sloggi 30.09.03, 08:04 Czy ktoś zauważy, ze na Dąbrówkę Wiślaną kursuje już 302, tylko nikt sie nie kwapi zwiększyć mu częstotliwość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lisu Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 08:53 Ja również mieszkam na Dąbrówce Wiślanej, to co się u nas dzieje z komunikacją to prawdziwy obłęd. Rano autobusy z Legionowa przyjeżdżają tak zapchane, że niesposób się wepchnąć. Władze nic sobie z tego nie robią a mieszkańcy wysyłają perycję już od prawie dwóch lat. To jest poprostu tzw. odbijenie piłeczki w tym przypadku z biura do biura. A już niebawem zima i znowu będzie trzeba marznąć na przystanku i mieć nadzieję, że uda się wsiąść do następnego autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Nikt czyli obywatel RP To skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dmpbk.com.pl 30.09.03, 11:10 Dziś z DW do pracy w centrum jechałem 2 godziny. W zasmrodzonym, przepełnionym autobusie stałem na jednej nodze (choć mam na szczęście obie) później były 3 przesiadki i jestem spóźniony w robocie, gdzie mnie opieprzają. Ale ludziom na stołkach z ZTM czy ZDM wszystko jedno jak zyją inni - oni mają swoje auteczka na które zapracowali "ciężką pracą" z aswymi biureczkami. A jak Pani rzecznik ma problem z projektem zatoczki to chętnie służę pomocą. Szybciej dałoby się zaprojektować wielkie centrum handlowo-rozrywkowe etc. niz głupią zatokę pod przystanek. Ludzie do kogo wy mówicie - do debili którzy nic nie rozumieją i wszystko da im się wmówić????? Trochę szacunku i odpowiedzialności. Pozdrawiam wszystkich"zapracowanych " w ZDM i ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmar Analfabetyzm redaktorów IP: 195.94.193.* 30.09.03, 12:34 Nie Wiązowny (Boże, jak to brzmi!) tylko Wiązownej. Nie Starej Miłosny (brrr...) tylko Starej Miłosnej. Kto pisze te artykuły, przedszkolaki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktak Re: Analfabetyzm redaktorów IP: *.biol.uw.edu.pl 30.09.03, 14:22 W innym tekscie Pana Smietany tez pojawia sie blad... "Konstancina-Jeziorny". Moj komputer nie umie pisac polskich liter, ale zawsze wydawalo mi sie, ze powinno byc "Konstancina-Jeziornej". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio do marmar'a IP: 213.214.32.* 30.09.03, 15:30 Wersję "do Wiązowny" słyszę dość często natomiast "do Wiązownej" nie słyszałem nigdy. Chwali się marmar nieco puryzmu w spojrzeniu na nasze problemy deklinacyjne, jednak nie wolno zapominać, że o tym czy coś jest poprawne czy nie decyduje u nas USUS społeczny. W tym wypadku takowy, uważam, istnieje. Życzę szczęścia w walce o czystość ojczystej mowy. Na początek proponuję walkę z niewłaściwą wymową czasownika "WŁĄCZAĆ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marton Re: Analfabetyzm redaktorów IP: *.presscd.pl / 10.0.1.* 30.09.03, 22:58 Sprawdź lepiej w słowniku, zanim zaczniesz wyzywać od analfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoJo Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: *.pzuzycie.com.pl 30.09.03, 13:27 A co z tym nieszczęsnym 509, przeciez w tym autobusie w godzinnach poranego szczytu nie da sie wytrzymać.Jest to jedyny autobus w stronę Pragi,do centrum jest większy wybór.Jadę zawsze autobusem przed 7 i jest to niestety niskopodłogowiec,w którym jest bez ludzi mało miejsca.Już na 4 przystanku za pętlą jest ciasno.Na Modlińskiej już nie ma jak wejść i autobus pęka w szfach. Dzisiaj wymiętoszona, zmęczona i wściekła po 40 min. dojechałam do Targowej.Jak mam zacząć wydajnie pracować jak przez godzinę musze dochodzić do równowagi po takim horrorze. Niech jeszcze ktoś rzuci hasło żeby zostawiać samochody i przesiadać się na miejską komunikację, to zabiję. Przecież już teraz w tych autobusach nie można wytrzymać. Czy w tym mieście zajmuje sie ktos badaniem natężenie ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi 30.09.03, 13:29 Bzdura - w kierunku Pragi jedzie jeszcze 101. Nie ważne jaki i ile czasu, ale jedzie i tłoku w nim nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX a wszystko kosztem linii do Ursusa E-5,517 coraz rzadz IP: *.mst.gov.pl 30.09.03, 13:30 517, E-5 i 187 od października beda kursowaly rzadziej niz dotychczas, a ten pierwszy nawet rzadziej niż w wakacje, obiecany przez ZTM powrót do rozkładów z przed wakacji to już tylko marzenie, jedyne zmiany to zwiększenie wozów niskopodłógowych, które w godzinach szczytu mogą nadawać się tylko na peryferiach..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tumek A ja jestem zadowolony IP: 212.76.37.* 30.09.03, 21:15 Należę do grupy nielicznych pasażerów E-4 (jakieś 100 osób w każdym autobusie), którzy są zadowoleni. Super 14 busów na godzinę od 7 do 8!!! Po prostu bomba - nareszcie nie moge narzekać na decyzje ZTM-u. Żeby jeszcze w E-2 obcięli przystanki dodane w lutym tego roku byliby wychwalani przeze mnie pod niebiosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ z Legionowa Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 80.51.10.* 30.09.03, 21:20 Mieszkam w Legionowie i korzystam codziennie z linii 723 i 801.Jak widać po numeracji są to linie PODMIEJSKIE - a więc ich najważniejszym zadaniem jest dowiezienie mieszkańców miejcowości podwarszawskich (w tym przypadku Legionowa i Jabłonny) do główych węzłów przesiadkowych w mieście (Ekspresowa,Żerań FSO i Rondo Starzyńskiego).Jak dobrze pamiętam rozkłady obowiązujące obecnie wprowadzono w 1997r-są tylko zamiennie wprowadzane na wakacje i rok szkolny,natomiast częstotliwość od tamtego czasu nie wzrosła.Należy zwrócić uwagę że po wybudowaniu osiedla Dąbrówka Wiślana znacznie wzrosły potoki pasażerskie na liniach 723 i 801 na odcinku Ekspresowa-Dąbrówka Szlachecka,częstotliwość niestety nie uległa żadnej zmianie(a od 27 września w związku z objazdem ul.Sowińskiego w Legionowie nawet spadła!!!).Na ubiegłoroczne apele mieszkańców osiedla Dąbrówka Wiślana o zwiększenie częstotliwości na linii 723 ZTM odpowiadał że to linia podmiejska i w związku z tym deficytowa.W tym przypadku zgadzam się z ZTM-Legionowo nie współfinansuje tej linii a poza tym obecna częstotlowość dla mieszkanców Legionowa i Jabłonny jest zupełnie wystarczająca!Problem na tej linii zaczyna na przystanku Buków i trwa do Ekspresowej.Te przystanki znajdują się przecież w administracyjnych granicach Warszawy a więc ZTM niezależnie od linii podmiejskich powinien zapewnić tam linię miejską-najlepiej kursującą bezpośrednio do Centrum (a od stycznia 2004 co metra Dw.Gdański).Pojawia się kwestia linii 302 której częstotliwość mówiąc delikatnie nie zachęca do korzystania-w dodatku kursuje tylko w szczycie.Uważam Ze zwiększenie częstotliwosci tej linii nie pomoże-TUTAJ KONIECZNE JEST URUCHOMIENIE NOWEJ LINII PRZYŚPIESZONEJ STAŁEJ między Dąbrówką Szlachecką a Centrum!Obecnie rzeczywiście ul.Aluzyjna nie nadaje się do jazdy autobusów ale mogą one kończyć trasę na pętli BUKÓW. Proponuję zatem utworzenie linii np.502na trasie:BUKÓW-Modlińska-Jagiellońska-rondo Starzyńskiego-most Gdański-Słomińskiego-(metro Dw.Gdański)-Słomińskiego-rondo Radosława-Al.Jana Pawła II-Al.Solidarności-Pl.Bankowy- BIELAŃSKA. Proponowane przystanki na trasie:Buków,Dąbrówka Szlachecka,Poetów,Mehoffera,Klasyków(na żądanie),Wiśniewo,Ekspresowa,Płochocińska,Konwaliowa,Żerań FSO,Rondo Starzyńskiego,Metro Dw.Gdański,Rondo Radosława,Anielewicza,Kino Femnia,Metro Ratusz, (powrót:Pl.Bankowy)i kraniec Bielańska.Częstotliwiść:w szczycie co 12 minut ,poza szcztem co 18-20,a w soboty i święta co 20 -25 min. I wtedy problrm się rozwiąże! A linie 723 i 801 dla mieszkanców Legionowa i Jabłonny z tą częstliwością wystarczą (myślę ze można ją nawet nieco ograniczyć - gdy do Bukowa ruszy nowa linia całodzienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tumek Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 212.76.37.* 30.09.03, 21:25 Dla nowej linii 502 wywaliłbym odcinek Dw. Gdański - Bielańska. Wytłumacz sensownie po co by był skoro wszyscy z autobusu wysiedliby przy metrze Dw. Gdański? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Zlikwidowac podmiejskie IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 01.10.03, 09:55 ... w diably. Legionowo nie ma ochoty wspolfinansowac 723 i 801. Zarzad miasta Legionowa twierdzi, ze woli dogadac sie z prywaciarzami. Niech wiec prywaciarze woza mieszkancow Legionowa. Po kiego diabla nowa linia przyspieszona na Dabrowke. Bedzie most Polnocny - bedzie tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Zlikwidowac podmiejskie 01.10.03, 11:19 Za nim będzie most i tramwaj to trochę czasu minie. A Dąbrówka do tego czasu bedzie sporym osiedlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Zlikwidowac podmiejskie IP: 80.51.10.* 01.10.03, 18:19 Gość portalu: MZ napisał(a): > ... w diably. Legionowo nie ma ochoty wspolfinansowac 723 i 801. Zarzad miasta > Legionowa twierdzi, ze woli dogadac sie z prywaciarzami. Niech wiec prywaciarze > > woza mieszkancow Legionowa. Po kiego diabla nowa linia przyspieszona na > Dabrowke. Bedzie most Polnocny - bedzie tramwaj. MÓZG SOBIE PALANCIE ZLIKWIDUJ BO I TAK JEST CI NIEPOTRZEBNY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Zlikwidowac podmiejskie IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 21.11.03, 13:35 > MÓZG SOBIE PALANCIE ZLIKWIDUJ BO I TAK JEST CI NIEPOTRZEBNY Ciekawy poglad, acz nic nie wnoszacy do dyskusji. --- "Ladnie sie Pan przedstawia, tak przed milionami sluchaczy..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramwajarz Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 80.51.10.* 01.10.03, 18:25 Przydałoby się jeszcze powrócić do takiej trasy 723 jak obowiązywała kiedyś tzn. 723 nie zatrzymywał się na takich przystankach jak Płochocińska, Konwaliowa, Drogowa, Podróżnicza itp. To samo dotyczy linii 801. Są przecież linie miejskie i to one powinny stawać na w/w przystankach, żeby zabrać często tylko 1 pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 80.53.144.* 09.11.03, 12:54 "a poza tym obecna częstotlowość dla mieszkanców Legionowa > i Jabłonny jest zupełnie wystarczająca!" - też mieszkam w Legionowie i pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią. Ostatnio coraz częściej zdarza się (w godz. 6.30 - 7.30), że nie jestem w stanie wsiąść do autobusu na 4 przystanku licząc z pętla z prozaicznego powodu - nie mieszczę się. Mieszkańcy Dąbrówki Wiślanej narzekają i wcale się im nie dziwię, ale nie oni jedni mają taki problem. Problem jest w tym, że władze wydają zgodę na wybudowanie dużego osiedla mieszkaniowego a zupełnie nie myślą o dostosowaniu infrastruktury technicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ z Legionowa Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 80.51.10.* 30.09.03, 21:34 Masz rację -linia o roboczym numerze 502 mogłaby w przeszłości kończyć trasę na nowej pętli przy budowanym CH ARKADIA.Natoniast do czasu jej wybudowania zawracać na Rondzie Radosława. (i jeszcze jedno - po otwarciu stacji metra Dw.Gdański linia 723 powinna zostać wycofana z Pl.Hallera i skierowana tak jak te 502 Mostem Gdańskim do CH ARKADIA (inaczej wszyscy z Legionowa przesialaliby się w Bukowie i problem powróci....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ 302.... IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 01.10.03, 09:50 > Czy ktoś zauważy, ze na Dąbrówkę Wiślaną kursuje już 302, > tylko nikt sie nie kwapi zwiększyć mu częstotliwość. Niech siemieszkancy ciesza, ze jeszcze 302 kursuje. Niedlugo z okazji oszczednosci i 302 moze nie kursowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ z Legionowa Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: 80.51.10.* 01.10.03, 10:29 Zlikwidować linie do Legionowa?? A to niby dlaczego.Chciałbym zwrócić uwagę że linia 723 nie jest "typową" linią podmiejską.Jak wyliczyłem 75-76 % trasy przebiega na terenie administracyjnym Warszawy.W strefie podmiejskiej jest tylko 8 przystanków a w miejskiej 22.Takimi typowymi liniami podmiejskimi są np.707,710,711,713,714,719,727 gdzie przeważająca część trasy przebiega poza Warszawą.Natomiast linia 723 obsługuje największe oprócz Warszawy miasto ,gdzie docierają autobusy MZA(Legionowo liczy 50,5 tys.mieszkańców i jest miastem powiatowym-większy jest tylko w aglomeracji warszawskiej tylko Pruszków ale tam linii ZTM nie ma!).Co do linii prywatnych to miasto wcale nie woli się z nimi dogadać-nie wiem skąd masz te informacje. Jako mieszkaniec Legionowa uważam natomiast że miasto to powinno współfinansować linię 801 której znaczna częśc trasy przebiega w Legionowie i linia ta ma mniejwięcej równą ilość przystanków w dwoch strefach-ale 723 absolutnie nie!.Pasażerowie (i ja też)kupują przecież bilety SIECIOWE. I jeszcze jedno - jak tylko zostanie przywrócony wspólny bilet ZTM i PKP + oddanie do użytku stacji metra DW.GDAŃSKI przesiadam się chętnie do nowych pociągów Regio Plus na trasie Legionowo- Warszawa Gdańska ,które pokonują tę trasę w 24 min......(niech tylko przywrócą wspólny bilet a po mnie śladu nie będzie w 723- POZDRAWIAM) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.03, 21:36 Też słyszałam o tym że jest "szansa" na to że do Legionowa nie będa jeździły podmiejskie. Ja co prawda mieszkam w Nieporecie, dokąd jeździ 705, ale również słyszałam o możliwości likwidacji tej linii. Podobno zażądano i od Legionowa i Nieporętu też, by dokładały jakąś ogromna sume pieniędzy do tego interesu (540 tys?) Miejmy nadzieję jednak że do tego nie dojdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi 09.11.03, 23:01 Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Warszawa ma dokładać do linii podmiejskich? Może wreszcie te linie, do których zainteresowane gminy nie dopłacają, zostaną skrócone do granic miasta. Przynajmniej część problemów się rozwiąże: po Warszawie będzie jeździć więcej brygad (ew. linii), mieszkańcy np. Dąbrówki Wiślanej dostaną dla siebie połączenia, a mieszkańcy np. Legionowa będą mogli zacząć się wściekać na swoich urzędników. Tak na marginesie: mieszkam obecnie pod Warszawą (wcześniej przez prawie 30 lat Wierzbno) w Brwinowie. Wieczorem pociąg co godzinę i nie ma nocnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi 10.11.03, 20:52 nauma napisał: > Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Warszawa ma dokładać do linii podmiejskich? > Może wreszcie te linie, do których zainteresowane gminy nie dopłacają, zostaną > skrócone do granic miasta. Przynajmniej część problemów się rozwiąże: po > Warszawie będzie jeździć więcej brygad (ew. linii), mieszkańcy np. Dąbrówki > Wiślanej dostaną dla siebie połączenia, a mieszkańcy np. Legionowa będą mogli > zacząć się wściekać na swoich urzędników. > Tak na marginesie: mieszkam obecnie pod Warszawą (wcześniej przez prawie 30 lat > > Wierzbno) w Brwinowie. Wieczorem pociąg co godzinę i nie ma nocnych. I może dlatego tak nam zazdroscisz tych podmiejskich linii;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin Re: Częstsze kursy z Tarchomina, nowa linia podmi 10.11.03, 20:59 A poza tym te linie użytkowane są nie tylko przez dojeżdżających do Warszawy, ale i np. w przypadku 705 przez wędkarzy z Warszawy przyjeżdżajacych nad Zalew czy Kanał Żerański, latem przez plażowiczów, jesienią przez grzybiarzy (również Warszawiaków). Nad Zalewem przez cały rok organizowane sa różne imprezy sportowe, w Białobrzegach znajduje się jednostka wojskowa - czy naprawdę uważasz, że ta linia jest niepotrzebna? Tobie pewnie nie, bo mieszkasz zupełnie z drugiej strony Warszawy, ale nie wysnuwaj pohopnych wniosków... Odpowiedz Link Zgłoś