Dodaj do ulubionych

Odbiór mieszkania!

17.01.09, 17:31
Jak nie dać się naciągnąć przy odbiorze mieszkania?

Drodzy mieszkańcy poniżej zamieściłem linki do stron z informacjami jak fachowo odebrać mieszkanie i niedać się naciągnąć.

www.fachowyodbiormieszkania.pl/
www.odbiormieszkania.pl/odbior-mieszkania.php
Najlepiej odbiór zlecić fachowcowi tj. Inspektorowi Nadzoru Budowlanego.
Koszt takiej usługi ok. 300zł.
Obserwuj wątek
    • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 27.01.09, 22:41
      hej czy moze ktos dowiadywal sie w biurze czy cos ruszylo z pradem i
      czy wkoncu podlaczyli i sprawdzili szczelnosc gazu?

a moze cos wiecej sie wydarzylo (moze jakies mile zaskoczenie)
      :)

pozdrawiamy
      • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 28.01.09, 08:51
        ja bylam w niedziele na tzw. wycieczce rodzinnej na budowie:) co prawda na
        budowe nie weszlismy wiec nie wiem czy jest juz swiatlo w mieszkaniach ale od
        ulicy Wiosennej zamontowane sa juz 3 automatyczne bramy wiazdowe do garazu/
        tydzien temu jeszcze to bylo zakryte blacha/ oraz uprzatnieta jest i widoczna
        plyta betonowa na podjezdzie byc moze byla juz ona tam wczesniej tylko zawalona
        byla tymi smieciami budowlanymi ktore sie tam pietrzyly jeszcze niedawno. Wiec
        przynajmniej jest to wszystko uprzatniete z tym ze do wysokosci parteru dalej
        nie jest wykonana zadna elewacja tylko dalej jest goly beton.
    • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 02.02.09, 21:17
      hej sąsiedzi byliśmy w niedziele na budowie i nic nie wskazuj na to że świderska
      odda nam mieszkania w lutym:budowa jest w kiepskim stanie:brak
      ogrodzeń,pozaciekane balkony,pouszkadzana i pobrudzona elewacja,brak dojazdów do
      bram od strony Wiosennej,klatki są pomalowane,ale nie wiem kto odbierał prace
      tynkarskie(,pouszkadzana terakota itd długo by wyliczać.krew nas zalewa.czy
      świderskiej nie zależy na tym żebyśmy wreszcie zaczeli odbiera nasze mieszkania?
      • nowi_na_wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 02.02.09, 22:08
        witam wszystkich,
        niestety to co pisze pajak_78 to prawda, my wybralismy sie dzis na
        budowe i oto co zauwazylismy: klatki pomalowane, działa też prąd na
        klatkach i zamontowane są włączniki. Ogrzewanie jeszcze nie działa,
        moze dlatego, ze w wielu miejscach brakuje grzejników - ciekawe
        swoją drogą czy podłączony jest już gaz do kotłowni. Nie wiem czy
        pamiętacie p. prezes mówiła o tym, iż zacznie dalsze prace jak
        zaczną grzać. Więc na razie nici z prac wykończeniowych, sczerze
        mówiąc nie widzieliśmy prawie żadnych robotników więc jak widać nie
        mamy co liczyć na zakończenie prac w lutym :(
        pozdrawiam
        • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 04.02.09, 20:55
          cześć sąsiedzi czy może ma ktoś optymistyczne wieści na temat naszych mieszkań.pozd
          • monikam1981 Re: Odbiór mieszkania! 13.02.09, 12:39
            Witam Sąsiadów,
            Byłam dziś na budowie i Pan Kierownik budowy podał mi termin do końca mc na odbiór kluczy do mieszkań. Na początku następnego tyg. mają puścić gaz i prąd i mają testować ogrzewanie jak nie wystąpią jakieś poważne usterki to pod koniec mc większość z nas będzie miała klucze do swoich M a odbiór techniczny osiedla jest planowany na koniec maja początek czerwca.
            Tak więc jak dobrze pójdzie to jajeczko Wielkanocne zjemy we własnych mieszkankach;-) Mam nadzieję. Nie ukrywam, że zależy mi na mieszkaniu więc ja na pewno nie będę czekać do czerwca na odbiór techniczny osiedla (jak pewnie większość z mieszkańców) i tak jest poślizgu już ok. 6mc.wystarczająco długo.
            Więc taki to news przesyłam sąsiadom i do szybkiego zobaczenia na osiedlu Wiosenna;-)
            Pozdrawiam;-)
            • karwos7 Re: Odbiór mieszkania! 13.02.09, 13:26
              witam
              mam wielką nadzieję, że na zapewnieniach sie nie skończy, ale
              nadzeję taka miałem już w październiku i grudniu i w styczniu, kiedy
              to zapeniano mnie o rychłych odbiorach. ale sądząc po Pani
              entuzjaźmie musiały to być przekonujące zapewnienia, więc trzymam
              kciuki:).
              Pzdr
            • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 13.02.09, 22:10
              Witam.Czy ma pani już podpisane aneksy?Czy termin czerwcowy jest pewny?Bo my
              nie zamierzamy odebrać wcześniej mieszkania niż będzie widoczny koniec budowy
              bo w przeciwnym razie mieszkając już nie wiadomo jak długo będą wykańczać
              osiedle(po odbiorze chciałbym już parkować w garażu , żeby były czynne windy,
              ukończone klatki ,ogrodzone osiedle-dla naszego bezpieczeństwa).Proszę pamiętać
              też że od momentu zakończenia budowy(czerwiec?????)deweloper ma jeszcze 3mc na
              sporządzenie aktów notarialnych i do tego czasu mamy podwyższone oprocentowanie.Pzd.
              • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 08:36
                Panie pajak 78 tak czytam panskie wypowiedzi na tym forum i sie zastanawiam
                przepraszam za szczerosc o co tak naprawde panu
                chodzi??????????????????????????? na wszystkie panskie pytania /durne dodam/
                otrzymal by pan odpowiedzi gdyby pan byl na choc jednym ze spotkan na budowie z
                prezeska Swiderska / ogrodzenie osiedla, uruchomienie wind, uruchomienie garazu,
                terminy sporzadzenia aktow notarialnych i podobne/ a pan wchodzi na forum i
                bredzi jak potluczony zadajac ciagle w kolo pytania na ktore juz dawno padly
                odpowiedzi. A co do terminu panskiego wprowadzenia na gotowe osiedle w czerwcu
                czy pozniej to jest to tylko pana wylaczna sprawa, mysli pan ze dla pana widzi
                misie ja bede czekala do czerwca z przeprowadzka i placila dodatkowe pieniadze
                za wynajm mieszkania????????????? chce mi pan za to zaplacic czy co???????????
                ja mam zamiar jak tylko dostane klucze natychmiast sie wprowadzic nawet jeszcze
                w trakcie remontu i mam w glebokim powazaniu to ze garaz bedzie czesciowo oddany
                chodzic bede po schodach a nie jezdzic winda czy ze na osiedlu bedzie sie
                jeszcze krecic ekipa z anluku czy ze trawa nie bedzie jeszcze rosla itp.
            • wieczorek1976 Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 21:08
              Witam wszystkich
              Ja też dostanę kluczę do własnego M w następnym tygodniu.
              I niestety z przykrością dla niektórych stwierdzam że też nie zamierzam czekać
              na wprowadzenie się do czerwca wprowadzam się natychmiast. Dodam jeszcze że nie
              po to kupiłam te mieszkanie zapłaciłam gromadę pieniędzy żeby teraz czekać nie
              wiadomo ile i nie wiadomo na co.Garaże mogą być kończone nawet i pięć lat bez
              windy też dam radę.
              • marenza Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 08:38
                wieczorek1976 napisała:

> Witam wszystkich
                > Ja też dostanę kluczę do własnego M w następnym tygodniu.
                > I niestety z przykrością dla niektórych stwierdzam że też nie zamierzam czekać
                > na wprowadzenie się do czerwca wprowadzam się natychmiast. Dodam jeszcze że nie.
                > po to kupiłam te mieszkanie zapłaciłam gromadę pieniędzy żeby teraz czekać nie
                > wiadomo ile i nie wiadomo na co.Garaże mogą być kończone nawet i pięć lat bez
                > windy też dam radę.
                I CO DOSTAŁEŚ TE KLUCZE!!!!!TO ŻYCZĘ POWODZENIA W REMONCIE
      • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 10:34
        pajak_78 napisał:

> hej sąsiedzi byliśmy w niedziele na budowie i nic nie wskazuj na to że świdersk
        > a
        > odda nam mieszkania w lutym:budowa jest w kiepskim stanie:brak
        > ogrodzeń,pozaciekane balkony,pouszkadzana i pobrudzona elewacja,brak dojazdów d
        > o
        > bram od strony Wiosennej,klatki są pomalowane,ale nie wiem kto odbierał prace
        > tynkarskie(,pouszkadzana terakota itd długo by wyliczać.krew nas zalewa.czy
        > świderskiej nie zależy na tym żebyśmy wreszcie zaczeli odbiera nasze mieszkania
        > ?

a tu przytaczam fragment ktory od razu ujawnia kim pan jest/ albo konkurencja
        deweloperska albo zlosliwiec z osiedla Orla/ pisze pan ze w niedziele byl pan na
        budowie ze klatki sa pomalowane o odbiorze prac tynkarskich pouszkadzanej
        terakocie Tylko ciekawe KTO PANA W NIEDZIELE GDY CALE OSIEDLE JEST POZAMYKANE
        WPUSCIL DO WEWNATRZ BUDYNKU????????????? by mogl pan to stwierdzic????????. Mam
        juz dosc naprawde glupoty ludzkiej i tego ,,czarnego pijaru,,
        • artuwis Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 15:39
          Wszyscy jesteśmy sfrustrowani odwlekającym sie terminem odbioru
          naszych mieszkań, ale nie jest to chyba powód żeby złościć się na
          siebie nawzajem, bo przecież wina jest po zupenie innej stronie.
          Czyjej - chyba każdy wie. Jak słusznie zauważyła mariapolo - każdy
          ma wybór kiedy się wprowadza - czy chce mieszkać w niewykończonym
          mieszkaniu, czy parkować w błocie wokół nieogrodzonego budynku. Dla
          nas każdy dzień zwłoki to też dodatkowe koszty, ale
          przekalkulowaliśmy sobie, że wolimy podobnie jak pajak_78 wprowadzać
          się na wykończone.
          Porponuję - trzymajmy się więc lokatorzy razem.
        • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 17:14
          Do mariopolo.Nie chce się z panią kłócić,proszę mnie nie obrażać!!!!
          Jesteśmy mieszkańcami w kl;A i na wszystkich spotkaniach byliśmy.Jak weszliśmy
          na budowę nie napisze bo świderska czyta nasze posty i pewnie teraz się cieszy
          że się kłócimy.To kiedy pani odbierze mieszkanie to nie nasza sprawa.Jak bym
          znał konkretny 100%pewny termin wykończenia osiedla też bym chciał już zacząć
          wykańczać nasze M. Nie mam zamiaru się patrzeć na ten bajzel i jeszcze za to
          płacić,zwłaszcza po obejrzeniu wczorajszego reportażu o firmie anluk.Podtrzymuje
          to że odbiorę klucze gdy będzie widać że prace powoli zbliżają się ku końcowi.
          • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 18:05
            panie pajak78 wiec jak pan byl na spotkaniu z prezeska to jakos widac pan ma
            klopoty z uszami bo Prezeska dokladnie odpowiedziala na pytania ktore pan
            walkuje w kolo Macieju. Z litosci nad panem :) wierzac w to ze dozorca pana
            wpuscil na budowe i do budynku A/ choc nie wiem jak bo nie ma do niego kluczy
            tak przynajmniej mnie poinformowal gdy bylam na wycieczce rodzinnej na budowie w
            niedziele 2 tygodnie temu i moglam sobie tylko poogladac wszystko zza plota/
            wiec sciemniaj czlowieku dalej jak twoja psyche od tego czuje sie lepiej
            poinformuje pana .
            Prezeska oswiadczyla ze ogrodzenie osiedla bedzie w blizej nieokreslonym
            terminie:) akty notarialne zostana spisane co najmniej w pol roku po odbiorze
            czyli najwczesniej jesienia lub pozniej:) garaze sa juz zrobione i gotowe :)
            wind nie uruchomi od razu tylko po jakims czasie by lokatorzy ich nie porysowali
            ciagajac nimi materialy budowlane:)
            dziwne ze bedac na spotkaniu z Prezeska pan tego nie doslyszal ale uszy to sie
            myje a nie wietrzy z powazaniem przyszla mieszkanka osiedla wiosenna / ta ktora
            nie ma klopotow z uszami/
            • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 19:11
              Do mariapolo.Jak ja mam kłopoty z uszami to ty z głową.Ujawnij się to
              pogadamy.Jak chcesz czytać moje posty to czytaj ze zrozumieniem i dalej wierz
              świderskiej .Żegnam!!!
            • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 22:15
              @mariapolo
              "wind nie uruchomi od razu tylko po jakims czasie by lokatorzy ich nie porysowal i ciagajac nimi materialy budowlane:)"

Dla mnie brak wind jest jednym z głównych kryteriów odbioru mieszkania. Nie mam zamiaru taszczyć płytek, mebli etc schodami. Może ktoś kto mieszka na parterze problemu nie będzie miał. Jeżeli świderskia boi się o porysowanie wind to wystarczy je obić od środka płytami paździerzowymi - patent sprawdzony.
              To samo się tyczy miejsca parkingowego wraz z dojazdem do niego, media (gaz, prąd, woda (ciepła i zimna) - bez tego nie ma o czym rozmawiać.
              Z ogrodzeniem, trawką, cctv, komórkami (jeżeli ktoś wykupił), aktami notarialnymi mogę 2-3 miesiące poczekać.
              • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 00:06
                Szanowny panie borowski ja tylko przytoczylam wypowiedzi pani Swiderskiej ktore
                wlasnousznie uslyszalam na spotkaniu z nia w miesiacu styczniu, kto byl na tym
                spotkaniu to wie o czym byla mowa i co mowila prezeska nic dodac nic ujac, a
                moje rozdraznienie wynika tylko stad ze na ten portal wchodza jakies typy ktore
                medza za przeproszeniem na tematy ktore byly juz omawiane i maglowane
                wielokrotnie miedzy innymi na spotkaniu z prezeska / buraki ktore zapewne nawet
                nie posiadajacy mieszkan na wiosennej/ wlazi taki jeden z drugim usilujac tu
                zalatwiac swoje jakies prywatne sprawy albo konkurencja developerska i tylko
                ludziom psuja nerwy. Juz nie wspomne o namowach na forum w temacie kiedy to
                odbierac kto ma i kiedy swoje wlasne mieszkania co jest dla mnie juz totalnym
                przegieciem. Jak jeden z drugim chce chalupki odbierac po tym jak beda
                dzialajace windy plot na okolo osiedla i posadzona trawa to jest ich sprawa dla
                mnie moga nawet je odebrac wtedy gdy dostana dopiero akt notarialny, tylko
                prosze nie siac tutaj niepotrzebnej paniki w stylu ja tam bylem ja tam widzialem
                to i owo w niedziele czy inne swieta bo jak juz wykazalam ten ktos tak naprawde
                byl w du... a nie na wisennej i gu... widzial z powazaniem.
                • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 10:26
                  Widzę że wszystkim podnosi się ciśnienie, a nie o to chodzi. Każdy ma prawo do odbioru mieszkania wg własnego uznania. Można nawet odebrać sobie dziurę w ziemi. Ale nie o to chodzi. Czytając posty na tym forum forumowicze powinni wymieniać się informacją i z tej informacji korzystać a nie na siebie bluzgać (szczególnie że niedługo może będą sąsiadami :D)

Odnośnie postępów na budowie zapraszam na picasaweb.google.pl/wiosennazabki - są tam w miarę aktualne zdjęcia zrobione przeze mnie i sąsiadkę. Jeżeli ktoś ma nowe zdjęcią z chęcią zamieszczę.
        • wieczorek1976 Re: Odbiór mieszkania! 14.02.09, 21:16
          jeżeli chodzi o wejście na budowę w niedzielę to oczywiście że jest to nie
          możliwe w normalny dzień w tygodniu moja mama była po 16 godzinie i nie było
          komu jej wpuścić w sobotę nie można za bardzo wejść.
    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 08:32
      witam sąsiadów.jak tak czytam te nasze forum to najbardziej mieszającą osobą
      jest mariapolo.ja mam ten "zaszczyt" mieszkać na wiosennej i niestety ku
      roszczarowaniu co poniektórych też bywałam na budowie w niedziele w tygodniu nie
      mam takiej możliwości{a w jaki sposób????widocznie dla poniektórych nie
      możliwy!!!!}.nie weszliśmy na nasze piętro bo było zamknięte ale to co widziałam
      co się dzieje na klatkach i osiedlu to mnie przeraża.mi trę nie zależy na trawie
      ale na windach i na garażach i owszem.a mariapolp jak chce to niech się
      wprowadza już nawet dzisiaj....
      • vibi1 Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 19:57
        Mnie zastanawia, czy windy mogą ruszyć przed odbiorem technicznym.
        Jeśli tak, to jaki jest właśnie problem w obiciu ich nawet
        styropianem (tak było u mnie w obecnym mieszkaniu). Napakować do
        windy ponad miarę też się nie da, bo po prostu nie ruszy.Praktycznie
        żadna firma nie ma opcji wnoszenia materiałow wykończeniowych, a
        tego trochę będzie, więc jak ktoś ma mieszkanie wyżej, to już jest
        spory problem przy braku windy. Z tym oddawaniem mieszkań do końca
        tego miesiąca też bym nie była taka pewna, mam wrażenie, że w firmie
        po prostu nas zbywają. Gdybym mieszkanie miała wykupione za gotówkę,
        a nie w kredycie we frankach, to rzeczywiście już bym z niego
        zrezygnowała:( ogólnie strasznie jestem rozczarowana i wściekła.
        • vibi1 Re: Odbiór mieszkania! 15.02.09, 20:07
          No i właśnie obejrzałam sobie zdjęcia, bo na budowę nie jeżdżę, co
          by się nie denerwować mocno. Jestem totalnie zszokowana tym, co
          zobaczyłam. Jeżeli to wszystko tak wygląda, to myślę, że może na
          koniec marca się wyrobią z oddaniem mieszkań:(
        • kortland Re: Odbiór mieszkania! 17.02.09, 11:33
          w końcu rozsądny i konstruktywny komentarz - wystarczy obić windy
          styropianem albo kartonami
          a co do dużej części dyskusji na górze to ręce opadają
          emocje emocjami ale jest coś takiego jak netykieta
          a po za tym w wielu kwestiach pajak ma rację, nie możemy stać się
          zakładnikami odebrania mieszkania jak najszybciej i za wszelką cenę
          (rozumiem że są osoby, których sytuacja - np. wynajmowanie
          mieszkania - zmusza do pośpiechu ale proszę pomyśleć ile państwo
          zapłacili za mieszkanie na wiosennej, to jednak znacznie większa
          kwota niż kwota za wynajem)
    • tamarka10 Re: Odbiór mieszkania! 18.02.09, 08:26
      Słuchaj mariapolo - płatny agencie Anłuka! Do buraka - to nawet ty
      nie pasujesz - jedynie co do twojej szefowej - płatny buraku -
      jakbys posiadał trochę kultury nabytej - nie wypowiadał byś się w
      ten sposób. Do tego bagna i kochanka Świderskiej pasujesz i skończ z
      tą obłudą. Czasy Wasze już się kończą, dosyć nakradliście
      wykorzystując krzywdę i naiwność ludzką. Ciekaw jestem, czy swoje
      dzieci i najbliższą rodzinę puszczasz w takie maliny i budujesz
      swoją szczerość na ludzkiej krzywdzie. Jesli nie - to życzę im tego.
      • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 18.02.09, 10:41
        hehehehehe i dostalo mi sie za to ze przytoczylam dokladne slowa Prezeski o tym
        ze osiedle bedzie nieogrodzone a windy nieczynne w momencie oddania osiedla
        hehehehehehe co wiecej awansowalam na platna przydupaske Prezi :) moja nadzieja
        tylko w tym ze polowa tych wpisow na tym forum pochodzi od osob ktore nigdy nie
        beda mieszkac na Wiosennej a tylko tutaj anonimowo bo tak bezpieczniej
        zalatwiaja swoje prywatne sprawy rodzinnobiznesowokonkurencyjne z firma Anluk.
        ps. do tamarki:) moze tak rozwiniesz aspekt bagienno kochankowy Swiderskiej nie
        ma to jak poczytac o cudzych sprawach rodzinnych przed obiadem :)
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 19.02.09, 12:42
      Mili mieszkańcy, te kłótnie są niepotrzebne. Każdy odbierze mieszkanie kiedy będzie uważał to za stosowne. Ja osobiście mam zamiar odebrać po zakończeniu całej inwestycji i oddaniu budynku do użytku. A jak ktoś już wspominał w innych postach nastąpi to dopiero pod koniec maja, co wydaje mi się bardzo realne. Należny przypomnieć, że wcześniejszy odbiór wiąże się z tym ze lokator ponosi koszty utrzymania lokalu i części wspólnych (podkreślam części wspólnych), czyli za to co nie zostało zrobione albo należycie wykończone. Chyba nie wierzycie w to, że Świderska odpuści wam jakieś opłaty!!! Ci co nie podpisali aneksów nie powinni się spieszyć z odbiorem mieszkań. W tym wypadku czas działa na nie korzyść Anłuka. Mam na myśli odsetki karne za zwlokę. Zapewne nie będą chcieli zapłacić ale jak znajomy mi podpowiedział żeby zgłosić sie do firmy windykacyjnej. Załatwia to szybko i bez problemu. Ja tez juz mam dosc czekania. Na szczęście ceny mieszkań spadają i nie mam zamiaru sie spieszyć, najwyżej zrezygnuje z tego mieszkania.
    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 19.02.09, 15:56
      Witam.drodzy sąsiedzi nie bójcie się grożb świderskiej co do odbioru mieszkań
      osób które nie podpisały aneksów(że nie odda dopóki nie podpiszemy aneksów)jak
      zacznie ogrzewać budynek to wtedy jej będzie zależało żebyśmy jak najszybciej
      odebrali mieszkania bo będzie ponosić sam koszty ogrzewania.ja zamierzam
      poczekać aż będzie widać ukończenie osiedla.na mieszkanie czekam prawie dwa lat
      to poczekam i parę miesięcy dłużej tyle nerw i pieniędzy mnie kosztowało to
      mieszkanie że nie będę jej płacić za nie ukończone osiedle.a aneksów nie
      zamierzam jej podpisywać i będę walczyć o odsetki bo nie są wcale takie małe. a
      co do osób które chcą odebrać mieszkania jak najszybciej to błagam nie
      podpisujcie ANEKSÓW bo stracicie wszelkie prawa co do zwrotu odsetek(myślę że
      nam wszystkim się one należą za tak długie czekanie)jak pisał lokator
      wiosenna;jak nam nie będzie chciała oddać dobrowolnie to są takie instytucje jak
      windykacje(a oni bardzo chętnie się zajmą świderską)pozd
    • marekqbs a ja odebrałem taniej za 200 zł brutto 19.02.09, 23:20
      polecam fachowców od pomocy w odbiorach mieszkań szybko, tanio,
      solidnie www.odbiorybudowlane.pl
      • big_kania Re: a ja odebrałem taniej za 200 zł brutto 20.02.09, 11:40
        marekqbs napisał:

> polecam fachowców od pomocy w odbiorach mieszkań szybko, tanio,
        > solidnie www.odbiorybudowlane.pl

Ooo i znowu wpis sponsorowany :p
    • 55agata Re: Odbiór mieszkania! 24.02.09, 12:00
      Czy ktoś się orientuje do kiedy można liczyć odsetki za zwłokę w oddaniu lokalu,
      do momentu podpisania protokołu zdawczo-odbiorczego (przed całkowitym oddaniem
      osiedla), czy do momentu uzyskania przez dewelopera pozwolenia na użytkowanie.
      Chciałabym wcześniej odebrać mieszkanie w celu wykończenia.
      • nowi_na_wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 25.02.09, 01:02
        to zalezy jaki masz zapis w umowie, jesli taki (jak zapewne
        wiekszosc z nas), ze odsetki beda naliczane za opoznienie w
        wybudowaniu budynku zgodnie z pozwoleniem na budowe to teoretycznie
        mozesz je liczyc do chwili zakonczenia budowy, czyli do dnia
        oficjalnego potwierdzenia w dzienniku budowy jej zakonczenia przez
        kierownika budowy i doprowadzeniu terenu do stanu pierwotnego.
        pozdrawiam
        • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 26.02.09, 16:04
          a tak dla zainteresowanych to dzis widzielismy dymek z komina na
          naszym osiedlu :), czyzby to oznaczalo ze w koncu zaczeli grzac ?? :)
          wiec zostanie tylko sprawdzenie instalacji C.O. i jak juz bedzie
          cieplo w lokalach to pelna para puszcza zapewne wode, a jak gaz i
          woda bedzie to moze w koncu uslyszymy ze strony developera ze czas
          sie wprowadzac...
          pozdrawiamy
          • 55agata Re: Odbiór mieszkania! 26.02.09, 16:56
            Tak, z tego co dzisiaj się dowiedziałam telefonicznie, to ogrzewanie już jest w
            bloku. Chcą oddawać pierwsze mieszkania już w przyszłym tygodniu, a dla
            pozostałych usłyszałam datę 15 marzec(podejrzewam, że termin odbioru jest
            uzależniony od stopnia wykończenia przez nich lokalu).
            • madziarellla Re: Odbiór mieszkania! 03.03.09, 14:45
              Czy ktoś dowiadywał się jak wygląda odbiór mieszkania, tych którzy
              nie podpisali aneksu? Dziś dowiedziałam się, że nie będzie to
              możliwe do momentu kiedy nie podpisze wspomnianego aneksu, a jeśli
              nie, to anłuk z chęcią odda mi pieniądze za mieszkanie. Czy ktoś z
              Was został podobnie potraktowany?
              • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 03.03.09, 15:07
                Ja również nie podpisałem aneksu. Mam umowę przedwstępną w formie aktu
                notarialnego i czekam na informację od dewelopera...jak nie doczekam się do
                końca marca to trzeba będzie pomyśleć o wystosowaniu do Anłuka pisma...a potem
                ewentualnie Sąd (szczególnie jak niektórzy już odbiorą mieszkania, a zwłoka w
                odbiorze będzie próbą "przymuszenia" do podpisania aneksu.
                • kortland Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 10:47
                  słuchajcie byłem ostatnio na budowie i podobno już kilka (2)
                  mieszkań oddali. Jeśli tak to osoby, które odebrały mogłyby zrobić
                  coming out i napisać coś a propos odbioru.
                  Gerneralnie to prężą muskały w biurze naszego anluka i zapowiadają
                  oddawanie po 10 mieszkań dziennie (ciekaw jestem jak to ma się do
                  tego, że odbiera się też części wspólne, a np. część wspólna zwana
                  podwórkiem wygląda jak po nalocie bombowym - błoto, tu i ówdzie
                  porzucony sprzęt budowlany :-)
                  A z innej beczki, to mam jeszcze pytanko do osób posiadających garaż
                  na -2, doszły mnie słuchy, że do niego będzie dojazd tylko od tej
                  strony co zamiast ulicy jest takie błotne coś i troche zacząłęm się
                  bać, bo jeśli z tym nic nie zrobią to mogę zacząć powoli rzegnać się
                  z tłumikiem (albo zacząć myśleć o kupnie terenówki ;-)
                  pzdr srd
                  • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 11:02
                    Nam powiedzieli jak tam dzwoniliśmy,że mamy się zgłosić w piątek lub
                    w poniedziałek i umówić się na konkretny dzień odbioru :) Cieszę się
                    bardzo i już się nie moge doczekać.Pozdro
                    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 14:47
                      A macie podpisane anesky ? I w którym budynku macie mieszkanie?
                    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 14:50
                      big_kania napisała:

> Nam powiedzieli jak tam dzwoniliśmy,że mamy się zgłosić w piątek lub
                      > w poniedziałek i umówić się na konkretny dzień odbioru :) Cieszę się
                      > bardzo i już się nie moge doczekać.Pozdro
                      A macie podpisane aneksy? I w którym budynku macie mieszkanie?
                    • 55agata Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 15:04
                      Dzisiaj byłam na budowie i odbiory już trwają.Ja umówiłam się na 13.
                  • marare1 Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 12:50
                    Niestety chyba to prawda jeśli chodzi o informację nt. garażu na
                    poziomie -2. Też uzyskałam taką informację podczas ostatniej wizyty
                    na budowie. Mam takie sama odczucia i wątpliwości co do możlwości
                    korzystania z ulicy "błotnej" jak dojazdowej do budynku:-(
                    • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 16:54
                      co do odbioru mieszkan to niestety wszyscy z nie podpisanymi
                      aneksami musza troche poczekac, czyzby Pani Prezes chciala
                      nam "przytrzec troche nosa"?

pozdrawiamy
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 05.03.09, 19:06
      Odnośnie garaży to nie wiem czy Państwo wiecie, że mieszkańcy bloków A, B i częściowo C maja wjazd do swoich garaży od ulicy Wiosennej i dotyczy to poziomów "-1" i "-2". Mam plany garaży więc informacja jest pewna. Sam się zastanawiam jak my będziemy dojeżdżać (wjeżdżać) do swoich garaży. Nie dość, że jak będzie błoto to możliwe, że się w ogóle nie da dojechać a jak się w jedzie to się nawiezie strasznie dużo błota i po jakimś czasie będziemy mieli tam straszny bałagan.
      No cóż ale pretensje o drogę możemy mieć tylko do gminy.
      Słyszałem też od któregoś z pracowników biurowych Anluka, że ulice Wiosenna deweloperzy (tj. Dolcan, Anłuk i jakiś inny) utwardzą w swoim zakresie. Ile w tym prawdy nie wiem :-(
      Czas pokaże.
      Odnośnie odbiorów mieszkań piszcie i opisujcie jak przebiegał odbiór mieszkania i np. w jakim czasie Anłuk zobowiązał się dokończyć część wspólną jaką są wjazdy do garaży od ul. Wiosennej.
      Kiedy będą działały windy, kiedy będzie ogrodzone całe osiedle itd. itd...
      Bo nie wierzę, że zrobią to w 14 dni od daty wstępnego odbioru mieszkania.

Pozdrawiam.

PS.
      Drodzy (przyszli) sąsiedzi nie kłóćcie się na forum.
      Każdy niech postępuje zgodnie ze swoja wolą (dotyczy odbioru mieszkań itp.)
      Szkoda by była żebyśmy się skłócili na samym początku przez takiego niesolidnego dewelopera.

Pozdrawiam
      • kortland Re: Odbiór mieszkania! 06.03.09, 06:31
        odnosnie tych pretensji do gminy to chyba nie do końca - wg mojej
        wiedzy developrzey (nie tylko nasz ale tez inni, ktorzy buduja przy
        wiosennej) zobligowali się do zrobienia tej drogi po zakończeniu
        budowy. Gorzej, że jak zadałem pytanie jedemu z pracownikow anluka
        odnosnie terminu zrobienia tej drogi to uslyszalem ze w 2011 :-(
      • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 06.03.09, 09:27
        Witam

A może mógłbyś te plany garaży zamieścić na necie, albo przesłać na mój adres na
        gazecie?

pzdr!
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 09.03.09, 21:33
        Wjazd do garaży -2 jest tylko od ulicy Wiosennej (pierwszy wjazd od Skorupki). Do garaży na -1 można wjechać od strony wiosennej (drugi i trzeci wjazd od Skorupki) jak również od Kołłątaja. Nie ma połączenia garaży ze sobą.
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 06.03.09, 17:08
      Najświeższe info odnośnie odbioru mieszkań!!! (ODDAJĄ MIESZKANIA!!!) :-)

Miałem dzisiaj troszkę czasu wiec podjechałem na budowę dowiedzieć się kiedy
      koniec budowy i kiedy odbiór mieszkań.
      Ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że już od dzisiaj ODDAJĄ MIESZKANIA :-)
      i że można się już zapisywać na odbiory mieszkań.
      Z tego co widziałem w zapiskach jest już około 20 osób zapisana na odbiory
      mieszkań od poniedziałku. Mnie też chcieli zapisać ale ja jeszcze się wstrzymam
      z odbiorem. Chyba nie muszę pisać dlaczego!!!
      Od jednego z pracowników dowiedziałem się, że podjazdy do garaży od strony
      wiosennej zostaną zrobione dopiero w kwietniu :-(
      Windy może uruchomią w marcu :-( no i brak jeszcze liczników zużytej energii
      elektrycznej :-( .
      Najważniejsze dla nas to jest to że GRZEJĄ :-). Namacalnie stwierdziłem. W
      mieszkaniach jest cieplutko aż przyjemnie w nim posiedzieć :-) Zresztą
      obejrzałem całą budowę dokładnie. Garaże są gotowe w moim mniemaniu tj. są
      wymalowane miejsca postojowe, jest oświetlenie itp :-).
      Nie wiem tylko czy jest woda w lokalach.
      Jeszcze jedno spostrzeżenie. Dzisiaj był ruch na budowie jak na Marszałkowskiej.
      Normalnie pracownik na pracowniku jak nigdy :-). Może w końcu pani Świderska
      wzięła do siebie nasze uwagi, że zwlekać w nieskończoność z oddaniem mieszkań
      nie może bo straci obecnych klientów jak i tych przyszłych.
      Jak już wspomniałem ja z odbiorem się jeszcze wstrzymam, choć już bym chciał się
      wprowadzać. Ale nie mam zamiaru ponosić kosztów ogrzewania itp., bo jak wiadomo
      po odbiorze lokalu właściciel ponosi koszty użytkowania lokalu i części wspólnych.
      Na pewno teraz na rękę pani Świderskiej nie pójdę i nie mam zamiaru za nią płacić.

Odnośnie planów garaży jak tylko uda mi się je zeskanować (a są to plany formatu
      A2 i A1) a nie mam obecnie skanera bo mi się zepsuł. No chyba że zrobię parę
      fotek i zamieszcze w necie.

Co do ulicy Wiosennej to nie wiedziałem, że deweloperzy zobowiązali się
      utwardzić tą ulice, a znając tempo Anłuka to pewnie będzie to ok 2011 albo później.

Pozdrawiam
      • moniker8 Re: Odbiór mieszkania! 06.03.09, 22:29
        Witam,

Mam konkretnie pytanie do lokator.z.wiosennej: kiedyś pisał Pan o kontakcie do
        prawnika zajmującego się prowadzeniem spraw wobec developerów.

Byłabym bardzo wdzięczna za podanie namiaru (może jeszcze komuś z forum się
        przyda). P.Świderska postanowiła nie oddawać mieszkań osobom bez podpisanego
        aneksu, a ja nie zamierzam ulegać szantażowi po tym jak już prawie rok deweloper
        nie zrobił NIC, żeby mieszkańcom w jakikolwiek sposób zrekompensować opóźnienie.
        Dlatego jak w dalszym ciągu oddawanie mieszkań będzie "uzależnione od podpisania
        niekorzystnego świstka bez niczego w zamian", chciałabym wstąpić na drogę
        prawną.Wiadomo, że miło że mieszkania w końcu są oddawane:)Niech to nie przyćmi
        jednak faktu, że zostaliśmy po prostu wyrolowani i trzeba temu przeciwdziałać,
        żeby w przyszłości zapobiec takim praktykom deweloperskim. My zamierzamy walczyć
        póki mamy o co.

Pozdrawiam
        • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 07.03.09, 16:30
          Droga sąsiadko na łamach forum nie mogę podać namiarów na prawnika (ochrona
          danych osobowych). Zresztą nie jest on z Warszawy.
          Jeśli Pani zależy na prawnikach, którzy prowadzili sprawy przedstawione w
          artykule proponuje troszkę poszperać w internecie.
          Wszystkie potrzebne informacje są podane w tym artykule tj. sygnatura akt imiona
          i pierwsze litery nazwiska. To wystarczy żeby dotrzeć do szukanej osoby. Ja tak
          zrobiłem (troszkę szperania w necie i kilka telefonów). Są też inne fora które
          opisują te i inne sytuacje. Troszkę zaangażowania :-)
          Inna sprawa to taka, że to forum czyta pani Świderska i jej pracownicy a ja nie
          mam zamiaru jej uświadamiać.

Jeśli potrzebuje Pani porady prawnika to co stoi na przeszkodzie żeby zwrócić
          się do jakieś DUŻEJ kancelarii prawnej w Warszawie i poprosić o poradę prawną.
          Oni chętnie poprowadzą Pani sprawę i na pewno skutecznie. Celowo zaznaczyłem
          dużej bo z reguły pracują tam lepsi prawnicy. Oczywiście jak Pani wie każda
          porada nawet najmniejsza kosztuje. Wiec nawet jakbym Pani dał namiar na
          konkretna osobę to i tak Pani nikt tel. nie pomoże dopóki Pani nie zapłaci za
          usługę.

Z innej strony.
          Ja też nie mam podpisanego aneksu! i nie mam zamiaru go podpisywać.
          Nie będę na razie odbierał mieszkania dopóki nie zostanie zakończona cała budowa.
          To że Świderska wydaje mieszkania to jest jej sprytny zabieg mający na celu
          obciążyć lokatorów kosztami użytkowania lokalu i cześć wspólnych naszego osiedla!!!!
          A Pani też odda mieszkanie później ale odda!!!
          Z reszta zgodnie z prawem (tak mi się wydaję) nie powinna oddawać mieszkań
          dopóki oficjalnie budynek nie zostanie oddany do użytku.
          Jak się dowiedziałem to Świderska nie ma pieniędzy żeby oddawać kasę za
          nieoddane lokale. Podobno (jak ktoś już pisał na forum) ma jeszcze bardzo dużo
          nie sprzedanych mieszkań. A nie oszukujmy się, że w dobie kryzysu tak łatwo ich
          nie sprzeda!!!
          Jak już pisałem we wcześniejszych postach aneksu nie podpisałem i nie podpisze a
          mieszkanie odbiorę jak już zakończą inwestycje. I tak już zgodnie z umową jest
          ponad pół roku po terminie a jak widze jak idzie robota to jak się skonczy w
          czerwcu to bedzie sukces!!!
          Do czerwca i tak muszę wynajmować mieszkanie z rodziną więc teraz odbiór jest mi
          nie na rękę!!!
          Teraz jedyne co możemy zrobić to:
          1. czekać do czasu zakończenia budowy.
          2. rozwiązać umowę (tracimy wszelkie prawa do jakichkolwiek roszczeń)
          3. odebrać mieszkanie już teraz jeśli Świderska na to pozwoli.
          Ja wybieram opcje czekać!!! A jak zakończą budowę i nie będą chcieli oddać
          lokali wtedy zaczniemy działać!!! Skutecznie działać!!! Na razie pozostaje nam
          czekanie!!!

Pozdrawiam
          • sobol1000 Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 03:06
            Szanowni Lokatorzy,
            Wiem, że jest oddzielny temat, ale Wy jesteście "najbliżej"
            Wiosennej więc wybaczcie, że pytam tutaj.
            Byłem dziś na targach mieszkaniowych na Torwarze i anłuk
            zaproponował mi mieszkanie - atrakcyjna cena 5 tys za metr,
            dodatkowo być może dorzucą garaż.
            Z tego, co przeczytałem na Waszym forum, firma anłuk zrobiła Wam
            mnóstwo problemów i przykrości. Czy mimo tego, pomijając frustrację
            oczekiwaniem, której ja nie przeżyłem, warto zastanowić się nad
            zakupem lokalu u p. świderskiej?

Jak wygląda odbiór mieszkań? Czy występuje dużo usterek? Bo jeśli
            tak, to mniemam, że developer będzie robił mnóstwo problemów z ich
            usunięciem...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
            sobol
            • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 06:39
              Panie sobol1000 na tym forum bardzo duzo wpisow antyanlukowych pochodzi od
              konkurencyjnych deweloperow ktorym w niesmak jest to ze w/w firma konczy
              inwestycje i oddaje mieszkania oraz osob ktore maja jakies prywatne porachunki z
              prezeska / wpisy o zyciu prywatnym pani prezes:) jej powiazaniach zatrudnieniu
              itp/ wiec zamiast kierowac sie opiniami anonimowych forumowiczow powinien pan
              osobiscie przyjechac na te budowe i sam wlasnoocznie ocenic stan, poza tym moze
              pan to zrobic z fachowcami od tego typu rzeczy. Pan jest w konfortowej sytuacji
              jesli pan kupi tam mieszkanie to moze pan sie od razu do niego wprowadzac a nie
              czekac 2 lata a to wlasnie oczekiwanie jest podstawowym powodem frustracji
              lokatorow. Poza tym pan jeszcze nie zaplacil za dane mieszkanie wiec domyslam
              sie ze prezeska biegusiem bedzie usuwac w pana mieszkaniu usterki/ jesli takie
              beda i obiecywac wszystko co sie panu zamarzy bo pani prezes jest bardzo mila
              osoba dla osob ktore do konca nie zaplacily:)/ by pana zachecic do kupna bo
              bedzie chciala pieniadze a my niestety juz zaplacilismy wiec ewentualnie
              bedziemy musieli czekac. Os. wiosenna ma jedna wielka zalete to jego
              umiejscowienie w tym rejonie Zabek ma sie wybor tylko w 2 firmach kupic
              mieszkanie w anluku lub w dolcanie ktory ma mega opoznienie realizaji wiec jak
              pan widzi wielkiego wyboru nie ma.
            • marenza Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 08:29
              Niech się pan mocno zastanowi czy warto kupić w anluku mieszkanie!!! czy warto
              pchać się w to bagno!!! świderska będzie naszym administratorem jeszcze przez 2
              lub 3lat.My czekamy na mieszkania 2 lata i już wszyscy mamy jej po dziurki w
              nosie .Proszę poczytać sobie opinie o jej wcześniejszych inwestycjach: legionów
              i orla.Ja bym chętnie zrezygnowała z mieszkania.Jedynym problemem jest to że
              kasę będzie mi oddawała przez co najmniej pół roku lub dłużej.Proszę jechać na
              budowę i sprawdzić czy warto tam mieszkać!!! Ja uważam że nie.Jedynym plusem
              jest dobra komunikacja .A za taką cenę można już kupić w wawie.I nie męczyć się
              ze świderską
              • sobol1000 Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 10:26
                Dziękuję bardzo za opinie. Naczytałem się (praktycznie do samego
                rana, bo przyznam, że perspektywa nabycia wreszcie mieszkania
                mnie "nakręciła") tyle, że rzeczywiście odpuszczę sobie anłuk i będę
                szukał dalej :(
                Czytałem forum Orlej, pisałem do mieszkańców. Mają niestety mnóstwo
                zastrzeżeń, typu (cyt.) "czynsz z kosmosu", "grzyb na ścianach
                garażu", itp.
                Żal, bo widać, że sąsiadów miałbym godnych polecenia :(
                Życzę Wam powodzenia w Waszych "bojach" i trzymam kciuki, żeby
                wszystko zakończyło się na Waszą korzyść.
              • agisiacandy Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 11:11
                mam pytanie do pana marenza, prosze mi napisac gdzie pan w warszawie widzial
                mieszkania w stanie deweloperskim po 5 tys zlotych z metra? z gory dziekuje za
                odpowiedz bo jestem bardzo zainteresowana
                • marenza Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 11:58
                  agisiacandy napisała:

> mam pytanie do pana marenza, prosze mi napisac gdzie pan w warszawie widzial
                  > mieszkania w stanie deweloperskim po 5 tys zlotych z metra? z gory dziekuje za
                  > odpowiedz bo jestem bardzo zainteresowana
                  Co środę w Gazecie Wyborczej wychodzi dodatek nieruchomości i tam pani znajdzie
                  wiele ofert w porównywalnych cenach, na osiedlach już ukończonych i gotowych do
                  zamieszkania od zaraz. Poza tym widziałem między innymi bilbordy reklamujące
                  gotowe mieszkania przy Bluszczańskiej.Dwa lata temu w anluku płaciłem po 5200zl
                  za metr+balkon+garaż+komórka i wciąż czekamy na swoje M ,a dzisiaj za te
                  pieniądze moglibyśmy się już wprowadzać.
                  • lagunka.ltd Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 12:38
                    Na bluszczańskiej 50 metrowe mieszkanie to wydatek grubo ponad 500tys, można
                    znaleźć za 5000-5500zl za metr na Bialolęce np Lewandów Park z opóźnieniami
                    kilkuletnimi,po 5500 również na Bialolęce sprzedawal niedawno deweloper magnus
                    jakoś tak, ladne osiedle i mieszkania,ale generalnie komunikacja i dojazdy
                    stamtąd to tragedia.
                    • agisiacandy Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 13:12
                      No wlasnie najtansze mieszkania w stanie deweloperskim jakie ja znalazlam to
                      wlasnie daleka bialoleka juz prawie jablonna po 5700 zlotych do negocjacji z
                      perspektywa godzinnego stania w korku na modlinskiej, wiec 5 tys zlotych z metra
                      w warszawie jak napisal przedmowca wzbudzilo moje zainteresowanie ale jak widze
                      jest to zwykla plotka.
          • moniker8 Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 13:11
            Zdaję sobie sprawę, że publikacja namiarów ma forum nie byłaby dobrym pomysłem
            ze względu na Świderską, myślałam o ewentualnym podaniu swojego adresu mailowego
            i kontakt w ten sposób. Niemniej jednak, jeśli prawnik nie jest z Warszawy, nie
            ma sensu zawracać mu głowy.

Dużą kancelarię napewno znajdę w internecie, ale zawsze dobrze trafić na kogoś
            "z polecenia":)Co do odpłatności za usługę, jestem tego oczywiście świadoma;)

Podobnie jak Pan zamierzam wobec tego czekać z odbiorem mieszkania do oddania
            całego budynku albo do czasu aż Anłuk zechce w końcu ponegocjować (może zwrot
            pieniędzy za komórkę lokatorską lub inny gest?).

W między czasie będę jednak szukać zamiennie innego mieszkania i rozważać opcję
            rezygnacji z tego. To co mnie martwi po ostatniej wizycie na budowie to m.in.:
            1) Pęknięcia wzdłuż całej ściany budynku od strony podwórka (przy nadbudowanym
            piętrze 5)
            2) Wilgoć na suficie na czwartym piętrze (tzn.że już teraz dach przecieka)
            3) Cienkie drzwi z byle jakich płyt wiórowych (na parterze w jednej z klatek
            drzwi jednego z mieszkań są wygryzione do połowy, więc widać ich "wzmocnioną"
            konstrukcję)
            4) Mnóstwo innych niedoróbek wynikających z niechlujstwa ekipy budowlanej
            5) No i wreszcie brak asfaltu na Wiosennej do 2011r. oraz trwająca 2 lata budowa
            osiedla Wiosenna 2, czyli kręcący się robotnicy, hałas i błoto

To tyle jeżeli chodzi o moje największe zastrzeżenia, nie żeby kogoś zniechęcać,
            ale żeby może wyczulić Anłuk na chociaż część usterek z jakimi już teraz powinni
            zacząć walczyć.

Pozdrawiam jeszcze wciąż przyszłych Sąsiadów!:)
            • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 13:18
              mam pytanie do moniker8 i lokatora z wiosennej a co? jesli anluk powola sie na
              paragraf 4 punkt 4 umowy ? bo mam podobny dylemat?
              • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 18:07
                A jaka jest treść tego punktu, bo ja miałem zmienianą umowę?
                Z tym pęknięciem na ścianie i przeciekającym sufitem to Pani mnie zmartwiła!!!
                Tak na prawdę wszystkie usterki wyjdą przy odbieraniu lokalu, dlatego dobrze jakby każdy (tak jak szanowna sąsiadka) zwracał uwagę na usterki części wspólnych i zgłaszał je w protokole odbioru mieszkania.
                Pocieszam się tym, że takie usterki są też na innych budowach i jakoś je usuwają (tylko czym tu się cieszyć).
                Pozdrawiam sąsiadów :-)
              • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 18:16
                Co do drzwi to ja mam zamiar je wymienić (dodatkowy koszt:-()bo te co są to na pewno nie są antywłamaniowe jak zapewniała mnie kiedyś pani Świderska. Tak jak Pani zwróciła uwagę jest to jakaś nazwijmy to umownie sklejka a nie porządne antywłamaniowe drzwi.
                • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 19:01
                  panie lokator z wiosennej nie osmieszaj juz pan sie dalej :) naprawde:) zaczyna
                  mnie naprawde bawic wykrywanie na tym forum nickow uprawiajacych tu ,,czarny
                  pijar,, :)
                  • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 20:30
                    Nie "czarny pijar" tylko stwierdzenie FAKTÓW!!!
                    A to jest duża różnica drogi sąsiedzie/sąsiadko!!!

Odnośnie mojej umowy to u mnie paragraf 4 punkt 4 brzmi następująco:

"W przypadku dwukrotnego niestawienia się kupującego lub jego pełnomocnika w wyznaczonych terminach odbioru lokalu, sprzedająca może dokonać odbioru samodzielnie, chyba, ze nie zostali oni prawidłowo powiadomieni".

Jeśli taki sam zapis Pan/Pani ma to ja nie widzę potrzeby tego omawiać zapis jest jasny i klarowny !!!!!!!!!!!!!!!!!!! i wynika bezpośrednio z paragrafu 4 punktu 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Jeśli inny proszę zacytować!!!
                    • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 20:49
                      ano ano panie lokator:) czyli ze anluk dokona za pana odebrania panskiego lokalu
                      samodzielnie bez pana obecnosci po spelnieniu warunkow skutecznego powiadomienia
                      czyli ze moze pan czekac z odbiorem do czerwca tak jak panu sie wydaje a anluk
                      za pana odbierze panski lokal bez pana obecnosci np w kwietniu :) z wadami bo
                      wszak pana przy tym nie bedzie i co pan na to?
                    • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 20:50
                      My też mamy taki zapis w paragrafie4 punkt4 .Czy świderska ma prawo skorzystać
                      z tego paragrafu???? w przypadku nie ukończenia budowy(przed zgłoszeniem osiedla
                      do odbioru)
                    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 08.03.09, 22:00
                      Drodzy sąsiedzi przeczytajcie paragraf 4 punkt 1.
                      Jest tam napisane (tak w skrócie), że odbiór lokalu nastąpi po "wybudowaniu
                      budynku". Fakt taki zostanie zapisany w dzienniku budowy. Nie znam dokładnej
                      procedury ale fakt zakończenia budowy i uzyskanie stosownych zezwoleń umożliwia
                      oddanie budynku do użytku (zamieszkania przez lokatorów) i tak na prawdę dopiero
                      wtedy można oddawać mieszkania. (więcej info na stronie
                      www.mojeprawo.pl/index.php?symbol=infopage.htm&idkat=10&idpodkat=61&id=196 poczytajcie
                      od paragrafu ok 52)
                      Załóżmy hipotetycznie, że pani Świderska wezwie nas listem poleconym do odbioru
                      mieszkania już dzisiaj.
                      Wiadomo musimy się stawić żeby pani prezes nie mogla skorzystać z paragrafu. 4
                      pkt. 4. i "odbieramy" mieszkanie a dokładnie w protokole wypisujemy wszystkie
                      usterki np. brak podjazdów do garaży.
                      Teraz ma zastosowanie paragraf 4 pkt. 2, ogólnie mówiąc deweloper musi usunąć
                      usterki w ciągu 14 dni. (jak myślicie wybuduje podjazdy?)
                      Deweloper umawia się z nami na kolejny termin odbioru lokalu i w tym miejscu
                      zaczynamy całą "zabawę" od początku aż w końcu deweloper zakończy budowę.
                      Jest to założenie całkowicie hipotetyczne i NIE POWINNO MIEĆ MIEJSCA. Nie
                      wyczytałem/słyszałem żeby taką praktykę stosowała Świderska na poprzednich
                      swoich inwestycjach.
                      Bardzo często oddaje się mieszkania jeszcze przed oddaniem budynku do użytku
                      (ale po zakończeniu budowy), jest to takie nieformalne porozumienie miedzy
                      deweloperem a kupującym. Służy to temu, żeby mieszkańcy w między czasie (okres
                      od zakończenia budowy do oddania budynku do użytku) mogli urządzać mieszkanie (a
                      wiadomo troszkę to trwa)a po urządzeniu wprowadzić się już legalnie do budynku
                      oddanego do użytku. Deweloper ma taką korzyść ze to już nie on ponosi koszty
                      eksploatacji budynku po wybudowaniu tylko lokator.
                      Jeszcze jedna sprawa to że w umowie jest że Anluk w ciągu 120 dni od dnia
                      odbioru lokalu przeniesie na nas (w formie aktu notarialnego) prawo własności do
                      lokalu/nieruchomości. Zobaczymy czy tu dotrzymają terminów.
                      Dla nas mieszkańców najważniejsze są dwie rzeczy:
                      1. Zakończenie inwestycji i oddanie budynku do użytku,
                      2. Przeniesienie prawa własności (aktem notarialnym) do lokalu/nieruchomości.
                      Po spełnieniu tych dwóch rzeczy dopiero możemy cieszyć się posiadaniem
                      "własnego" M.
                      Sam odbiór lokalu nie daje nam żadnych praw do tego lokalu a tylko przerzuca
                      koszty na lokatora.
                      Można na ten temat napisać dużo więcej.
                      Zresztą na ten temat na ostatnim zebraniu lokatorów naprawdę bardzo dużo rzeczy
                      zostało powiedzianych.
                      W internecie znajda Państwo bardzo dużo informacji na frapujące Was pytania.

Na tym forum już nie jednokrotnie podkreślałem, że powinniśmy się wspierać a nie
                      kłócić i posądzać o "czarny pijar".
                      To że umowy są lakoniczne nic nie poradzimy. Ja przy podpisywaniu umowy
                      próbowałem na ile to było możliwe zmieniać umowę żeby była bardziej jasna i
                      klarowna. Na co nie zawsze Swiderska chciała się godzić ale i tak sporo
                      przeforsowałem.
                      Już taki nas wspólny los z tym deweloperem.

Pozdrawiam
                      • taras.m Re: Odbiór mieszkania! 14.03.09, 17:28
                        Co do par. 4 ust. 4 to wydaje mi się, że widnieje on w rejestrze klauzul niedozwolonych, więc z zapis, choć jest w umowie, nie obowiązuje. Zalecam konsultację w tej sprawie z fachowcem, jeśli ktoś chce z tego zrobić użytek.
                        A propos. czy ktoś podesłał może umowę przedwstępną Anłuka do UOKiK'u?
                • taras.m Re: Odbiór mieszkania! 14.03.09, 17:41
                  Z tego co mi wiadomo na temat drzwi, to drzwi antywłamaniowe powinny posiadać
                  certyfikat potwierdzający ich klasę (albo jakąś inną formę klasyfikacji), co z
                  kolei ma znacznie w przypadku ubezpieczenia mieszkania...
                  Czy zatem ktoś ma jakieś informacje o certyfikatach na drzwi do mieszkań na
                  Wiosennej?
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 09.03.09, 21:46
        Mam takie pytanie - czy podpisał Pan aneks?
        Niestety my po dzisiejszej rozmowie z Prezesem, nic nowego się nie dowiedzieliśmy, tylko tyle że nie umówi się z nami na odbiór mieszkania bo nie podpisaliśmy aneksu. Nie potrafił też odpowiedzieć na proste pytanie "czy jeśli nie podpiszemy aneksu to nie otrzymamy mieszkania w ogóle?" Chcieliśmy mieć wyjaśnioną sytuację aby móc podjąć odpowiednie działania. Obiecał że w tej sprawie zadzwoni dziś do nas pani Prezes. Niestety do godz. 21:37 nikt się nie skontaktował... co nas nie zdziwiło :)
        • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 08:55
          Nie mam podpisanego aneksu! i nie mam zamiaru podpisywać. Co już podkreślałem.
          A co do obiecanek, że oddzwonią to już kilkakrotnie mi obiecano i nic z tego
          (dot. to gazu, ścianek działowych itp.). Zawsze to ja się z nimi kontaktowałem.
          To chyba ich taka praktyka, że oszczędzają na telefonie.
          Chyba najlepszym rozwiązaniem jest napisać do nich oficjalne pismo (list
          polecony ze zwrotnym poświadczeniem odbioru) i zapytać się wprost o sprawy jakie
          Państwa interesują. Jak odpowiedzą na piśmie zawsze będą mieli Państwo dokument
          w razie sprawy w sądzie.
          Moim zdaniem tym brakiem chęci oddania mieszkania chcą utrzeć nam nosa (tym co
          nie podpisali aneksów).
          Jeśli ceny mieszkań dalej będą spadać (a tak będzie) to Świderska będzie musiała
          oddać nam mieszkania (fakt, że na samym końcu) bo dużo straci jak będzie musiała
          nam oddać kasę. Ktoś już pisał na tym forum, że na ostatnich targach
          mieszkaniowych Anłuk sprzedawał na naszym osiedlu mieszkania za 5000zł/m2.
          Z jednej strony szlag mnie trafia, że przepłaciłem tyle za mieszkanie a z
          drugiej zawsze mogę zrezygnować i kupić gdziekolwiek i nie muszę nic dopłacać.

POzdrawiam.
          • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 11:26
            panie lokator rozumiem panskie rozgoryczenie ja tez placilam za mieszkanie po
            5200 zlotych ale kilka postow wczesniej juz udowodniono temu panu co pisal ten
            post ze kupno mieszkania w stanie deweloperskim w warszwie za 5 tys z metra to
            czysta mzonka. a pan puszcza na forum plotki. Zreszta co daleko szukac na ul
            poniatowskiego w zabakach widzialam reklame na budynku budowanym kolo dolcana ze
            za metr biora 4800 zlotych sprawdzilam na ich stronie i okazuje sie ze i owszem
            maja taka cene na jedno mieszkanie 120 metrowe bo za 50 biora juz 5200 a za
            kawalerki 5600 Po ile sprzedaje anluk obecnie to wie tylko pewnie prezeska. Mnie
            boli tylko to ze na swoje mieszkanie musialam czekac 2 lata a teraz w podobnej
            cenie na tym samym osiedlu kupila bym mieszkanie od reki bez czekania byc moze
            nie na tym pietrze co bym chciala i nie w tej klatce ale kupic bym kupila ale
            takie sa prawa ekonomi mieszkania kosztuja dokladnie tyle ile ktos chce za nie
            zaplacic, ani mniej ani wiecej.
            • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 12:25
              Ja zapłaciłem ciut więcej od Pani :-(
            • sobol1000 Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 14:23
              Szanowna Pani Mariopolo - szukam mieszkania dość intensywnie więc
              cena jest jednym z czynników który interesuje mnie najbardziej.
              Według mnie forumowicz, który pisał o mieszkaniach w Warszawie po
              5000 rzeczywiście przesadza.
              Co do cen Anłuka, to jednak prawda. Pytałem na targach na torwarze w
              sobotę 7 marca i takie informacje dostałem (zarówno mieszkanie 2 jak
              i 3 pokojowe). Przy 3pokojowym Pan powiedział, że "przy tym metrażu
              mógłbym ew. wynegocjować parking podziemny w cenie, ale musiałbym
              już rozmawiać osobiście z panią prezes". Dzwoniłem do anłuka i
              otrzymałem taką samą ofertę jak na targach - 5 tys za metr2.

Co do innych cen - w Ząbkach, dalej od stacji PKP (nowo budowane
              osiedla przy Dzikiej) - tam otrzymałem ofertę na mieszkanie
              (niezależnie od metrażu, a zawsze pytam o mieszkania 60-80 metrów,
              3pokoje) w cenie 4500pln za m2 + garaż gratis. Jeśli ktoś chętny,
              bez problemu prześlę mu ofertę wraz z rzutami lokali. Problem to
              czas oczekiwania do II kw. 2010r.

Ale ale... Wybudowane również można kupić w Ząbkach po 4600pln za
              m2, u innego developera - niestety, tylko dwa lokale po ok. 80m2...

Kolejny developer - charbud - w ząbkach sprzedaje po 5000-5500 w
              zależności od metrażu, mieszkania do odbioru natychmiast.

A co do Warszawy - czasami zdarzają się promocje, ale zazwyczaj
              na "dziwne" lokale, nienormalnie rozplanowane itp - wtedy są
              promocje, np. 5700 za metr na Ursynowie przy lokalu 50 m2 (gdzieś na
              forum jest link do oferty na stronie developera, ale rozkład
              mieszkania jest koszmarny).
              • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 15:35
                Panie sobol wierze panu tylko wiosenna ma jedna wielka zalete to lokalizacja, na
                ulicy powstancow w zabkach co najmniej kilku deweloperow ma mieszkania do
                sprzedania w cenach oscylujacych kolo 5 tys za metr kwestia to tylko dojazd oraz
                odleglosc do szkoly przedszkola czy stacji pkp. Prosze przejrzec strony z
                ogloszeniami znajdzie pan b. duzo ogloszen sprzedarzy mieszkan z tamtych rejonow
                natomiast z okolic orlej legionow poniatowskiego to rodzynki. I musi pan przyjac
                do wiadomosci ze osiedla te sa budowane w tym miescie dla pewnej grupy nabywcow
                tu nie znajdzie pan na korytarzach sztucznego marmuru tynkow silikatowych czy
                mozajek. Bo wszystko jest kwestia ceny. Deweloper w zabakach ktory usilowal by
                sprzedawac mieszkania po 6,5 tys z metra szybko by zbankrutowal W Warszawie taka
                cena natomiast nikogo nie dziwi i to wszystko w tym temacie. Choc mysle ze to
                sie w zabkach zmieni w TV podali wlasnie ze przetarg na 2 nitke metra zostal
                rozstrzygniety jedna ze stacji ma byc przy dworcu wilenskim wiec za jakis czas
                nalezy sie spodziewac i tu cen takich jak na ursynowie.
                • sobol1000 Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 16:00
                  Z cenami ursynowskimi bym nie przesadzał ;-)
                  A o developera właśnie dlatego tak dopytywałem, że chciałem nabyć
                  mieszkanie w tej lokalizacji - na szczęście charbud ma mieszkania w
                  podobnej cenie, w tej samej lokalizacji (tyle, że nie chcą dorzucić
                  do 3pokojowego lokum garażu w cenie - jakoś przeżyję).

Ceny być może będą kiedyś w Ząbkach wyższe, jednak wcześniej,
                  podczas budowy 2 linii metra będą wręcz spadać - druga linia metra
                  będzie się budować "równocześnie" - tzn. wszystkie stacje od
                  Wileńskiego poprzez węzeł na Świętokrzyskiej, aż do stacji końcowej
                  będą się budować w tym samym czasie - jakoś nie wyobrażam sobie
                  porannej przeprawy na drugą stronę wisły gdy będzie rozkopane
                  skrzyżowanie przy Wileńśkim, a dodatkowo Targowa przy Stadionie...

Poza tym nikt nie rozkopie Wawy na czas mistrzostw - budowa
                  rozpocznie się więc najwcześniej w 2012 roku.

Wracając do mieszkań - byłem w nocy z soboty na niedzielę (ok.
                  północy) przy Państwa osiedlu - chciałem zobaczyć jak wygląda.
                  Wszystko super, tylko trochę zaniepokoiły mnie dwie
                  gromadki "drinkujących" wyrostków w dresach, którym najwyraźniej
                  okolica odpowiada :(
                  • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 10.03.09, 18:40
                    Panie sobol prosze tylko dokladnie sprawdzic stan inwestycji ktora chce pan
                    nabyc na stronie forum miasta zabaki znajdzie pan informacje np o deweloperze
                    dozbud ktory sprzedaja mieszkania po 4300 zlotych z metra i ma juz prawie roczne
                    opoznienie w realizacji inwestycji takich deweloperow ktorzy kusza dobrymi
                    cenami za mieszkania jest juz troche w zabkach bo byc moze ci deweloperzy
                    poprostu nie maja za co budowac czy konczyc inwestycji i niewiadomo jest czy
                    dokoncza ja kiedys, wiec chyba lepiej kupic cos od takiego dewelopera ktorego
                    mieszkania juz mozna odbierac.
                    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 11.03.09, 07:34
                      Z tego co wiem to mała garstka osób odebrała mieszkania i odbierali mieszkania
                      bez( swojego inspektora)A co do osób które nie podpisały aneksów będzie chciała
                      nas zastraszyć-że dopóki nie podpiszemy aneksów to mieszkań nam nie odda i
                      straszy ze zerwie z nami umowy!!!!Co nie zmienia faktu, że nie ma takiego
                      prawa.My poczekamy do czerwca,ponoć ma być już zakończona budowa, a dojazdu do
                      garaży poziomu -2 nie będzie dopóki nie zakończy swoich inwestycji Dolkan.Pozd
              • taras.m Re: Odbiór mieszkania! 14.03.09, 17:21
                W kwestii cen mieszkań, to należy rozróżnić ceny ofertowe od transakcyjnych
                (zachęcam do poczytania raportów z rynku nieruchomości, choć uwaga bo nie we
                wszystkich o tym piszą). Sprawny negocjator kupi lepiej ;-)

Na jednych z targów od Dozbudu dostałem cenę znacznie lepszą niż przytaczane
                prze szanownych sąsiadów... i nie są oni jedyni z taką ofertą w Ząbkach.

Jeśli o Warszawę chodzi, to Białołęka się nie interesowałem, ale polecam
                sprawdzić: EDBUD, Targówek, ul. Borzymowska (podobno nieco ponad 6000 zł/m),
                DOLCAN, Praga Pn./Targówek, ul Św. Wincentego oraz Biruty - gotowe mieszkania w
                cenie ok 6000 za m, sądzę, że po negocjacjach można kpić po 5 tyś z czymś. To
                znane mi przykłady, może jest więcej takich inwestycji (szczególnie na
                Białołęce). Nie jest to równe 5000 za m, ale blisko no i w samej Warszawie.
    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 11.03.09, 22:05
      Cześć sąsiedzi mamy złe wieści od lokatora z Orlej; w momencie gdy pierwszy
      lokator odebrał mieszkanie to świderska zaczęła liczyć okres gwarancyjny(zapewne
      u nas zrobi tak samo),czytajcie co podpisujecie bo głupie pokwitowanie pobrania
      kluczy(np.do wniesienia glazury lub obejrzenia mieszkania)potraktowała jako
      odbiór mieszkania.Na pewno warto wziąć inspektora odbioru ,chociażby po to żeby
      sprawdził metraż mieszkania(bo zazwyczaj był zaniżony).Na pewno nie można dać
      się jej zastraszyć że jak nie podpiszemy aneksów to nie odda nam mieszkań lub
      zerwie umowę.Mamy dobrego adwokata, który reprezentował Orlą i bardzo chętnie
      powalczy o nasze odsetki. POZD
      • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 11.03.09, 22:40
        wydaje nam sie iz tak po prostu anluk nie moze z nami zerwac umowy
        jezeli wywiazalismy sie z naszych obowiazków dot. terminów platnosci,
        (a napewno to nie dotyczy podpisywania jakichkolwiek aneksów z
        blachych powodów) a jezeli by nawet chcial to mozna wywalczyc od
        niego ustawowe odsetki, za czas od momentu naszych wplat, a wydaje
        mi sie, iz zaniecha takich praktyk bo mu sie to w zaden sposob nie
        oplaci, gdyz z gory ma przegrana sprawe, a dodatkowo od takich sum
        beda niezle odsetki...
        • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 11.03.09, 22:46
          szkoda tylko ze (Anluk) majac w planach budowe kolejnego osiedla nie
          zwaza na swoich dotychczasowych klientow, ktorzy mogliby zrobic mu
          dobra reklame, a tak tylko sobie szkodzi i zniecheca potencjalnych
          nowych klientów.
          Ale to moze juz taka polityka firmy...
      • agisiacandy Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 05:55
        panie marenza prosze pana naprawde nie puszczac plotek na tym forum bo widze ze
        pan nie ma chyba nic lepszego do roboty tak sie sklada ze moja rodzina posiada
        mieszkanie na Orlej w zabkach i bardzo dokladnie znam sprawy zwiazane z tym
        osiedlem. Mieszkancy orlej nie posiadaja zadnego prawnika ktory ich w czyms tam
        ma ich reprezentowac bo nie maja takowej potrzeby bo nie tocza z anlukiem
        zadnych spraw sadowych czy przedsadowych /wiec prosze podac adres tego magika
        bo to moze byc ciekawe/a dwa dni temu otrzymali czesciowa dokumentacje
        techniczna od anluka swojego osiedla a co ciekawsze to oni anlukowi stawiaja
        warunki i to anluk za nimi biega a nie odwrotnie / nastepnym razem prosze pisac
        prawde na tym forum/ a gwarancja na indywidualne lokale liczona jest od momentu
        odebrania kiedy pan odbierze tak sie panu bedzie to liczylo to chyba logiczne.
        • marenza Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 08:58
          Orla miała ze świderską 2 sprawy właśnie o to że zaczęła naliczać okres
          gwarancji od odebrania pierwszego lokalu-no i niestety przegrali.A ten magik
          właśnie mieszka na orlej.nie piszę żadnych bzdur tylko uczulam na co trzeba
          uważać.Jak pani tak ufa świderskiej-to już pani problem oby pani na tym dobrze
          wyszła.I proszę popytać mieszkańców orlej jak to z nimi było,nawet chcieli
          wywiesić transparęty na(balkonach,osiedlu)jaka firma anłuk jest solidna.Duża
          liczba osób założyła jej sprawę(i jak wygrali) to oczywiście że świderska musi
          teraz koło nich skakać.Ja jak bym dowiedziała się tego co teraz o firmie anłuk
          to na pewno bym tu mieszkania nie kupiła,a pani ma ponoć znajomych-i co nic
          złego nie mówili o firmie(chwalili a wręcz może nakłaniali panią na kupno u
          świderskiej mieszkania???)to super znajomi!!!!!!!!!
          • agisiacandy Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 09:38
            panie marenza pomylily sie panu osiedla i osoby :) zapewne chodzi panu o osiedle
            przy ulicy legionow Ja panu gwarantuje ze osiedle orla nie toczy z pania S
            zadnych spraw sadowych bo niema takiej potrzeby jak tez nie ma zadnego prawnika
            i z pewnoscia nigdy nie odbyly sie z firma anluk rozprawy gdzie strona podajaca
            jest wspolnota z ulicy orlej z tej nawet prostej przyczyny ze wspolnota na
            osiedlu orla powstala w dniu 1 grudnia 2008 roku i liczy sobie teraz 3,5
            miesiaca a w tym kraju zadna sprawa sadowa a tym bardziej jak pan pisze 2 sprawy
            nie trwaja 3,5 miesiaca od momentu zlozenia wniosku wiec prosze nie pisac
            glupot. A to ze pani Ś skacze kolo wspolnoty z orlej podyktowane jest tym ze jak
            twierdzi anluk wspolnota z orlej ma nieuregulowane z anlukiem zaleglosci
            finansowe na kwote okolo 50 tys zlotych wspolnota z orlej twierdzi ze ureguluje
            te pieniadze jesli anluk przekaze im dokumentacje techniczna oraz dokumentacje
            ksiegowa i faktury tego osiedla i to wszystko w tej sprawie. Nastepnym razem
            prosze dokladnie ustalic kto gdzie komu cos zaklada jaki jest tego wynik a nie
            pisac bajki z mchu i paproci i zajmowac sie plotkami.
            • marenza Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 12:21
              Pani wie swoja a ja swoje.To dlaczego orla jest zadłużona na 50tys skoro jest u
              nich wszystko ok i nie maja ze świderską żadnych problemów????na orlej jest
              pewnie tak jak u nas:jest mała garstka ludzi zadowolonych z inwestycji
              świderskiej i jest bardzo dużo ludzi nie zadowolonych(tych nie zadowolonych jest
              stanowczo więcej)z resztą na ostatnim zebraniu ktoś opowiadał jaką gehennę
              przechodzi orla(np:czynsz z kosmosu,naprawa usterek itp)nie rozumiem tylko
              dlaczego broni pani tak anłuku???czyżby była pani jakąś osóbko świderskiej
              !!!!!!!!!!!!!!!!
              • agisiacandy Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 14:08
                panie marenza od razu widac ze jest pan jakims tandetnym plotkarzem i bradzi pan
                na forum jak dziecko we mgle, pisze panu jasno 2 raz wspolnota z orlej nie sadzi
                sie z anlukiem nie ma zadnego adwokata zreszta widz pan na forum orlej i zadaj
                pan tam te swoje pytania o sprawy sadowe albo o ich adwokata w nailepszym razie
                zostanie pan wysmiany. Moj brat ma mieszkanie na orlej i dokladnie znam sprawy
                wspolnoty orlej tamta wspolnota powstala 1 grudnia 2008 roku, wiedzac o tym ze
                nowo powstala wspolnota moze miec zerowe konto oraz ze faktury za media tej
                wspolnoty moga splywac z opoznieniem a jesli wspolnota ma nadplate to anluk moze
                jej im nie oddac mieszkancy podjeli decyzje ze za miesiac listopad 2008 roku nie
                zaplaca czynszy anlukowi a ureguluja go dopiero po tym gdy otrzymaja
                dokumentacje techniczna budynku oraz dokumentacje ksiegowa. Stad asnluk dopomina
                sie o zalegle czynsze od tej wspolnoty a wspolnota stawia warunek ze anluk
                pieniadze otrzyma ale dopiero po przekazaniu dokumentacji ksiegowej i
                technicznej chyba juz jasniej tego panu nie moglam wyjasnic. Nastepnym razem
                prosze sie zastanowic co pan pisze na forum bo wiekszych bzdur dawno nie
                czytalam najpierw o mieszkaniach w warszawie w stanie deweloperskim po 5 tys
                zlotych z metra teraz ta panska opowiesc i klamstwa na temat wspolnoty z orlej.
                • marenza Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 21:47
                  widzę ze mamy do czynienia z niezbyt mądrymi ludżmi takimi jak mój
                  przedmówca!!!! odsyłam na forum orlej tam można sobie poczytać.Bo do niektórych
                  pewne rzeczy nie docierają: szkoda tylko mojego pisana i czasu.
                  • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 12.03.09, 22:00
                    marenza zostan z nami:) ja tak kocham plotki :)
                • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 15.03.09, 14:49
                  chodziło tu chyba o pierwszą inwestycję anłuka - legionów
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35132
                  na forum jest napisane że się sądzili z anłukiem.
                  • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 15.03.09, 15:00
                    Pamiętajmy że nie odbieramy tylko swojego mieszkania, ale równierz częśći wspólne

picasaweb.google.com/wiosennazabki/20090315PostepyPracBudowyMieszkaniaWZabkach#
                    a czas gwarancji biegnie od momentu odbioru pierwszego mieszkania naszego bloku - czyli już.
                    Po podpisaniu protokołu odbioru ciężko będzie zmusić anłuk do wykonania naprawy gwarancyjnej - info od mieszkańca z Legionów.
                    • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 16.03.09, 12:11
                      Kriis, powiem szczerze.Po zobaczeniu tych zdjęć z usterkami jestem w
                      szoku.Jutro odbieram mieszkanie z fachowcem i juz sie boję co
                      zobaczę...Trzymaj kciuki.Pozdro
                    • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 23.03.09, 10:29
                      korekta odnośnie odbioru części wspólnych:

Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

§ 2. Upływ powyższych terminów nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.

§ 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 16.03.09, 13:22
      Dla odbierających mieszkania poniżej przedstawiam stronę gdzie znajdziecie Państwo bardzo ważne informacje odnośnie odbioru mieszkania.
      Praktyczne porady krok po kroku jak podejść do odbioru wymarzonego mieszkania :-)
      rankingdeweloperow.pl/porady/kategoria/8/
      Tematy artykułów to:
      Odbiór mieszkania - Krok I
      Odbiór mieszkania - Krok II
      Odbiór mieszkania - Krok III

Inne artykuły również polecam.
      Pozdrawiam.
      • odbiorybudowlane.pl Re: Odbiór mieszkania! 18.03.09, 01:58
        Zapraszamy do skorzystania z usług profesjonalistów, za 200 zł
        sprawdzimy mieszkanie i sporządzimy listę usterek
        www.odbiorybudowlane.pl - Jeżeli zbiorą się Państwo większa grupą
        zapraszamy do skorzystania z promocji "odbiór zbiorowy" - koszt
        takiego odbioru to jedynie 150 zł

Pozdrawiamy
        Zespół Odbiorybudowlane.pl
        509 488 024
        602 77 25 33
      • kortland Re: Odbiór mieszkania! 20.03.09, 07:55
        straszna cisza zapadła na naszym forum, czyżby wszyscy rzucili się
        odbierać mieszkania?
        pzdr srd
        • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 20.03.09, 14:36
          Mieszkanie nie było przygotowane do odbioru, dużo usterek.Mieszkania
          nie odebrałam,dając czas na naprawę.Powiedzieli,że jak nie podpiszę
          aneksu, to mieszkania nie wydadzą :P Części wspólne mają naprawiać w
          niewiadomo jakim terminie.Komórki lokatorskie,też nie wiadomo kiedy
          powstaną i podjazd.Lipka z kiszką,jak mawiał poeta.Ale widzę,że
          wiele osób poodbierało już i praca wre u nich w mieszkaniach.Mnie
          tam się nie śpieszy :P
        • pers53.0 Pomoc w odbiorze technicznym mieszkania 24.03.09, 11:55
          Pomogę w odbiorze technicznym mieszkania lub domu przed oficjalnym
          odbiorem od dewelopera. - wyszukiwanie usterek - sprawdzanie
          zgodności wymiarów i powierzchni mieszkania z projektem - kontrola
          m.in. tynków, stolarki, instalacji elektrycznej ... - zestawienie
          usterek. Opinia techniczna jest przydatna m.in. do negocjacji
          cenowych w związku z usterkami, przed remontem lub modernizacją
          mieszkania, przed rozliczeniem z wykonawcami, w celu zlecenia
          usunięcia usterek.
          Andrzej 0-798-798-774
          www.odbiorymieszkan.waw.pl
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 30.03.09, 08:49
      Witam.
      W zeszłym tygodniu dostałem pismo z Anłuka z prośba o skontaktowanie się z biurem w celu odbioru mieszkania. (Jestem ciekawy czy inni nabywcy, którzy nie podpisali aneksów też dostali takie zawiadomienie, bo wygląda na to, że Anłuk do wszystkich wysyła).
      Byłem w sobotę na budowie i umówiłem się na odbiór, żeby Anłuk za mnie nie odebrał mieszkania.
      Z informacji jakie uzyskałem od p. Świderskiej to termin zakończenia budowy "planują" na 30.05.2009r. Specjalnie podkreśliłem planują bo nie wiadomo czy nie będzie kolejnych opóźnień.
      Co do ul. Wiosennej to po zakończeniu budowy maja ja utwardzić... żwirem!!! i jak to określiła Świderska idą nam na rękę.
      Przy okazji obejrzałem całe osiedle i jakoś nie zauważyłem postępu w pracach budowlanych, taki sam stan rzeczy był miesiąc temu.
      Nie wiem na co oni czekają!!!
      Mieszkanie mam zamiar odbierać z inspektorem Nadzoru Budowlanego i nie mam zamiaru odebrać tego mieszkania bez zrobionych podjazdów go garaży.
      Obawiam się, że Anłuk może nie mieć pieniędzy na zakończenie budowy. Bo teraz jak już jest gaz wymówka, że nie robią podjazdów bo muszą podłączyć gaz już jest nie aktualna!!! a to był główny ich argument dotyczący opóźnień!!!
      Pozdrawiam.
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 30.03.09, 11:28
        Witam. Aneksu nie podpisałem - nie dostałem pisma.
        • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 01.04.09, 13:36
          Ja też jeszcze nie dostałem pisma (aneksu też nie podpisałem).
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 30.03.09, 19:37
        Apel do osób którym zależy na mieszkaniu na osiedlu na którym nic się nie będzie psuło.

Przypominam że oprócz odbioru mieszkania w inwestycji znajdują się części wspólne (klatki, ulice dojazdowe, garaże, ogrodzenie, elewacja, itd). Jeżeli zależy wam aby te rzeczy posłużyły jak najdłużej bez usterek (poczytajcie fora poprzednich inwestycji anłuka i ich problemy z egzekwowaniem napraw gwarancyjnych), w przypadku gdy inwestor nie zgodzi się aby te usterki wraz z terminem naprawy wpisać w protokól odbioru, przy podpisywaniu odbioru mieszkania możecie zażądać chęć uczestnictwa przy odbiorze budynku przez inspektora budowlanego.
        • marenza Re: Odbiór mieszkania! 30.03.09, 22:04
          Ja jestem po pierwszym odbiorze i czekamy na drugi:inspektor wynalazł dużo
          usterek, chociaż niektóre gołym okiem widać. Okna, parapety nie zostały
          przygotowane do odbioru.brak kątów w pomieszczeniach,nie poczyszczone korki
          hydrauliczne,pęknięci ścian i szlichty.nie opisana tablica
          elektryczna,pordzewiała barierka na balkonie,pomieszczenia nie trzymają wymiarów
          podanych w projekcie.
          • kortland Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 08:06
            a jak oni to zamierzają naprawiać?
            bo ja jak zwróciłem (nie przy odbiorze bo tego jeszcze nie było)
            uwagę na np. pękniecie w ścianie to usłyszałem, że tak musi być i
            tego nie da się uniknąć jak się buduję w takim tempie (tj. tak
            szybko)
            jaka była ogólna atmosfera odbioru? Kłócili się o każdą sprawę czy
            raczej przyjmowali do wiadomości?
            I jeszcze jedno pytanko - odbioru dokonywaliście tylko z ludzmi z
            globala (kierownik budowy itp)czy byli tez przedstawiciele
            developera (np. "cudowny" pan kierownik z wąsem i ze skłonnością do
            przechodzenia na "ty" i do protekcjonalnego traktowania
            interesantów)?

> Ja jestem po pierwszym odbiorze i czekamy na drugi:inspektor
            wynalazł dużo
            > usterek, chociaż niektóre gołym okiem widać. Okna, parapety nie
            zostały
            > przygotowane do odbioru.brak kątów w pomieszczeniach,nie
            poczyszczone korki
            > hydrauliczne,pęknięci ścian i szlichty.nie opisana tablica
            > elektryczna,pordzewiała barierka na balkonie,pomieszczenia nie
            trzymają wymiaró
            > w
            > podanych w projekcie.
            • marenza Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 17:43
              Nas nie interesuje w jaki sposób oni to naprawią mają na to dwa tygodnie.Jak nie
              naprawia tych usterek to nie odbierzemy ,będziemy odbierać do skutku.Trochę nas
              to kosztowało i nie będziemy się na to patrzeć przez parę ładnych lat więc nie
              zamierzamy odbierać bubli.Na odbiorze był pan Edward i dwóch pracowników
              Globali.Pan Edek wszystko notował i nie miał zastrzeżeń co do uwag naszego
              inspektora(maja być wszystkie usterki naprawione) a było ich trochę(3 strony A4)
              a co do pana kierownika z wąsem to go nie było, jak przeczytał nasze uwagi to
              kazał nam przymknąć oko na niektóre usterki bo jak nie to znaczy, że nie zależy
              nam na szybkim oddaniu kluczy!!!!!!!!!!jak zapytaliśmy go czy on uważa ,że to
              jest dobrze wykonane i czy się pod tym podpisał to on na to; że najpierw my
              wytykamy usterki(globale poprawią) a potem on się pod tym podpisze(paranoja to
              po co anłukowi taki inspektor?? idzie na łatwiznę(jak się nie narobić i
              zarobić)ogólnie globale nie stwarzali nam żadnych problemów.Tylko pan z wąsem
              jak zwykle dużo gadał(nie zbyt mądrze)
        • pajak_78 Re: Odbiór mieszkania! 30.03.09, 22:15
          Jesteśmy umówieni na odbiór po świętach i bardzo nas ciekawi jak wyglądały
          wasze odbiory bo zauważyliśmy że prace wykończeniowe idą pełną parą(czyżby w
          waszych mieszkaniach nie było żadnych usterek???)
      • kortland Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 08:02
        tez na razie nie dostalem pisma
        pzdr
      • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 11:41
        "Z informacji jakie uzyskałem od p. Świderskiej to termin
        zakończenia budowy "planują" na 30.05.2009r.
        Co do ul. Wiosennej to po zakończeniu budowy maja ja utwardzić...
        żwirem!!!"
        I jeszcze Świderska mówi,że idzie nam na rekę?!!!
        A ja mówię,że ona i jej pracownicy sobie z nas kpią i to w żywe
        oczy!!! Ludziska rzucili sie odbierać mieszkania i trudno im się
        dziwić, kiedy nóż na gardle i nie mają gdzie mieszkać. Ale niestety
        podczas wykańczania zaczynają wychodzić takie oto drobne,acz
        upierdliwe niedoróbki:
        -kątów nie ma między ścianami i podłogami lub sufitami
        -sufity krzywe
        -podłogi też nierówne
        -dziury i pęknięcia w podłogach
        -w ścianach pęknięcia
        -rdza na balustradzie balkonowej
        -posadzka na balkonie poodpryskiwana
        -rysy na szybach okiennych
        -brak prądu w kontaktach( moim zdaniem nie można odebrać mieszkania
        bez sprawdzenia instalacji)
        -itp ipd...
        O częściach wspólnych już nie wspominam nawet,bo to jest tragedia!!!
        Tym co jeszcze nie odebrali radzę, żeby wzięli fachmana od odbioru i
        egzekwowali jak najwięcej poprawek od Anłuka. Samemu nie ma po co
        jechać, bo będą dyskutowali,wmawiali że jest dobrze nawet jesli
        gołym okiem będzie widać, że jest fatalnie.
        Kiedy się przychodzi ze swoim fachowcem, nie ma dyskusji.Nastepnym
        razem znowu jadę z moim fachurą .Jeśli nie poprawią tego co im
        kazaliśmy poprawić, to będziemy jeździć do skutku, aż im się znudzi
        i wezmą się do roboty. Nam na szczęscie się nie spieszy. Poza
        tym ,mam takie poczucie,że skoro naprawiają, to tak jakby już trwało
        to wykańczanie mieszkania, ale jeszcze nie na nasz koszt. Pani
        Ś, a nie można było dopilnować, żeby od razu robolki zrobiły
        porządnie???
      • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 11:46
        żwirem!!!"
        upierdliwe niedoróbki:
        -sufity krzywe
        -podłogi też nierówne
        -w ścianach pęknięcia
        -itp ipd...
        to wykańczanie mieszkania, ale jeszcze nie na nasz koszt.
    • big_kania Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 11:43
      żwirem!!!"
      upierdliwe niedoróbki:
      -sufity krzywe
      -podłogi też nierówne
      -w ścianach pęknięcia
      -itp ipd...
      to wykańczanie mieszkania, ale jeszcze nie na nasz koszt. Pani
      Ś, a nie można było dopilnować, żeby od razu robolki robili
      porządnie ???
    • skibaga Techniczny odbiór osiedla 31.03.09, 14:51
      kilka nowych wiesci(nieoficjalnie)

- osiedle nadal korzysta z tzw. pradu budowlanego i do czasu
      podlaczeniua na "normalny" budowa trwa...
      - Anluk nie posiada, przynajmniej na dzien wczorajszy, certyfikatów
      energetycznych dla osiedla, wiec nie moze w pelni oddawac mieszkan,
      - jak narazie Anluk raczej nie mysli o zakonczeniu budowy, gdyz nie
      zostalo nawet wystosowane pismo odnosnie odbioru budowlanego osiedla
      do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, a bez tego "budowa
      nadal trwa",

...wiec uzbrojmy sie w cierpliwosc, pozdrawiamy
    • marenza Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 18:09
      Do lokatora z wiosennej:jesteśmy po pierwszym odbiorze i czekamy na drugi.Ponoć
      tak jest i tak się tłumaczą globale i świderska, że części wspólnych nie możemy
      teraz odebrać!!! teraz odbieramy tylko mieszkania,a części wspólne odbierze
      administrator!!!!!!!!!!!czy to ma tak wyglądać?????nasz inspektor kazał nam
      wpisać w protokole, że żądamy powiadomieni i obecności przy odbiorze części
      wspólnych.
      • taras.m Re: Odbiór mieszkania! 31.03.09, 23:31
        ... "części wspólne odbierze administrator", czyli w początkowym okresie Anłuk...
        • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 01.04.09, 08:41
          Proponuje żeby każdy w miarę możliwości wpisywał w protokole odbioru mieszkania
          usterki części wspólnych.
          Domyślam się, że będzie to trudne bo przedstawiciele Anłuka nie będą chcieli się
          na to zgodzić ale w miarę możliwości starajcie wymusić wpisanie usterek do
          protokołu.
          • marenza Re: Odbiór mieszkania! 01.04.09, 09:45
            Co do części wspólnych nie chcą nawet rozmawiać.Oni twierdzą że tak ma być.Jak
            byśmy odbierali części wspólne to odbiór by chyba trwał ze 3godz stron byłoby
            wtedy nie 3 tylko więcej.A no mają na to 1godz.A co do administratora to ponoś
            ma być już w tym miesiącu
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 07.04.09, 14:54
      Mam niezbyt dobra wiadomość odnośnie terminu zakończenia budowy.
      Będąc w sobotę na budowie spotkałem naszego sąsiada (przyszłego sąsiada), który podobnie jak my nie odebrał jeszcze mieszkania (za dużo było usterek) powiedział mi ze napisał pismo do Anłuka (gdzieś na początku marca)z pytaniem kiedy zostanie zakończona budowa i budynek zostanie oddany do użytku i poprosił o odpowiedz na piśmie. Do tej pory nie dostał odpowiedzi (chociaż pismo dotarło do Anłuka) a na jego pytanie w biurze kiedy dostanie odpowiedz p. prezes odpowiedziała, że ona nie będzie żadnych takich pism pisać bo według niej jak oddaje się mieszkania to oznacza, że budowa się już zakończyła. Pani prezes nie potrafiła odpowiedzieć kiedy będą wjazdy do garaży!!!
      A na pytanie kiedy będą podpisywane akty notarialne, powiedziała, że zgodnie z umową w ciągu 90 dni od dnia odbioru mieszkania!!!
      To tak pokrótce przedstawiłem tą informację.
      Ja jestem coraz bardziej zaniepokojony!!! nie wiem jak Państwo ale ja nie widzę znaczących postępów na budowie i obawiam się czy ją zakończą.
      Mam nadzieję, że jednak zakończą budowę i w końcu się wprowadzimy do swoich mieszkań a nie na "budowe".
      Pozdrawiam.
      • kortland Re: Odbiór mieszkania! 07.04.09, 15:02
        mnie osobiście niepokoi bardzo mała liczba robotników na budowie (no
        chyba, że specjalnie się chowali jak przyjeżdżałem na budowę)
        • taras.m Re: Odbiór mieszkania! 07.04.09, 19:09
          ... pewnie się w Dolcanie za miedzą pochowali :-)
      • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 07.04.09, 16:07
        Czy ktoś jeszcze wysyłał pisma do Anłuka z prośbą o podanie daty zakończenia
        budowy/odbioru mieszkania? (zastanawiam się nada takim pismem, chociażby pod
        kątem procesu sądowego i ewentualnych dowodów).
        • nowi_na_wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 12.04.09, 17:53
          czesc,
          my napisalismy takie pismo do Anluka pod koniec lutego, oczywiscie odpowiedzi
          nie dostalismy, gdyz p. prezes uznala, ze nie ma obowiazku odpowiadac na takie
          pismo, a jak nam sie cos nie podoba, to mozemy sobie rozwiazac nawet umowe kupna
          mieszkania :)
          Szykujemy sie do odbioru w tym tygodniu, ale po wizytach na budowie w zeszlym
          tygodniu slabo to wyglada, pewnie tez bedzie kilka podejsc.
          pozdrawiamy
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 07.04.09, 19:27
        do lokator.z.wiosennej - czego Pan od świderskiej się spodziewał? Przecież tej osobie oprócz kultury osobistej brak kultury biznesowej. Lekceważenie obecnych klientów jest na poziomie dziennym, szczególnie tych którzy nie zgadzają się z panią "prezes".
        Zresztą jak już ktoś na forum napisał - niektórym zaczyna się kończyć cierpliwość...
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 10.04.09, 09:25
      Jestem już po pierwszym odbiorze mieszkania.
      Byłem oczywiście z inspektorem.
      Nie będę się rozpisywał jakie były usterki bo takie same jak u innych.
      Ogólnie mieszkanie nie przygotowane do odbioru.
      Za dwa tygodnie powtórka z rozrywki i coś czuję, że nie ostatnia.
      Mieszkanie odbiorę dopiero jak zakończą tą całą inwestycje i to bez usterek!!!
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat.
      • skibaga Odbiór mieszkania bez aneksu?? 10.04.09, 12:52
        hej

ciekawe co nalezy zrobic aby bez podpisanego aneksu odbierac lokale?
        prosimy o info

pozdrawiamy
        • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania bez aneksu?? 10.04.09, 21:35
          ...trzeba być miłym ;-)
          ...albo postraszyć p. prezes, że się rezygnuje z mieszkania!!!

Jak już wcześniej pisałem sam byłem zdziwiony, że dostałem pismo z Anłuka z informacja o odbiorze mieszkania.
          I co z tego, ze zapraszają na odbiór mieszkania jak te mieszkania (zresztą jak całe osiedle) nie są jeszcze skończone!!!
          Ja nie mam zamiaru odbierać tylko części inwestycji (nie za to zapłaciłem) a ten pierwszy "odbiór" mieszkania to dla mnie strata czasu.

Z tego co wiem sporo osób (bez podpisanych aneksów) odebrało już swoje mieszkania.

PS.
          Dolcan sprzedaje mieszkania po 4700zł w Ząbkach ul. Powstańców. (takie jest ogłoszenie w prasie)
          Szczegółów nie znam. Jak ktoś jest zainteresowany niech się dowiaduje na własna rękę.

Pozdrawiam
          • taras.m Re: Odbiór mieszkania bez aneksu?? 13.04.09, 11:33
            ... a Dozbud jeszcze taniej. A jak się ponegocjuje, to i poniżej 4000 można
            kupić (sporo zależy od konkretnego mieszkania i klienta...). Ponadto w prasie
            pojawiają się oferty z rynku wtórnego (w tym młode mieszkania, po 2000 r) w
            jeszcze atrakcyjniejszych cenach. A po ostatnich targach mieszkaniowych zostały
            mi materiały w których ceny mieszkań na Pradze Północ (okolice ul. Odrowąża) są
            po 5500 zł/m (można jeszcze ponegocjować...).
            Rynek sprzyja kupującym :-)
            • mariapolo Re: Odbiór mieszkania bez aneksu?? 13.04.09, 19:05
              taras.m nie podniecaj sie tak :) w zabkach tez jest ogloszenie dolcana z ul
              powstancow za 4700 z metra i tylko sie wszyscy zastanawiaja czy poprostu chca
              naciagnac jeszcze jakichs jeleni na kase bo juz od pewnego czasu bąka sie o
              niewyplacalnosci dolcana i celowym doprowadzaniu tej firmy do bankructwa.
              Poczytaj sobie forum deweloperzy albo forum zabkowskie tam na temat dozbudu tez
              dowiesz sie kilku fajnych info. A anluk jaki jest taki jest wazne ze juz oddaje
              mieszkania osiedle na wykonczeniu itp i ze nie trzeba czekac roku na wlasne
              mieszkanie, a do tego czasu az ty dostaniesz mieszkanie w dosbudzie wiele moze
              sie wydarzyc na rynku nieruchomosci oj wiele :)
      • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 13.04.09, 20:02
        Pytanie!
        Czy ktoś kto odebrał lub podjął próbę odbioru mieszkania miał w oknach klamki?
        U mnie nie było!!! i zgłosiłem to jako usterkę.
        Zauważyłem też, że w większości (jak nie we wszystkich) mieszkań nie ma klamek.
        Zastanawia mnie kiedy oni chcą te klamki instalować jeśli przy odbiorze mieszkania ich nie ma. Może sprzedali je na allegro, żeby mieć kasę na zrobienie podjazdów go garaży ;-)
        Zastanawia mnie to jak wiele innych spraw :-)
        Pozdrawiam
        • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 13.04.09, 22:58
          pan od odbiorow powiedzial ze klamki do okien regulatory ciepla przy
          kaloryferach oraz wizjer w drzwiach dostanie sie przy koncowym odbiorze gdy juz
          nie bedzie uwag co do mieszkania tlumacza to tym ze boja sie by ewentualni
          zlodzieje tego nie ukradli
        • d_o_t_i Re: Odbiór mieszkania! 14.04.09, 09:00
          Ja miałam pierwszy odbiór na początku kwietnia i miałam klamki - ale
          chyba tylko dlatego, że się o nie upominałam... Kilka razy przed
          pierwszym odbiorem jeździłam na budowę i zgłaszałam usterki - to
          była jedyna, która poprawili ;)
          Pozdrawiam!
          • nowi_na_wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 16.04.09, 01:45
            a u nas nie bylo klamek, ale oprocz tego nie bylo tez okien (2 szt)
            i barierek :) nie bylo tez wielu innych rzeczy, ale to tak jak i u
            innych. Najciekawsze to odchylenia od poziomu (sufity) do 4 cm na 2
            metrach :) - jest to usterka nie do naprawienia - moze tylko poprzez
            zastosowanie sufitow podwieszanych.
            co ciekawe przeszlismy sie tez z inspektorem po czesciach wspolnych
            i byl on zaniepokojony stanem i zawilgoceniem garazy, a takze
            sposobem pokrycia dachu!!! Obawiam sie, ze jesli tak odbierzemy
            budynek to koszty remontu, ktorych pewnie od dewelopera nie
            odzyskamy, dadza nam po kieszeni dosc mocno zaraz po zakonczeniu
            okresu gwarancji.
            pozdrawiamy i zyczymy sukcesow w dalszym odbieraniu mieszkan, i nie
            zapomnijcie o czesciach wspolnych !
            • aqualand Re: Odbiór mieszkania! 19.04.09, 19:11
              a my odbieraliśmy i nie odebraliśmy
              dzięki pomocy zatrudnionych przez nas fachowców wykrylismy wiele
              ciekawych nieprawidłowości, od krzywych ścian przez okna nienadające
              się do oceny po wychodzące ze ścian kawałki rur,
              sprawdzajcie też koniecznie atest na drzwi !!!!
              jeżeli ktoś chciałby skorzystać z pomocy to z czystym sumieniem
              możemy polecic www.odbiorybudowlane.pl
              • skibaga Re: Odbiór mieszkania! 20.04.09, 14:53
                a u nas cisza...jak makiem zasial...
                • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 20.04.09, 14:58
                  U mnie też. Żadnego pisma, żadnego telefonu (nawet nowej propozycji aneksu nie
                  dostałem - poprzednia niepodpisana przeze mnie miała ostateczną datę
                  zakończenia inwestycji na 31 marca 2009 r.

Na razie czekam...jeszcze...
                  • kortland Re: Odbiór mieszkania! 21.04.09, 07:21
                    może nowego nie proponują bo to jakoś tak jest że odsetki i tak lecą
                    chyba dopiero po jakimś czasie od daty okreslonej w aneksie (nie
                    jestem pewien ale jakoś 3mccny okres mi się kołacze po głowie)
                    no ale w twoim przypadku to i tak nie ma znaczenia bo aneks w
                    pierwszej wersji niee był podpisany więc odsetki lecą
                    też na razie nic nie podpisałem i pisemka żadnego też nie otrzymałem.
                    Przez chwilę się łamałem czy by na to nie machnać ręką i nie
                    podpisać tego bździejstwa i zacząć naprawić swoimi majstrami
                    mieszkanko ale później stwierdziłem, że jeszcze poczekam - rok
                    szkolny się skończy, może teren do tego czsu będzie też troszke
                    bardziej uporządkowany. W telefonicznych rozmowach pracownicy anluka
                    mówią o końcu czerwca jako o terminie końca budowy więc jest jeszcze
                    troche czasu (szczególnie, że do deklaracji anluka prewnie znowu
                    trzeba będzie dodać miesiąc, dwa ;-)
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 21.04.09, 10:38
      Terminy zakończenia budowy Anłuk zmienia co chwila !!!
      Jak zaczęli oddawać mieszkania (polowa marca br.) mówili, że zakończą budowę pod
      koniec maja. Teraz (połowa kwietnia) mówią już, że zakończa budowę pod koniec
      czerwca. W maju pewnie będą mówić, że pod koniec lipca, itd. itd....
      ...a końca nie widać !!! (no może niewielkie postępy są :-))
      Zauważyłem ostatnio, że w jednym lokalu wiszą już firanki, czyżby mieszkanie
      było już w pełni urządzone?
      Jeśli tak to współczuje mieszkania na budowie i
      podziwiam za determinacje!
      Ja nadal czekam! Kolejny odbiór mam w przyszłym tygodniu, do tej pory w moim
      lokalu nie usunęli żadnej usterki a jest tego sporo, jestem ciekawy na co czekają?
      Ja mam czas poczekam a dodatkowa kasa (karne odsetki) na pewno się przyda.
      • kortland Re: Odbiór mieszkania! 21.04.09, 11:27
        no, ja słyszłałem, że już w dwóch mieszkaniach ktoś, na wariackich
        papierach mieszka. Faktycznie dużo trzeba mieć determinacji no ale
        czasami okoliczności zyciowe są takie, ze wyjścia nie ma
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 26.04.09, 18:44
      Według stanu na dzień 25.04.2009r. (sobota) odebranych mieszkań jest 65. Na naszym osiedlu Wiosenna I mieszkań jest 155. Mniej więcej co dziennie zapisana jest jedna osoba na odbiór. Pod koniec czerwca planowany jest odbiór osiedla i równocześnie Anłuk ma zamiar zacząć realizować inwestycje Wiosenna II. Pod budynkiem B poziom -1 zaraz przy wejściu do hali garażowej jest spory wyciek z rury kanalizacyjnej (można się kapać jak pod prysznicem). Nie ma w tym budynku mojego lokalu ale zgłosiłem usterkę w biurze i zapowiedzieli, że są w trakcie naprawy. Zachęcam innych do zwracania uwagi na wszystkie usterki i zgłaszanie tego w biurze.
      Ja w tym tygodniu mam 2 odbiór mieszkania, w sobotę nic nie było poprawione w moim lokalu. Na to wygląda, że na dwóch odbiorach się nie skończy.
      Pozdrawiam.
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 04.05.09, 14:52
      Jestem po kolejnym odbiorze!
      Oczywiście zgodnie z moimi przewidywaniami nie osunęli wszystkich usterek.
      Pozostała jeszcze polowa mieszkania do zrobienia (poprawienia). Oczywiście Anłuk
      się tłumaczy, że nie mają czasu i ludzi. Ludzi to na pewno nie mają bo jak
      zwróciłem uwagę to podjazdy do garaży robi dwóch ludzi a samych garaży to już
      nikt nie robi. Taki sam stan budowy jest od miesiąca. TRAGEDIA !!! W tym tempie
      to oni będą robić to do końca roku. Słyszałem już ze te tym osobą które odebrały
      mieszkania Anłuk zobowiązał się, że podpisze akty notarialne w ciągu 120 dni.
      Kolejna obietnica bez pokrycia. Będzie ta sama sytuacja co z oddawaniem mieszkań
      obiecywali w listopadzie a zaczęli oddawać w marcu.
      Ogólnie jestem coraz bardziej wkurzony na podejście dewelopera do całej sytuacji
      nie wspominając już o klientach.
      Na pewno im nie odpuszczę i sprawę o zapłatę należnych odsetek za nieterminowe
      oddanie mieszkania skieruje na drogę postępowania sądowego.
      • mariapolo Re: Odbiór mieszkania! 04.05.09, 17:24
        obecnie na budowie na wiosennej pracuje okolo 10 ludzi firmy anluk poniewaz
        praktycznie od tygodnia jestem tam by dopilnowac fachowcow ktorzy robia moje
        mieszkanie to widze ze o 17 pracownicy anluka po zakonczeniu pracy odwozeni sa
        gdzies zazwyczaj 2 busami czerwonym i zoltym Na tak duzym osiedlu 10 pracownikow
        to faktycznie praktycznie nie widac i maja sie gdzie ukryc:)
    • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 08.05.09, 11:13
      Witam

Wciąż nie dostałem pisma z informacją o odbiorze mieszkania. 30 maja 2009 r.
      minie pół roku od daty odbioru do której deweloper zobowiązał się w akcie
      notarialnym...
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 12.05.09, 09:02
      W końcu coś się dzieje od ulicy Wiosennej. Widać wreszcie jak robią te podjazdy do garaży. Wreszcie jakieś postępy!!!
      W tym i w przyszłym tygodniu mają montować domofony.
      Zwróciłem też uwagę, że sporo "większych" usterek na korytarzach została usunięta.
      Jak tak dalej pójdzie to powinni się wyrobić do końca czerwca z zakończeniem budowy.
      • kriis.borowski Re: Odbiór mieszkania! 12.05.09, 10:34
        Witam, pamiętajmy że takich wybuchów radości po informacji developera o zakończeniu jakiś robót w danym terminie było już kilka - i żaden z tych terminów się nie sprawdził...
        • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 13.05.09, 09:27
          To prawda! żadnych terminów Anłuk nie dotrzymuje!!!
          Pocieszające jest to, że "coś" robią i co za tym idzie może skończą do końca
          czerwca ta "szaloną budowę" :-)
          • gr8-1 Re: Odbiór mieszkania! 18.05.09, 10:52
            Witam

Byłem w sobotę na budowie (po raz pierwszy...). Według mnie (a jestem laikiem
            totalnym w kwestii budownictwa, itp.) nie wygląda to tak źle. Oczywiście są
            niedoróbki...ale powiem szczerze one są wszędzie...niestety....:(

Mieszkałem w różnych miejscach i moje postrzeganie wad i niedoróbek ma dużą
            tolerancję...

Nie widziałem jeszcze swojego mieszkania, więc może zmienię zdanie co do
            niedoróbek jak je zobaczę w swoim "M" :)

Mam nadzieję, że zdążą do końca czerwca z zakończeniem budowy i będą oddawali
            mieszkania osobom, które nie podpisały ankesu... :)

Ponadto na tablicy ogłoszeń (w bloku C) widziałem informację, że do skrzynek
            pocztowych obecnych lokatorów zostały dostarczone informacje o opłatach.

Widziałem też ogłoszenie UPC na drzwiach - i to jest imho duży plus :)

Potwierdzam też, że póki co windy nie działają a garaż jest nieuprzątnięty.

pozdrawiam

• big_kania Re: Odbiór mieszkania! 19.05.09, 17:32
              Ostatnio jak byłam w Ząbkach,zauwazylam że zamontowali mi domofon :D
              Śmiać mi się już z tego chce, bo myślałam że będzie wideodomofon, a
              tu nie dośc że to nie to, to jeszcze nie działa, no ale nie o tym
              miałam pisać.
              Byłam niedawno w jednym nowym bloku w moim mieście, w którym
              robotnicy wykańczający mieszkania zabezpieczyli windę robiąc w niej
              skrzynię z grubych płyt mdf-owych. Była to taka skrzynia prawie pod
              sam sufit,bez częsci przedniej(tej przy drzwiach),skręcana na
              kątowniki od jej środka. Myślę,że to fajny pomysł, bo i winda na tym
              nie ucierpiała,a robotnicy jak i ludzie,którzy wcześniej się
              wprowadzili i mają małe dzieci i wózki są zadowoleni.Pozdrawiam
              • pers53.0 Re: Odbiór mieszkania! 24.05.09, 13:48
                Pomogę w odbiorze technicznym mieszkania lub domu przed oficjalnym
                odbiorem od dewelopera. - wyszukiwanie usterek - sprawdzanie
                zgodności wymiarów i powierzchni mieszkania z projektem - kontrola
                m.in. tynków, stolarki, instalacji elektrycznej ... - zestawienie
                usterek. Opinia techniczna jest przydatna m.in. do negocjacji
                cenowych w związku z usterkami, przed remontem lub modernizacją
                mieszkania, przed rozliczeniem z wykonawcami, w celu zlecenia
                usunięcia usterek.
                Andrzej 0-798-798-774
                www.odbiorymieszkan.waw.pl
    • lokator.z.wiosennej Re: Odbiór mieszkania! 27.05.09, 09:36
      Ja też w końcu odebrałem swoje mieszkanie. (4 podejścia)
      Szkoda mi czasu i klawiatury, żeby opisywać wszystkie usterki i ich usuwanie.
      Ogólnie wszystkie usunęli ale poszli po najmniejszej linii oporu.
      O garażach, kostce brukowej na patio i częściach wspólnych nie będę pisał bo to
      ogólnie porażka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka