Dodaj do ulubionych

Strefa płatnego parkowania powiększa się

IP: *.chello.pl 22.06.09, 19:12
Za zdjęcie parkomatu serdecznie dziękuję. Jak wygląda to warszawiacy wiedzą.
Dla zilustrowania artykułu bardziej przydatna byłaby mapka ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ms Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: 212.76.37.* 22.06.09, 19:21
      To jest po prostu skandal.
      • Gość: mzb Super informacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 22:41
        Mieszkam na Powiślu, gdzie każdy skrawek na którym można zostawić samochód jest
        zajęty. Wszyscy zostawiają samochody i wchodzą albo wjeżdżają autobusem "na
        górę". Ciekawe co teraz zrobią? :)
        • Gość: Tirinti Re: Super informacja! IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:16
          Znajdą sobie pracę w cywilizowanym miejscu. A miasto straci wpływy z
          podatków. A do Ciebie żadni znajomi nie przyjadą, no chyba, że im
          zapłacisz za parking.
          • Gość: mzb Znajomi przyjeżdżają wieczorem albo w weekendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 23:32
            A nawet jakby mieli przyjechać w dzień to będą woleli zapłacić za godzinę, dwie
            postoju, niż nie móc zaparkować wcale.
        • Gość: gość Re: Super informacja! IP: 212.76.37.* 24.06.09, 21:05
          Mieszkam na Czerniakowskiej przy Górnośląskiej. Najgorsze jest to że
          właśnie po osiemnastej ulica jest zastawiona samochodami.Tak samo
          Koźmińska iparę innych. Ciekawe gdzie stali mieszkańcy będą mieli
          parkować, bo jak popatrzyłem wieczorem na obklejoną autami ulicę, w
          porywach 50szt, tow yznaczyli miejsca do parkowania dla 25szt.
    • Gość: kixx Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 19:27
      tlumaczenie powiekszenia Strefy Platnego Haraczu zadaniami
      mieszkancow to demagogia.
      Poza tym,dlaczego mieszkaniec Dobrej,gdy przyjedzie do mnie naPlocka
      moze zaparkowac za darma,a ja gdy pojade pod jego dom musze za
      parking placic.
      Zadam kategorycznie sprawiedliwego traktowania wszystkich
      mieszkancow Warszawy.Skoro on u mnie pod blokiem moze zaparkowac za
      darmo,to ja chce miec mozliwosc parkowania pod jego domem tez za
      darmo.A jesli to nie jest mozliwe,to niech mieszkancy platnej
      strefy placa na parkingach poza strefa-tam gdzie parkowanie jest
      zwolnione z oplat
      Howgh
      • Gość: tuba Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 19:36
        jeśli przyjedziesz do kolegi na dobrą, to zapewne zrobisz to albo po 18:00 albo
        w weekend, kiedy za parkowanie nie płacisz. A jeśli chcesz jechać w ciągu dnia w
        tygodniu, to sory, masz fo wyboru: stać w korkach i płacić za parkowanie, albo
        wybrac komunikacj publiczną (np. skm), lub rower i mieć problem z głowy.
        • Gość: kixx Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 19:52
          masz jakas dysfunkcje?
          miasto nie ma prawa wprowadzac segregacji mieszkancow-mieszkaniec
          Dobrej u mnie nie placi bez wzgledu na pore ,o ktorej do mnie
          przyjedzie.Dlaczego w takim razie ja mam prawo za darmo na Dobrej
          zaparkowac tylko po 18-ej?
          • Gość: Gosc Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.chello.pl 22.06.09, 20:28
            Masz jakas dysfunkcje rozumieniowa ? :)

W artykule wyraznie podany jest sposob. Napisz do miasta zeby rozszerzylo strefe
            parkowania na Twoja ulice i sie wyrowna - genialne, proste i skuteczne.
            Miasto nie ma obowiazku zapewniania miejsc parkingowych swoim mieszkancom.
            • Gość: kixx Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 22:17
              przeciez wlasnie to napisalem
              masz klopoty w rozumieniu tego co czytasz?
              • Gość: mzb Obaj nie macie racji :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 23:34
                Mieszkańcy strefy mogą za darmo parkować jedynie przy zdaje się 8 parkomatach
                najbliższych meldunkowi, a nie w całej strefie.
                • hajota Re: Obaj nie macie racji :) 23.06.09, 10:12
                  Gość portalu: mzb napisał(a):

> Mieszkańcy strefy mogą za darmo parkować jedynie przy zdaje się 8 parkomatach
                  > najbliższych meldunkowi, a nie w całej strefie.

Przy 5.
          • Gość: gość Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.aster.pl 22.06.09, 22:43
            Miasto nie prowadzi segregacji mieszkańców. Przeprowadź się na Dobrą i zniknie
            problem płatnego parkowania na Dobrej :)
            • Gość: kixx Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 23:00
              nieprawda
              System Platnego parkowania w Warszawie dyskryminuje mieszkancow
              niektorych rejonow miasta-tych,ktorych miejsc zamieszkania ten
              system nie obejmuje .
              System powinien byc powszechny dla calego miasta,ale wszyscy placacy
              podatki w Warszawie,a wiec posiadacze aut z warszawska rejestracja
              powinni byc zwolnieni z oplat.

ps a argument z przeprowadzeniem sie na Dobra jest o tyle
              bezsensowny,ze Konstytucja nie przewiduje dzielenia mieszkancow na
              lepszych(tych z Dobrej) i gorszych(tych z Plockiej)
            • Gość: Tirinti Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:20
              Ale będzie musiał płacić znajomym za parking albo nikt do niego nie
              przyjedzie.
        • Gość: belle Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.aster.pl 22.06.09, 20:29
          o jakiej komunikacji publicznej Ty mówisz?? Pracuję na Dobrej od czterech lat.
          Komunikacja publiczna w tym rejonie to przykry żart. Polecam przejechać się z
          Bemowa na Powiśle i zobaczyć, jak wygląda ten "problem z głowy".
          • Gość: Tirinti Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:23
            Poszukaj pracy wcywilizowanej okolicy.
            Ja potencialnym pracodawcą w zakazaniej zonie zawsze mówię, że będa
            mi musieli zapłacić za parkowanie.
            • Gość: stop analfabetom Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.chello.pl 23.06.09, 00:25
              Komu czemu? PracodawcOM tłuku!!! Co za analfabeci teraz ze szkół wychodzą!!!
              TŁUMOKI!!!!!!!
          • Gość: zz Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.tpnet.pl 23.06.09, 19:33
            mieszkam na dobrej
            komunikacja jest tu wspaniała a będzie jeszcze lepsza za kilka lat (metro)
        • magdalaena1977 Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się 22.06.09, 21:18
          Gość portalu: tuba napisał(a):

> A jeśli chcesz jechać w ciągu dnia w tygodniu, to sory, masz fo wyboru:
          > stać w korkach i płacić za parkowanie,
          > albo wybrac komunikacj publiczną (np. skm), lub rower
          Chciałeś powiedzieć - wybrać komunikację miejską i stać w korku w tłoku zamiast
          we własnym wygodnym samochodzie ? I jechać dwa razy dłużej ?
          Ewentualnie mogłabym dotrzeć na wizytę spocona i z rozwaloną fryzurą ?
          • Gość: tuba Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 09:18
            nikt nie mówi, że Powiśle ma dobra komunikację miejską. Niestety w takim mieście
            mieszkamy, i co? Możemy oczywiście napisać petycję do władz, co by ją (tę
            komunikację) poprawili. A na rowerze można dojechać bez pocenia się i rozwalania
            fryzury.
            Natomiast jeśli ktoś woli wygodnie siedzieć w aucie i stać w korku (np. ja tak
            często wolę), to powinien się liczyć z tym, że będzie musiał zapłacić za jego
            zaparkowanie w miejscach, gdzie parkingów jest za mało.
            Sytuacja jest dość jasno określona.
            pozdrawiam.
            • Gość: ideolog Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.aster.pl 23.06.09, 10:26
              > nikt nie mówi, że Powiśle ma dobra komunikację miejską.

nie ma dobrej komunikacji miejskiej - nie ma opłat za parkowanie. Niby oczywista
              oczywistość, ale niestety władze tego miasta jej nie rozumieją.
              • Gość: tuba Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 15:25
                można zrobić dobrą komunikację miejską, trzeba tylko tego chcieć i mieć
                odpowiednie fundusze. Przykładem jest wiele europejskich miast.
                >- nie ma opłat za parkowanie. Niby oczywista
                > oczywistość
                A jednak są opłaty za parkowanie. W takim np. Londynie płacisz za sam WJAZD do
                centrum! Opłaty za parkowanie to wersja light :)
        • Gość: Tirinti Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:18
          Albo nie zadawać się z mieszkańcami zakazanej zony.

A rowerki to są dobre dla dzieci.
    • Gość: ww10s U mnie pod domem też powinni postawić parkomaty IP: 195.117.230.* 22.06.09, 19:35
      Mieszkam przy jednej z głównych ulic na Mokotowie.

Teraz to niestety jest tak, że ja jeżdżę i często 20 minut szukam miejsca, żeby zaparkować w miarę blisko domu. A na parkingu pod domem stoją "TKN" czy "BIA". W weekendy i święta za to pustki, połowa miejsc wolnych.
      • Gość: Tirinti Re: U mnie pod domem też powinni postawić parkoma IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:24
        Ja też mieszkam na Mokotowie, na szczęście mam miejsce w garażu. Ale
        niestety dzielnica nie dba o mieszkańców. Powinni przerobić parki na
        parkingi i nie pozwalac na budowę nowych mieszkań i biur jeśli
        developer nie zapewni parkingu.
    • nemo80 fatalna organizacja powiększenia strefy 22.06.09, 19:42
      Brak jakiejkolwiek informacji w obszarze objętym rozszerzeniem - ani na klatkach, ani w skrzynkach, ani za wycieraczkami parkujących samochodów. Nowej mapki z zasięgiem strefy nie ma nawet na www.zdm.waw.pl !! Punkty ZDM czynne są przeważnie do 17, a jak dziś udało mi się wcisnąć na czynną do 18 Nowogrodzką, to o punkt szósta chcieli wyganiać wszystkich, którzy czekali w kolejce, bo "zamykają urząd"! To już na Poczcie interesanci są traktowani o niebo lepiej, bo obsługiwani są wszyscy, którzy do zamknięcia drzwi przekroczą próg. No ale urzędnik, to urzędnik. Najlepiej podchodzić w klęczkach i z przepraszającym wyrazem twarzy (jedna z okolicznych biurw miała pretensje, że ośmieliliśmy się zostać w urzędzie po zamknięciu). Na szczęście obie panie przyjmujące wnioski stanęły na wysokości zadania i zgodziły się popracować o kwadrans dłużej, więc wszystkich obsłużono. Ale mentalność pozostałych pracowników pozostawia dużo do życzenia - jak najgoręcej jestem za zmianą pokoleniową w urzędach.
      • Gość: ludek Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 19:51
        > jak najgoręcej jestem za zmianą pokoleniową w urzędach

To nic nie da, komuna jest dziedziczona w genach ;)
      • Gość: ojs Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 20:21
        no i bardzo dobrze ze nie ma informacji, mieszkańcy i tak swoje wiedza,
        a te wieśniaki zajmujące miejsca 1 lipca będą miały mandaciki za szybą
        (a przynajmniej ja będę się starał o 8 zadzwonić po żółtków coby
        sprawdzili najbliższą okolice...)
        • Gość: Asyt Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 20:30
          Masz jakiś kompleks prawda? Poszerzenie strefy w kierunku wisły to tylko i
          wyłącznie haracz. Nie ma tam biur, brak utrudnień w ruchu (pomijam tymczasowo
          zablokowaną Tamkę, bo remont mostu), brak sprawnej komunikacji.
          Przypomnę iż strefa płatnego parkowania miała zmusić kierowców do pozostawienia
          auta w domu, jakoś nie widać efektu...
          • Gość: Kolec Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.chello.pl 22.06.09, 21:05
            Może i nie ma biur, ale na pl. trzech krzyży już tak. Ludzie tam
            pracujący właśnie parkują swoje samochody na książecej i w okolicach
            parku...
          • Gość: ojs Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 21:06
            widocznie nie mieszkasz na Powislu!! Ja czesto mam dylemat czy jechać
            gdzieś samochodem, BO...jak wrócę to nie mam gdzie zaparkować.
            biur to akurat bardzo dużo...wystarczy sie przejsć 100m w góre.
      • Gość: Tirinti Re: fatalna organizacja powiększenia strefy IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:26
        Powinniście domagać się odszkodowania za utratę wartości mieszkania.
    • Gość: ona Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.aster.pl 22.06.09, 20:42
      Mapka już kiedyś była. Dobrze, że do zakładek sobie dodałam ;)
      Proszę: https://bi.im-g.pl/im/4/4898/m4898644.jpg

Rzadko jeżdżę do pracy samochodem, ale czasem się zdarza. Od 1 lipca już nie będzie się opłacać, w ogóle. Trudno ;)
      • wolfgang87 Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się 22.06.09, 20:55
        Nie mówcie, że na Muranowie będzie strefa.
        Luz, wyprowadzam sie, meldunku nie mam i nie dostane. A Warszawa na pewno nie
        dostanie za rok moich podatkow :)
        Ani Wawa sie nie przejmie, ani zbytnio ja.
        Ciekawe jednak to, ze moi wlasciciele, Warsiawiacy, maja 2 samochody. Bedzie bol...
        • Gość: ms Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: 212.76.37.* 22.06.09, 21:37
          Czy WJAZD na parking podziemny pod pl. Wilsona to kiedyś powstanie?
    • Gość: xxx Re: Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 21:43
      Parkingi budujcie, ścierwa i nieroby! Tylko sku...syny potrafią kasę doić!
      • Gość: RoweremDoPracy Może nie tak astro ale potwierdzam! IP: *.piaseczno.robbo.pl 22.06.09, 22:26
        jak za szybko chodzisz, obciąć nogi, jak jesteś zbyt mądry
        potraktować prądem może zgłupieje, jak okolica potrzebuje 3000
        miejsc parkingowych, to jakaś gapa wydała pozwolenie na biurowiec
        bez miejsc w podziemiach dla wszystkich.
        Płatna strafa jest chorobą miast! i przyłączam się do płockiej o
        segregacji dzielnic. Byłem na Powiślu 2 lata temu, brak parkingów
        podziemnych jak w normalnych miastach, wielkie zielone trawniki na
        których można spokojnie zrobić parkingi, ale nie te strzempy
        obsranej trawy ryją żniwiarze ze spalinowymi maszynami by wprowadzić
        ułudę terenu zielonego. To jest właśnie polityka miasta.
        Osobiście dojeżdżam rowerem do pracy na mokotów!!! lub tramem ale
        gdyby moja firma musiała przenieść się na dobrą i musiałbym (na
        piechotę zapie... 2 km od komunikacji miejskiej )lub 3 przesiadki i
        800 metrów do pracy dzień w dzień to pewnie zmieniłbym pracę.
        Problem w tym że nie wszyscy mogą od tak sobie pracę zmienić, a nie
        chcą tracić życia na dojazdy komunikacją!miejską 1,5 godziny.
        Pozatym co to za kretyniskie tłumaczenie mieszkańcy nie mają gdzie
        parkować, zaraz zaraz ulica to prywatna posesja??? jeśli tak to
        wprowadźcie tabliczki jak w holandi z rejestracją płać za to podatek
        i parkuj sobie do woli. Jak nie masz gdzie zaparkować to przenieść
        się na płocką do kolegi:) z płockiej
        • Gość: gość Re: Może nie tak astro ale potwierdzam! IP: *.aster.pl 22.06.09, 22:56
          A może Ty znajdź sobie pracę na Płockiej :)
    • felicjan15 Strefa płatnego parkowania powinna być większa 22.06.09, 22:20
      Strafa powinna sięgać Okopowej i Towarowej oraz obejmować większe
      obszary Starej Ochoty i Starego Mokotowa.
      • Gość: NieLubieDebili! Do chałupy parkomat sobie wstaw! IP: *.piaseczno.robbo.pl 22.06.09, 22:28
        ...
        • Gość: gość Re: Do chałupy parkomat sobie wstaw! IP: *.aster.pl 22.06.09, 22:58
          A Ty w swojej chałupie zrób parking for free
      • Gość: M.S Re: Strefa płatnego parkowania powinna być większ IP: 212.76.37.* 23.06.09, 23:36
        Powinna sięgać Łodzi, Gdańska i Katowic oraz granicy z Białorusią.
    • stary_satyr Straszna prawda. 22.06.09, 22:26
      Przeczytałem jakiś elaborat tych od ruchu i wiem tyle, że oni niczego nie zamierzają usprawnić, poprawić. Oni chcą ZMNIEJSZYĆ ilość samochodów w Śródmieściu. Będą limitować nawet ilość miejsc do parkowania na prywatnych posesjach.
      Zauważyliście przecież, że płatne miejsca są często bezsensownie pozastawiane (przez "kierowców inaczej") bo nie ma wymalowanych "korytek". Hasło "lepszego wykorzystania miejsca" było więc od początku lipą. Utrudnić i już.

Postanowiłem nie dać im już więcej ani złotówki. Zrezygnowałem z pracy na Powiślu. Z finansującego - przeistoczyłem się w finansowanego czyli użytkownika ZTM ze szczególnym okrucieństwem jeżdżącego metrem, które jest ewidentnie dofinansowywane. Oczywiście: z użyciem niebezpiecznego narzędzia - biletu miesięcznego.

W sumie: luzik. W autobusie czytam gazetę,czasami trafi się klima, nogi nie bolą od podjeżdżania po pięć metrów, gadam przez telefon. Wydrukowałem sobie rozkład lotów z mojego przystanku - nie czekam. Nie wiem co to korek gdy jadę metrem. Nie szukam miejsca jak narkoman na głodzie. Wysiadam i nawet nie muszę zamykać dzrwi. Ktoś to zrobi za mnie. Panisko jestem!
      A co się kawałek przespaceruję - to moje!
      Polecam.

• Gość: f. Re: Straszna prawda. IP: 212.180.165.* 23.06.09, 02:50
        no ale widzisz, innym sie od jazdy metrem fryzury psują! nie da rady,
        muszą samochodem!
        • Gość: gość Re: Straszna prawda. IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 06:49
          Gość portalu: f. napisał(a):

> no ale widzisz, innym sie od jazdy metrem fryzury psują! nie da
          rady,
          > muszą samochodem!

To nie Nowy Jork, mamy tylko jedną linię i akurat nie każdy przy
          niej mieszka mądralo...
        • Gość: powiśle Re: Straszna prawda. IP: *.aster.pl 23.06.09, 10:32
          metro nie dojeżdża na Powiśle.
        • radzio_z Re: Straszna prawda. 30.06.09, 08:11
          Ja poproszę o dojazd metrem ze Śródmieścia na ul. Włodażewską.
          Powodzenia w dojeżdżaniu komunikacją miejską. Odległość niby
          niewielka ale w praktyce to godzina spędzona w jedną stronę plus
          czas dojścia z Jerozolimskich do biura.
    • Gość: Tirinti Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 23:14
      Na szczęście nową pracę mam w Łomiankach.
      Coraz więcej firm i ludzi wynosi się ze strefy zakazanej, niedługo
      zmieni się ona w slumsy.

Przez te strefy wstrzymali budowę luksusowego apartamentowca na
      Złotej... nikt nie chciał mieszkać w okolicy gdzie nie mozna
      normalnie parkować... teraz w niedokończonym budynku zamieszkają
      bezdomni, oni nie mają samochodów i im nie przeszkadza.
      • nemo80 :-DDDDD 23.06.09, 07:30
        > Przez te strefy wstrzymali budowę luksusowego apartamentowca na
        > Złotej... nikt nie chciał mieszkać w okolicy gdzie nie mozna
        > normalnie parkować...

Na pewno przez strefę, a nie przez kryzys? Bo strefa płatnego
        parkowania była już tam od dawna, gdy zaczynali budować.
        • Gość: powiślaniec :-DDDDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 07:53
          Moim zdaniem poszerzenie strefy płatnego parkownia na Powiślu jest póbą
          wyłudzania od ludzi pieniędzy i niczgo nie załatwia. W chwili obecnej
          większość mieszkańców Powiśla jadąc do pracy - zwalnia miejsca
          parkingowe. Później po powrocie wraca na miejsce na którym parkował
          ktoś w czasie jego nieobecności. Poszerzenie strafy nie załatwia sprawy
          braku miejsc parkingowych w Śródmieściu tylko utrudnia życie wszystkim
          mieszkańcom. Za użytkowanie miejskich miejsc parkingowych płacimy w
          naszych podatkach pośrednio w czynszach za mieszkanie w benzynie itd.
          Dodatkowo reglamentowanie ilości miejsc w okolicy centrum to istna
          bzdura - nie zmiejszy to ilości samochodów tylko będzie powodowało
          coraz to większą frustrację ludzi którzy za wszystko muszą coraz więcej
          płacić. Za mieszkanie - płać, za parkowanie płać, za darmową służbę
          zdrowia płać, za szkoły i przedszkola dla dzieci - płać i tak dalej.
          Może wszyscy mają przesiąść się na rowery i w ten sposób będziemy mieli
          ekologiczną stolicę :) - w takim razie zacząłbym od urzędników
          podejmujących decyzje o poszerzeniu stref. Osobiście nie przeszkadza
          mnie aż tak parkowanie samochodów na pograniczu stref parkowania - bo
          to jest naturalne działanie ludzi którzy muszą gdzieś się postawić -
          zjawisko występuje falowo (tylko w godzinach pracy) i nie powoduje aż
          tak dużych utrudnień dla pozostałych mieszkańców. Ubolewam że miasto
          rozwiązuje problem braku miejsc parkingowych przez ograniczanie
          pozostałym - nic nie robiąc w kierunku wybudowania ośrodków parkowania.
          Zaraz ktoś powie że są miejsca na parkingach Park and Ride. Zachęcam do
          dyskusji na ten temat.
          • admys :-DDDDD 23.06.09, 08:30
            W czasch, kiedy wprowadzano strefę płatnego parkowania, filozoficznie
            stwierdziłem: "pieniądze jeżdżą samochodami".
            Od tego czasu w szeroko pojętym Śródmieściu nie wydałem ani złotówki. Nie bywam
            tam wcale. Jeśli strefa z parkowaniem za pieniądze będzie się poszerzać,
            pozostaną w niej tylko stali mieszkańcy, w dużej części emeryci, którzy swymi
            dochodami nie będą w stanie utrzymać wszystkich sklepów, magazynów i galerii.
            Miasto będzie umierać.
            W zeszłym roku, po 30 latach, przestałem jeździc do pracy samochodem. Moje
            wydatki na paliwo zmniejszyły się z ~600 zł/mies do ~200 zł/mies. Podatki, ktore
            z tego pobiera państwo i miasto zmniejszyły się proporcjonalnie. Jeżdżę metrem i
            tramwajem na kartę miejską. Do mojej karty miasto musi dopłacać.
            Zastanawiam się, do kiedy i komu będzie się to opłacać?
            • dungeon.master Re: :-DDDDD 23.06.09, 13:03
              Od kiedy zacząłeś korzystać z komunikacji miejskiej, stałeś się zdecydowanie
              bardziej rentowny dla społeczeństwa. Czas który zabierałeś tysiącom ludzi
              tworząc korki, miejsce w centrum które zajmowałeś swoim samochodem, powietrze
              które zatruwałeś, hałas który wytwarzałeś, były znacznie bardzie kosztowne niż
              dodatkowe podatki, które płaciłeś. Gdyby wszyscy poszli Twoim śladem...
            • Gość: kixx akcja=reakcja IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 13:07
              W ten wlasnie sposob reaguje sporo ludzi.
              Ja obecnie jestem szczesliwym posiadaczem mieszkania i firmy poza
              strefa parkingowa.Do centrum praktycznie juz nie jezdze z wyjatkiem
              UW,gdzie mam przepustke na teren parkingu uniwersyteckiego.Centrum
              pustoszeje,bo kazdy jedzie tam naprawde wtedy kiedy nie ma juz
              alternatywy.
              Na skutek wlasnie koniecznosci placenia haraczu najwieksza
              warszawska ulica handlowa ,czyli Marszalkowska zmienila sie w ulice
              bankowa.A Gazeta jednoczesnie narzeka na to,ze ulice w centrum sie
              wyludniaja,i pochwala strefy platnego parkowania.
              Mnie osobiscie wisi,gdzie wydam swoje pieniadze,czy zrobie to poza
              centrum,czy w centrum.Ale jesli w centrum nie dosc ze musze zaplacic
              za to samo drozej,ale takze w dodatku musze zaplacic za prking to
              jade tam gdzie mnie az tak nie lupia.
              A lumpeksy sa juz nawet na Swietokrzyskiej
              • fedorczyk4 Re: akcja=reakcja 23.06.09, 13:24
                Generalnie niektóre ulice zamieniły się w bezpłatne parkingi dla
                pracujacych w centrum. Płatne parkowanie jest w większości stolic
                europejskich i jakoś nikomu to nie zaszkodziło. Ubankowienie nie ma
                nic wspólnego z parkomatami. Po prostu tylko banki mogą pozwolic
                sobbie na płacenie wysokich czynszów.
                Miezskam na Powiślu i myślę że goście którzy odwiedzaja mnie w ciagu
                dnia będą woleli zapłacic za parking, zamiast krążyć godzinami żeby
                znaleźć skrawek miejsca.
                • Gość: kixx Re: akcja=reakcja IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 16:12
                  fedorczyk4 napisała:

Po prostu tylko banki mogą pozwolic
                  > sobbie na płacenie wysokich czynszów.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

no wlasnie o to chodzi
                  Ale zadajmy sobie pytanie,dlaczego tak sie stalo
                  Ja stawiam na odpowiedz brzmiaca,iz dziesiatki,setki,a zapewne i
                  tysiace takich osob,jak ja i moj przedmowca zrezygnowaly z jezdzenia
                  do centrum z powodu :
                  1.koniecznosci placenia za postoj
                  2.braku miejsc parkingowych
                  oczywiscie nie sa to jedyne pzyczyny,ale na pewno jedne z glownych.
                  Jesli do Centrum jezdzi mniej osob(potencjalnych klientow) to jest
                  oczywiste,ze przychody sklepow i firm tam dzialajacych spadly-jesli
                  spadly to nie stac wlascicieli tych sklepow na czynsz-jesli nie stac
                  ich na czynsz to sie przenosza,albo likwiduja dzialalnosc.
                  Byc moze jest to naturalna kolej rzeczy w przeksztalcaniu centrum
                  miasta w centrum typowo restauracyjno-rozrywkowe,ale jak na razie
                  kiepsko to cos Warszawie wychodzi
                  • dungeon.master Re: akcja=reakcja 23.06.09, 16:37
                    To głupie te banki, że płacą horrendalne czynsze za lokale w centrum, do którego
                    nikt nie przyjeżdża. Daj spokój... Centrum Warszawy jest "nieprzyjazne" dla
                    ludzi nie dlatego, że przyjeżdża tam za mało samochodów, ale dlatego, że jest
                    tam za dużo samochodów.
                    • Gość: kixx Re: akcja=reakcja IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 17:46
                      aha
                      najlepiej to widac na pustym Krakowskim Przedmiesciu,kiedy skoncza
                      sie zajecia uniwerysteckie
                • radzio_z Re: akcja=reakcja 30.06.09, 08:18
                  Twoji znajomi będą do Ciebie wpadali tylko na szybką kawę, bo na
                  więcej nie będzie ich stać lub porpstu nie będzie im się to opłacać.
                  Jesli za przyjemność pogadania przyjdzie im płacić 3-4 pln za każdą
                  godzinę, szybko odechce im się takich wypadów. Bedziesz miał
                  alternatywę, albo Ty do nich albo ze znajomymi bedziesz rozmawiał
                  tylko przez telefon.
    • Gość: MieszkaniecOchoty Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: *.aster.pl 24.06.09, 07:57
      Szkoda, że nikt nie pomyślał o poinformowaniu mieszkańców. Za tydzień nowa
      strefa, wydanie abonamentu trwa 8-9 dni ROBOCZYCH! (tak mówią w urzędzie na
      ochocie), a informacja o rozszerzeniu strefy pojawia się dzisiaj. Dobrze, że
      przynajmniej ZDM jest z siebie dumny.
    • Gość: wer Strefa płatnego parkowania powiększa się IP: 80.50.180.* 24.06.09, 18:07
      po co się bawić objać strefą całe miasto a w centrum zastosować
      taryfe specjalną 100% wyzszą
    • radzio_z Strefa płatnego parkowania powiększa się 30.06.09, 08:32
      Chciałem wszystkim zaznaczyć że Śródmieście o które rozszerzono
      strefę to zadne centrum. Nie ma tam biurowców, a okolica ambasady
      chińskiej przy której mieszkam składa się w większości z OSIEDLOWYCH
      uliczek w których parkują wyłącznie okoliczni mieszkańcy. Mieszkam
      tam od 3 lat więc wiem co mówię. Jesli nawet ludzie jadący do
      centrum zostawiają tu swoje samochody, nikomu to nie przeszkadzało,
      bo co mnie obchodzi kto stoji pod blokiem w którym mieszkam w czasie
      gdy ja jestem w pracy. Gdy z niej wracam, miesce parkingowe jest już
      wolne. Pomimo bliskości strefy płatnego parkowania, nigdy nie było w
      tej okolicy problemów z parkowaniem, bo po przeciwnej stronie ul.
      Bonifraterskiej, jest ich aż za dużo i zawsze zajęte było najwyżej
      co drugie.

Argumentacja SPP ze strefę trzeba rozszeżyć, bo wnioskują o to
      mieszkańcy którzy nie mogą zaparkować swoich samochodów, bo miejsca
      są zajęte przez kierowców którzy zostawiają tu samochody przed
      wjazdem do centrum to demagogia. Zostawiają bo gdzieś zostawiać
      muszą. Zostawiali na Śródmieściu, to teraz będą zostawiać za ul.
      Słomińskiego. Pewnie z pomocą przyjdzie im parking w Arkadii.
      Nażekać też zaczną mieszkańcy Gen. Zajączka, Rydygiera i
      Inflanckiej, bo teraz tam będą zostawiana samochody a ich kierowcy
      poprostu wsiądą dpo metra o jeden przystanek wcześniej. I co? Znów
      trzeba będzie rozszeżyć strefę tym razem do placu Wilsona, bo ktoś
      narzeka że pod blokiem zaparkował mu kierowca z rejestracją z innej
      części Warszawy? W ten sposób szybko dojdziemy do Bielan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka