Dodaj do ulubionych

Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisją

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 15:01
Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów - przeczytaj czego chcemy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maniek Do roboty a nie na studia w Akademi Medycznej ! IP: *.tktelekom.pl 09.07.09, 15:05
      Ciągle do dziadostwa dopłacać. Niech wezmą kredyt na 30 lat,
      spłacają i osiedlą się tam gdzie taniej np. w Żyrardowie !
      A co z tymi co spłacają kredyty, kto im pomoże ?
      • Gość: lokatorr Re: Do roboty a nie na studia w Akademi Medycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 15:09
        Jak ktos sie zadłuża, wiąże sobie pętle na szyi na 30 lat to jest frajerem. Ale
        zeby nie musial nim byc muusi byc konkurencja w postaci budownictwa spolecznego,
        inaczej kredyciarze beda zawsze szczuci na tych ktorych na kredyt nie stac lub
        po prosty nie maja ochoty sie trząśc przez 30 lat.
      • Gość: mspanc Znalazł się "bogacz"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 16:14
        Wyrwali cię ze wsi, ale wsi z ciebie wyrwać się nie dało, tak pajacu?

Smrodem i brudem zarósłbyś, burku, gdyby nie ci, których nie stać. To głównie te "darmozjady" z komunałek pilnują twojego "luksusowego" osiedla strzeżonego, sprżatają, wywożą śmieci.

Tym którzy spłacają kredyty państwo pomaga: dopłaty, odliczenia od podatków, pomoc w spłacie kredytów... mało?!

Jesli już musze pomagać, to wolę im - zwłaszcza jeśli pracują i starają się utrzymać na powierchni, niż takim jak ty mieszczanom na furmance przez pola przywiezionym!
        • Gość: lokatorr Re: Znalazł się "bogacz"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 16:17
          Dobre, tylko po co akcentowac kto skad przyjechal? Wszyscyśmy ze wsi, biedni czy
          bogaci.
      • Gość: eses Re: Do roboty a nie na studia w Akademi Medycznej IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 09.07.09, 23:15
        - Miasto jest największym właścicielem mieszkań w Berlinie - ma co czwarte spośród ponad 1,7 mln - mówi Petra Reetz, rzecznik wydziału rozwoju miasta w berlińskim ratuszu. Z powodu nadmiaru mieszkań praktycznie zrezygnowano z ograniczeń w wynajmie tzw. mieszkań socjalnych, które dawniej zastrzeżone były tylko dla najuboższych. Dzięki specjalnemu zaświadczeniu można było wprowadzić się do mieszkania socjalnego, w którym czynsz był dotowany przez miasto. - Dziś urzędy ds. socjalnych bezpośrednio zwracają się do miejskich spółek mieszkaniowych, jeśli mają podopiecznych w potrzebie - mówi Petra Reetz.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,1548374.html
    • Gość: już wyrzucona Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisją IP: 195.116.107.* 09.07.09, 15:34
      Lepiej późno niż w ogóle.... Ja już zostałam zmuszona "dobrowolnego"
      opuszczenia mieszkania. Cudem dostałm kredyt (jeszce dawali rzutem
      na teśmę) Czy miasto pomoże mi w spłacie kredytu na 25 lat? :)))
    • Gość: EUROpejczyk Z moich podatków!! IP: *.acn.waw.pl 09.07.09, 16:19
      Te stare baby, dziady dostaną komunalki z MOICH podatków! A z jakiej racji? Ja nie mam ochoty płacić za cudze mieszkania! Mnie podatnicy nie finansowali mieszkania, sam musiałem bulić po 10 tysięcy za metr! Gdzie tu sprawiedliwość i czemu ubogi plebs jest równiejszy i ponad prawem? Czas skończyć z uprzywilejowaniem biedoty! Biedni są zawsze w pierwszej kolejności, są zawsze dopieszczani, substydiowani i pocieszani. Ja na wszystko muszę samodzielnie zarabiać a biednemu wszystko się należy za darmo, wszystko dostanie w pierwszej kolejności i wszystko mu wolno!
      • Gość: lokatorr Re: Z moich podatków!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 16:51
        Biedni są zawsze w pierwszej kolejności, są zawsze dopieszczani, substydiowani i
        pocieszani.

Czyzby? Mam przypomniec ile miliardów takze moich i twoich podatkow wladowano w
        prywatne interesy, w imie chocby "ratowania miejsc pracy'?
        • Gość: :( ja tam płacę już 15 lat kredyt i do nikogo ręki IP: *.chello.pl 09.07.09, 17:53
          nie wyciągam, choć nie jest łatwo:(
      • Gość: eses Re: Z moich podatków!! IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 09.07.09, 22:59
        >Te stare baby, dziady dostaną komunalki z MOICH podatków!

też bedziesz stary dzieciaku, ci ludzie finasowali ci np. naukę, a mieszkań nie dostali tylko są ich najemcami i płacą czynsz, więc co się plujesz?

>Mnie podatnicy nie finansowali mieszkania, sam musiałem bulić po 10 tysięcy za metr!

Ale jesteś frajer, że zapłaciłeś 10 tyś. za metr, przyjemnośc robienia z tobą interesów musi być nieziemska :)

>Biedni są zawsze w pierwszej kolejności, są zawsze dopieszczani, substydiowani i pocieszani. Ja na wszystko muszę samodzielnie zarabiać a biednemu wszystko się należy za darmo, wszystko dostanie w pierwszej kolejności i wszystko mu wolno!

biedni pracują ciężej niż ty i walczą nie o mieszkanie za 10 tyś za metr, ale o to co do gara włożyc i w co dzieci ubrać. Biedni nie mogą iść do banku poprosić o kredyt, bo jedyne "banki" jakie witają ich to lichwiarze z providenta i inne parabankowe cwaniaki. Gdyby nie mieszkania komunalne, ci ludzie nie mieli by gdzie mieszkać. Kultura w jakiej się wychowałem, zasady jakie wyniosłem z domu i zdrowy rozsądek nakazują mi solidarność społeczną i pomaganie ludziom, którym wiedzie się gorzej - ty widocznie wychowany zostałeś na innych wartościach, jesteś agresywnym i bezmyślnym produktem neoliberalnej religii, mam nadzieje że nie doczekasz czasów, gdy będziesz musiał płacić za powietrze którym oddychasz i przejście chodnikiem z domu do wypasionej bryki.
    • Gość: A Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisją IP: *.multimo.pl 09.07.09, 22:28
      czyli wystarczy kilka razy złoić skórę żonie i nowe mieszkanko, za które
      frajerzy płacą 1500zł miesięcznie zapewnione
    • cyntia4 Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisją 09.07.09, 23:35
      Czy te burasy, którzy obrażają na forum biednych, uczciwych ludzi
      wiedzą, że podatki do budżetu państwa płaci 95% biednych i
      średniozamożnych ludzi, którzy mieszczą się w I przedziale skali
      podatkowej. Te 5% krezusów podatki nie płaci, bo kręcą albo mają
      ulgi.
      Np. czy biedny odliczy ulgi na dzieci? Nie bo ma za mały podatek od
      nędznych dochodów, a krezus odliczy na wszystkie swoje bachory.
      Dlatego z tych podatków płaconych przez te 95% należą się tej grupie
      ludzi mieszkania komunalne i socjalne - jeden czy drugi buraku na
      forum. A wszystkie fortuny bogaczy powstają z potu wyciskanego z
      biednych. Rzadko z pracy własnych rąk.
      • pani.misiaczkowa Re: Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisj 10.07.09, 15:07
        Należę do grupy 95% i nie rozumiem dlaczego mam sponsorować komuś
        mieszkania komunalne i socjalne. Ciężko pracuję, żeby spłacić
        kredyt. Nigdy nic od Państwa nie dostałam. Żadnych dopłat do
        kredytów, ulg od odsetek itp. To co mam, mam tylko i wyłącznie z
        pracy własnych rąk i szlag mnie trafia, że są mieszkania dla ludzi,
        którzy przez ostatnie 40-50 lat korzystali z dobroci państwa i
        śmiali się, ze inni to frajerzy, ciułają grosze a oni co, mają
        mieszkanie za friko. Nóż w kieszeni mi się otwiera jak słyszę, że
        ileś kasy priorytetowo jest przekazywane na dofinansowanie czynszów,
        a jednocześnie obcina się finansowanie remontów/budowy dróg, które
        będą służyły większości mieszkańców. Że nie ma pieniędzy na
        przedszkola/żłobki/szpitale. Albo po ulicach jeżdżą niesprawne stare
        autobusy, bo miasta nie stać na kupno nowych.
    • martwicamoozgu Rewolucyjny plan: ratusz ratuje przed eksmisją 11.07.09, 19:17
      "Wspominając jedynie przelotnie podwyżki (nazwane są eufemistycznie
      „urealnieniem czynszów”), autorka przesadnie eksponuje uchwalone zmiany, takie
      jak możliwość ubiegania się o mniejszy lokal komunalny w przypadku osób, którym
      przydzielono duże mieszkania komunalne i nie są już w stanie ich utrzymać w
      związku z podwyżkami czynszów. Oczywiście problem dotyczy też reprywatyzowanych
      kamienic, gdzie nowi właściciele bez skrupułów podwyższali czynsze. Do tej pory,
      aby możliwe było ubieganie się o mieszkanie komunalne, na każdą osobę w rodzinie
      musiało przypadać mniej niż 6 m kw. powierzchni mieszkalnej. Nowa uchwała ma to
      zmienić.

Dalej, pani Dominika pisze o „przywilejach”, które mają otrzymać lokatorzy
      mieszkań objętych reprywatyzacją. Ma to być m.in. podwyższenie kryterium
      dochodowego. Tak więc będą mogli zarabiać o 30 proc., więcej niż pozostali z
      komunalnej kolejki (a emeryci i bezrobotni o 60 proc. więcej).

W tekście z Gazety brakuje jednak bardzo istotnej informacji o zmianie w
      zasadach dotyczących maksymalnego dochodu osiąganego przez osoby, które mogą
      starać się o lokale komunalne, lub socjalne.

Według dotychczasowych zasad, osoby starające się o lokal komunalny musiały
      przez 6 miesięcy przed złożeniem wniosku uzyskiwać średni miesięczny dochód na
      osobę nie przekraczający 100% kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę w
      przypadku gospodarstwa wieloosobowego i 150% tej kwoty w przypadku gospodarstwa
      jednoosobowego.

Według obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z 24 lipca 2008 r. w sprawie
      wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2009 r, minimalne wynagrodzenie
      za pracę wynosi, od 1 stycznia 2009 r., 1276 zł.

Tak więc dla gospodarstwa wieloosobowego miesięczny dochód na osobę nie mógł
      przekraczać 1276 zł, a w przypadku gospodarstwa jednoosobowego - 1914 zł.

Uchwalone w czwartek zasady obliczania maksymalnej wysokości wynagrodzenia
      opierają się już nie na wynagrodzeniu minimalnym, ale na kwocie najniższej
      emerytury. Jest to bardzo istotna różnica, gdyż najniższa emerytura, według
      komunikatu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 19 lutego 2009 r. w sprawie
      wskaźnika waloryzacji emerytur i rent w 2009 r., wynosi 675,10 zł.

A więc według nowych zasad, maksymalny dochód uprawniający do mieszkania
      komunalnego będzie wynosić 160 % kwoty najniższej emerytury w gospodarstwie
      wieloosobowym i 220 % tej kwoty w gospodarstwie jednoosobowym, a także w
      gospodarstwie osoby samotnie wychowującej dzieci. Oznacza to 1080 zł na osobę w
      gospodarstwie wieloosobowym i 1485 zł w gospodarstwie jednoosobowym.

Widać więc, że zamiast podwyższenia kryterium dochodowego, nastąpiło jego
      obniżenie z 1276 zł do 1080 zł dla gospodarstw wieloosobowych, oraz z 1914 zł do
      1485 zł dla gospodarstw jednoosobowych.

W przypadku mieszkań socjalnych, kryterium dochodowe opierało się już na kwocie
      najniższej emerytury i wynosiło 100% kwoty najniższej emerytury w gospodarstwie
      wieloosobowym i
      150% tej kwoty w gospodarstwie jednoosobowym, a także w gospodarstwie osoby
      samotnie wychowującej dzieci. Oznaczało to kwoty, odpowiednio: 675,10 zł dla
      gospodarstw wieloosobowych, oraz 1012,65 zł dla gospodarstw jednoosobowych.

Po czwartkowych zmianach, osoby starające się o lokale socjalne obowiązuje
      maksymalny dochód nieprzekraczający 100 % kwoty najniższej emerytury w
      gospodarstwie wieloosobowym i 130 % tej kwoty w gospodarstwie jednoosobowym, a
      także w gospodarstwie osoby samotnie wychowującej dzieci. Jak widać, tu także
      kryterium dochodowe zostało zmniejszone dla gospodarstw jednoosobowych, z
      1012,65 zł do 877,63 zł.

Zmiany oznaczają dalsze ograniczenie kręgu osób, które mogą starać się o
      mieszkania komunalne i socjalne i dalszą erozję poziomu życia niezamożnych
      rodzin. To obniżenie jest przez państwa radnych i pismaków z "Wybiórczej"
      prezentowane jako "podwyższenie kryterium dochodowego"!

Podwyższenie kryterium dochodowego przysługuje jak dotąd jedynie
      wiceprezydentowi Warszawy Andrzejowi Jakubiakowi, który, jak się okazało podczas
      sesji Rady Miasta, wynajmuje mieszkanie komunalne. A jego dochód raczej nie
      mieści się w proponowanych kwotach maksymalnych."
      cia.bzzz.net/wielkie_oszustwo_na_radzie_miasta
    • Gość: www.obywatel24.pl Lokale zamienne dla mieszkańców reprywatyzowanych IP: *.chello.pl 16.07.09, 13:29

Lokale zamienne dla mieszkańców reprywatyzowanych kamienic.

W Sądzie Rejonowym dla Warszawy Śródmieścia rozpatrywany jest wniosek lokatorów reprywatyzowanej kamienicy dotyczący m.in.:
      - skierowania pytania prawnego do TK o zgodność z ustawą zasadniczą
      art. 21 ust. 4 w związku z art. 21 ust. 2 pkt 8 lit. b ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U.2001/Nr 71/poz. 733 z późn zm.).

W przypadku wykazania niekonstytucyjności gminy będą miały obowiązek udostępnienia lokalu zamiennego mieszkańcom reprywatyzowanych kamienic jeszcze przed formalnym zakończeniem procesu zwrotu nieruchomości byłym właścicielom.

Lokatorzy zyskają prawo do lokali zamiennych wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu gminy co uchroni ich m.in. przed ponoszeniem horrendalnych opłat czynszowych a właściciele kamienic uzyskają możliwość dowolnego dysponowania swoją własnością.

Szczegóły walki z bezprawiem legislacyjnym lokatorzy reprywatyzowanej kamienicy opisują na stronie internetowej www.obywatel24.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka