Gość: amy Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.dsk.uw.edu.pl 28.11.08, 16:25 Jedna sprawa - warunki życia i mieszkania w Warszawie są czasem bardzo nieciekawe. Chodzi o: czystość podwórek, wejść do budynków, stan zieleni, problem wandalizmu. I uciążliwi sąsiedzi z tzw. elementu, który stanowi tylko ułamek procenta, ale który często nadaje ton i dominuje normalną resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 19:05 Akurat to co wymieniłeś/aś nie jest warszawską specyfiką. Tak jest we wszystkich polskich miastach, bo wojny i komunizm wszędzie poczyniły ogromne szkody społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Cała Polska dumna z Warszawy 28.11.08, 16:48 Spokojnie z zachwytami. Wystarczy wrócić z wycieczki zagranicznej i wylądować na Okęciu (czekanie na poturbowany bagaż). Potem przejechać ulicami i załamać się tym, jak W-wa niepodobna jest do innych stolic - licha, ciemna. Wejść przez bramę superkamienicy i obejrzeć podwórko.... No i skąd ten smrodek w autobusie, ta wszawica w szkołach? Miasto, jak każde inne. Chociaż niekoniecznie - aż 29 lat (!) czekałam na decyzję jednej w-wskiej gminy nt. przeznaczenia nieruchomości, którą zostawiła mi babcia z czasów przedwojennych.... Jak napisałam do gminy list z pytaniem: ile pokoleń urzędników podejmuje w W-wie tę decyzję - to się obrazili... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Cała Polska dumna z Warszawy 28.11.08, 20:44 I ci ludzie, ci ludzie ! : ci przy budce z piwem, ale tez ci "z krawatem", jedno i drugie = czwarta liga, ostatnia prowincja. :( Nawet wsrod studentow to widzisz, jakie to dretwe, nadmuchane, nieciekawe, bo nie zaciekawione i socjalnie+emocjonalnie biedne, takie dzieci badylarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimny Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.be.jnj.com 05.12.08, 09:43 Może to twoje ziomy wilhelm...Trza było zagadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 13:40 Wracaj do roboty, bo ci "Dżonson and Dżonson" szamponu na święta nie da w ramach prezentu dla pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Cała Polska dumna z Warszawy 05.12.08, 09:33 ewa1-23 napisała: > Spokojnie z zachwytami. Wystarczy wrócić z wycieczki zagranicznej i wylądować n > a Okęciu (czekanie na poturbowany bagaż). To chyba na niewielu lotniskach "na zachodzie" bylas. Fakt, wielkoscią Okecie przypomina prowincjonalne lotnisko w prowincjonanym zachodnim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Los Angeles Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.dsl.snlo01.sbcglobal.net 28.11.08, 17:06 Jezeli cala Polska jest dumna to nie mam juz wyboru ,musze byc dumny, tylko z czego?z betonowego domu, ulicy, pieknych Lazienek czy brudnych autobusow, pytanie powinno byc czy lubisz Warszawe ,czy lubisz ja odwiedzac czy mieszkac,ja nie bylem w Warszawie 25 lat, bo do Warszawy trudno doleciec ze swiata i nie lubie jak ludzie sa opryskliwi i taksowkarze oszukuja i ze dostaje kiepska jakosc pobytu za moje dolary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc caraibean Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.dsl.snlo01.sbcglobal.net 28.11.08, 17:10 dlaczego w Warszawie sa kraty w oknach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polacco Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: 213.17.163.* 05.12.08, 12:23 Zapomniał wół jak cięleciem był. Tyle w temacie. No może jeszcze jedna uwaga - gazeta.pl to warszawski portal. W LOS Burgeres maja gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
estees Cała Polska dumna z Warszawy 28.11.08, 17:25 Nie ma to jak propaganda. Goebbels by sie nie powstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecianin Szczecin to już nie polskie miasto - jakie szczęść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 18:01 widzę, że do Szczecina to nikt nie raczył się wybrać. i w sumie dobrze bo ja nie nawidzę tej waszej warszafki, a mam z czym porównywać bo jak wyjdę z domu to za 1,5 godziny jestem w centrum prawdziwej europejskiej metropolii Berlin. Już od dawna nie oglądam polskiej telewizji bo to chłam i gó... i wszystko jest po warszwsku. Szczecin jest jednym z największych miast pólnocnej Pols...oj przepraszam Niemiec i mamy waszą Warszawę tam gdzie jest ciemno... Sorry, ale jak można europejską nazwać stolicę która ma jedną linię metra. Berlin dla porównania ma 11 plus do tego jeszcze 15 linii S-bahn (kolejka nadziemna). Z każdego rejonu miasta dojadę metrem lub kolejką a nie starym Ikarusem jak w Warszawie. Jestem niezadowolony ze stolicy ponieważ pożera wszystkie pieniądze dla Polski i wojewódtwa maz. Niestety ale wszystkie wsie wokół Warszawy to bród, smród i ubóstwo i patologia. Wolę Szczecin a pozostale jedynę miasta w Polsce jakie naprawdę rozwijają się dzięki swojej cięzkiej pracy to Wrocław i Trójmiasto . Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Tak, Szczecin jest zaiście cudowny 28.11.08, 18:49 Gość portalu: szczecianin napisał(a): > widzę, że do Szczecina to nikt nie raczył się wybrać. i w sumie > dobrze bo ja nie nawidzę tej waszej warszafki, a mam z czym > porównywać bo jak wyjdę z domu to za 1,5 godziny jestem w centrum > prawdziwej europejskiej metropolii Berlin. > Już od dawna nie oglądam polskiej telewizji bo to chłam i gó... i > wszystko jest po warszwsku. > Szczecin jest jednym z największych miast pólnocnej Pols...oj > przepraszam Niemiec i mamy waszą Warszawę tam gdzie jest ciemno... > Sorry, ale jak można europejską nazwać stolicę która ma jedną linię > metra. > Berlin dla porównania ma 11 plus do tego jeszcze 15 linii S-bahn > (kolejka nadziemna). > Z każdego rejonu miasta dojadę metrem lub kolejką a nie starym > Ikarusem jak w Warszawie. > Jestem niezadowolony ze stolicy ponieważ pożera wszystkie pieniądze > dla Polski i wojewódtwa maz. Niestety ale wszystkie wsie wokół > Warszawy to bród, smród i ubóstwo i patologia. > Wolę Szczecin a pozostale jedynę miasta w Polsce jakie naprawdę > rozwijają się dzięki swojej cięzkiej pracy to Wrocław i Trójmiasto . Wyobraź sobie że Berlin był jeszcze bardziej zniszczony od Warszawy. To nie lepiej mieszkać koło... Paryża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: Tak, Szczecin jest zaiście cudowny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 21:40 > Wyobraź sobie że Berlin był jeszcze bardziej zniszczony od Warszawy. > To nie lepiej mieszkać koło... Paryża? Berlin był mniej zniszczony niż Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Tak, Szczecin jest zaiście cudowny IP: *.esnet.pl 05.12.08, 10:44 to nie ma nic do rzeczy ktore miasto bylo bardziej zniszczone.Zapoznienia wynikaja z tego ze w Berlinie byl kapitalizm a w Warszawie socjalizm do 1989.Wystarczy porownac nawet po wlozeniu do wschodniego Berlina kupy kasy ze jest nadal roznica Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Szczecin:d 29.11.08, 14:24 Dlaczego na tym forum pojawia sie tylu zlosliwych, chorych ludzi? O co Wam chodzi? Cieszcie sie rozwojem swoich miast - to bardzo pozytywna i piekna cecha, i powstrzymajcie sie od zlosliwosci pod adrsem innych, czy to takie trudne? Jezeli w Warszawie spotkalo Was cos zlego, to przepracujcie to na terapii, a nie rzucajcie blotem...to takie niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p A z czego odbudowano Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 20:01 Z wrocławskich i szczecińskic cegieł. A przypominam, że Szczecin też był zniszczony przez aliantów jak również Wrocław. Sorry, ale w Berlinie w którym mieszka 5 mln. ludzi łatwiej dojechać z jednego miejsca do drugiego niż w 3 krotnie mniejszej Warszawie. Mają obwodnicę, metro itd. wybudowane w większości po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Re: A z czego odbudowano Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 23:58 bo tam byl kapitalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: A z czego odbudowano Warszawę IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 13:44 Pieprzysz głupoty. Moskwa pompowała w Wawę tyle kasy, że głowa boli w ramach pomocy bratniego narodu. A to, że większość z tych kwot przepijali polscy decydenci na zagranicznych rautach w Rumunii czy na innych Węgrzech to już nie sprawa ani Moskwy, ani tego złego kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: A z czego odbudowano Warszawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 17:12 a z czego ta moskwa pompowała, chłopie? Bzdury jaKICH mało. Pech Warszawy polegał nie tylko na II wś, komuniźmie, ale też na tym , że znajdowała się w zaborze rosyjskim i g... ruskich obchodziła Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: A z czego odbudowano Warszawę 03.12.08, 20:01 Ale czy ja pisalem, ze Berlin jest gorzej zorganizowany niz Warszawa? Nie! Reakcja powinno byc wsparcie dla wlasnej stolicy a nie Berlina - ale rzecz jasna masz prawo wyboru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoko wsparcie?! :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 11:24 może jeszcze mam wysyłać cegiełki. Nowoczesne państwa powinny być zdecentralizowane. Mnie jako Szczecianiowi nie zależy na odległym o 600 km mieście. Dzięki warszawskim pomysłom cały przemysł padł w Szczecinie. Szczecin jest maistem morza i musi takim pozostać. Niestety "Warszawa" chce na siłe zrobić z niego miasto zadupie by woły przyjedżały i pracowały w korporacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
adep1 Re: Szczecin to już nie polskie miasto - jakie sz 30.11.08, 23:04 Gość portalu: szczecianin napisał(a): > widzę, że do Szczecina to nikt nie raczył się wybrać. i w sumie > dobrze bo ja nie nawidzę tej waszej warszafki, a mam z czym > porównywać bo jak wyjdę z domu to za 1,5 godziny jestem w centrum > prawdziwej europejskiej metropolii Berlin. > Już od dawna nie oglądam polskiej telewizji bo to chłam i gó... i > wszystko jest po warszwsku. > Szczecin jest jednym z największych miast pólnocnej Pols...oj > przepraszam Niemiec i mamy waszą Warszawę tam gdzie jest ciemno... > Sorry, ale jak można europejską nazwać stolicę która ma jedną linię > metra. > Berlin dla porównania ma 11 plus do tego jeszcze 15 linii S-bahn > (kolejka nadziemna). > Z każdego rejonu miasta dojadę metrem lub kolejką a nie starym > Ikarusem jak w Warszawie. > Jestem niezadowolony ze stolicy ponieważ pożera wszystkie pieniądze > dla Polski i wojewódtwa maz. Niestety ale wszystkie wsie wokół > Warszawy to bród, smród i ubóstwo i patologia. A może tak zapoznasz się choć powierzchownie z historią Polski i Niemiec? Zarówno okresem wojny jak i powojennym? Jak się postarasz, to się dowiesz, dlaczego to ten Twój "wspaniały" Berlin ma 11 linii metra, a Warszawa tylko jedną. Jesteśmy w Unii, Niemcy są teraz naszymi sojusznikami - ale to nie powód, żeby zapomnieć jaka była nasza "wspólna" historia przez 1000 lat. Mój ojciec był w AK i walczył w Powstaniu Warszawskim - nienawidziłam Niemców wręcz "odruchowo". To juz minęło wiele lat temu, kiedy ich poznałam osobiście - zwykłych ludzi, z którymi pracowałam. Ale to nie znaczy, że mam zapomnieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szc1 Re: Szczecin to już nie polskie miasto - jakie sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 11:20 Co mnie to obchodzi gdzie był twój dziadek? Mój dziadek też był na robotach i co z tego? Czy z tego powodu nie mogę powiedzieć, że Warszawa to zapyziała wiocha. Popatrzcie na siebie i porównajcie Warszawę z innymi maistami Polski. Warszawa ściąga najwięcej publicznych pieniędzy a mimo to jest zadupiem, do którego muszę jechać 10 godzin samochodem. Dumni Warszawiacy wywyższają się ponad innych nie widząc, że mieszkają na zadupiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shark Re: Szczecin to już nie polskie miasto - jakie sz IP: 213.17.163.* 05.12.08, 12:36 Człowieku, wiem że psychoterapia jest droższa niż pisanie na forum, ale czasami warto odżałować kilka złotych aby chociaż zminimalizować swoje kompleksy. A przy okazji - gazeta.pl to warszawski portal. W Szczecinie nie macie żadnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Dlaczego przyjeżdzaamy do wawy? IP: *.bsb.vectranet.pl 28.11.08, 18:45 Często spotykam argument: skoro ci się nie podoba, to po co przyjeżdzasz? Proste. Wykorzystać jak... wiadomo K...ogo i zarabiać kasę. Podatki płącić już u siebie. Znam kilku fajnych warszawiaków, ale generalnie to są istoty z innej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
adep1 Re: Dlaczego przyjeżdzaamy do wawy? 30.11.08, 23:07 Gość portalu: anty napisał(a): > > Często spotykam argument: skoro ci się nie podoba, to po co przyjeżdzasz? > > Proste. Wykorzystać jak... wiadomo K...ogo i zarabiać kasę. Podatki płącić już u siebie. Znam kilku fajnych warszawiaków, ale generalnie to są istoty z innej planety. Takich "warszawiaków" jak Ty, czy tych prawdziwych? Jakbyś znał prawdziwych, nigdy byś się nie ośmielił obrażać naszego ukochanego Miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
soyokaze Re: Dlaczego przyjeżdzaamy do wawy? 05.12.08, 09:51 Te wasze "prawdziwe" to chyba jakiś mit, wszyscy mówicie, że jesteście, że są, że nie spotkaliśmy, a tak na prawdę nikt ich nigdy na oczy nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: Dlaczego przyjeżdzaamy do wawy? IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 13:49 "Wszawiacy" twierdzą, że prawdziwi Warszawiacy to ludzie w stolicy urodzeni. Tyle, że urodzonych tam Wietnamczyków z polskimi papierami witają swojskim "Wypier.dalaj do Wietnamu, brudasie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Poznań-ostatnie miejsce-nic dziwnego IP: *.163.187.81.in-addr.arpa 28.11.08, 19:32 Już na początku czytania tego artykułu przewidziałem,że najmniejszy procent sympatii do Warszawy bedzie w Poznaniu. Nadęte poznanioki są zapatrzeni w swoje miasto i uważają je za najlepsze.Opowiadają o nim z taką pasją, że aż śmiać się chce.Poznań jest fajny ale pyrusy ostro przeginają z wychwalaniem.Poznań och i ach, w dodatku pyrusy mają małą znajomość geografii Polski oni wiedzą gdzie lezy poznań, znam wiele poznaniaków i uwierzcie nie wiedzą gdzie jest Rzeszów, Kielce,Gorzów, Piła,Skierniewice.Ale o swoim Poznaniu złego słowa nie powiedzą.Nadęte tumoki.Ja jestem Wielkopolaninem i uwielbiam naszą stolicę.Ostatnimi czasy bywam tam jakoś raz na dwa miesiące i zawsze jadę tam chętnie i z przyjemnością.Warszawa jest piękna, europejska,dynamiczna..."Gdybym miał urodzić się jeszcze raz to tyyylko w warszawie...." Na pohybel pyrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Poznań-ostatnie miejsce-nic dziwnego IP: *.163.187.81.in-addr.arpa 28.11.08, 19:37 zgadzam się, Warszawa jest fajna a pyrusy to juny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Lu Re: Poznań-ostatnie miejsce-nic dziwnego IP: 194.114.62.* 05.12.08, 09:18 buhahaha nie odpowiadaj sobie sam na swoje posty, przecież po ip widać! Gdybyś był prawdziwym Wielkopolaninem, nie napisałbys czegoś takiego jak wyżej. No chyba że z Łańcuchowa pochodzisz (jeśli naprawdę urodziłes się w Wielkopolsce będziesz wiedział gdzie to jest) bo tam juz się Azja zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poppers68 Re: Poznań-ostatnie miejsce-nic dziwnego IP: *.gprs.plus.pl 28.11.08, 23:06 Może Pan nie lubić poznaniaków ale chyba nie do końca powinien Pan ich obrażać,prawda? Szczególnie ,jeśli czytam o Pana Wielkopolskich korzeniach. Sądząc jednak po gatunku tej krytyki ,rzeczywiście bliżej Panu do Wschodu. Proponuję zatem przenieść się do Warszawy ,może do podwarszawskiej Baniochy lub jeszcze dalej...np. do Kijowa. Myślę ,iż tam spełni Pan swoje europejsko-światowe sny o "pięknej" Warszawie. I wie Pan,co? Zawsze ,kiedy opuszczam takie miejsca jak Berlin ,Wiedeń,Budapeszt czy choćby Pragę i żegnam ich przedmieścia -widzę od razu wjazd to tej Pana "europejskiej" Stolicy od strony Błonia. I wie Pan? Powinien się Pan chyba wybrać na jakąś wycieczkę po Europie Zachodniej lub Południowej. Niewiem ,z której małej miejscowości Wielkopolski Pan pochodzi.Piszę małej, bo tylko to legitymizuje Pana zauroczenie "dużym i nowoczesnym" miastem Warszawą. Jest nią również dlatego ,iż od dekad zjeżdżali do niej "prawdziwi" światowcy spod Ciechanowa,Ostrołęki i pewnie takich miejscowości jak Pańska. Mamy zatem stolicę na miarę warst społecznych i pochodzenia. Wyjątkiem jest Praga (oczywiście,ta warszawska), której mieszkańcy ODCINAJĄ się kompletnie od częsci "popowstaniowej" (jako poznaniak znam i historię i geografię), do której jak do miodu lgnęli przyjezdni w chustach i waciakach. Rdzennych warszawiaków ,tych nie wpuszczanych w styczniu 1945 roku do swoich ruin na Żoliborzu czy Czerniakowie jest sporo rozrzuconych po Polsce.Znam i takie przypadki mieszkające w....Poznaniu. A tak na marginesie ,na całe szczęście Poznań ma bliżej i kulturowo i mentalnie do Berlina niż do Warszawy.I za to poznaniacy są wdzięczni historii.... A Panu życzę wszystkiego najlepszego w pobieraniu nauk europejskości od warszawskich mentorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mić Re: Poznań-ostatnie miejsce-nic dziwnego IP: 212.160.240.* 05.12.08, 12:14 A w czym niby Poznań miałby być taki fajny. Nudne miasto bez polotu sztampowe nie mające w sobie niczego nadzwyczajneggo ot takie przeciętne miasteczko z Brandenburgii. Dodatkowo mieszkańcy sa tak nudni bez polotu i poczucia humoru, że az mdli. Zero wyczucia ironii wszystko musi być kawę na ławę. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Cała Polska dumna z Warszawy 28.11.08, 20:23 > aglomeracja śląska (73 proc.) NIE WIERZE - MYLICIE G.SLASK Z ZAGLEBIEM !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auaaaaa Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.streamnet.pl 28.11.08, 20:38 Wy do tej ankiety mieliscie podstawionych ludzi? Bo ona na bank nie jest reprezentatywna. Ludzie gdzie sie nie rusze to wszyscy narzekają na Wwa. Nie chodzi juz o żadne animozje bo pokolenia się zmieniają. Druga sprawa jest tego typu. Wwa się szczyci szybkim rozwojem - to ja się pytam czyim kosztem? Ludzi którzy w 90% są napływowi i pracują na stolycy! P.S. Obreschlesien nigdy nie będzie lubiał warszafki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.aster.pl 29.11.08, 23:24 dumni? chyba Ci którzy nie byli w warszawie . Brud , chaos ,ludzie pozerzy dla których kasa to Bóg , chamstwo na drogach ,bałagan infrastrukturalny ,kiepskie zycie nocne , zalepione miasto tandetnymi reklamami ,można ponazekac wiecej . podrózowałem wiele po europie i takiego syfu jak tu nie widziałem . mieszkałem kilka lat we wrocławiu i warszawa powinna sie uczyć od tego miasta , chociaz wielu rzeczy szybko sie nie poprawi. Po przyjeżdzie do warszawy zrozumiałem dlaczego polska jest tak kiepsko zarzadzana , bo warszafka to taka pigułka polskiej mieszanki zawiści ,chamstwa ,grubiaństwa ,cwaniactwa i chaosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shark Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: 213.17.163.* 05.12.08, 10:57 OK, OK, niech będzie że bałagan, cwaniactwo chaos. Tylko jedna prośba - nie przyjeżdżaj tu do pracy. I szafa gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 13:57 A kto by chciał się w tym waszym gó...e taplać? Zachowujecie się, wy Warszawiacy, jakbyśmy żyli w głębokiej komunie, czyt. zakaz wyjazdów zagranicznych. Będę chciał popracować za większe pieniądze, to wyjadę do któregoś z krajów na zachód od Zgorzelca albo na północ od Szczecina. Na razie dobrze mi się żyje w Poznaniu i tak już pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shark Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: 213.17.163.* 05.12.08, 14:13 YEP. Problem w tym że słowo to tylko słowo. Czyny temu przeczą Co wy byście zrobili bez stolicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.echostar.pl 28.11.08, 23:29 Jestem rodowitym warszawiakiem ale wstydzę się do tego przyznać. Na szczęście mieskam już w innym mieście, bez tego chamstwa i zadufania w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciotunia Waldka Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.08, 23:42 Phiiii duma ale z czego? Nizaradności urzędniczej, czy może z wciąż obowiązujacego w Warszawie stalinowskiego dekretu, który to miasto ukradł jego mieszkańcom, a obecnie jest przyczyną największego zastoju i marazmu jego rozwoju - co w konsekwencji sprowadza się dla zwykłych warszawiaków do życia wśród rozpadających się kamienic i szarości. No pewnie że się zmieniło, ale to wciąż za mało aby poważnie myśleć o Warszawie jako o stolicy europejskiej! A z innej beczki to ciekawe, że rzeczywiście warszawiacy znacznie kulturalniej kierują samochodami od przyjezdnych gości /mit o warszawskim chamstwie !!!/, ale tu proponuję nie eksplorować dalej dego drażliwego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.echostar.pl 29.11.08, 08:31 Chamstwo czyli warszawską kulturę jazdy widać odrazu jak warzawita przyjedzie do "prowincjonalnego" miasta.Nic, że znaki drogowe, nic, że zajeżdża drogę, nic, że blokuje skrzyżowania bo nie wie gdzie jechać ale on jest panem -reszta to hołota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozz Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.tpgi.com.au 28.11.08, 23:55 To chyba zart.Najwiekszy obciach POlski, 1/Po wojnie wszyscy pracujacy placili podatek na odbudowe stolicy, wybudowano ja na wzor Moskwy, 2/Nie ma juz rodowitych WArszawiakow to sa pro komunistyczni chlopi, i tak samo mysla i zyja(mentalnosc wisniaka jak by tu kogos wywalic), 3/w 2008 infruktustura 0 ,WArszawa niema nawet polaczenia z Autostrada, Wstyd i jeszcze raz wstyd!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybrid - katowice Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.08, 01:18 Panie Dariuszu Bartoszewicz czy w tym rankingu nie dalo się mniejszymi literami napisać "aglomeracja śląska"?! Czy to jakaś Dyskryminacja, czy "po prostu" jest Pan jakiś niedouczony? Uczył się Pan tyle lat i pytam teraz PO CO?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.08, 02:07 Poznań jest wporzo. Normalne, duże miasto. Blisko mu do Warszawy. Jako rodowity Warszawiak alternatywnie mógłbym tam zamieszkać. Gdyby nie ten śmieszny akcent. Więc dzieci bym w Poznaniu nie wychowywał. Ale czemu nie skorzystać z niższych cen ziemi, piwa i wszystkiego na emeryturze. Hehe, nawet te wasze "ćmiki" przeżyję. Nie. Nie smieję się. Uśmiecham. Bo lokalizmy to naprawdę fajna sprawa dla języka. Pozdro od trzydziestojednoletniego Warszawiaka. Z Warszawy od 3 pokoleń, a nie od "spodradomiaka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAdam Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.eranet.pl 29.11.08, 07:35 Cała Polska musi się pogodzić z tym że Warszawa zawsze była i będzie stolicą . Nie rozumiem tej nienawiści mieszkańców innych miast. Jedyne wytłumaczenie to kompleksy i zazdrość. Każde miasto w Polsce ma coś ładnego ale i ma też dzielnice, budynki których się wstydzi.Przykład: Kraków ma przepiekny Rynek, Kazimierz a Nowa Huta czy jest piękna? Ale niestety są miasta których nie wymienie gdzie nie ma nic ładnego a ludzie tam żyją i pewno są dumni z własnego miasta. Jedyne lekarstwo to prosze nie przyjeżdzajcie do Warszawy jak wam sie nie podoba, denerwuje itd. Ja też znam miejsca w Polsce gdzie na pewno nie przyjadę bo i po co:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.echostar.pl 29.11.08, 08:38 Do Warszawy przyjeżdżam tylko na groby Dziadków, Rodziców i Chrzestnych. Za każdym razem jestem szczęśliwy, że już tu nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.aster.pl 29.11.08, 13:20 Jestem dumna i z Warszawy, i z Polski. Dwa w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyz Marek Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.1.12.vie.surfer.at 29.11.08, 16:31 Bylem w tym roku w Warszawie - strasznie zaniedbane i obdrapane miasto. To niby piekne Krakowskie Przedmiescie to betonowy, szary chodnik otoczony obdrapanymi kamienicami. Smutek! Potem odwiedzilem Krakow - nie wiem czy moze byc gorzej, ale ja urodzony warszawiak wole Krakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 16:44 > To niby piekne Krakowskie Przedmiescie to betonowy, szary > chodnik To PIĘKNE krakowskie przedmieście to GRANITOWY (z żółtego granitu) PÓŁDEPTAK jest może jedna zaniedbana kamienica, może dwie widać że jednak nie byłeś w Warszawie > wole Krakow. w Krakowie też są zaniedbane kamienice, w pięknych włoskich miastach też takie się znajdą i to nie znaczy że tam jest brzydko. Jak ktoś chce się do czegoś przyczepić to zawsze coś znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Cała Polska dumna z Warszawy 01.12.08, 09:29 Gość portalu: AAAdam napisał(a): > Cała Polska musi się pogodzić z tym że Warszawa zawsze była i będzie > stolicą . Bądźmy jednak sprawiedliwi: nie zawsze była (nieoficjalnie od 1596, oficjalnie od 1918) i nie wiadomo, czy zawsze będzie :) > Każde miasto w Polsce > ma coś ładnego ale i ma też dzielnice, budynki których się > wstydzi. Oczywiście. Czy np. tak wychwalany tu Wrocław ma wyłącznie piękną architekturę i smaczne piwo na rynku? ;) Czy w Krakowie czy Katowicach nie ma korków na ulicach ani obdrapanych domów? czy w Poznaniu nie zdarza się spotkać nieuprzejmych ludzi na ulicach? Szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fido Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:27 Nie zawsze byla stolica matole kiedys byl nia krakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 14:02 Gość portalu: AAAdam napisał(a): > Cała Polska musi się pogodzić z tym że Warszawa zawsze była i będzie > stolicą . Nie wspominając Gniezna/Poznania (spór trwa), Krakowa, LONDYNU, tymczasowo po wojnie Lublina i Łodzi. Ale poza tym, rzeczywiście - Warszawa od zawsze jest stolicą. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Zapomniałeś o czymś! 29.11.08, 14:21 I najwyrazniej zakuto w kajdany i w konwojach prowadzano na warszawskie budowy....co za paranoja! Slyszalem opinie, ze Warszawiacy nie lubia Slazakow, teraz sie jednak okazuje, ze to niektorzy Slazacy (na szczescie Wilhelm nie jest reprezentatywna probka - znam wspanialych Slazakow) cierpia na jakis zjadliwy wariant antywarszawskiej wscieklizny....pochylmy sie nad nim ze wspolczuciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregg Cała Polska dumna z Warszawy IP: 217.153.105.* 29.11.08, 16:17 Jak można być dumnym z tak syfiastego miasta... Co za ludzie żyją w Polsce... straszne... Mi jest osobiście wstyd że mamy taką ochydną stolicę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 16:35 bo widzisz... jak się przyjedzie i zobaczy to można, a raczej nie można nie być dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 14:06 Powiada się, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze. A jakby tu do stolicy nie przyjechać wita nas albo Centralny, albo Okęcie, albo korki na trasach wjazdowych do miasta, bo się ludzie do roboty z okolicznych wiosek zjeżdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.08, 17:01 Niestety moje 1-sze miejsce zamieszkania, w dzieciństwie, w W-wie to była tzw. trudna dzielnica (choć nowa), mimo że po stronie lewobrzeżnej, niby lepszej. Mieszkaliśmy razem z innymi normalnymi rodzinami, między które w PRL upchnięto stołeczny element. Jak ktoś nie miał wejść, zasług dla ustroju, czy nie był z resortu to często trafiał do pięna Ursynów czy Wilanów tylko często w takie miejsca, a nie np. na Stokłosy. Warszawa to były i często są takie klimaty. A komuna w ogóle nie radziłą sobie z "wykluczeniem społecznym" w W- wie, ale tego oficjalnie nie było, a gołym okiem było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Cała Polska dumna z Warszawy IP: 77.223.237.* 29.11.08, 17:18 No nie wiem kto przeprowadzał te badania, ale znajac zycie przeprowadzono je na 1000 ankietowanych z... no wlasnie, z Warszawy^^ Ja nie jestem dumny ze stolicy a zwlaszcza warszawiakow przykro mi, a takze moje otoczenie mysli podobnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kisiel K-ce (tfu) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 17:45 Na czyje polecenie/zlecenie powstał ten (tfu) "artykuł"? Wstyd Wyborcza, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 a co że niby autor miał na myśli ? 29.11.08, 20:47 miłość niejedno ma imię, ale nie rozumiem... kocham warszawę, kocham, cała Polska ją budowała - z cegieł odzyskanych na odzyskanych ziemiach, a wyszło jak zwykle; dużo by pisać - kochajmy Stolycę i wszystkie seriale jakie puszcza nam w eter - to jest Polska w Pigułce ( choć średnią krajową liczoną z perspektywy W czuję się lekko poirytowany, ale jakoś to zniosę - w imię miłości ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 dopowiadając... 29.11.08, 20:49 Warsiawa przysłużyła siem Polscie wytwarzając nowy typ człowieka - Warsiawiaka - prawdziwe Warsiawiaki przewracajom sie w grobie, Darwin jest dumny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: a co że niby autor miał na myśli ? IP: *.serv-net.pl 05.12.08, 14:10 Też bym pokochał gdyby jednak zmieciono z powierzchni ziemi niektóre moskiewskie naleciałości (i nie mówię tu o "Pajacu imieni Generalissimusa Josifa Stalina" - tabliczka chyba jeszcze wisi przy wejściu). No i gdyby nie ci Warszawiacy. Niby jak piszesz, cała Polska stolicę budowała, ale okazało się, że Warszawiacy pomoc przyjęli, a potem powiedzieli "Spier.dalajcie" i kopnęli przyjezdnych w rzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Warszawe sie kocha bo jest nasza IP: *.aster.pl 29.11.08, 21:41 PKiN to jden z najladniejszych budynkow w Wawe i z charakterem, ktorego brak wiezowcom, za malo zwykych sklepow przy ulicach, ktorych pelno w miastach zachodnich, przepedzic z warszawy wiekszosc mafijnych bankow i bedzie oK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek marketing IP: *.e-wro.net.pl 29.11.08, 22:41 To manipulowane wyniki mające na celu promocję tej wiochy. Jestem z Wrocławia i nie znam ani jednej osoby dumnej ze stolycy. Więc gdzie jest te 73% dumnych Wrocławian. Bzdura i manipulacja. Zapewniam wszystkich że we Wrocławiu ze świecą szukać takich, którzy są dumni z wiochy farszafka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: marketing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 23:20 >To manipulowane wyniki mające na celu promocję tej wiochy. Jestem z >Wrocławia > i nie znam ani jednej osoby dumnej ze stolycy. Żałość, ignorancja... Warszawy też nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: marketing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 23:24 >Więc gdzie jest te 73% dumnych > Wrocławian. wiesz... Kto z kim przystaje takim się staje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: marketing IP: *.e-wro.net.pl 30.11.08, 07:01 Na studiach i w pracy stykam się z ludźmi z rożnych środowisk i rożnymi poglądami na wiele spraw ale jeszcze nie spotkałem nikogo dumnego z farszwwki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: marketing IP: *.e-wro.net.pl 30.11.08, 07:00 Znam stolyce bo mam tam rodzinę i często tez tam bywam służbowo. Wiocha, wiocha i jeszcze raz wiocha. Metro nie uczyni ze wsi miasta jeśli mentalność i kultura osobista mieszkańców jest na tak niskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mailman Re: marketing IP: 213.17.163.* 05.12.08, 12:34 Widocznie w badaniu nie trafiło na buraków takich jak ty. Poza tym jest napisane, że 73 % a nie 100. Czyli jest 73% Wrocławiaków na poziomie. Optymistyczny wydźwięk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: marketing IP: *.e-wro.net.pl 05.12.08, 14:06 Tak jasne :) Mieszkam tutaj i nie znam żadnego Wrocławianina, który by lubił stolyce. A znam ludzi z rożnych środowisk o różnych poglądach. Ech wy zarozumiali warszawiacy, wydaje wam się, że wasza wiocha jest taka cudowna i kochana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.chello.pl 29.11.08, 22:46 Oczywiście, wszyscy Polacy powinni być dumni z Warszawy. To powinno być miasto wszystkich Polaków, a nie tylko Warszawiaków, niestety gdy odwiedzam naszą piękną stolicę obserwuje często wysoko zadarte głowy tubylców nad przyjezdnymi z prowincji... A któż nie pamięta jak cała Polska odbudowywała stolicę, niestety często kosztem mniejszych miast?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mial Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 23:22 > piękną stolicę obserwuje często wysoko zadarte głowy tubylców nad przyjezdnymi > z prowincji... Nie wiem, gdzie Ty bywasz, że Cię coś takiego spotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shark Re: Cała Polska dumna z Warszawy IP: 213.17.163.* 05.12.08, 12:43 >>obserwuje często wysoko zadarte głowy tubylców nad przyjezdnymi<< Drobna poprawka - obserwujesz wysoko zadarte głowy przyjezdnych nad innymi przyjezdnymi. Prawdziwi Warszawiacy mają to gdzies Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czy te 80 parę procent i to w większości 29.11.08, 23:44 warszawiaków to cała Polska? Trochę skromności i umiaru panie redaktorze:)) Odpowiedz Link Zgłoś