy "Made in China" -
                  poszukiwanie takowych zajmuje nieco czasu, ale ja uważam, że nie jest to czas
                  stracony.
                  • dorsai68 Dowcip w tym 15.04.08, 13:52
                    że Gierałtowski nie kontestuje produktu "Made in China" lecz "Made in Korea", bo producent owego miał czelność być przez ostatnie 20 lat sponsorem MKOl i w swojej strategii marketingowej nie przewidział, że olimpiada może być w Pekinie.

• Gość: atx Re: Dowcip w tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:39
                      Gieraltowski nie kontestuje produktu, tylko zachowanie jego producenta w swietle ostatnich wydarzen.
                      • dorsai68 Re: Dowcip w tym 15.04.08, 14:46
                        Gość portalu: atx napisał(a):

> Gieraltowski nie kontestuje produktu, tylko zachowanie jego producenta w swietl
                        > e ostatnich wydarzen.

Czyli mam rozumieć, że nie przeszkadzają mu chińskie produkty, ale brak reakcji Koreańskiego koncernu? To by wyjaśniało, dlaczego nadal ma chińki suwak w spodnach i koszulkę na grzbiecie.
                        • Gość: atx Re: Dowcip w tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 16:52
                          Ewidentnie przeszkadza mu brak reakcji koreanskiego koncernu.

Czy nie przeszkadzaja mu chinskie produkty, nie wiem - nie wiem tez, skad wyciagasz taki wniosek. Ja mu w rozporek nie zagladalem.
                          • dorsai68 Re: Dowcip w tym 15.04.08, 20:42
                            > Czy nie przeszkadzaja mu chinskie produkty, nie wiem - nie wiem tez, skad wycia
                            > gasz taki wniosek. Ja mu w rozporek nie zagladalem.

A to akurat proste. Chińskie suwaki są w 90% wyrobów tekstylnych. Podobnie z chińską bawełną.
                      • w.kotlarz Re: Dowcip w tym 16.04.08, 01:27

> Gieraltowski nie kontestuje produktu, tylko zachowanie jego producenta w swietl
                        > e ostatnich wydarzen.

Pan Znany Artysta nie kontestuje niczego. Pan Gierałtowski promuje swoją wystawę
                        w nadziei, że może odwiedzi ją ktoś więcej niż tylko rodzina i znajomi.
                  • Gość: wesoły obserwator Re: Chińszczyzna IP: *.tktelekom.pl 15.04.08, 14:01
                    > ...a dorzucam swój mały kamyczek - nie kupuję rzeczy "Made in China" -
                    poszukiwanie takowych zajmuje nieco czasu, ale ja uważam, że nie jest > to czas
                    stracony.

Trzeba dużego samozaparcia by najpierw szukać wyrobów z Chin by potem
                    ostentacyjnie w ramach protestu ich nie kupić ;-)
                    • Gość: atx Re: Chińszczyzna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:40
                      No niestety nie jest tak rozowo - same jakos wlaza w lapy :(
                  • Gość: chinique Jesteś lekkim frajerem ... IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 22:52
                    ... a ponadto w sposób szkodliwy robisz młodocianym czytelnikom gazeta.pl wodę z
                    mózgu. Niech się chińskie władze w*urwią i zaczną manipulować przy przepisach
                    celnych jak nasi przyjaciele rosjanie, zobaczysz co się rozpęta z cenami na
                    ciuszki, elektronikę i inne badziewie.
                  • Gość: awygo Re: Chińszczyzna IP: *.subscribers.sferia.net 16.04.08, 15:56
                    Tak.... w naszym, polskim wykonaniu to się nazywa "straszyć jeża gołą dupą".
          • dzikowy Re: Bezsens Twojej wypowiedzi ... 15.04.08, 12:34
            Gość portalu: chinique napisał(a):

"użytkownicy" to pojęcie znacznie bardziej pojemne niż
            > artyści i dlatego zwyczajnie suma mnogościowa wiedzy o świecie posiadanej przez
            > "użytkowników" jest większa niż artystów. Zatem wracaj gdzie przynależysz,
            > artysto bez matury z matematyki ;)

"Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela
            podzielonemu przez liczbę uczestników" - T. Pratchett
            • Gość: chinique Rozdzielność mnożenia względem dodawania ... IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 22:57
              ... tutaj trochę nie działa, tłum w jednym miejscu o tej samej porze, a wielu
              internautów, każdy z osobna, rozproszonych w czasie, to inne story.
    • Gość: Grzesiek Bez sensu... IP: *.chello.pl 15.04.08, 06:01
      Kazde 5 minut dla Artysty jest wazne - a co robic zeby zwiekszyc ilosc
      informacji o sobie - byc "na biezaco". Uda sie panu czy nie, mowic o nim beda...

Jak dla mnie bez sensu - bojkot towarow z Chin jest nierealny - w 95% okaze ze
      cos zostalo wyprodukowane w Panstwie Srodka, a pozostale 5% moze byc poza
      zasiegiem wiekszosci spoleczenstwa.
      • Gość: atx Re: Bez sensu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:24
        E tam bez sensu. Zawsze warto sprobowac, nie od razu Krakow zbudowano. Nie rozumiem postawy "albo wszystko, albo nic".

Ostatnio robilem zakupy w jednym z marketow budowlanych i kupilem wszystko, co chcialem, nie pochodzace z Chin. Wcale nie bylo drozej, trzeba bylo tylko czasem przejrzec polke zamiast brac pierwsze z brzegu.
        • Gość: nick Re: Bez sensu... IP: *.icpnet.pl 15.04.08, 14:50
          hehe, ja bym nie był taki pewny. Zdecydowana większość śrub,
          nakrętek i gwoździ jest produkowana w Chinach, więc Chiny są po
          części w każdym wyrobie.
          A co do artysty, troche mnie to bawi, facet chce poprostu uciszyć
          swoje sumienie ale to jego sprawa
          • Gość: pim Re: Bez sensu... IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 15:24
            Ciekawostka w Polsce są dwie firmy Śrubex i Wkręt Met, które są jednymi z
            największych producentów, łączeń - śrub, nakrętek itp, tej części Europy,
            dostarczają swoje produkty m.in niemieckim producentom samochodów, nie jest
            rzeczą trudną kupić na rynku detalicznym produkty tych firm.
            • Gość: atx Re: Bez sensu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 16:55
              Gwozdzie, siatki - np. Metalurgia S.A. (Radomsko)
    • Gość: W Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.chello.pl 15.04.08, 06:50
      A ja mam pytanie:
      Gdzie ci wszyscy "artyści" byli przez ostatnie 60 lat - bo prawie tyle mija od
      zajęcia Tybetu przez Chiny.
      • Gość: goś Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.gprs.plus.pl 15.04.08, 13:11
        tam gdzie Ty?...
        • Gość: W Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.adsl.szeptel.net.pl 15.04.08, 15:20
          Ja histerycznie nie protestuję przeciw Chinom.
          • Gość: hawk Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:00
            > Ja histerycznie nie protestuję przeciw Chinom

Nikt nie protestuje przeciw Chinom, tylko przeciw łamaniu praw
            człowieka (na wybranym przykładzie Tybetu), przeciw blokadzie
            mediów, niszczeniu unikalnej kultury itp itd
            A może jednak dołączysz, zamiast histerycznie protestować przeciw
            protestującym? ;)
            • Gość: W Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:46
              No co Ty. Ja mam kogoś bronić, przecież w/g mediów (TVN, GW) jestem nazistą i
              dilerem narkotyków na Żylecie.
    • Gość: dirk Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.aster.pl 15.04.08, 07:40
      Firma Samsung zapewne nie podniesie się po tym ciosie. Ciekawe jakiego sprzętu
      pan Gierałtowski używa w swojej twórczości. Ciężko będzie używać czegoś nie
      "Made in China" lub nad częściach Samsunga jak zauważył dorsai68.
      Za niedługo panowie artyści, redaktorzy etc. będą przekonywać że jedzenie kaczki
      po pekińsku to zbrodnia przeciw ludzkości.
      • wojtek45-1 Re: Artysta bojkotuje Samsunga 15.04.08, 08:26
        cóz łatwiej jest kłapać dziobem z mniejszym lub wiekszym sensem niż zrobić
        cokolwiek, jakby każdy zrobił cokolwiek to samsung albo cocacola by poczuły, i
        może by sie wycofały a to by chiny chyba odczuły.
        • dorsai68 Majaczysz chłopie. 15.04.08, 09:43
          Samsung i Coca-Cola nie mają umowy z rządem Chin, ale z MKOl. Tym samym wycofanie się przez te firmy ze sponsorowania igrzysk w Pekinie, odbiłby się na MKOl nie Chinach.

• Gość: atx Re: Majaczysz chłopie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:26
            "Majaczysz chłopie."

Slepy na umysle, a odszczekiwac sie potrafi - ciekawa kombinacja.
          • dzikowy Re: Majaczysz chłopie. 15.04.08, 12:39
            Bojkot Nike po ujawnieniu informacji, że piłki w ich fabrykach szyły dzieci
            spowodował, że firma wycofała się tamtych fabryk i sama zaangażowała się w walkę
            z zatrudnianiem dzieci. Wystarczył bojkot konsumencki.
          • wari Re: Majaczysz chłopie. 15.04.08, 12:56
            dorsai68 napisał:

> Samsung i Coca-Cola nie mają umowy z rządem Chin, ale z MKOl. Tym
            samym wycofan
            > ie się przez te firmy ze sponsorowania igrzysk w Pekinie, odbiłby
            się na MKOl n
            > ie Chinach.

A MKOl ma z rządem Chin, a chiński oddział MKOl to przybudówka
            reżimu chińskiego. Wszystko jest w jednej rodzince. Olimpiada w
            Chinach to przede wszystkim wydarzenie polityczne uwiarygadniające
            reżim w Pekinie, a nie żadne sportowe harce. Nawet teraz można
            byłoby mistrzostwa przenieść. To dośc oryginalne, że ogień
            olimpijski (pokoju ?) jest chroniony przez setki policjantów, a
            olimpiadę prowadzi się w kraju, w którym tysiące ludzi zabijanych
            jest co rok po sfingowanych procesach, a państwo represjonuje i
            morduje obywateli okupowanego kraju. Obłuda MKOl-u i firm typu
            samsung, coca cola sięgnęła szczytu.
            • dorsai68 Idealista. 15.04.08, 13:34
              Obłuda?
              Gotówka, czysta gotówka. Wszyscy bez wyjątku produkują coś w Chinach. Polskie marki również. Nikt nie będzie zadzierał oficjalnie z Chinami. To ogromny rynek zbytu i najtańszy wykonawca. Korporacji i rzadów nie interesuje KTO produkuje, ale ZA ILE.
              • Gość: atx Re: Idealista. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:46
                > Nikt nie będzie zadzierał oficjalnie z Chinami.
                > To ogromny rynek zbytu i najtańszy wykonawca.
                Z wlasnej woli pewnie nie (rozumiem ze zrobiles tu skrot myslowy i chodzilo ci o firmy, bo jesli o kogokolwiek - to sie nie zgodze). Dlatego trzeba im w tym pomoc, w czym p.Gieraltowski bardzo wlasnie pomaga.

> Korporacji i rzadów nie interesuje KTO produkuje, ale ZA ILE.
                Rzady - interesuje KTO (najlepiej jesli ich obywatele).
                Korporacje - owszem, ale bardziej interesuje je czy bedzie te produkty mial kto kupic. Co z tego, ze wyprodukuja tanio, jak wq... ludzie tego nie kupia (patrz przyklad z firma Nike z jakiegos wczesniejszego posta)
                • dorsai68 Czy Nike wycofał się z Chin? NIE. 15.04.08, 14:52
                  Więcej, otworzył największy sklep w Chinach.

Technicznie więc biorąc nadal popiera komunistyczne władze i idąc Twoim tokiem rozumowania, nie sprzeciwia się działaniom tych władz w Tybecie.
                  • Gość: atx Re: Czy Nike wycofał się z Chin? NIE. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:02
                    Gdybys przed klepnieciem w "Odpowiedz" zadal sobie trud znalezienia tego postu o ktorym wspominalem, wiedzialbys ze nie pisalem nic o obecnosci Nike w Chinach. Trzymajmy sie tematu.
                    • dorsai68 Ja się pytam, czy to coś zmieniło? 15.04.08, 20:46
                      Wyobraź sobie, że czytałem. Bez trudu. Pytałem jednak czy fakt, że piłek Nike'a w tych Chinach nie szyją dziś dzieci, lecz pełnoletni robotnicy w jakiś sposób uczynił ten kraj lepszym? Reżim upadł, a z więzień wypuszczono więźniów politycznych? Zaprzestano publicznych egzekucji?
                      • Gość: M Re: Ja się pytam, czy to coś zmieniło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 13:20
                        Łatwo jest protestować z daleka, odnosząc wszystko do własnej
                        kultury. Ciekawe jednak, czy dla tych dzieci, co pracowały to było
                        na plus (bo mogły chodzić do szkoły) czy na minus (bo nie miały
                        pieniędzy na jedzenie i nie mając innych zajęć włóczyły się po
                        okolicy). Czy ktoś to zbadał?
              • Gość: kate Re: Idealista. IP: *.dsl.bell.ca 15.04.08, 15:14
                Nie do konca.Pod koniec zeszlego roku przedostalo sie do prasy ze
                GAP w swej ofercie kolekcji zimowej ma rzeczy szyte przez dzieci z
                Indii i to za zupelna darmoche.Tzn dzieci szyly i nie ialy
                wynagrodzenia.Bardzo szybko wycofali CALA kolekcje ze sklepow.
            • Gość: kate Re: Majaczysz chłopie. IP: *.dsl.bell.ca 15.04.08, 15:11
              wari, dorzuc jeszcze McDonalda.
              JA jak moge to nie kupuje wyrobow Coca- COli(Do McDonalda to nie
              chodze od lat bo mi zycie i system trawienny mile.JAk mozna to
              staram sie nie kupowac produktow made in china, ale w dzisiejszych
              czasach to dosc trudne.
              • Gość: hawk Re: Majaczysz chłopie. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:12
                > JA jak moge to nie kupuje wyrobow Coca- COli(Do McDonalda to nie
                > chodze od lat bo mi zycie i system trawienny mile.JAk mozna to
                > staram sie nie kupowac produktow made in china, ale w dzisiejszych
                > czasach to dosc trudne.

Nikt nie jest idealny ;) Jednak jak nie kupisz choćby co
                drugiej "trefnej" rzeczy i jak zrobi tak choć co piąty klient - to
                da to firmom do myślenia (liczenia) :)
                Mi na razie dobrze idzie :) Wchodzi w nawyk :) Polecam, jest w czym
                wybrać en.beijing2008.cn/bocog/sponsors/sponsors/
    • Gość: obiektyw Artysta bojkotuje Samsunga IP: 194.242.62.* 15.04.08, 08:43
      szybka, mała zawierucha. "cza jakoś wypłynąc".
      A tak naprawdę kogo obchodzi jakiś tam "tybet"!?
      A co się stało z ideą olimpijską ( takie tam, zawieszenie broni i inne)?

A w ogóle TO TERAZ SOBIE PRZYPOMNIELI ! ! ! !

DO WSZYSTKICH PROTESTUJĄCO-BOJKOTUJĄCYCH

CZY TYLKO W TYBECIE DZIEJE SIĘ KRZYWDA?

ITD, ITD
      • Gość: atx Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:28
        Nastepny z klanu "albo wszystko, albo nic". To co radzisz, skoro nie mozna na raz pomoc wszystkim ktorym "dzieje sie krzywda" - siedziec cicho w domu i nie pomoc nikomu?
        • dorsai68 Lubisz trudne pytania? 15.04.08, 13:37
          Gdziue byli wszyscy idealiści i obrońcy praw człowieka gdy Chiny oryzmały prawo organizacji Igrzysk?
          Dlaczego tak głośno nie protestowali w 2004 roku?
          • Gość: atx Re: Lubisz trudne pytania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:30
            Byli tam gdzie ty.

Na szczescie teraz sa gdzie indziej, niz ty.

Ok, teraz na serio: ostatnich protestow w Tybecie i chinskiej reakcji na nie tez nie zauwazyles?
            tybetwatch.blox.pl/2008/04/Oser-Dziennik-tybetanskich-protestow-Fragmenty.html
            • dorsai68 Re: Lubisz trudne pytania? 15.04.08, 15:06

> Byli tam gdzie ty.

Bynajmniej. Nie twierdziłem wtedy, jak wielu działaczy na rzecz praw człowieka, którzy dziś żądają bojkotu igrzysk, że olimpiada zmieni politykę rządu Chin.

> Na szczescie teraz sa gdzie indziej, niz ty.

To prawda. Wiatr się zmienił, chorągiewki pokazują inny kierunek.
              • Gość: atx Re: Lubisz trudne pytania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:06
                > Nie twierdziłem wtedy, jak wielu działaczy na rzecz praw człowieka,
                > którzy dziś żądają bojkotu igrzysk, że olimpiada zmieni politykę
                > rządu Chin.
                Jakies przyklady "dzialaczy na rzecz praw czlowieka", ktorzy tak twierdzili? Zgodze sie ze byly takie twierdzenia, ale wsrod MKOL i sponsorow - naiwne zyczeniowe myslenie albo cyniczne szukanie wykretu dla niezlego zarobku, jaki sie szykowal w Chinach.

> > Na szczescie teraz sa gdzie indziej, niz ty.
                > To prawda. Wiatr się zmienił, chorągiewki pokazują inny kierunek.
                Tylko krowa nie zmienia pogladow.
              • Gość: hawk Re: Lubisz trudne pytania? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:17
                Lubisz trudne pytania? To pomyśl:
                Gdzie Ty teraz jesteś? Co Ty teraz twierdzisz? Przeciw czemu
                protestujesz? Jaki jest Twój kierunek?
    • Gość: Q Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:37
      ubrany w koszulke "made in China" :))))
    • Gość: :) Dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:51
      "artysta" nie jest w stanie rozdzielić sportu od polityki i 'bojkotuje' (modne słowo) hurtem wszystko? Aż tak potrzebuje promocji i rozgłosu?
      Sztafeta to symbol igrzysk, igrzysta to sport, co jest złego w sponsorowaniu?. Chcesz pan wyrazić protest to jedź pan do tybetu i działaj. Albo cofnij sie w czasie i wpłyń na decyzję MKOL.
      • Gość: atx Re: Dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:31
        "Sztafeta to symbol igrzysk"

W teorii tak. Ale ta konkretnie sztafeta jest symbolem mocarstwowosci Chin. Jednym z jej celow jest pokazanie Tybetowi jego zniewolenia. Ot, takie naszczanie im na podworko. Pretensje miej do Chin - same do tego ja sprowadzily. Jesli sie nie zgadzasz, to jedz do pekinu i dzialaj.
      • Gość: Zenio Re: Dlaczego IP: 217.98.20.* 15.04.08, 14:15
        co jest złego w sponsorowaniu?

Ten pan nie ma nic przeciwko sponsorowaniu. Sam poczatkowo sponsoring samsunga przyjoł z ochotą :)
        • Gość: atx Re: Dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:49
          Gieraltowski nie kontestuje produktu, tylko zachowanie jego producenta w swietle ostatnich wydarzen.
    • Gość: crap1 Kieszonkowy buntownik... IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.08, 10:10

Kodaka pewnie też nie stosuje.
      I Visą nie płaci.
      Coca-coli nie pija, a Panasonica ma gdzieś.

ŻAŁOSNE!!!

en.beijing2008.cn/90/53/column211995390.shtml
      • Gość: atx Re: Kieszonkowy buntownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:34
        Lepszy kieszonkowy buntownik od pelnokrwistego cynika. Przynajmniej cos robi, a jako znany artysta ma duza "sile razenia" - jesli ja zadzwonie do Samsunga i powiem, ze mam ich w d... to splynie to po nich jak po kaczce, a taki naglosniony przypadek jak ten da im do myslenia. Tak wiec slowo "kieszonkowy" nie jest na miejscu.
        • dorsai68 Re: Kieszonkowy buntownik... 15.04.08, 13:45
          Za przeproszeniem gó.. da.
          Artysta buntujący się na cudzy koszt, bo nie on dostanie po kieszeni, ale Instytut Francuski, który porozumiał się z Samsungiem.

Gierałtowski:
          "- Akceptując użyczenie przez Samsung ekranów do projekcji moich zdjęć, nie mogłem przewidzieć takiego postępowania tej firmy -"

No jaaaasne... pan artysta wczoraj się urodził. Nic nie słyszał, nic nie widział.

"Artyści też są ludźmi i powinni reagować na przypadki łamania praw człowieka"

I to jest dopiero cynizm! PRZYPADKI!
          • Gość: atx Re: Kieszonkowy buntownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:38
            > nie on dostanie po kieszeni, ale Instytut Francuski
            Nie IF, a Samsung. I o to chodzi.

> No jaaaasne... pan artysta wczoraj się urodził.
            > Nic nie słyszał, nic nie widział.
            Ładnie, jadowicie, ale cos ogolnie. Co mial konkretnie zobaczyc i uslyszec - reakcje Samsunga na protesty? "koncern nie ma wpływu na sytuację polityczną na świecie, i jako podmiot biznesowy nie ma prawa wpływać", jak to ladnie powiedzial o ludobojstwie jego rzecznik?

> I to jest dopiero cynizm! PRZYPADKI!
            Cynizm to jest to, co reprezentujesz swoimi postami: "jesli ktos nie protestowal od niemowlectwa i ma w domu choc jedna rzecz z Chin, to nie ma moralnego prawa protestowac". Skoro jestes taki radykal, to pochwal sie, co sam zrobiles/as
            • dorsai68 Re: Kieszonkowy buntownik... 15.04.08, 15:17
              > Nie IF, a Samsung. I o to chodzi.
              Naiwny. Samsung cofnie dotację i "po ptakach".

> Ładnie, jadowicie, ale cos ogolnie. Co mial konkretnie zobaczyc i uslyszec - re
              > akcje Samsunga na protesty? "koncern nie ma wpływu na sytuację polityczną na św
              > iecie, i jako podmiot biznesowy nie ma prawa wpływać", jak to ladnie powiedzial
              > o ludobojstwie jego rzecznik?

A co miał powiedzieć? Że ma wpływ gdy nie ma? A moze tak patetycznie i pompatycznie: Łączymy się w bólu i z troską oraz zaniepokojeniem... ble,ble, ble..."

> Cynizm to jest to, co reprezentujesz swoimi postami: "jesli ktos nie protestowa
              > l od niemowlectwa i ma w domu choc jedna rzecz z Chin, to nie ma moralnego praw
              > a protestowac". Skoro jestes taki radykal, to pochwal sie, co sam zrobiles/as

Radykał... hehehehehehe... Po prostu nie widzę najmniejszego sensu w ogłaszaniu "embarga" na produkty z Korei gdy chcę uderzyć w Chińczyków.
              • Gość: atx Re: Kieszonkowy buntownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:18
                > > Nie IF, a Samsung. I o to chodzi.
                > Naiwny. Samsung cofnie dotację i "po ptakach".
                Naglosni sie to odpowiednio, i Samsung straci duzo wiecej - nie tylko kasy, ale i reputacji (co oznacza dla takiej firmy znacznie wieksze straty - "swiadomosc marki", "rozpoznawalnosc" itp itd).

> A co miał powiedzieć? Że ma wpływ gdy nie ma?
                Alez oczywiscie ze ma wplyw. Dlaczego ma nie miec? Glowny sponsor sztafety w koncu, jesli oni nie maja to kto ma? A tym czasem pozwalaja na to, ze Chiny robia sobie z tych (co prawda wyswiechtanych ale zawsze jakichs) idealow olimpijskich szmate do pucowania swoich podkutych butow, zamieniaja sztafete w propagandowa impreze ktora nie ma absolutnie nic wspolnego ze swietem sportu. W sumie to chyba z dotychczasowych sztafet wlasnie ta najbardziej nawiazuje do pierwowzoru. A tym czasem glowny sponsor udaje, ze wszystko jest OK. Chiny leja na idee sztafety i na niego, a on mowi ze deszcz pada.

> nie widzę najmniejszego sensu w ogłaszaniu
                > "embarga" na produkty z Korei gdy chcę uderzyć w Chińczyków.
                Nie przesadzaj, przeciez nikt nie oglasza embarga na produkty z Korei. Chodzi o przekazanie jednej konkretnej firmie, ze postepuje nieodpowiedzialnie. Nie wiem tez czemu chcesz uderzac w Chinczykow, ludzie jak ludzie, ja do nich nic nie mam. To ich rzad mnie wq... .
              • Gość: hawk Re: Kieszonkowy buntownik... IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:24
                > to pochwal sie, co sam zrobiles/as
                >
                > Radykał... hehehehehehe... Po prostu nie widzę najmniejszego sensu
                w ogłaszaniu "embarga" na produkty z Korei gdy chcę uderzyć w
                Chińczyków.

dorsai68 - jesteś WIELKI! Sam uderzasz w Chińczyków?!?! Trzeba było
                tak od razu...!
                • dorsai68 A ty... głupi, jeśli nie zrozumiałeś n/t 15.04.08, 20:49
    • Gość: peter OBŁuda w stylu MArka KOnrada IP: 83.136.224.* 15.04.08, 10:24
      Obłuda, obłuda i fałsz.

To mi przypomina postępowanie Marka Konrada, który ubolewał nad tym, iż w
      sporcie liczą się tylko ogromne pieniądze.
      A co robi pan M. Konrad jako przedstawiciel świata kultury?
      Sprzedaje się za ogromne pieniądze reklamując bank, który później nabija w
      butelkę ludzi, stosując różnie nie do końca uczciwe praktyki.

Już nie chce mi sie słuchać fałszywych obrońców praw człowieka
      • and_nowak Kondrata, warto wiedzieć o kim się mówi. 15.04.08, 15:02
    • Gość: anya Siemens IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 10:27
      hmm, a fakt, że Siemens rozwinął swoją firmę dzięki obozom koncentracyjnym
      podczas II wojny światowej jakoś nikogo nie interesuje...
      • Gość: P. Re: Siemens IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.08, 13:45
        Podobnie i BASF (będący częścią IG Farben), obecnie znany jako EMTEC (dyskietki,
        płytki, pen-drive'y)
        • Gość: anya Re: Siemens IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 17:42
          możliwe, takich firm trochę jest
    • Gość: greg ktos chce zaistniec w mediach! IP: *.stat.gov.pl 15.04.08, 10:51
      niech bojkotuje wszystkie wyroby produkowane w Chinach, to bym
      zrozumial
      • Gość: atx Re: ktos chce zaistniec w mediach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:37
        Nastepny z klanu "albo wszystko, albo nic". Wedlug Ciebie, jak np. ktos chce bronic przyrody, to ma nie korzystac z samochodu i chodzic w lapciach z lyka, inaczej jest niewiarygodny?
    • Gość: Pi Pan Artysta Krzysztof G. podpiera się protestem IP: *.233.udn.pl 15.04.08, 12:23
      Inaczej pewnie pies z kulawą nogą by nie przyszedł obejrzeć wystawę.
      MKOL to organizacja biznesowa która co 4 lata robi prztarg na
      kolejną imprezę zawaną potocznie olimpiadą.
    • mulla_komar Phi! ja bojkotuje cala olimpiade. 15.04.08, 12:26
      Nie wybieram sie na igrzyska! Co powiecie na to moje poswiecenie?
      • Gość: atx Re: Phi! ja bojkotuje cala olimpiade. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:39
        Nadzwyczajne poswiecenie, chyle czola. Mozesz do kompletu poswiecic sie jeszcze troche i nie ogladac ceremonii otwarcia w TV - idz na spacer, zeby nie nasiakac propaganda, tak jak w stanie wojennym ludzie chodzili na spacery w porze Dziennika TV.
        • mulla_komar Re: Phi! ja bojkotuje cala olimpiade. 15.04.08, 13:06
          Czy bede ogladal czy nie, abonament i tak zaplace.

W kazdym razie od lat ne ogladam olimpiady. Nie wiem o ktorej bedzie ceremonia
          ale pewnie wypadnie gdzies w srodku dnia, na pewno nie bede siedzial przed
          telewizorem.

Ha! No i jeszcze jedno - jedtem lysy jak tybetanski mnich (choc wbrew mojej
          woli) - to dopiero protest!
    • papigo Artysta bojkotuje Samsunga 15.04.08, 12:30
      W moim hotelu i restauracji wprowadzilem zakaz sprzedazy coca-coli.Z
      produktami mc donalda nie mam prblemów poniewaz w grecji je sie
      dobrze i nawet psy nie zagladaja do mc donalda.Posiadam dobry aparat
      i takiej tandety jak samsung nie uzywam i odradzam równiez innym nie
      uzywac.Pochwalam protest.
      www.hotelroyalpalace.eu
      • Gość: duuude Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 12:38
        ale jestes za*ebisty
    • Gość: Mao Kolejny głupek nakręcony przez media... IP: *.rezist.com 15.04.08, 12:37
      Tybet JEST PROWINCJĄ CHIŃSKĄ. Równie dobrze Ślązacy mogą się zacząć
      zachowywać jak Tybetańczycy albo Baskowie w Hiszpanii. A durne media
      nakręcają siebie i tych po..ych podatnych na manipulacje
      anarchistów.
      • Gość: atx Re: Kolejny głupek nakręcony przez media... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 12:42
        A oczywiscie ze jest, tak jak Polska byla prowincja rosyjska, pruska i austriacka, a troche pozniej niemiecka i radziecka.

"Kolejny głupek", "durne media", "po..i podatni na manipulacje anarchisci"
        Swiat tez cie kocha.
      • Gość: Loco Re: Kolejny głupek nakręcony przez media... IP: 148.81.175.* 15.04.08, 13:10
        Mylisz się. Dziś jest prowincją, ale niedawno stworzono z prowincji
        Kosowo należącej do Serbii mafijne państwo, gdzie prezydentem został
        ojciec chrzestny miejscowej mafii. Państwo oparte na handlu
        narkotykami, bronią i prostytucji. To potwierdzają wszystkie
        światowe organizacje a nasz rząd to zaakceptował.
        Tybet nie był nigdy prowincją Chin, a że jest - prawo silniejszego.
        Idei olimpijskiej miało przyświecać prawo, że na ten czas nawet
        wojny należy przerwać, a co widzimy w Chinach? Pokazanie potęgi i
        siły rządu totalitarnego, niedopuszczającego żadnych myśli
        humanitarnych i dążeń demokratycznych umęczonego Tybetu.
    • krakus24a Ale debil z tego gościa 15.04.08, 13:03
      nie zbojkotuje tego kto przydzielił Chinom olimpiadę.
      • tajny_agentub Debilem ten kto tak sądzi 15.04.08, 15:52
        Facet ma całe Chiny i Tybet w głębokim poważaniu. Jemu chodzi o rozgłos i cel
        osiągnął. Będzie wystawa, albo i nie. Będzie skandal, albo i nie, ale rozgłos -
        Rozgłosu JUŻ JEST.
        I o to chodzi.

• Gość: b Re: Debilem ten kto tak sądzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:33
          > Facet ma całe Chiny i Tybet w głębokim poważaniu. Jemu chodzi o
          rozgłos
          Zapewne znasz go osobiście i rozmawiałeś z nim o tym. Patrząc mu w
          oczy.
          Żenujące chamstwo...
    • Gość: hehe No i zaistniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 13:05
      W ramach protestu powinien przestać pić herbatę Yunan.
      Może media napiszą
      • Gość: Loco Re: No i zaistniał IP: 148.81.175.* 15.04.08, 13:14
        Dużo lepsza jest herbata Ceylońska. Sprawdź!
    • Gość: adam zelent Electric dla Tybetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 13:15
      Gazeta Wyborcza publikuje teledysk ELECTRIC - „Plecy” zrealizowany przez
      Mateusza Żeglińskiego z Warszawskiej Szkoły Reklamy dla organizacji „Ratuj
      Tybet” (ratujtybet.org/). Piosenkę „Plecy” poruszającą tematykę łamania
      praw człowieka m.in. w Tybecie zarejestrowaliśmy w studiu Polskiego Radia Opole
      w 2000 roku.

Zobacz teledysk Electric „Plecy” na stronie Gazety Wyborczej:

miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,5118405.html
      Zobacz teledysk Electric „Plecy” na stronie "Ratuj Tybet":

ratujtybet.org/aktualnosci
      Zobacz teledysk Electric „Plecy” na stronie You Tube:

pl.youtube.com/watch?v=Gjy8OkqPk2g
    • Gość: ceg ła Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.aster.pl 15.04.08, 13:17
      Artysci są jak kobiety. Mówi że da, rozgrzeje a potem się odwróci i głowa ją
      boli. Panie Gierałtowski może i dobry ruch marketingowy ale świadczy również o
      małej atrakcyjności pana prac jeżeli do takich gestów się pan posuwa. Szkoda
    • Gość: rat samsung zajmuje się też... IP: 80.51.157.* 15.04.08, 13:17
      projektowaniem robotów zabijających wszystko co się rusza w ich zasięgu, więc
      jak taka firma miałaby się przejmować jakimś Tybetem
      • Gość: Loco Re: samsung zajmuje się też... IP: 148.81.175.* 15.04.08, 13:22
        Większość fabryk mają teraz umiejscowionych w Chinach i dlatego tak
        śpiewają. Tam obowiązuje prawo: kto nie z nami ten przeciwko nam!
    • Gość: chińszczyk Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 13:43
      to pajac. Niech odda wszystko co chińskie, a zostanie nagi i bezdomny, pajac.
      • Gość: atx Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:52
        Nastepny z klanu "albo wszystko, albo nic". Wedlug Ciebie, jak np. ktos chce bronic przyrody, to ma nie korzystac z samochodu i chodzic w lapciach z lyka, inaczej jest niewiarygodny?
    • Gość: bigfly brawo Panie Krzysztofie! IP: *.chello.pl 15.04.08, 13:45
    • tkamins Kto to jest Gieraltowski? 15.04.08, 13:56
      Nigdy o nim nie slyszalem. Na jakiej podstawie twierdzi ze jest artysta? Czy
      zajmuje sie czyms jeszcze oprocz bojkotow firmy Samsung? Prosze znawcow sztuki o
      przyblizenie jego tworczosci.
      • Gość: mama Re: Kto to jest Gieraltowski? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.08, 14:09
        To kim jest Gierałtowski bardzo łatwo sprawdzić w internecie. Taka postawa ,
        osób o uznanych nazwiskach, powoduje zawsze zaniepokojenie dużych firm.
        • tkamins Re: Kto to jest Gieraltowski? 15.04.08, 14:18
          Wzbudza zaniepokojenie nie tylko duzych firm, ale rowniez i moje. Dlatego
          stawiam pytania. Czy jest prawda, ze pan Gieraltowski ma ograniczona
          poczytalnosc? Czy jest prawda, ze szuka rozglosu poza dziedzina, ktora sie
          zajmuje? Czy jest prawda, ze sprawami polityki miedzynarodowej zainteresowal sie
          dopiero niedawno, pod wplywem TVN24?
          • Gość: atx Re: Kto to jest Gieraltowski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:53
            Zapytam Cie w podobnym stylu:
            czy to prawda, ze juz przestales bic swoja zone?
      • and_nowak No i teraz już wiesz ;-) 15.04.08, 15:07
        Pan Gierałtowski jest Artystą Zaangażowanym.
        A jest artystą, bo ma wystawę. Kto wie, może nawet coś stworzył ? ;-)))
        Bo dawniej artystą nazywano tego, co natworzył różnych dzieł, np. obrazów, rzeźb.
        Teraz artystą jest ten, kto się tak nazwie, ew. nazwie go w ten sposób
        "krytyczka sztuki" i opisze w Wysokich Obcasach. Najczęstszym rodzajem
        "twórczości" jest performance, np. wetknięcie sobie po świeczce w buzię i odbyt
        i trwanie na oczach publiki. Lub wyjmowanie kurzych jajek z ci*py i dawanie
        tejże publice (oba autentyki!). Twórczość przez duże TFU ;-)))
        Co i gdzie sobie wtyka pan Gierałtowski - przykro mi, nie wiem.

A Sasnal siedzi cicho i maluje obrazki ;-)))
        • Gość: miłośnik koki Re: No i teraz już wiesz ;-) IP: *.tktelekom.pl 15.04.08, 15:53
          >... A Sasnal siedzi cicho i maluje obrazki ;-)))

Bo robi "kasę" a nie "protesty" ;-) Wie, że może tak samo szybko skończyć jak
          zaczął. Szkoda czasu na głupoty, liczy się kasa. To tylko "5 minut". ;-)
    • Gość: Po Co To??? Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.sunsh7.vic.optusnet.com.au 15.04.08, 13:59
      Kazdy ma prawo byc durniem
      Nawolywanie do bojkotu olimpiady jest nonsensem.
      Wiekszosc Panstw w europie i azji ma mniejszosci narodowe ktore maja
      ambicje byc samodzielne i utrzymywac wlasna kulture i wiele z tych
      panstw moze kiedys znalezc sie w takiej samej sytuacji jak Chiny.
      Zawody olimpijskie to symbol pokoju i pozwala zawodnikom wszystkich
      narodow bioracych udzial w rozgrywkach wykazac swoj poziom sportowy.
      Pozbawic tych sportowcow mozliwosci wykazania swoich osiagniec na co
      wiekszosc poswiecila lata wyrzeczen, to okrucienstwo niczym nie
      uzasadnione.
      Tak, nawolywanie do bojkotu to brak rozeznania sytuacji, brak
      odpowiedzialnosci za przyszlosc rozgrywek olimpijskich i
      nawiazywania przyjacielskich zwiazkow miedzy narodami.

• Gość: atx Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:56
        > Kazdy ma prawo byc durniem
        Jak widac, masz racje.

> Tak, nawolywanie do bojkotu to brak rozeznania sytuacji
        To moze sie choc troszke rozeznasz:
        tybetwatch.blox.pl/2008/04/Oser-Dziennik-tybetanskich-protestow-Fragmenty.html
        tybetwatch.blox.pl/2008/04/Wladze-chinskie-4000-zatrzymanych.html
      • Gość: hawk Re: Artysta bojkotuje Samsunga IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 17:47
        > Pozbawic tych sportowcow mozliwosci wykazania swoich osiagniec na
        co wiekszosc poswiecila lata wyrzeczen, to okrucienstwo niczym nie
        uzasadnione.

Ale pozbawienie Tybetańczyków (czy innych mniejszości narodowych)
        życia, wolności, zdrowia, kultury, prawa do religii, godności i
        choćby ograniczonej autonomii, zdeptanie ich ziemi i świętej góry -
        to pikuś w porównaniu do poświęcenia i wyrzeczeń sportowców? Idee
        olimpijskie kwitną!
        "Po Co To???" - porąbało Cię???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka