Gość: Wacek IP: 217.153.26.* 13.11.08, 16:50 450 mln dla ITI na Stadion Legii jest, a 300 mln. na pałac Saski, który bardzo by podniósł atrakcyjność turystyczną tego miejsca nie ma. Dzięki bufetowej, która Warszawę ma w dużym poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ryszard Ochódzki 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.transforwarding.pl 13.11.08, 16:53 Mam ważne pytanie. Kto zburzył pałac? NIEMCY! Więc kto powinien wyłożyć środki na jego odbudowę? Pozostawiam odpowiedź Wam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 94.75.67.* 13.11.08, 17:22 Gość portalu: Ryszard Ochódzki napisał(a): > Mam ważne pytanie. Kto zburzył pałac? NIEMCY! Więc kto powinien wyłożyć środki > na jego odbudowę? Pozostawiam odpowiedź Wam... Wiesz, ale za majątki odebrane kościołowi przez cara płacimy my. Tu już twoje paralele nie sięgają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Warszawie potrzeba mostów a nie pałaców i muzeów! IP: *.chello.pl 13.11.08, 17:17 Powinien być ogłoszony komunikacyjny stan wojenny i wszystkie inwestycje niekomunikacyjne odłożone na 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 94.75.67.* 13.11.08, 17:21 W czym dowolna makieta jest w stanie "podnieść atrakcyność turystyczną"? To może wybudujmy sobie Akropol? Będzie jeszcze atrakcyjniej! A stadionu Legii się nie czepiaj tak bardzo, bo rzecz przydatna i mniej kontrowersyjna od dofinansowywania inwestycji kościelnych, no i tańsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLS Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.acn.waw.pl 13.11.08, 19:25 też tak uważam, ze stadionu korzyść będą mieli zwykli warszawiacy,kibice których jest w tym mieście kilkadziesiąt tysięcy (jak nie kilkaset) a pałac saski bedzie zwykłym urzędem,odbudowany nie będzie miał żadnego znaczenia historycznego,wybuduj sobie w ogródku piramide i sie przy niej zadowalaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: by bufetowea POprostu takich rzeczy nie ogarnia IP: *.pai.net.pl 13.11.08, 19:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joHN Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.chello.pl 13.11.08, 19:46 Zabytków w Warszawie jest mało, przydałby się ten pałac. Żadne metro, czy most nie przyciągnie do Warszawy turystów. Oni przyjeżdzają żeby pozwiedzać i się zabawić. Nieatrakcyjne miasta są przez turystów ignorowane i nie zarabiają. Szkoda się stała, że jednak nie udało odbudować tego pałacu nawet kosztem tych wątpliwej urody piwnic. Jak znam życie nawet jeśli ten pałac będzie odbudowany to się okaże, że rzadnych salek muzealnych w podziemiu tam nie będzie a będzie. Jakieś zamknięte archiwum dokumentów ratusza czy pomieszczenie ze szczotkami i detergentami do sprzątania. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Jaki z niego byłby zabytek?! 13.11.08, 22:25 Betonowo-gipsowa scenografia, jak tzw. "pałac jabłonowskich" na Pl. Teatralnym? Takiego "zabytku" chciałbyś? Gdyby chociaż do realizacji wybrano wizję zaprezentowaną przez PKZ "Zamek", ale nie... ma być odtwórczo, a nie twórczo, bo prosty lud mógłby nie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joHN Re: Jaki z niego byłby zabytek?! IP: *.chello.pl 14.11.08, 21:49 Ja osobiście chcialbym takiego pałacu jaki był, niech bedzie betonowi-gipsowy, taki jak Pałac Jabłonowskich otwórczo niech sobie miasto budują tam gdzie go nie było np. na białolęce czy wawrze, miejsca i możliwości jest dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfer Re: Jaki z niego byłby zabytek?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 00:39 Skoro napisałeś co ty byś chciał to i ja powiem ci ja bym chciał, a mianowicie ja bym chciał, żeby zostało tak jak jest, czyli park Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Jaki z niego byłby zabytek?! IP: *.chello.pl 15.11.08, 00:42 Gość portalu: gfer napisał(a): > Skoro napisałeś co ty byś chciał to i ja powiem ci ja bym chciał, a mianowicie > ja bym chciał, żeby zostało tak jak jest, czyli park Czyli taki pomnik Hitlera i Stalina w środku miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas_wawa 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.adsl.alicedsl.de 13.11.08, 20:03 A jak kosciol dostawal za darmo najdrozsze grunty w warszawie na polach wilanowskich pod budowe nikomu niepotrzebnej swiatyni opatrznosci bozej to wtedy szanowni wyborcy pisu nie protestowali. A uwierzcie mi ze turysci takich nowozbudowanych strupow jak lichen, swiatynia opatrznosci bozej itp ( troche by sie tego u nas znalazlo) , tez nie maja ochoty ogladac. Stadion sie przyda stolicy (chocby w kontekscie euro), a palac w swoim czasie tez sie odbuduje. Jak daja kosciolowi to wiekszosc bogobojnego spoleczenstwa siedzi cicho, ale jak finansuja stadion klubowi, ktorego wlascicielem jest prywatna firma to robi sie z tego wielkie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 89.108.222.* 26.11.08, 22:46 Grunty na polach wilanowskich są i były zawsze w rękach prywatnych (tzw. osada tabelowa dawnej wsi Wilanów), więc prywatni właściciele mogli je co najwyżej podarować Kościołowi. W latach 90 większość gruntów na polach wilanowskich wykupili deweloperzy. Najpierw sprawdź analfabeto, zanim napiszesz bzdury, że kościół dostał coś za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Collins Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.chello.pl 13.11.08, 20:24 Oczywiście, jak zwykle ktoś się musi przyczepić do stadionu Legii. Pałac Saski jakimś wybitnej klasy zabytkiem nigdy nie był. A to, co teraz stoi na jego miejscu (gdybyś nie wiedział - Grób Nieznanego Żołnierza), ma dużo silniejszą wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sky_fifi Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.eranet.pl 13.11.08, 22:50 Grób Nieznanego Żołnierza nie stoi na miejscu Pałacu Saskiego. Grób Nieznanego Żołnierza to wszystko, co z tego pałacu zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Collins Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 67.159.44.* 14.11.08, 09:41 Nie bardzo rozumiem, czemu mnie poprawiasz. Owszem, jest pozostałością Pałacu Saskiego, a stoi w miejscu, gdzie kiedyś stał tenże pałac. I robi dużo większe wrażenie jako jedyny ocalały fragment, niż robiłby wbudowany w odtworzony z grubsza "zabytek", w którym pewnie miały znaleźć się jakieś biura. pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3b_Nieznanego_%C5%BBo%C5%82nierza_w_Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efr Nie niszczyć Grobu Nieznanego Żołnierza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 00:45 dokładnie tak, turyści jako jedną z atrakcji traktują właśnie ten relikt, jeśli już turyści są tacy ważni, bo dla warszawiaków ten ostatmi pozostały fragment przede wszystkim ma ogromną wymowę i znaczenie, które straci wmontowany w betonowo gipsową, jak ktoś to ładnie określił, dekorację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sky_fifi Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.eranet.pl 13.11.08, 22:54 Zobacz tutaj: warszawa.wikia.com/wiki/Grafika:Nowy_Plac_Pi%C5%82sudskiego.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sky_fifi Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.eranet.pl 13.11.08, 23:07 Dałam przez pomyłkę nie ten link. Tutaj jest Pałac Saski: warszawa.wikia.com/wiki/Grafika:Sob%C3%B3r_Newskiego.jpg warszawa.wikia.com/wiki/Grafika:Pa%C5%82ac_Saski.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas_wawa A jak kosciol dostaje za darmo...... IP: *.adsl.alicedsl.de 13.11.08, 20:28 A jak kosciol dostawal za darmo najdrozsze grunty w warszawie na polach wilanowskich pod budowe nikomu niepotrzebnej swiatyni opatrznosci bozej to wtedy szanowni wyborcy pisu nie protestowali. A uwierzcie mi ze turysci takich nowozbudowanych strupow jak lichen, swiatynia opatrznosci bozej itp ( troche by sie tego u nas znalazlo) , tez nie maja ochoty ogladac. Stadion sie przyda stolicy (chocby w kontekscie euro), a palac w swoim czasie tez sie odbuduje. Jak daja kosciolowi to wiekszosc bogobojnego spoleczenstwa siedzi cicho, ale jak finansuja stadion klubowi, ktorego wlascicielem jest prywatna firma to robi sie z tego wielkie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Głupota 13.11.08, 21:12 Ruiny fundamentów zablokowały odbudowę pałacu! Jakby tak się ruinami przejmowano w latach 70-tych XXw. nie odbudowano by Zamku Królewskiego i Ujazdowskiego, a w latach 60-tych Teatru Wielkiego. Nic by nie odbudowano, bo przecież zawsze coś ze starych konstrukcji się zachowuje w ziemi. Zamiast Teatru Wielkiego mielibyśmy zabytkowe ruiny pod trawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 84.38.99.* 13.11.08, 22:00 A kto powiedzial ze Warszawa musi byc miastem turystycznym? Wiele stolic swiatowych i europejskich nie sa maistami turystycznymi i znakomicie sie rozwijaja. A spojrz na taki Krakow. Tyle zabytkow,a turysci przyjezdzaja glownie zabawic sie z latwymi panienkami. W Warszewie tez takich nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritzy zaban. Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:11 A co mnie turysci obchodza? Jak przyjada to bic ich nie bede, niech se łażą, ale zeby miasto budowac "pod turystow"? Zglupiales chyba. Ja, i moi znajomi, i znajomi moich znajomych, i ich znajomi, czyli w sumie my, obywatele mieszkancy tego miasta - chcemy chodzic na fajne mecze, rozgrywane na fajnym stadionie. I na to placimy podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asp Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: 195.149.64.* 13.11.08, 23:14 Co Niemiec zburzył, Polak nie odbuduje.Polski porządek. Jeśli miałbym wybierać między ośrodkami kulturalnymi takimi jak stadion piłkarski gdzie bedzie można walnąć browara a pałacem Saskim ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu 13.11.08, 23:31 Gość portalu: asp napisał(a): > Co Niemiec zburzył, Polak nie odbuduje.Polski porządek. Człowieku, to jest Warszawa! Miasto zbudowane po wojnie praktycznie od podstaw. Odbudowaliśmy całe Stare Miasto i Zamek Królewski. To była właśnie ODBUDOWA. To co szumnie nazywa się odbudową Pałacu Saskiego, faktycznie nie jest odbudową, ale budową całkiem nowego budynku z fasadą jedynie udającą pierwowzór. To nie byłoby odtworzenie istniejącego do 1939 roku budynku. Ten nowy uzurpowałby sobie, jedynie prawem lokalizacji, nazwę poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Miasto to nie muzeum 13.11.08, 23:51 dorsai68 napisał: >To nie > byłoby odtworzenie istniejącego do 1939 roku budynku. Ten nowy uzurpowałby sobi > e, jedynie prawem lokalizacji, nazwę poprzednika. Trochę to by była odbudowa, bo z zewnątrz wyglądałby jak dawny pałac, ale byłby wybudowany z wykorzystaniem myśli i technologii XXI wieku. W imię czego mamy budować dokładnie tak jak nasi dziadowie, skoro umiemy od nich więcej i nasz świat jest zupełnie inny - np. jest w nim dużo samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 00:10 inz.a.spoleczny napisał: > Trochę to by była odbudowa, bo z zewnątrz wyglądałby jak dawny > pałac, ale byłby wybudowany z wykorzystaniem myśli i technologii XXI > wieku. W imię czego mamy budować dokładnie tak jak nasi dziadowie, > skoro umiemy od nich więcej i nasz świat jest zupełnie inny - np. > jest w nim dużo samochodów? A wiesz dlaczego Stare Miasto zostało wpisane na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO? Bo zostało odbudowane ze szczególnym pietyzmem i dbałością o szczegóły, dzięki dokonaniom architektów, inżynierów i konserwatorów znanym powszehnie jako polska szkoła konserwacji zabytków! Gdzie dziś jest ta wiedza? Na pewno nie w historyzującej elewacji "Pałacu Jabłonowskich", czy propozycji właśnie takiej pseudohistorycznej "odbudowy" Pałacu Saskiego (jeszcze bez cudzysłowia). Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 00:25 Super, ale to było 60 lat temu. Dzisiaj NAPRAWDĘ czasy się zmieniły i szkoda po prostu miejsca, tam muszą być parkingi dla samochodów. Nowe obiekty mają służyć nam i następnym pokoleniom, a nie naszym przodkom sprzed ponad 100 lat. A przynajmniej nie powinny powiększać problemów współczesnej Warszawy, zwłaszcza zatłoczenia ulic i parkingów. Uważam, że wpisanie do jakiejś księgi nawet UNESCO nie jest aż tyle warte żeby cofać kijem Wisłę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 00:34 O widzisz, dochodzimy więc do pewnych wniosków. Nie nazywajmy tego "odbudową", wywalmy stary projekt do kosza i zacznijmy od początku, ale z głową: ustalmy funkcję dla któej obiekt powstanie, założenia architektoniczno-urbanistyczne, w końcu stwórzmy koncepscję i projekt. Ja jestem na tak - dla budowy obiektu, który nawiąże do przeszłości - ale dość luźno: kubaturą i planem, ale będzie na wskroś nowoczesny. Podobał mi się projekt PKZ "Zamek". Odrzucony, bo zbyt nowoczesny. Nie podoba mi się obecna propozycja - bo odtwórcza i sztuczna. Problem Pałacu Saskiego polega na tym, ze nikt nie chciałby go odbudować w kształcie z 1939 roku, gdyby nie Grób Nieznanego Żołnierza w zachowanym fragmencie arkad. Większość architektów poszła "na łatwiznę" i zaproponowała budowę atrapy. PKZ poszedł po rozum i zaproponował IMO niezwykle ciekawą formę pogodzenia starego z nowym. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 00:55 Mówiąc szczerze, nie jestem wielkim fanem Pani Prezydent od strony jej możliwości intelektualnych... Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 01:00 Co nie oznacza, że popieram Kaczyńskich i PiS. Czas ich rządów, na dowolnym stanowisku, uważam za stracony dla Polski. Na stanowisku Prezydenta Warszawy lepsza, nawet kiepska HGW, niż Lech Kaczyński, lub niedoszły Marcinkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman polej mu! Re: Miasto to nie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:47 właśnie! a do UNESCO może parking pozwolą nam wpisać (mam nadzieję..) Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Miasto to nie muzeum 18.11.08, 18:20 A kogo obchodzi UNESCO? Jakąś garstkę ludzi zapatrzonych w przeszłość, ewentualnie snobów. I tak to by było naciągane, bo gmach byłby nowy. Z zewnątrz będzie zresztą wyglądał tak jak kiedyś, a pod nim funkcjonalny garaż. Budujemy dla siebie, nam ma być wygodnie, a nie poprzednim pokoleniom. Nowy York, Londyn, Paryż robią wrażenie nie ze względu na UNESCO. To nie jest żaden istotny parametr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicomte Re: Miasto to nie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 00:11 już sama nazwa jest nadużyciem. pałac saski to rezydencja królów z dynastii wettynów, którego główny korpus stał w miejscu kolumnady tego budynku, który miał być odbudowany. żeby powstała ta kolumnada zburzono prawdziwy pałac saski. właściwa nazwa dla tego obiektu to kamienica skworcowa pierzeję zachodnią placu piłsudskiego należy zamknąć ale można zrobić to dużo kulturalniej i nie popadając w formy pastiszowe - np można pokusić się o uproszczenia takie, jak zostały zastosowane przy odbudowie pierzei zachodniej placu paryskiego w berlinie - chodzi o dwa budynki flankujące bramę brandenburską a o ile dobrze pamiętam, to właśnie gazeta była głównym orędownikiem wpisywania do rejestru piwnic, ktore to wpisanie spowodowało, że istniejący i zaplacony projekt odbudowy (na ktory poszlo tyle pieniedzy) stracil rację bytu... Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Miasto to nie muzeum 14.11.08, 00:27 Gość portalu: vicomte napisał(a): > a o ile dobrze pamiętam, to właśnie gazeta była głównym orędownikiem wpisywania > do rejestru piwnic, ktore to wpisanie spowodowało, że istniejący i zaplacony > projekt odbudowy (na ktory poszlo tyle pieniedzy) stracil rację bytu... To znaczy, że się Gazeta wygłupiła, na czele z naczelnym Dodatku Stołecznego. To człowiek zasłużony i honorowy, mam nadzieję że się przyzna do tego błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzik Gazeto, bądź konsekwentna IP: *.chello.pl 14.11.08, 00:22 Gazeto. Przecież to Ty sama byłaś za wpisaniem tych nieszczęsnych ruin piwnic do rejestru zabytków. Dlaczego teraz burzysz się, że trzeba zmieniać plany i z tego powodu spowolnić odbudowę? Więcej konsekwencji! Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Re: Gazeto, bądź konsekwentna 14.11.08, 00:29 Generalnie dziennikarzy cechuje brak wyobraźni, a także dystansu i nie stosowanie podejścia systemowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hz 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.mst.gov.pl 14.11.08, 09:18 Juz od nagłówka wiedziałem, że to bedzie wina Kaczyńskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prażanin 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 13:10 Wielkie oszustwo bufetowej. I nie tylko to. 10 listopada br był dniem wolnym od pracy. Nie był świętem, więc część osób uważała, ze trzeba płacić za parkowanie w miejscach wyznaczonych na ten cel. Zapłaciłem i ja. Okazało się, że parkomat zaliczył mi opłatę za godziny ranne w dniu 12 bm. Nie było żadnych informacji, że w dniu 10 bm nie trzeba płacić za parkowanie. Sprawdziłem kilka samochodów stojących obok i okazało się, że one są w podobnej sytuacji jak ja. Uważam to za wielkie oszustwo dokonane przez miasto, któremu szefuje niejaka bufetowa. Najpierw byłem wściekły, że zostałem tak perfidnie oszukany ale po pewnym czasie wściekłość mi przeszła jak się zorientowałem, że oszustów reprezentuje bufetowa, po której nic innego nie można się spodziewać. Tak to POpaprańcy i wnuk co dziadka miał w Wehrmachcie, zwany ciamciaramcią mają gdzieś uczciwych obywateli, którzy zawsze płacą za parkowanie, chyba, że jest informacja ogólnie dostępna, że w danym dniu nie obowiązuje opłata za parkowanie. W imieniu oszukanych uważam, ze bufetowa powinna nas przeprosić za to oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.zdm Re: 15,6 mln zł. na Pałac Saski poszło do piachu 14.11.08, 13:25 Oszukane biedactwo... miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,5900352,Komunikacja_miejska_w_poniedzialek_jak_w_swieta.html "Nie tylko we wtorek 11 listopada, ale też w poniedziałek większość tramwajów i autobusów kursuje według rozkładów świątecznych. Tylko linie podmiejskie i pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej jeżdżą jak w każdy dzień powszedni, zaś metro według rozkładu z soboty. Kierowcy nie muszą płacić za parkowanie w centrum." Poza dodawaniem komentarzy warto też czytać artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Odbudujmy pałac 15.11.08, 02:37 choćby po to, żeby w centrum Warszawy wiatr za bardzo nie piździł. Grób N. Ż. sam w sobie jest okropnie brzydki, straszy kikutami kolumn. Przypomina o tym, że wielokrotnie dostawaliśmy od sąsiadów w dupę, przez co jesteśmy narodem pogardzanym nie tylko w Europie. Odbudowany pałac powinien pomóc nam zapomnieć o narodowych klęskach i choć odrobinę poprawić Polakom samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ponury Re: Odbudujmy pałac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 10:57 Koleżanko, leczeniem frustracji zajmują się specjaliści z dziedziny psychologii i psychiatrii, nie architekci i inżynierowie. Twojej niskiej samooceny nie poprawi budowa czy odbudowa jakiegokolwiek obiektu. Czujesz się pogardzana "nie tylko w Europie" i masz problemy z zamopoczuciem? To weź się za siebie! Ucz się, czytaj, rozwijaj intelektualnie, a przede wszystkim przestań opowiadać pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman wygoń go! Re: Odbudujmy pałac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:49 ty weź idź się przewietrzyć, bo jakiś zakompleksiony jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Miliony na Pałac Saski, którego nie będzie 16.11.08, 16:04 Chyba te przepisy w Polsce sa trochę nie tak. Wpisanie do rejestru zabytkow piwnic powoduje automatyczne wstrzymanie budowy budynku, a gniazdko ptaka zatrzymuje budowe autostrady. Wydaje sie, ze to wylewanie dziecka z kąpielą. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Są plusy. 18.11.08, 20:43 Jest jeden plus wywalenia dotychczasowej roboty na śmietnik - można pójść po rozum do głowy i nie stawiać tam imitacji tylko sensowny budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Są plusy. IP: *.chello.pl 19.11.08, 16:17 Jaka imitacja, barbarzyńco!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg kasa byla potrzebna zeby dofinansowac biedne ITI IP: *.stat.gov.pl 20.11.08, 08:37 na stadion Legii!!! Odpowiedz Link Zgłoś