Dodaj do ulubionych

Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok?

IP: *.chello.pl 12.01.09, 18:26
Dzisiaj rano ok 8.00 oraz po południu ok. 17.20 było wręcz luźno - w
porównianiu z tym co działo się ostanimi czasy...
Obserwuj wątek
    • felicjan15 Nadal dwa składy są 4 wagonowe 12.01.09, 19:32
      Metro powinno jeździć co 2-2,5 minuty, a do tego potrzebnych jest
      nie 30 a 35 składów.
    • Gość: młody Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok? IP: *.chello.pl 12.01.09, 20:39
      Po uruchomienu ostatnich stacji metra tłok w metrze wyraźnie się zwiększył. Sytuację pogorszyło zamknięciu wiaduktu Mickiewicza-Andersa dla ruchu autobusowego i tramwajowego. Ludzie weszli pod ziemię i korzystają z metra.
      Proponuję dodać jeszcze kilka składów i zwiększyć częstotliwość kursowania składów: co 3 minuty. Może wtedy składy przestaną być koszmarnie przeładowane w godzinach porannych i popołudniowych.
      • Gość: echo Re: Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 21:02
        Co 3 minuty to już jeździły do tej pory. Gorzej, że np. w soboty zamiast jeździć co 5 min wedle rozkładu metro pojawia się czasem co 6-7.
    • Gość: Jacek - Ursynów Nowe wagony metra - a miało być tak pięknie... IP: *.acn.waw.pl 12.01.09, 21:06
      Udało mi się dziś trafić na nowy skład metra. Ogólnie jest znośnie - dzięki
      zastąpieniu drewnopodobnej okleiny szarym plastikiem wnętrze wydaje się
      nowocześniejsze i jaśniejsze, cieszy ładniejsze oświetlenie oraz duże
      wyświetlacze. Niestety, patrząc uważnie, widać, iż wagoniki wyglądają jakby
      montował je jakiś amator. Osłony nad drzwiami zamocowane są krzywo, zaś w kilku
      miejscach widać ślady po poprawkach malarskich - tak, jakby wagoniki nie były
      nowe, a mocno używane po gruntownym przeglądzie i remoncie. Kolejny plus -
      wewnątrz jest ciszej, choć spod spodu wagoników dobywał się dziwny odgłos. Poza
      tym na kilku stacjach maszynista po kilka razy próbował zamknąć drzwi - nie
      wiem, czy to już jakaś awaria, czy natłok pasażerów. Ogólnie więc - dobrze, że
      są nowe składy, szkoda że tylko dwa, kiepsko że wyglądają jak po rozebraniu i
      złożeniu na nowo.
    • Gość: alabama Re: Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok? IP: 193.201.167.* 13.01.09, 08:45
      A może by tak pasażerowie przesuneli się o 2 metry wgłąb wagonika,
      zamiast stać przy drzwiach. Każdy kto wsiada zatrzymuje się zaraz za
      progiem - "ja już jestem w środku, resztę pasażerów mam w d...e, a
      jak zajadę do pracy to się pożalę wyborczej na tłok w metrze".
      Tam gdzie by się zmieściło 5 osób - stoi jedna, wszyscy w przejściu
      przy samych drzwiach a środek pusty.
      To samo w kolejkach podmiejskich czy SKM-ce - tłum zaraz za progiem,
      w głebi pusto i można sobie gazetę w formacie A5 czytać bez ryzyka
      pogniecenia.
      Pomyślcie trochę ludzie! Popatrzcie trochę dalej niż na własne stopy.
      • Gość: Domcia Re: Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 13:31
        Mam dokładne identyczne spostrzeżenie. Jak wsiadam, zawsze
        przepycham się w głąb wagonu, bo pomiędzy siedzeniami bywa luźno, a
        przy drzwiach ścisk.

Co do częstotliwości kursowania, to już po nowym roku zrobiło się
        lepiej, bo pociągi kursują w godzinach szczytu co 2,5 minuty, a to
        stanowcza rożnica w porównaniu do 3-4 minut. Dzięki temu nie ma już
        takiego ścisku, jak jeszcze przed świętami.

• Gość: Metropasażer Re: Dwa dodatkowe składy w metrze zmniejszą tłok? IP: *.aster.pl 13.01.09, 14:20
          Mam dokładnie takie samo spostrzeżenie odnośnie wchodzenia "za próg". Ci ludzie
          naprawdę wchodzą jak koń z klapkami na oczach. Nie spojrzy się delikwent w prawo
          ani w lewo tylko wejdzie i stanie.

Bardzo wkurzające jest też jak metro podjeżdża, chcesz wyjść z wagonu (stoisz
          przy drzwiach), a tam na peronie wszyscy tłoczą się żeby wejść jak najszybciej i
          posadzić ciężką dupę na foteliku. Rezultat jest taki, że nawet czasem nie chcą
          się rozstąpić, żebyś mógł wyjść z metra. Ostatnio jak wychodziłem to przestałem
          się certolić z chamstwem (na wilanowskiej) i waliłem wszystkich na mojej drodze
          z bara i deptałem glanami. Może się nauczą wypuszczać wychodzących!!!

A co do artykułu to wagoniki pomogły - przynajmniej jest trochę luźniej=)
      • w357 tłok ? 13.01.09, 14:16
        Gość portalu: alabama napisał(a):

> .......i można sobie gazetę w formacie A5 czytać bez ryzyka
        > pogniecenia.

Polecam A-6 !
        Będzie jeszcze mniejsze ryzyko :-)
        • Gość: Metropasażer Re: tłok ? IP: *.aster.pl 13.01.09, 14:22
          Hehe bo to taka mikro gazeta do metra, formatu zeszytowego=D Jakby wyborczą
          wydawali w takim formacie to biorąc pod uwagę ilość treści to byłaby to już
          prawdziwa księga!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka