Dodaj do ulubionych

Informator dla kierowcy

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 23:56
Chyba zawiadomię właściwy urząd skarbowy. Psim obowiązkiem ZDM jest
wystawienie faktury za płatne parkowanie. Nawet jeżeli jest to zwolnione z
VAT'u lub objeta stawką 0 %. Nie ZDM będzie decydował co jest dokumentem
księgowym pozwalającym zaliczyć w koszty postój samochodu serwisowego
dojeżdżającego do klienta. A ponadto, jeżeli poprzednio parkowanie było
objęte 22% stawką VAT, to teraz oznacza to dla firm drastyczną podwyżkę opłat
za parkowanie. Pozdrawiam ZDM i całą bandę idiotów rządzących w W-wie. Ja na
Kaczora nie głosowałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: brrrr Re: Informator dla kierowcy IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 01:09
      Masz rację .
      Osoby odmawiające wystawienia faktur należy zamknąć .
      Jest to przykład jak bufony z władz Warszawy porwali się na obsługę strefy.
      Pobór opłat za parkowanie jest usługą z zakresu administracji publicznej i
      podlega zwolnieniu z VAT ( nie stawka 0).
      Patrz wyrok NSA ośrodek zam. Wrocław lipiec2 003r.
      Lub info Kraków (gdzie sa najlepsi eksperci 012 4217426 ,dostałem "po głowie "
      będąc w Krakowie gdzie zostałem pokonmanany na argumenty)
      • Gość: kef Re: Informator dla kierowcy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 21:50
        Jak stanowi art 13 ust.1 Ustawy o zmianie ustawy o drogach publicznych z
        14.11.2003 - korzystajacy z dróg publicznych sa obowiązani do ponoszenia opłat.
        Obowiazek ponoszenia tych opłat wypływa wprost z ustawy, która nakłada daninę
        publiczną, jaką jest opłata za parkowanie pojazdów na drogach publicznych. Nie
        jest to więc żadna usługa i wobec tego nie podlega ustawie o VAT. Oznacza to,
        że wbrew temu co piszesz, parkowanie nie jest zwolnione z VAT tylko nie podlega
        VAT. "Bufony z Warszawy" chyba jednak wiedzą co robią a wyrok z Wrocławia, na
        który sie powołujesz stanowi tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka