Dodaj do ulubionych

EXODUS Z BLOKOWISK - PROSZĘ O OPINIE???

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 16:33
Czytałem, że zjawisko to rozpoczęło się około 1993 roku. Jakie są wasze
doświadczenia i opinie?
Obserwuj wątek
    • wszechwarszawiak Re: EXODUS Z BLOKOWISK - PROSZĘ O OPINIE??? 29.09.03, 09:05
      Ja zawszę emigruję o 7.20, ale wracam o 16.40.

Na emigracji jest niemilo - pracować każą, a ja się do tego kompletnie nie
      nadaję.
    • wielce_powazny_autorytet Re: EXODUS Z BLOKOWISK - PROSZĘ O OPINIE??? 29.09.03, 10:57
      Ja się znam.

Ucieczka z wielkiej płyty

Konkurs "Dom marzeń Polaka" pokazał, że Polacy marzą o rodzinnej atmosferze,
      spotkaniach w gronie przyjaciół i... domu, który na to pozwoli.

Bardzo często pojawiały się w pracach czytelników marzenia o tym, by ich dzieci
      mogły spędzać wolny czas na podwórku, a nie wychowywały się na osiedlowym placu
      zabaw. Wiele osób pisało, że od lat planują wyprowadzić się z blokowiska i
      wybudować dom, w którym sąsiedzi nie "chodziliby im po głowie", najlepiej z
      tarasem, na którym można napić się kawy.

Jako architekci, chcielibyśmy pomagać w realizacji tych planów, udowodnić, że
      można zamieszkać we własnym domu nie będąc milionerem.

Każda z prac przysłanych na konkurs opisywała marzenie o posiadaniu swojego
      miejsca na ziemi, domu, do którego z radością się wraca po ciężkim dniu pracy,
      miejsca które jest przystanią dla członków rodziny.

Czytelnicy pisali, że brakuje im rodzinnych kolacji w jadalni z dużym stołem,
      wspólnych rozmów przy kominku i bycia ze sobą. Czytając listy można odnieść
      wrażenie, że własny dom mógłby być lekarstwem na cale zło.

Trzy projekty domów (Zuzia, Stanisław i Paulina), które powstały w pracowni
      Archipelag przy współudziale czytelników wypełniających konkursowe ankiety,
      pokazują, w jakich budynkach chcieliby mieszkać Polacy.

Choć jednym podobała się "bajkowa" Zuzia, a innym "stonowany" Stanisław,
      wszyscy podkreślali, że dom musi być solidny i przestronny, aby zapewnić
      odpowiednią przestrzeń dla każdego z domowników. Najważniejsze - to podjąć
      wyzwanie i nie bać się marzyć.

• Gość: jakel Re: EXODUS Z BLOKOWISK - PROSZĘ O OPINIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 11:26
      Prawdziwy eksodus z blokowisk nastąpił w byłym NRD. My jeszcze jesteśmy za
      biedni na prawdziwy eksodus. Taki, że blok 10-piętrowy stoi pusty, bo nie ma
      nabywców na mieszkania w takim bloku. My co najwyżej przenosimy się z blokowca
      40-letniego do blokowca nowego. A mieszkania stare, w wielkiej płycie na razie
      zawsze znajdą nabywcę. Ja też mieszkam na olbrzymim osiedlu bloków 4-
      piętrowych. Nie narzekam, gdzieś mieszkać trzeba. A na utrzymanie domu 100-
      150m2 i tak mnie nie stać, więc nie mam czego żałować. EJ
      • Gość: Robal Re: EXODUS Z BLOKOWISK - PROSZĘ O OPINIE??? IP: *.acn.pl 29.09.03, 11:49
        Póki prowincja będzie ściągała na potęgę do Warszawy, mieszkania w
        peerelowskich blokach będą pełne. Zresztą ludzie w Polsce mają gładkie miejsca
        zamiast mózgów - vide ceny w blokach na Ursynowie "bo metro". Co do Kurwy nędzy
        ma tutaj metro, koszmarne blokowisko pozostaje blokowiskiem...
      • Gość: jacek EXODUS Z BLOKOWISK - TAK !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 29.09.03, 11:49
        wbrew pozorom koszt utrzymania domu nie jest wysoki - jesli jest zbudowany z
        odpowiednia starannoscia

na pewno mniej placi sie za ogrzewanie, wiele rzeczy mozna negocjowac (smieci),
        robic samemu i nie trzeba sprzatac po innych i tolerowac czyjegos brud i
        niszczenia scian (tzw powierzchni wspolnych)

jakosc zycia jest zas NIEPOROWNYWALNA
        • Gość: ursyn (póki co) Re: EXODUS Z BLOKOWISK - TAK !!!!! IP: *.isns.uw.edu.pl 29.09.03, 12:36
          Prawdę mówiąc nie rozumiem pewnej mody na Ursynów. Rozmawiamy o exodusie z
          blokowisk do innych blokowisk. Bo Ursynów to nic innego jak syfiasta sypialnia.
          Im dalej od metra tym gorzej!!! Wejdźcie ludziska na klatki na podwórka - syf
          jak na Bródnie!
          Najgorzej, ze wszystkie nowe osiedla na Ursynowie to po prostu nowe blokowiska
          kilkunastopiętrowe, o całkiem przeciętnym standardzie! Za 10 lat będzie jeszcze
          gorszy krajobraz betonowego Ursynowa. Za 2 miesiące przeprowadzam się na
          MOKOTÓW. Do niskiego, kameralnego, 52-letniego budynku. I wcale nie oznacza to,
          że idę na gorsze. Wręcz przeciwnie- budynek jest po generalnym remoncie
          (instalacje, dach ,elewacja itp), po prostu wszystko prócz murów jest nowe. A
          mury dobrze, że są stare-zdrowa porządna cegła! No i jeszcze najważniejsze -
          mili, życzliwi i serdeczni sąsiedzi, zielone, zadbane podwórko. I po co mi
          domek na wsi, jak można sielsko żyć wśród wspaniałych ludzi w centrum a
          jednocześnie w zaciszu miasta?
          • Gość: ELŻBIETA Re: EXODUS Z BLOKOWISK - TAK !!!!! IP: *.acn.waw.pl 29.09.03, 13:46
            KOCHAM ŻYCIE NA URSYNOWIE! CZEGO WY OD NIEGO CHCECIE? MÓJ BLOK ODNOWIONY,
            WYMIENIONE WSZYSTKIE RURY, REGULACJA CIEPŁA, LICZNIKI NA WODĘ, A WIDOK Z OKNA -
            WSPANIAŁY - PRZESTRZEŃ, ZIELEŃ, NIKT MI NIE ZAGLĄDA DO OKIEN, A DO METRA - 50m!
            NIE SĄDŹCIE STEREOTYPOWO, BO URSYNÓW (I MOJE "JARY") JUŻ DAWNO PRZESTAŁ BYĆ
            SYPIALNIĄ STOLICY. A JAK SIĘ WAM NIE PODOBA - MACIE WYBÓR. JA CHCĘ TU POZOSTAĆ
            DO KOŃCA MOICH LAT...JESZCZE PARĘ MI ICH, MAM NADZIEJĘ, ZOSTAŁO...
            K O C H A M Ż Y C I E N A U R S Y N O W I E !!!
            • Gość: ELŻBIETA A JA KOCHAM ŻYCIE NA URSYNOWIE!!! IP: *.acn.waw.pl 29.09.03, 13:48
              PATRZ: POST WYŻEJ...
            • Gość: bahoo Re: EXODUS Z BLOKOWISK - TAK !!!!! IP: *.chello.pl 29.09.03, 14:23
              jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka