Dodaj do ulubionych

Prawnik - ochrona praw lokatorów

17.05.09, 20:26
Poszukuję prawnika cywilisty mającego doświadczenie lub
specjalizującego się w ochronie praw lokatorów.
Chodzi o sprawę bliskiej mi, starszej osoby, mieszkającej w budynku
oddanym spadkobiercom właścicieli.
Czy ktoś mógłby mi takiego prawnika polecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 20:47
      Proponuje przed pójsciem do adwokata przeczytac ten artykuł
      link
      www.polskatimes.pl/dziennikzachodni/opinie/123046,bolszewizm-wiecznie-zywy,id,t.html

Pozdrowienia
      • Gość: Moko Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 16:26
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Proponuje przed pójsciem do adwokata przeczytac ten artykuł
        > link
        >
        www.polskatimes.pl/dziennikzachodni/opinie/123046,bolszewizm-wiecznie-zywy,id,t.html
        >
        > Pozdrowienia

JESTEŚ GŁUPIM I TĘPYM NAPŁYWEM. ŻYCZĘ CI ABYŚ SAM ZOSTAŁ WYWALONY ZE SWOJEGO
        MIESZKANKA, KTÓRE KUPILI CI RODZICE. A SKĄD MIELI KASĘ??? SPRZEDALI KAWAŁEK POLA
        ALBO KILKA CIELAKÓW/PROSIAKÓW...

SPOSÓB MYŚLENIA TYPOWY DLA NOWOWARSZAWIAKÓW
        • jan-w Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów 08.06.09, 18:37
          Na podstawie jednego linka wyciągasz wnioski że autor zawierającego go posta to ktoś kto przyjechał do Warszawy trochę później niż ty lub twoi rodzice? Ze jest właścicielem mieszkania które na dodatek kupili mu rodzice? Ze jego rodzice są rolnikami? Z formy postu wynika tez że uważasz że każdy kto mieszka w Warszawie krócej niż ty jest z tego powodu kimś gorszym, a jeżeli urodził się na wsi to już zupełnie jest godny pogardy.
          Nie wiem czy wiesz dla kogo taka postawa jest typowa? ;-)

A co do meritum - on ma rację. Komuniści zabrali ludziom ich własność. Doprowadzili do jej kompletnej dekapitalizacji. Na remont domu potrzebne są pieniądze. Właściciel budynku musi więc pobierać czynsz od mieszkańców swojej kamienicy i ma do tego prawo. Ubogich ludzi nie należy oczywiście wyrzucać z ich mieszkań, ale opieka nad nimi jest zadaniem gminy nie właściciela budynku który ma nieszczęście być ich gospodarzem. To gmina powinna im dostarczyć mieszkanie albo pomagać w płaceniu za dotychczasowe.
          • Gość: Moko Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 07:04
            jan-w napisał:

> Na podstawie jednego linka wyciągasz wnioski że autor

(...)

nie każdy lokator komunalny to menel. Owszem są i tacy ale wśród lokatorów
            "komunalnych" są również wykształceni i porządni ludzie, których po prostu nie
            stać na kredyt.

Co do mojej osoby - zarówno ja, od urodzenia mieszkamy w Warszawie. Mój
            pradziadek walczył w PW (Szare Szeregi).
            Dekret Bieruta też odcisnął piętno na mojej rodzinie ale nawet nie myślimy o
            wywalaniu nikogo na bruk. Uważamy, że każdy ma prawo do poszanowania swojej
            godności a mieszkanie jest jedną z podstawowych wartości zapewniających godność.

Nie gardzę ludźmi ze wsi - wręcz przeciwnie mam wielu takich znajomych. Ale
            denerwuje mnie napływ, który generalizuje opinie o lokatorach komunalnych i
            uważa, że kasą i bezwzględnością można załatwić wszystko.
        • jhbsk Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów 08.06.09, 19:41
          Gość portalu: Moko napisał(a):

>
          > SPOSÓB MYŚLENIA TYPOWY DLA NOWOWARSZAWIAKÓW

Grubo się mylisz. To sposób myślenia szanujących cudzą własność.
        • Gość: Ania Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.aster.pl 09.06.09, 02:43
          Nie ma czegoś takiego jak "nowowarszawiak".
          • Gość: Moko Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 07:12
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Nie ma czegoś takiego jak "nowowarszawiak".

Jeśli już to KOGOŚ a nie CZEGOŚ.

Otóż jest. To osoba, która przyjechała do Warszawy na studia lub do pracy i
            zamierza przenieść się do Wawy na stałe. To podstawowy warunek. Ale
            NOWOWARSZAWIAKA cechuje przede wszystkim: szpan, usilna chęć asymilacji z
            rodowitymi Warszawiakami, bezwzględność (widać to w firmach), brak obycia.
            Typowy nowowarszawiak jest w sumie niezbyt inteligentny. Ale zawsze osiąga
            swoje. braki na tym polu nadrabia cwaniactwem i silnymi łokciami.
            Nowowarszawiacy dużo rzeczy robią na pokaz: to co widać musi być drogie i
            markowe, nawet jeśli jest to wydatek ponad stan i konieczny jest astronomiczny
            kredyt.
            • Gość: Ania Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.aster.pl 10.06.09, 21:26
              Nie, "czegoś" - bo chodzi o określenie (zjawisko), a nie o konkretną
              osobę.
              Jeszcze raz ci piszę, że nie ma takiej kategorii
              jak "nowowarszawiak", ani w języku, ani w rzeczywistości.

Wiem, jakie zjawisko opisujesz. Ludzi przyjezdnych, którzy w
              Warszawie są od niedawna. Jednak sama sytuacja przyjazdu nie czyni
              warszawiakiem. Tak samo jak naszych emigrantów z ostatnich lat
              zmiana miejsca zamieszkania nie czyni Anglikami czy londyńczykami.
              Jeśli chodzi o słowo "nowowarszawiak", to ludzie sami sobie je
              tworzą - taki sztuczny twór, który nie ma przełożenia w
              rzeczywistości. Ma dość podobny nośnik jak słowo "nowoprzybyły" do
              Warszawy albo po prostu "przyjezdny". Jednak od
              przekazu "warszawiak" jest bardzo daleka droga, która nawet nie
              zbliża się do celu. To jest podobnie, jak stworzyłbyś na własny
              użytek słowo "nowoAnglik" czy "nowolondyńczyk", podczas gdy jest to
              po prostu emigrant. Na dodatek Polak, warszawiak, krakowianin,
              wrocławianin itp. mieszkający czasowo lub na dłużej w Anglii.
    • Gość: Moko Re: Prawnik - ochrona praw lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 16:28
      wiem, że takimi problemami zajmują się Krystyna i Jerzy Krzekotowscy. Ale nie
      wiem, czy gdzieś udzielają indywidualnych porad. Proponuję poszukać w necie.

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka