Gość: lol'ek Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 06.09.08, 23:01 Niektórych, w tym mnie, nic poza naprawdę sprawnymi i wygodnymi rozwiązaniami komunikacyjnymi nie zmusi do przesiadki - cóż najwyżej postoję dłużej w korkach. Nie jest to aż takie straszne jak się dobrze zastanowić. Trzeba tylko trochę wyluzować i jest ok ;) Tylko, że nie będę sam. To tak naprawdę kilka? kilkanaście? kilkadziesiąt? tysięcy samochodów dziennie przez godzinę dłużej niż obecnie na jałowym biegu... jaka to emisja spalin w skali roku? wie ktoś? ktoś policzył? Ale ja tego nie będę przez całą dobę wdychał. Jako podwarszawski, niereformowalny blachocośtam oddycham pełną piersią gdy wracam do domu. Warszawiacy mogą niestety tylko dziękować włodarzom za coraz sprawniejsze funkcjonowanie miasta i wydawać coraz więcej pieniędzy na hipoalergiczne jedzenie dla dzieci :( Idę o zakład o cokolwiek, z kimkolwiek, że wprowadzenie kolejnych pasów wyłącznie dla tramwajów czy autobusów spowoduje powstanie megakorka. W korku-gigancie utknie całe miasto. Nie tylko osobówki będą jechały "po pół koła", autobusy też - buspasy im nie pomogą. Przedsmak dało wytyczenie pasów na trasie W-Z, a to tylko preludium. Ale jest światełko w tunelu. Coś, gdzieś, kiedyś ktoś napisał o stacji II linii metra na Morach i parkingu obok niej... Uroczyście obiecuję, że będę pierwszym z klientów parkingu i metra ale nie wcześniej! Nie zamierzamy (ja i moja żona) wracać do czasów kiedy dojazd w jedną stronę zajmował dwie godziny a gdy coś poszło nie tak nawet trzy. Dwukrotne wydłużenie czasu dojazdu do pracy (nie wspominając już o pogorszeniu komfortu) to raczej marna zachęta do zrezygnowania ze służbowego auta. I jeszcze jedno. Jak pokazała historia jesteśmy narodem bardzo niepokornym. Jeśli coś nam się próbuje narzucić, do czegoś zmusić, tym bardziej jesteśmy na NIE. Im bardziej "władza" stara się coś przeforsować, tym bardziej się zapieramy i ostrzejszym okoniem stajemy. Warto te przywary czasami uwzględnić... bo skutek może być zgoła odmienny od zamierzonego. Pozdrawiam wszystkich. Napewno nie raz na siebie zerkaliśmy tkwiąc w korkach. Myślę, że warto do tych spojrzeń czasami dorzucić uśmiech :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Ja chcę dwóch bus-pasów w Al.Jerozolimskich! IP: 83.5.235.* 07.09.08, 00:03 > Jeden byłby dla linii zwykłych, a drugi dla "czerwonych" - nie dwa buspasy a trzy są tam potrzebne; zapomniałęś o taksówkach. Im też należy się "osobisty" buspas bo przecież złotówy nie mogą stać w korkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ja chcę dwóch bus-pasów w Al.Jerozolimskich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 09:50 Na większości bus pasów w Warszawie taxi też mogą jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
n.szczepanik Większość za nowymi pasami dla autobusów 07.09.08, 04:05 Jak przeczytałem opinię niejakieko Macieja "Ciemnoty" z Białołęki, to pomimo tego, że staram się nie komętować artykułów w GW,ubawiłem się zdrowo. Człowiek podpisuję się imieniem i nazwiskiem, podając swoje stanowisko jest chyba strasznie zakąpleksiony, lub emigrantem od pługa. Po drugie jak podaje swoje bardzo ważne stanowisko to dlaczego mieszka w Białołęce...?Nie Stać Seniora na mieszkanie w Śródmieściu, ojejku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.chello.pl 07.09.08, 08:44 > Po drugie jak podaje swoje bardzo ważne stanowisko to dlaczego > mieszka w Białołęce...?Nie Stać Seniora na mieszkanie w Śródmieściu, > ojejku... A może człowiek mieszka tam od 30 lat i jest związany z tą okolicą, nie pomyślałem, a? Jakie to denne - czepiać się osoby, a nie odnieść się do argumentów. Na takich właśnie niskich instynktach bazuje Rydzyk, PiS, LPR, Lepper... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mungos ...i dla rowerów! IP: *.crowley.pl 07.09.08, 10:39 W każdym wielkim mieście są pasy dla autobusów i taxi. W Warszawie też powinny być. Tylko w każdym z miast te pasy są jednocześnie przeznaczone dla rowerów. Boję się, że nasi radni o tym zapomną i na rowerach trzeba będzie albo jeździć po chodnikach, stać a w korkach, albo śmigać między samochodami stojącymi w korkach. Mam nadzieję, że radni biorą ten pomysł pod uwagę. Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano O smrodzie słów kilka 07.09.08, 14:24 Tylu piszących narzeka jak to w autobusie śmierdzi potem czy niemytym zębem i nie opuszczą swego auta za nic. A zastanawialiście się jak w mieście śmierdzi spalinami, cwaniaki z miodem w uszach? Tona metalu zużywająca w korku 10l na setkę żby jedna dupa jechała do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: O smrodzie słów kilka IP: *.acn.waw.pl 07.09.08, 16:21 nie stać cię na smochód, prawda? stąd tyle goryczy i żółci :). powiem ci misiu tylko tyle: Na początku lat 90-tych z legionowa do centrum warszawy dojeżdżałem autobusem mzk średnio w 30-40 minut (z przesiadką), autobusy zazwyczaj były luźne, poza kursami gdzie zmiany do i z fso jeździły. Jak ZTM/SKM/PKP spowoduje taki cud obecnie, to z przyjemnością się przesiądę. A do tego czasu mam zamiar z przyjemnością siedzieć sobie wygodnie w korku, we własnym samochodzie i oglądać stłoczone w cudownym zbiorkomie śledziki :). Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: O smrodzie słów kilka 07.09.08, 18:29 robot_humano napisał: > Tylu piszących narzeka jak to w autobusie śmierdzi potem czy niemytym zębem i n > ie opuszczą swego auta za nic. > A zastanawialiście się jak w mieście śmierdzi spalinami IMHO zapach spalin jest znacznie mniej przykry niż zapach brudnego ciała. Zresztą w samochodzie rura wydechowa jest na zewnątrz, więc własnych spalin się nie czuje. Natomiast w autobusie zdarza się, że taki śmierdzący kloszard stanie obok Ciebie albo nawet metr dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: O smrodzie słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 19:37 > Natomiast w autobusie zdarza się, że taki śmierdzący kloszard stanie obok Ciebie > albo nawet metr dalej. takie coś zdarza się jakoś raz na rok może przejedź się raz autobusem/tramwajem, bo widać że dawno do żadnego nie zajrzałaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: O smrodzie słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 19:38 > IMHO zapach spalin jest znacznie mniej przykry niż zapach brudnego ciała. > Zresztą w samochodzie rura wydechowa jest na zewnątrz, więc własnych spalin się > nie czuje. czuć spaliny jakiegoś starego grata który stoi przed tobą/obok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan wprowadzic karnety VIP na przejazd buspasem IP: *.mobile.playmobile.pl 07.09.08, 19:49 mozna by było wprowadzic karnety VIP na przejazd buspasem dla samochodów które zapłaca powiedzmy miedzy 500 a 1000 zł miesiecznie, wtedy nie musieliby stać w korkach a miasto by na tym zarobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: wprowadzic karnety VIP na przejazd buspasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:24 Opłaty za wjazd do centrum, buspasy wszędzie tam, gdzie są dwa i trzy pasy, drastyczne podwyższenie opłat za parkowanie i drobnomieszczański motłoch rodem z Koziej Wólki przestanie się rozpychać blachosmrodami po naszym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.chello.pl 08.09.08, 10:05 Najlepiej będzie jak zrobicie pasy dla autobusów, powydzielacie wszystkie tory tramwajowe, na których można jeszcze jeździć - przykład Most Śląsko-Dąbrowski, wyznaczycie pas dla skuterów, a kierowcy samochodów osobowych będą mieć jeden pas... Gratuluje pomysłu! Myślałam, że chodzi o to, aby było jak najwięcej pasów do poruszania się samochodem. Jednak w Polsce jak zwykle na odwrót. Remonty dróg zaczynają się we wrześniu, a nie w czerwcu kiedy jest mniej samochodów, robią w dzień, a nie jak w krajach UE w nocy, kiedy nie ma ruchu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:49 Dzisiaj naprawdę miałem ochotę strzelać stojąc w zatłoczonym E-4 na Tarchominie (55 mnut na Marymont) i obserwująć blokowanie drogi przez samochdy osobowe w 90% z 1 osobą w środku. Ci drobnomieszczańscy dorobkiewicze powinni po rękach całować tych co autobusami jeżdżą bo gdyby jeszcze oni wsiedli do samochodów to dzisiaj podróż z Nowodwarów do Śródmieścia by trwała 3 godziny. Europejczycy w dużych miastach do centrum nie jeżdżą samochodami tyko komunikacją miejską (powszechnymi tam bus-pasami). W Warszawie dużo wiochy zamieszkało i muszą pokazać, że "paniską" są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 08.09.08, 14:06 > Europejczycy w dużych miastach do centrum nie jeżdżą samochodami > tyko komunikacją miejską Europejczycy w dużych miastach mają do dyspozycji obwodnice i trasy szybkiego ruchu, dzięki którym jeśli nie jadą do centrum, to mogą je zwyczajnie ominąć. Dzięki temu wyznaczanie buspasów na pozostałych ulicach nie powoduje paraliżu. U nas jak zwykle próbuje zaczynać się od końca i robić tandetne prowizorki tzn. buspasy zamiast obwodnic, coraz więcej świateł zamiast tras szybkiego ruchu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.sgcib.com 08.09.08, 14:45 "Europejczycy w dużych miastach do centrum nie jeżdżą samochodami tyko komunikacją miejską " Bo mają dobrze rozwinięte metro, a nie rachityczną jedną, jedyną linię, budowaną przez 25 lat. Rekord w historii. Bo mają szybkie, czyste i bezpieczne pociagi podmiejskie , a nie ponure, zatęchłe mordownie z obszczanymi stacjami na peryferiach. Bo maja obwodnice w dużym miastach, a wiec maja jak ominąc centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol'ek Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 08.09.08, 20:34 A wyimaginujcie sobie coś takiego :) W-Z ma już paski. Dlaczego nie pójść za ciosem (szczególnie, że podobno planują całkowicie ją dla osobówek zamknąć) buspasy potem prosto, jak w morde strzelił po Solidarności, Wolskiej, Połczyńskiej do Powstańców :> Fajnie, prawda? Ale dlaczego tym co po Kasprzaka ma być gorzej?! A ta codzienna gehenna na Towarowej przecież o pomstę do nieba woła! Tam też! Ale spokojnie na jednym z najpłynniejszych w mieście skrzyżowań Połczyńska-Powstańców-Dźwigowa zrobiłby się jednak lekki kocioł... a po Dźwigowej to już żaden autobus by się napewno nie przecisnął... trzeba coś wykoncypować... jest! luzik :) Zamykamy Dźwigową dla tych, którym się we łbach poprzewracało i coraz bardziej opasłe dupska prywatnie po wspólnych ulicach toczą. I co? Mam szansę na posadkę w ZTM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 09:02 Dokładnie tak ! trzeba wymusić aby wiozące 1 osobę auta nie blokowały ruchu do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 09.09.08, 09:16 > Dokładnie tak ! trzeba wymusić aby wiozące 1 osobę auta nie > blokowały ruchu do centrum. Czy jesteś gotów na taką podwyżkę cen biletów, która pozwoli na pełne uczestnictwo ZTM w kosztach utrzymania tych ulic, gdzie miałyby być buspasy? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 09.09.08, 09:38 A niby dlaczego ZTM ma utrzymywać drogi? Najogólniej mówiąc, obowiązek utrzymania dróg należy do państwa, które pobiera od pasażerów autobusów horrendalne podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 09.09.08, 09:49 > A niby dlaczego ZTM ma utrzymywać drogi? Jeśli ktoś ma mieć jakąś część drogi do WYŁĄCZNEJ dyspozycji, to moim zdaniem powinien uczestniczyć w kosztach utrzymania tej drogi np. 1 pas z 3 - to 1/3 kosztów. Defacto ten buspas przecież nie jest drogą publiczną. > Najogólniej mówiąc, obowiązek > utrzymania dróg należy do państwa, które pobiera od pasażerów autobusów > horrendalne podatki. Państwo pobiera horrendalne podatki od wszystkich, nie tylko od pasażerów zbiorkomu. Jestem za zwiększeniem udziału pasażerów w kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 09.09.08, 10:16 > Jeśli ktoś ma mieć jakąś część drogi do WYŁĄCZNEJ dyspozycji, to moim zdaniem > powinien uczestniczyć w kosztach utrzymania tej drogi np. 1 pas z 3 - to 1/3 > kosztów. Defacto ten buspas przecież nie jest drogą publiczną. A czym? 60% użytkowników drogi korzysta z tego jednego pasa i nie jest to droga publiczna? Bycie drogą publiczną nie oznacza, że każdy może na nią wjechać każdym pojazdem. Na przykład na autostradę nie można wjechać traktorem albo rowerem, a jest to droga publiczna. OK. Czyli Twoim zdaniem te 60% ludzi powinno utrzymywac z własnej kieszeni 1/3 niektórych dróg w Warszawie. Rozumiem, że oznacza to, że pozostałe 40% powinno bezpośrednio składać się na utrzymanie reszty dróg? O podatkach zapominamy. > Jestem za zwiększeniem udziału pasażerów w kosztach. A ja jestem za rozwojem kosmonautyki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 09.09.08, 10:27 > A czym? 60% użytkowników drogi korzysta z tego jednego pasa i nie jest to droga > publiczna? Jazda autobusem nie jest korzystaniem z drogi. > Rozumiem, że oznacza to, że pozostałe 40% powinno > bezpośrednio składać się na utrzymanie reszty dróg? O podatkach zapominamy. Po co mamy się składać, skoro jest specjalny podatek w cenie paliwa? Nie widzę powodu płacić 2 razy za to samo. Oczywiście, obecnie z tych pieniędzy może ze 30% idzie faktycznie na drogi, resztę państwo rozptasza na różne zasiłki, emerytury itp. Jestem za tym, żeby wpływy z akcyzy przeszły pod kontrolę samorządów oraz GDDKiA, jak dawny podatek drogowy, zanim został zastąpiony akcyzą. Przywróciłoby to jasne relacje i ograniczyło władzę polityków. A zarazem samorząd miałby jasną sytuację - jeśli ludzie w Warszawie będą coraz więcej korzystać z samochodów, automatycznie wzrosłyby wpływy z akcyzy, czyli byłoby więcej kasy na inwestycje drogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 10:43 Trzeba wymuszć racjonalne zachowania różnymi instrumentami a z ekologicznego, ekonomicznego, zdroworozsądkowego i pragmatycznego punktu widzenia przy istniejących drogach w stolicy trzeba ograniczać natężenie ruchu i najskuteczniejszym tu sposobem jest maksymalne eliminowanie owych "jednoosobowych" użtkowników dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 09.09.08, 10:43 > Jazda autobusem nie jest korzystaniem z drogi. To ciekawe stwierdzenie. > Po co mamy się składać, skoro jest specjalny podatek w cenie paliwa? To jeszcze ciekawsze stwierdzenie. Do Twoich pomysłów jak rozdysponować akcyzę zawartą w cenie paliwa dorzucę parę swoich pomysłów. Akcyzę z kosmetyków proponuję przeznaczyć w całości na budowę nowych fabryk kosmetyków. Akcyzę z alkoholu przeznaczyć na budowę nowych gorzelni. Akcyzę z wyrobów tytoniowych na budowę nowych fabryk papierosów. Poważniej. Akcyza to żaden "specjalny podatek". Nikt nie obiecywał przeznaczać go w całości na budowę dróg lub jakikolwiek inny cel. To, że Ty chciałbyś cały swój podatek przeznaczać na drogi, nie ma tu znaczenia. Ja chciałbym cały swój podatek przeznaczać na rozwój kosmonautyki. Do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 09.09.08, 10:59 > > Jazda autobusem nie jest korzystaniem z drogi. > > To ciekawe stwierdzenie. Jazda autobusem jest korzystaniem z autobusu. Autobus korzysta z drogi. O ile jednak z drogi publicznej może korzystać każdy (musi tylko spełnić warunki techniczne dot. pojazdu) o tyle z buspasa może korzystać pewna zamknięta kategoria pojazdów i ja nie mogę się do tej kategorii włączyć, nawet spełniając jakieś tam warunki techniczne. > Poważniej. Akcyza to żaden "specjalny podatek". Nikt nie obiecywał przeznaczać > go w całości na budowę dróg lub jakikolwiek inny cel. W całości nie. Ale też nie w 30%. Podatek drogowy został zniesiony i zastąpiony akcyzą po to, żeby sposób poboru był "sprawiedliwszy" bo proporcjonalny do przejechanej odległości. Tyle, że teraz system poboru może i jest sprawiedliwszy, ale za to kasa jest topiona w worku zwanym "budżet" i rozdysponowywana do GDDKiA i samorządów odgórnie, przez polityków. Nie zmienia to faktu, że jeśli korzystam z drogi, to PŁACĘ z tego tytułu. Natomiast buspasy to byłaby pewna forma dotacji rzeczowej do zbiorkomu. Kolejnej dotacji - bo przecież zbiorkom jest już i tak potężnie dotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 09.09.08, 22:39 Miasto ma obowiązek utrzymywać KM, bo bez tego nie byłoby miasta (przynajmniej nie tej wielkości). Dalsze rozważania uważam za stratę czasu. To, że Ty uważasz, że Warszawa powinna być 10 razy mniejsza, nie ma na szczęscie znaczenia. Co do podatków, to mogę tylko powtórzyć, że akcyza w paliwie nie jest obecnie żadnym szczególnym podatkiem. Kiedyś był podatek drogowy, teraz akcyza nie ma już z nim nic wspólnego. Akcyza w paliwie to wymóg UE, poza tym w międzyczasie była obniżana i podwyższana. Nie jest ściśle powiedzieć, że 30% dochodów z akcyzy w idzie na drogi. Z akcyzy pobór jest taki-a-taki, a na drogi idzie tyle-a-tyle. Równie dobrze możnaby napisać, że x% wpływów z ceł idzie na drogi. Poza tym sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo na drogi sporo daje UE, a z kolei miejskie drogi praktycznie w ogóle nie są dofinansowane z budżetu centralnego. I ostatnia sprawa, NIE PŁACISZ z tytułu korzystania z dróg (nie licząc autostrad). Paliwo możesz zużyć w zupełnie innym celu niż przejechanie drogą publiczną. Poza tym, kupując paliwo uszczuplasz budżet państwa o podatki, które zapłaciłbyś kupując coś innego za te pieniądze. Żadnego dodatkowego zysku dla kraju, a tym bardziej dla miasta, nie przynosisz ustawiając się codziennie w korku. Uwaga: ostatnie stwierdzenie nie dotyczy ludzi, którzy za pomocą samochodu zarabiają, bo Ci w jakimś stopniu powiększają PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monty Python Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.gprs.plus.pl 13.09.08, 20:15 Drogi dungeon.master. Wiesz jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Europie? Odpowiem Ci-Londyn. I to mimo setek kilometrów buspasów, opłaty za wjazd do centrum, setek kilometrów metra, bardzo sprawnej komunikacji miejskiej, ponad 20 mostów przez Tamizę i wielu innych rzeczy, których w Warszawie nie mamy. Mimo to dojeżdża tam się szybciej samochodem niż komunikacją miejską. Może mi wyjaśnisz dlaczego tak się dzieje. Polecam Ci przejazd trasą Łazienkowską od strony Pragi. Codziennie pokonuję tę trasę autobusem i wiem jaki to koszmar. Bardzo często zdarza się, że nie jestem w stanie wsiąść do autobusu bo jest tak zapchany ludźmi. W zasadzie tłok i ścisk robi się na Wiatracznej, a na Saskiej osiąga apogeum. Ale co to dla CIebie. KM jest taka super. Teraz wyobraź sobie, że kierowcy porzucają samochody i przesiadają się do autobusów. Jak oni się tam zmieszczą? Na dach wejdą? A może jakieś przyczepki podoczepiamy? Inną sprawą jest częstotliwość kursowania autobusów. Zazwyczaj, gdy wracam ze szkoły muszę stać na przystanku często ponad 10 minut, żeby przyjechał autobus, który mi pasuje. Otwierają się drzwi i co? Nie idzie się tam wepchnąć. Dlatego trzeba zacząć od poprawienia komunikacji miejskiej, budowy kolejnych linii metra a nie od jakichś pierdół Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 13.09.08, 22:27 Dlaczego tak się dzieje, że w Londynie są korki? Już pisałem: bo w każdym mieście ustala się pewna równowaga pomiędzy samochodziarzami a pasażerami KM. Żadne dodatkowe drogi nie zmieniają tej sytuacji. Dlaczego w Londynie szybciej jeździ się samochodem niż autobusem? Bo autobus zatrzymuje się na przystankach? Natomiast już metrem jest szybciej niż samochodem w korku. Dzięki za opis Trasy Łazienkowskiej w godzinach szczytu. Istotne w Twojej wypowiedzi są dla mnie zwroty "bardzo często zdarza się", "muszę stać na przystanku często ponad 10 minut". Czyli trudności są "często", ale nie zawsze. Tak, autobus porzyjeżdża czasami zapchany, bo wskutek czysto losowej fluktuacji zwiększa się odległość między dwoma kolejnymi wozami. Ogólnie jednak częstotliwość kursowania jest dobierana do ilości pasażerów na danej trasie. Pewnie, że mogłoby być lepiej (zawsze może być lepiej), ale narzekania na KM są dzisiaj zwykle mocno przesadzone (pewnie nie pamiętasz KM 20 lat temu). Zresztą przytoczę jeszcze raz Twoje słowa: "muszę stać na przystanku często ponad 10 minut". Jeżeli to według Ciebie świadczy o tym, że KM w Warszawie jest niewydolna, to mogę tylko polecić taksówki. Chociaż nie, bo na wezwaną taksówkę poczekasz 15 minut, i to nie "często", ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.aster.pl 13.09.08, 23:52 "Bo autobus zatrzymuje się na przystankach?" Autobus zatrzymuje się na przystankach. Samochód nie. Autobus jedzie tam, gdzie ma rozkład. Samochód tam, gdzie chce. Autobusem często trzeba sie przesiadać np. na metro. Samochodem nie. Na autobus trzeba poczekać. Do samochodu wsiadasz, odpalasz, ruszasz. Do przystanku trzeba dojść. Latem w upał, jesienią przez deszcz, zimą przez mróz, śnieg. Samochód mam na parkingu pod domem, chłodny, suchy, nie zasypany śniegiem. Autobusem ciężko przewozi się ciężkie zakupy i różne gabarytowe przedmioty. Autem znacznie łatwiej. Autobus jest często brudny, duszny, śmierdzący i tłoczny. Moje auto jest czyste, obszerne, pachnące, klimatyzowane. W autobusie ciężko o intymnośc czy prywatność. W samochodzie mogę bez świadków porozmawiac z żoną, czy choćby się pokłócić, posłuchać ulubionej muzyki, zapalić, zakląc, puścić bąka, zatelefonwać do klienta bez karcących spojrzeń pasażerów, a nawet sie ogolić i zawiązać krawat. No i co apologeto zbiorkomu, łyso ci? "Czyli trudności są "często", ale nie zawsze". Jedny słowem jest super! Bo trudności są tylko "często" ale nie zawsze. "bo na wezwaną taksówkę poczekasz 15 minut, i to nie "często", ale zawsze." Co ty pleciesz, MPT ma czas dojazdu 5 do 7 minut, chyba , że jest jakis większy paraliż. Jak jesteś tak aptekarsko precyzyjny, to bądź już przynajmniej do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 14.09.08, 00:27 > No i co apologeto zbiorkomu, łyso ci? Napisz explicite dlaczego ma mi być łyso, bo naprawdę nie wiem. Wymieniłeś zalety samochodu i bardzo dobrze. Dla części ludzi w mieście te zalety przeważają nad wadami, ale dla większości jednak KM ma więcej zalet, bo ją wybierają. Sam czasami wsiadam w samochód, gdy muszę przewieźć coś cięższego. Jak to się ma do jakiegokolwiek argumentu za rozwojem KM, który przytoczyłem? > Co ty pleciesz, MPT ma czas dojazdu 5 do 7 minut, chyba , że jest > jakis większy paraliż. Jak jesteś tak aptekarsko precyzyjny, to bądź > już przynajmniej do końca. Nie raz wzywałem taksówkę w różnych miejscach Warszawy i czekałem około 15 minut. Nie ma to jednak znaczenia w kontekście dyskusji. Chłopak napisał, że czasami czeka na autobus nawet 10 minut. Rozumiesz? NAWET 10 MINUT. I to jest dowód na niewydolność KM w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.aster.pl 14.09.08, 22:58 Wymieniłem ci punkt po punkcie argumenty świadczące o przewadze poruszania się prywatnym autem nad nieudolnym zbiorkomem. Argumenty są miażdżące: Czas, komfort, możliwośc lub wręcz konieczność zarabiania, niezależność, prywatność, bezpieczeństwo, transport bagaży, zakupów etc... Sam nawet przecież przyznałeś, że pół Warszawy pracuje w garniturach, a człowieka w garniturze w tramwaju ze świecą szukać... Odpowiedz sobie jeszcze raz, w kontekście moich argumentów, na pytanie dlaczego tak jest, że ci krawiaciarze i garniturowcy nie jeżdżą? Czyżby zbiorkom nie stanowił dla nich atrakcyjnej altrenatywy..? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 15.09.08, 01:46 > Wymieniłem ci punkt po punkcie argumenty świadczące o przewadze > poruszania się prywatnym autem nad nieudolnym zbiorkomem. Ale ja nigdy nie kwestionowałem, że samochody mają pewne zalety, których nie mają autobusy. Więc co? Dyskutujesz sam ze sobą? > Czyżby zbiorkom nie stanowił dla nich > atrakcyjnej altrenatywy..? A co stanowi? Gdyby stanowił, to by z niego korzystali. Halo, tu jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.aster.pl 15.09.08, 23:24 "Ale ja nigdy nie kwestionowałem, że samochody mają pewne zalety, których nie mają autobusy." No właśnie i wykazałem, że te zalety są przytłaczające i przeważające dla bardzo wielu osób. A ty chcesz te zalety zniwewlować poprzez maksymalne utrudnienie poruszania się samochodem po mieście. Nie wiem już czy z zazdrości czy głupoty, a może to tylko lewacka naiwność..? "Gdyby stanowił, to by z niego korzystali." No właśnie, zbiorkom nie stanowi dla nich i dla mnie alternatywy i z niego nie korzystają. Korzystają za to chętnie z własnych aut! Bo jest: szybciej, wygodniej, intymniej, czyściej, luźniej, mobilniej , bezpieczniej etc. etc. I ty im tego korzystania nie blokuj buspasami, nie utrudniaj, z wyrzutem nie wypominaj, nie reorganizuj życia i nie namawiaj, żeby nagle strzelili sobie w stopę w imię jakiegoś niezrozumiałego, wyższego dobra. P.S Jeżeli tobie sie opłaca utrzymywać auto (ubezpieczenia, eksploatacja, koszty), tylko po to aby sie raz w tygodniu przejechać do kościoła (a cały tydzień stoi i rdzewieje), to fajnie, twoja broszka. Ale mnie i wielu innych kierowców na taki luksus nie stać. Kupiliśmy swoje auta po to aby jeździły, pracowały i zarabiały na siebie, a nie po to aby stały na kapciach. Dotarło coś, czy dalej masz swój impregnat na mózgu..? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 16.09.08, 02:14 > No właśnie i wykazałem, że te zalety są przytłaczające Nie, tego nie wykazałeś. Dla 60% ludzi zalety autobusu są przeważające. > I ty im tego korzystania nie blokuj buspasami, Mówisz jakby celem wytyczania bus-pasów było utrudnianie życia kierowcom, a przecież jest on zupełnie inny. No... Pomyśl chwilę... > P.S Jeżeli tobie sie opłaca utrzymywać auto... Połowę tekstu piszesz o mnie, a dyskutujemy zupełnie o czymś innym. > Dotarło coś, czy dalej masz swój impregnat na mózgu..? Ho, ho. Wychodzi "poziom" kolegi... Napisz jeszcze, że jestem gupi i tupnij nóżką, kolego "argumencie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.sgcib.com 16.09.08, 10:09 "Nie, tego nie wykazałeś" Tak, wiem, nie wsparłem tego ekspertyzami inżynierów i nie powołałem sie na źródła... "Dla 60% ludzi zalety autobusu są przeważające" No dobra, a te pozostałe 40% to co, ma spadac na drzewo, iśc w cholerę, spadac na bambus, tylko dlatego że w ich w ich bilansie zysków i strat wygrał samochód? To nie są pełnoprawni obywatele, podatnicy, mieszkańcy tego miasta wypracowujący na niego dochód? Jak długo będziesz mi dawał po oczach tą większością, która ma zawsze rację? A żle skomunikowane z cenrum przedmieścia, a tranzyt? Też jesteś pewien, że 60% tych ludzi dojeżdża zbiorówką? Bzdury pleciesz. To skąd takie korki na dojazdach z przedmieśc i wyjazdach po południu skoro większośc używa zbiorkomu? "mówisz jakby celem wytyczania bus-pasów było utrudnianie życia kierowcom, a przecież jest on zupełnie inny. " Celem może nie ale efektem jest niestety masakryczne utrudnianie życia kierowców, przy stosunkowo niewielkiej poprawie dla zbiorkomu. Czyli relacja zysków do strat jest bardzo wątpliwa. Zresztą, spotkałem się już z wypowiedziami zwolenników buspasów, że jednym z celów jest właśnie utrudnianie życia kierowcom aby w końcu "pękli" i przesiedli się do zbiorkomu. "Połowę tekstu piszesz o mnie" Pokazałem ci tylko przykład bezsensownego postępowania, w którym kupiony samochód stoi, rdzewieje, lakier płowieje od słońca, gumy parcieją,powietrze uchodzi, plastiki matowieją, a właciciel mimo iż ponosi koszty (p. ubezpieczenia) nim nie jeździ bo kocha zbiorkom. To my kierowcy jeteśmy już w tym względzie bardziej ekonomiczni i racjonalni. Płacimy za samochody, paliwo, eksploatację ale nimi chociaż jeździmy. " Napisz jeszcze, że jestem gupi " Jeżeli ktoś tak impregnowany na argumenty, tak niepotrafiący spojrzec obiektywnie na przedstawione mu fakty, tak roszczeniowo nastawiony i tak bujający w obłokach jest mądry...no to sory ale mamy zupełnie różne pojęcia mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 16.09.08, 10:37 > "Dla 60% ludzi zalety autobusu są przeważające" Ja tam bym założył się o 10000zł, że z tych 60% dla większości liczy się tak naprawdę tylko jedna zaleta autobusu: CENA przejazdu. A na kolejnym miejscu zaletą jest to, że autobusu nie trzeba samemu prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 16.09.08, 11:22 > Ja tam bym założył się o 10000zł, że z tych 60% dla większości liczy się tak > naprawdę tylko jedna zaleta autobusu: CENA przejazdu. A na kolejnym miejscu > zaletą jest to, że autobusu nie trzeba samemu prowadzić. Możliwe. I co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 16.09.08, 11:06 > No dobra, a te pozostałe 40% to co, ma spadac na drzewo, iśc w > cholerę, spadac na bambus, tylko dlatego że w ich w ich bilansie > zysków i strat wygrał samochód? Nie. Dlaczego? > To nie są pełnoprawni obywatele, > podatnicy, mieszkańcy tego miasta wypracowujący na niego dochód? Naprawdę do Ciebie nie dociera istota problemu? Nie o to chodzi, że kierowcy nie są traktowani równo z pasasażerami autobusów. Chodzi o to, że kierowcy są niesamowicie uprzywilejowani. Zajmują na drodze KILKADZIESIĄT razy więcej miejsca niż pojedynczy pasażer autobusu, TRUJĄ znacznie bardziej, ich wkład w stratę milionów roboczogodzin jest NIEPORÓWNANIE większy niż przeciętnego pasażera KM. Kierowcy są pełnoprawnymi obywatelami, tak samo jak korzystający z KM, więc wszyscy powinni mieć przynajmniej zbliżone prawa. > Też jesteś pewien, że 60% tych ludzi dojeżdża zbiorówką? Bzdury > pleciesz. Jasne. > To skąd takie korki na dojazdach z przedmieśc i wyjazdach > po południu skoro większośc używa zbiorkomu? Sorry, stary, ale twierdzenie że skoro są korki, to z komunikacji nie może korzystać 60% ludzi jest poniżej mojego poziomu. Z takimi "argumentami" nie zamierzam dyskutować. > Celem może nie ale efektem jest niestety masakryczne utrudnianie > życia kierowców, przy stosunkowo niewielkiej poprawie dla zbiorkomu. Znajdź jakiegoś pasażera autobusu, który narzekałby na bus-pas. Nie zapomnij wziąć świecy. > Zresztą, > spotkałem się już z wypowiedziami zwolenników buspasów, że jednym z > celów jest właśnie utrudnianie życia kierowcom aby w końcu > "pękli" i przesiedli się do zbiorkomu. Cieszę się. Ja kiedyś spotkałem faceta, co połykał ogień. > Pokazałem ci tylko przykład bezsensownego postępowania, w którym > kupiony samochód stoi, rdzewieje, lakier płowieje od słońca, gumy... Bosze, a co Cię obchodzą inne samochody. Nie mów, że wolałbyś, żeby wszyscy jeździli do pracy samochodami? Nawet Ciebie nie posądzam o coś takiego. > Jeżeli ktoś tak impregnowany na argumenty... Powinieneś napisać "argumenty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.centertel.pl 16.09.08, 11:33 > Naprawdę do Ciebie nie dociera istota problemu? Nie o to chodzi, że kierowcy ni > e > są traktowani równo z pasasażerami autobusów. Czasy urawniłowki minęły. Kierowcy płacą więcej i korzystają więcej. Dość lewactwa, dość dojenia tych, którzy ciężką pracą dochodzą do pieniędzy, dość tego, że od razu obsiada ich stado sępów i wyrywa kasę - na wcześniejsze emerytury, na stocznie, na "tani" zbiorkom. > Kierowcy są pełnoprawnymi obywatelami, tak samo jak korzystający z KM, więc > wszyscy powinni mieć przynajmniej zbliżone prawa. I obowiązki. Np. płacenia za usługi z których się korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 16.09.08, 12:04 > Kierowcy płacą więcej i korzystają więcej. Już nie będę się rozpisywał, że nie płacą więcej, bo i tak zignorujesz moje słowa. Po dziesięć razy powtarzasz kłamstwa, a argumenty je obalające olewasz. To żadna dyskusja. Żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.sgcib.com 16.09.08, 13:16 "Nie. Dlaczego?" Bo jak im wygrodzisz pół miasta buspasami, trampasami i uprzywilejowaniami, plus otoczysz to wszystko policją, to de facto samochodami prywatnymi nigdzie się nie dojedzie. A ty nawet nie wsiądziesz do nabitego po dach zbiorkomu. "TRUJĄ znacznie bardziej" Przestań już z tym truciem. Naczytałeś się jakiś hipisowskich podręczników z lat 60-tych i teraz posługujesz się kliszą: samochody = trucie. Nowoczesne auta są co raz bardziej ekologiczne i czyste oraz "recycleable". Sto razy bardziej truje przeładowany Autosan, Jelcz, czy Ikarus. Jak tak ci samochód truję, to po co trzymasz takiego truciciela w domu? "stratę milionów roboczogodzin" A czym lepsze są te roboczogodziny pasażerów zbiorówki od roboczogodzin kierowców? Jakbym próbował jeździc zbiorówką z przesiadkami i czekaniem na przystankach, to bym dopiero stracił od groma roboczogodzin! "to z komunikacji nie może korzystać 60% ludzi jest poniżej mojego poziomu." Z przedmieśc nie korzysta 60% ale znacznie mniej. Ludzie, którzy jadą tranzytem, też to nie jest 60 % ale dużo mniej. W mieście odpadają już garniturowcy, krawaciarze, firmy, "służbowcy", przedstawiciele handlowi, ojcowie rodzin z dziecmi, zakupowicze, budowlańcy i cała rzesza innych: chocby tzw. wygodnickich singli czy brzydzących się jazdy zbiorkomem. Więc nie epatuj tą przygniatającą większością bo fakty są cokolwiek inne. Aha, sorry zapomniałem podeprzec się badaniami z dwóch politechnik... "Znajdź jakiegoś pasażera autobusu, który narzekałby na bus-pas." O wprost przeciwnie: wy chcecie co raz więcej i więcej. Tak zwykle jest jak się coś za darmo dostaje. Wkrótce chce się co raz więcej. Tylko dlaczego naszym kosztem? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów 16.09.08, 22:33 Skorzystam z Twojej sugestii i zakończę dyskusję. Ja Ci mówię o badaniach, pomiarach, a Ty, że nie może być 60%, bo przecież TY TAK MÓWISZ. Jest jakiś poziom, do którego zniżał się już nie będę i tym poziomem są Twoje fantazje. Na rozmowy o tym szkoda mi czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.sgcib.com 17.09.08, 11:31 "Ja Ci mówię o badaniach, pomiarach, a Ty, że nie może być 60%, bo przecież TY TAK MÓWISZ." A mógłbyś mi przytoczyc jakieś konkretne pomiary czy badania, stwierdzające definitywnie, że dojeżdżający do W-wy z przedmieśc i tranzyt, to 60% jezdzi zbiorkomem? Bo w Warszawie, to ok, może i jest te 60%, głównie z powodu taniości KM (taniości w porównaniu z kosztami eksploatacji auta) ale na pewno nie z powodu wygody, szybkości, komfortu, bezpośredniości połączeń czy bezpieczeństwa. W tych kategoriach bezapelacyjnie wygrywa prywatny samochód i to cię widocznie bardzo boli. Po prostu maskom jest prawie za darmochę w stosunku do cen paliwa, parkingów i eksploatacji auta i dlatego ludzie tymi często bydlęcymi wagonami jeżdżą. Ale nie opowiadaj bzdur, ze tworzą one alternatywę dla wiekszości kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bus-pas dla każdeg Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.chello.pl 11.09.08, 13:34 Sami geniusze to wymyslaja!!! Jesli na Młynarskiej zostanie wydzielony pas dla tramwajow i autobusow, to nie bedzie mozliwosci skretu np. w Żytnią. Proponuje wyznaczyć "bus-pasy" na AL. Ujazdowskich, Kruczej, Marszalkowskiej, Emilii Plater, Jana Pawla II, Zelaznej, Towarowej. A AL. Jerozolimskie niech beda przeznaczone tylko dla komunikacji zbiorowej. A dodatkowo zamknac dla samochodow prywatnych mosty: Siekierkowski, Lazienkowski, Poniatowskiego, Swietokrzyski, Slasko-Dabrowki, Gdanski i Grota-Roweckiego. A niech sobie kierowcy jezdza mostami Polnocnym i Poludniowym. Albo mozna pojsc jeszcze dalej: zlikwidowac autobusy wogole i wszystkich zagnac do metra i problem korkow bedzie rozwiazany. I calkowicie zakazac wjazdu do Centrum prywatnym autobusow dowozacym ludzi z podwarszawskich miejscowosci, poniewaz blokuja przystanki przewidziane dla miejskiej komunikacji publicznej !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.aster.pl 11.09.08, 20:47 Specjalny pas dla autobusów jest jedynym sposobem na polepszenie komunikacji. Obecnie dość często utyka się w korkach. Bilety czasowe przestają mieć sens. Buspasy są wszędzie na świecie i dobrze funkcjonują. Specjalny pas dla autobusów na Modlińskiej skutecznie poprawia tamtejszą komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "bus-pas" dla kazd Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: 172.25.252.* 12.09.08, 12:39 A metro poprawiłoby jeszcze bardziej i co z tego? Łatwiej zrobić "bus-pas", a sprawę metra zawsze można przenieść w bliżej nieokreśloną przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance TAK dla buspasów! 14.09.08, 11:11 Im więcej, tym lepiej! Komunikacja zbiorowa MUSI być wreszcie w Warszawie uprzywilejowana, jak to ma miejsce w cywilizowanych krajach Europy. Ale jednocześnie musi ona funkcjonować sprawnie i odpowiadać potrzebom pasażerów, a w tym już głowa ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Bzdury i tyle IP: *.chello.pl 15.09.08, 15:41 Co za bzdury wypisujecie?!!! Jacy nałogowi kierowcy?!!! Do niedawna sam codziennie jeździłem z żoną samochodem do pracy. To się i opłaca (podobny koszt jak bilety), a komfort i mobilność o niebo lepsza, acha no i jeszcze nie trzeba było (jak to ma żona teraz gdy nie pracujemy już razem) poświęcać na dotarcie do pracy DWUKROTNIE więcej czasu niż samochodem mimo korków. I tyle! Nie jestem wozidupą, kułakiem szpanującym wozem albo kretynkiem jeżdżącym z nawigacją do pracy bo może zapomnę drogi tylko normalnym mieszkańcem który na własnej skurze przekonał się że komunikacja zbiorowa się nie sprawdza w jego przypadku i tyle. Buspasy blokują i tak już zakorkowane jezdnie i niewiele pomagają (teraz jestem kierowca autobusu to wiem co mówię). Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Jakie bzdury?! 15.09.08, 16:09 Nie pomagają, bo nie działają, jak należy. Najpierw trzebaby stworzyć aparat do ich egzekwowania, a potem obserwować efekty. A o jakim komforcie piszesz? Sam trochę jeżdżę autem, głównie w dni wolne od pracy i poza Warszawą, i sprawia mi to dużą frajdę. Ale jak czasem zdarza mi się wjechać w nieco bardziej zagęszczony ruch miejski i zasmakować feerii chamstwa i kołectwa kierujących pojazdami na stołecznych ulicach, to dziękuję Bogu, że mam jeszcze na tyle zdrowego rozsądku, żeby nie tracić resztek nerwów na coporanną napier.dalankę w drodze autem do pracy! Nie wiem też o jakim zysku czasowym piszesz? Ja z okien swojego busa, kursującego po trasie gdzie bus-pasów (przynajmniej w praktyce) nie ma, obserwuję te same facjaty na całej niemal trasie do centrum: najpierw oni nas mijają, a potem my ich i tak w kółko. Tyle, że ja nie tracę czasu na parkowanie, odśnieżanie etc. O kosztach nawet nie chcę się wypowiadać, bo to prosta arytmetyka, na poziomie szkoły podstawowej: bilet miesięczny kosztuje circa about stówkę, a 22*8/100*20*4,3 daje ok. 150 PLN, bez weekendów, kosztów parkowania, napraw i utrzymania auta etc. Mżonki i wygodnictwo, ot co! Gość portalu: freeman napisał(a): > Co za bzdury wypisujecie?!!! Jacy nałogowi kierowcy?!!! Do niedawna > sam codziennie jeździłem z żoną samochodem do pracy. To się i opłaca > (podobny koszt jak bilety), a komfort i mobilność o niebo lepsza, > acha no i jeszcze nie trzeba było (jak to ma żona teraz gdy nie > pracujemy już razem) poświęcać na dotarcie do pracy DWUKROTNIE > więcej czasu niż samochodem mimo korków. I tyle! Nie jestem > wozidupą, kułakiem szpanującym wozem albo kretynkiem jeżdżącym z > nawigacją do pracy bo może zapomnę drogi tylko normalnym mieszkańcem > który na własnej skurze przekonał się że komunikacja zbiorowa się > nie sprawdza w jego przypadku i tyle. Buspasy blokują i tak już > zakorkowane jezdnie i niewiele pomagają (teraz jestem kierowca > autobusu to wiem co mówię). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Jakie bzdury?! IP: *.aster.pl 15.09.08, 23:35 "Najpierw trzebaby stworzyć aparat do ich egzekwowania, a potem obserwować efekty." Tia...Proponuję powołać specjalny oddział w niedomagającej kadrowo policji, tylko do walki z jeżdżącymi po buspasach. Do tego należy stworzyć za miliony super- hiper centrum monitoringu i ewidencji buspasowych recydywistów. Do tego jeszcze dokupić miliony nowych kamer! A co? Zamiast w drogi, inwestujmy w kamery i fotoradary. Będzie fajnie. Armia wysoko opłacanych z naszych podatków funkcjonariuszy będzie codziennie z zapałem obrabiać zdjęcia, identyfikować sprawców i wysyłać setki tysięcy mandatów... Jak nie dadzą rady, to zawsze wspomogą ich życzliwi donosiciele... Wiem, że niektórym marzy sie takie państwo. Tylko zastanawiam się czemu nie wyprowadzą się oni do Chin albo na Białoruś..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol'ek Re: Jakie bzdury?! IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 16.09.08, 12:35 Weź przestań, bo jeszcze gotowi są podchwycić ideę! A za taką kasę powstałaby pewnie calkiem zgrabna obwodnica albo przynajmniej kilka bezkolizyjnych skrzyżowań :( Przecież w tym kraju politycznie bardziej opłacalne jest przywalić komuś niż komuś polepszyć. Więc cicho-sza ;) bo jak wszyscy na amen utkniemy, to któryś z urzędasów błyśnie Twoim pomysłem i co wtedy? No i jeszcze jedno. Słyszałeś, żeby któryś z nich przyznał się do pomyłki?! Będą dalej brnąć, broniąc jak lwica młodych swoich wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Większość za nowymi pasami dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:25 Buspas na pulawskiej to jakas koszmarna bzdura. Kto jeździ tamtenty autobusem? Przeciez tam sa dwie linie na krzyż, które dojezdzają raptem do metra wilanowska. Fajnie jak ktoś ma dalej metrem po drodze, gorzej jak musi sie przedostać gdzieś w inna cześć miasta. Ja bym chciał wiedziec ile osób przemierza puławska w autobusach, a ile w swoich prywatnych samochodach. Jesli tych w samochodach jest wiecej to nie widze powodu zeby mniejszosc miala miec bezsensowne przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś