Gość: Felek Morelek IP: *.chello.pl 24.07.09, 20:08 Wcześniej Sabaton i Wiźnie, teraz oni o Powstaniu. Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olobolo LAO CHE !!! IP: *.chello.pl 24.07.09, 20:14 No i co z tego wynika ? Może napiszecie o Lao Che ? Którzy nagrali CAŁĄ płytę o Powstaniu Warszawskim ? I do tego genialną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: LAO CHE !!! IP: *.chello.pl 25.07.09, 09:54 genialna? chyba genialnych plyt nie slyszales;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ijonus Re: LAO CHE !!! IP: *.stk.vectranet.pl 25.07.09, 10:19 Słyszał, powiedział ci nawet jaką: "Powstanie Warszawskie" Lao Che. Nie podałeś co wg ciebie kwalifikuje się na genialną płytę, może coś z repertuaru Shazzy? Co do tych holendrów - powiedzmy że muza trochę nie w mojem typie, ale dobrze, że przynajmniej niektórzy przestają mylić '44 z powstaniem w getcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vader LAO... Co? IP: *.ghnet.pl 25.07.09, 11:33 To ci co tam w tekście krzyczeli: "Batalion Zośka - Oj!". Biedni ludzie - powstańcy im się z punkami pomylili :)))). Z przemówień porobili sample jak do rapu. No i żeby jeszcze ten facet umiał śpiewac. Rzeczywiście "genialna płyta" - nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olobolo Lao Che IP: 195.149.64.* 25.07.09, 12:10 Gość portalu: Vader napisał(a): > To ci co tam w tekście krzyczeli: "Batalion Zośka - Oj!". Biedni ludzie - > powstańcy im się z punkami pomylili :)))). Z przemówień porobili sample jak do > rapu. No i żeby jeszcze ten facet umiał śpiewac. Rzeczywiście "genialna płyta" > - > nie ma co... To moze ty podasz tytuł genialnej płyty ? Sądząć po twoim loginie to raczej na muzyce sie nie znasz a jedynie na odgłosach z huty + darciu ryja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarabuk Zenada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 20:17 Czekam na dj tiesto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 86G65RF Re: Zenada IP: *.115.c77.petrotel.pl 25.07.09, 09:50 ŻENADA TO tWÓJ KOMENTARZ BARANIE Odpowiedz Link Zgłoś
woodz_311 Re: Zenada 25.07.09, 12:01 Gość portalu: tarabuk napisał(a): > Czekam na dj tiesto... dj Tiesto o Powstaniu Warszawskim na pewno nie wiedział, nie wie i się nie dowie. Ale jak się nażresz XTC to w jego muzyce usłyszysz wszystko, nawet historię powstania :D Odpowiedz Link Zgłoś
dypl.instruktor.brzuchomowstwa Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" 24.07.09, 20:56 Holenderski zespół znany jest z tego, że czerpie inspiracje do swojej muzyki z wydarzeń z czasów II wojny światowej. =============================================================== Bardzo fajnie, aczkolwiek wątpię by to wydawnictwo jakoś specjalnie miało zamiar uhonorować Powstanie. Ot, jeden z wielu kawałków poświęconych II wojnie światowej przez ten niszowy zespół (tak, przy okazji, jakiż to żałosny wybieg PR, by dramatycznie niski nakład 2 000 egzemplarzy nazywać "limitowaną serią"). Nie łudźmy się, Polska i jej dzieje nie są i raczej nie będą zapładniać artystycznie twórców nadających ton współczesnej pop kulturze (a chyba tylko taka jest w stanie cokolwiek wytłumaczyć i objaśnić milionom zwykłych ludzi). Być może parę tysięcy ludzi na świecie wie o co chodzi, gdy U2 śpiewa „New Year’s Day”. Ale już dziesiątki milionów wiedzą co czuje Bono śpiewając „Sunday Bloody Sunday”. --------------- Dyplomowany Instruktor Brzuchomówstwa zrzeszony w Ogólnopolskiej Izbie Komunikacji Niekonwencjonalnej Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Czekamy na następne utwory: 25.07.09, 09:13 Katyń Szturm na Syczewkę Kocioł pod Białymstokiem Rajd von Kleista z Lubelszczyzny nad Morze Azowskie Zablokowanie Leningrada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parano Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.bugaj.pabianice.pl 25.07.09, 10:11 O powstaniu śpiewali też francuzi z grupy Varsovie i niemieckie Heaven shall burn (Kawałek), które kapelą niszową nie jest. Bardzo wdzięczne wydarzenie dla artystów. Taki romantyczny zryw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" IP: 212.180.160.* 24.07.09, 21:37 A skąd wiadomo, że oni śpiewają o Polakach, a nie np. o "dzielnych Niemcach"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arytm Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.met.pl 24.07.09, 23:08 W sumie to nie wiem, o czym śpiewają, bo to brzmi jakby ktoś zwracał zawartość żołądka na mikrofon:P Nie moja muzyka. Ale miło, że ktoś na Zachodzie wie, czym było Powstanie Warszawskie. Może dzięki różnorodnej muzyce upamiętniającej to wydarzenie, ludzie o nim nie zapomną. Pozdrawiam Arytm Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 11:26 W walkach powstańczych brali udział nie tylko Polacy i Niemcy. Także jeszcze jedna nacja. I to z obu kierunków geograficznych: byli i na Pradze i na Woli. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb JezusMaria! Sataniści o Powstaniu? 24.07.09, 23:56 Co na ten temat Dominikanie od sekt???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerrY Re: JezusMaria! Sataniści o Powstaniu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.09, 11:02 Chrześcijaństwo to też sekta, nawet z własną stolicą i wodzem... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: JezusMaria! Sataniści o Powstaniu? 25.07.09, 11:29 O tym, czy dana organizacja religijna jest sektą czy kościołem, decyduje jej liczebność. Sekta to mała organizacja a kościół to duża. Początkowo chrześcijanie (kilkunastu) też byli sektą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heil_Farfał Re: JezusMaria! Sataniści o Powstaniu? IP: *.pool.einsundeins.de 25.07.09, 13:07 no ładnie curva, jak Le-Chu się dowie to go strzeli a Jarek ze złości to nawet chyba kopnie kota. Co na to Rydzykowate i cały kryptofaszystowski polski prawicowy gnój? Jakieś akcje protestacyjne, msze polowe by się przydały, wezwać ambasadora Holandi do MSZ i wysłać notę protestacyjną. najpierw Madonna 15 sierpnia wyuzdana prowokatorka, teraz to, ależeśma caów dożyli, niech mnie curva szlag..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-idiota Re: JezusMaria! Sataniści o Powstaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 20:43 Mie wiem co mają z tym wspólnego Jezus i Maria ograniczony katolu ale powinieneś jednak wiedzieć czym różni się "satanizm" od death metalu. Otóż ten zespół we wszystkich swoich tekstach nawiązuje do tematyki 2 Wojny Światowej a uwierz że znam tą kapele bardzo dobrze a napewno lepiej od Ciebie. Więc na przyszłość z takimi uwagami to pod kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pole Warsaw Rising IP: *.wim.mil.pl 25.07.09, 08:24 A very good piece of metal; great idea. Thanx. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_gl Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" 25.07.09, 09:33 Posłuchajcie zespołu SABATON, kawałek "40 to 1". Tematyka podobna, wykonanie duuużo lepsze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwet Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: 213.25.102.* 25.07.09, 10:07 od kiedy porownuje sie wykonanie dwoch roznych piosenek ? zastanow sie...porownywac to bys sobie mogl jakby zaspiewali ta sama piosenke Odpowiedz Link Zgłoś
jete Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 10:25 Gość portalu: qwet napisał(a): > porownywac to bys sobie mogl jakby zaspiewali ta sama piosenke Wolisz Whitney Houston czy Madonne? Pamietaj, ze raczej nie spiewaly tych samych piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guinnes Plakac nad Francuzami IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 25.07.09, 10:57 Jak bym mial taka historie XX w jak Frankowurstersi to tez wolalbym zapomniec. W tym tygodniu od znajomego Irola dowiedzialem sie ze Francja w czasie II wojny miala najmniejszailosc Gestapo chyba na mieszkanca. Zgadnij dlaczego? Dowiedzialem sie jeszcze innych ciakawostek o IRL podczas IIWW. POtem historia IRL z lat 50, 60, 70, 80. Facet jest budowlancem (zbrojazem). Byl oburzony ze jakis Amerykanin w Bostonie(!) slyszal o Famine, ale myslal ze to w IRL dziaje sie teraz. Wez przyklad z Irlandczykow jak nie jestes w stanie znalezc sobie wlasnego Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" 25.07.09, 09:39 Ludzie, czym my żyjemy? Wciąż wydarzeniami sprzed 60ciu lat? Opowiadali mi Francuzi, którzy w ramach jakiegoś projektu europejskiego byli w Sarajewie i w Dubrowniku, miastach dotkniętych niedawno wojną i zniszczeniami. Mało kto z młodych ludzi (dwudziestoparo latków), których tam spotykali mówił o wojnie. Koncentrowali się na budowie normalności, na czasach obecnych, na ułożeniu stosunków między sobą, na radości, które niesie życie. Natomiast kiedy przyjechali do Polski, pierwsze kontakty przy piwie z równieśnikami wyglądały mniej więcej tak: -a wy skąd przyjechaliście do Polski? -z Francji. -Aaa, to wy nas zdradziliście w 39tym! No powiedzcie sami, śmiać się czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 546G5TQF Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.115.c77.petrotel.pl 25.07.09, 09:47 NAPEWNO PAMIĘTAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny_swir Re: A nie zdradzili ? 25.07.09, 10:56 Przynajmniej dowiedzieli się czegoś nowego. I nawet zapamiętali! Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: A nie zdradzili ? 25.07.09, 11:51 Takie odzywki do Francuzów są może bezczelne ale sprowadzają ich na ziemię z obecnego bujania w obłokach, kiedy to chcą decydować o Europie i "rzucać wyzwania" USA. Było takie powiedzonko: "Znaj proporcje, mocium panie!" Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: A nie zdradzili ? 25.07.09, 14:44 Nie rozśmieszaj mnie. Jeżeli już to, zdradziła generacja ich pradziadków, ale myślę, że skoro to nie oni, (a młodzież dzisiaj poza Polską identyfikuje się większościowo przez dumę narodową już tylko na stadionach) to co najwyżej czują się odpowiedzialni, tak jak czują sią za całą historię Europy, ale rzucanie im w twarz win generacji ich pradziadków, na dodatek przez szczawi, którzy nie pamiętają nawet komuny, jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdumiony Re: A nie zdradzili ? IP: *.centertel.pl 26.07.09, 10:52 Hmm, a w jaki to sposób obecni 20latkowie mieliby mieć możliwość zdradzenia kogokolwiek w roku pańskim 1939? Zresztą nawet wtedy decyzję o ,,zdradzeniu" lub nie podejmowało kilku ludzi z najwyższych władz państwa, a przeciętny Pierre miał na to mniej więcej taki wpływ, jak ty na przemowy Buzka w europarlamencie. Równie dobrze co zarzucać zdradę obecnie żyjącym obywatelom Francji zdradę mógłbyś sobie zarzucać, że mordowałeś Żydów podczas pogromu kieleckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
brat187 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 09:48 Ty jesteś jakiś chory, albo kłamiesz i prowokujesz. Też jestem młody, i też do mnie przyjeżdżają ludzie z Francji, i z Hiszpanii również, i w ogóle nie rozmawiamy o przeszłości. Mam mnóstwo znajomych. Niektórzy nie wiedzą co dokładnie było 1 września 39, czy czasami nie powstanie warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 10:02 brat187 napisał: > Ty jesteś jakiś chory, albo kłamiesz i prowokujesz. Też jestem > młody, i też do mnie przyjeżdżają ludzie z Francji, i z Hiszpanii > również, i w ogóle nie rozmawiamy o przeszłości. Mam mnóstwo > znajomych. Niektórzy nie wiedzą co dokładnie było 1 września 39, czy > czasami nie powstanie warszawskie. Dlaczego kłamię? So to jest za styl dyskusji? Poznałem poprostu innych ludzi od ciebie. Nie pękaj. Wariatów u nas nie brak. Pamięć pamięcią, ale wytykanie komuś "zdrady" cztery generacje po tych zdarzeniach woła tylko o litość boską. Zobacz sobie do czego są zdolni nasi politycy z prezydentem na czele, który potrafi na forum międzynarodowym powiedzieć, że "gdyby nie Niemcy to byłoby nas 60, czy tam ile milionów" i z tego tytułu coś nam się należy. To jeszcze bardziej szczeniacka wypowiedź niż tych młodych, których cytowałem, a tego pana nadal popiera w tym kraju 30% ludzi. Dom wariatów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.253-236-122.VIC.netspace.net.au 25.07.09, 11:40 Nie ma sie czemu dziwic, jak to zwyle bywa wsrod ograniczonych polglowkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek007 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.chello.pl 25.07.09, 09:49 Płakać, zdecydowanie płakać...bo z ludzkiej głupoty i ignorancji śmiać się nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mhonhikha Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 10:17 W takim razie Ja miałam zupełnie inną sytuację. Do Polski przyjechało 5 francuzów, by uczestniczyć z uczniami naszego liceum w zajęciach. Nasi powitali ich, w dodatku, po francusku (mimo że tylko niektórzy znali francuski, i przygotowali się w tydzień) a tamci ani be, ani me po polsku, a nawet po angielsku! Po całym dniu zajęć spotkałam jedną z uczennic, która powiedziała mi jak została nazwana przez kolegów z Francji. Slav-Esclav - co miało oznaczać ,,sługę'' jako protoplastę Słowian. Są strasznymi nacjonalistami, ale zgadzam się, nie żyjmy wydarzeniami sprzed 60 lat, ale pamiętajmy, i weźmy z tego naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
jete Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 10:28 Jak bylem we Francji, to mlodzi inteligenci pytali mnie czy u nas piszemy cyrylica, czy mamy samochody a jak tak, to po ktorej stronie jest kierownica i bardzo sie dziwili, ze twierdzimy ze Chopin byl Polakiem (nie bardzo kojarzyli kto to jest ale skoro nazywal sie Chopin a nie Szopen znaczy Francuz! No wiec moze lepiej czasem przesadnie sie intetresowac? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 11:28 Zapytaj Francuza, czy lubi coca colę i keczup do każdego dania. Będą niezłe jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 14:55 jete napisał: > Jak bylem we Francji, to mlodzi inteligenci pytali mnie czy u nas piszemy > cyrylica, czy mamy samochody a jak tak, to po ktorej stronie jest kierownica i > bardzo sie dziwili, ze twierdzimy ze Chopin byl Polakiem (nie bardzo kojarzyli > kto to jest ale skoro nazywal sie Chopin a nie Szopen znaczy Francuz! > > No wiec moze lepiej czasem przesadnie sie intetresowac? Musiałeś trafić chyba na jakąś szkołę specjalną, albo nie rozumiałeś o czym mówią.:-) oczywiście, że nadal są braki w wykształceniu młodych w Europie, ale to nie powód, żeby wszystkim dookoła, na dodatek przez nikogo nie proszonym z miejsca tłumaczyć "wielkość" naszej historii i kultury, albo rozstawiać ich po kątach, za grzechy, które wyrządziły "nam" kiedyś ich państwa. Smiał się z tego już Gombrowicz ponad pół wieku temu. Nie zmieniło się prawie nic, a fama idzie jak szła.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nigromontanus Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.09, 10:34 Chyba tę płytę wydali Holendrzy, nie? Podobnie jak utwór o Powstaniu Warszawskim nagrali Niemcy z Heaven Shall Burn a wcześniej szwedzki Marduk. Wydarzenie, czego by o nim nie myśleć (ja oceniam decyzję o jego rozpoczęciu i skutki krytycznie), jest inspirujące dla ludzi nie mających z Polską nic wspólnego. Więc z czym jest problem? Może polactwo powinno utworzyć wszechświatowy urząd cenzorski badający treść publikacji i wydawnictw, dbający o to, żeby nikt nie odnosił się do polskiej historii, a jeżeli już musi, to z odpowiednią dawką jadu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykot Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 10:40 do tej pory ciązy na nas zdrada anglii i francji... historia korzenie a ilu francuzów potrzeba do obrony paryża? tego nikt nie wie-oni go nigdy nie bronili... i stąd i z 200 lat obrony dziedzictwa nasze fobie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 11:15 Tak przy okazji - za rok wypada 140 rocznica skutecznej obrony Paryża w czasie wojny francusko-pruskiej z 1870, a tym roku 95 rocznica bitwy nad Marną. No ale stereotypy są jak Lenin - wiecznie żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 11:25 Nie pamiętam w tej chwili, czy Paryż został w 1870 obroniony ale pamiętam, że ta wojna skończyła się dla Francji: - upadkiem monarchii - kapitulacją - stratami terytorialnymi - kontrybucją - koronacją Wilhelma na Cesarza Niemiec w Wersalu. Co do bitwy z 1914, to przypominam, że północne skrzydło frontu było trzymane przez Anglików. Tylko dlatego Niemcom nie udał się plan Schlieffena (obejścia Paryża od północy). Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 11:50 Cieszyć się, że różne narody mają różne podejście do wielu spraw, co czyni świat barwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
posmakuj Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 12:39 a może właśnie FRANCUZI jest kluczowe w tym co napisałeś, ja na ich miejscu też bym się starała zapomnieć o II wojnie... bo tam mało kto nie ma się czego wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum59 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.u.itsa.pl 25.07.09, 13:43 Ale masz autorytety. Popracuj troche w biznesie a nie w urzedzie "europejskim" to poznasz ile na prawde sa warci ci francuzi i co potrafia a dopiero potem oceniaj i nauczaj polskie spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie 25.07.09, 15:06 Gość portalu: bum59 napisał(a): > Ale masz autorytety. Popracuj troche w biznesie a nie w urzedzie "europejskim" > to poznasz ile na prawde sa warci ci francuzi i co potrafia a dopiero potem > oceniaj i nauczaj polskie spoleczenstwo. Autorytety są jak najbardziej na miejscu, bo to nie urzędnicy, tylko pisarze, malarze, muzycy, ludzie po kulturoznawstwie. Zjeździli dużo krajów i robią bardzo fajne rzeczy "transkulturowe" - ostatnio festiwal muzyki morza śródziemnego. Paru z nich żyje w Polsce od lat, mówią bezbłędnie naszym językiem. Lubimy się i mają tu wielu przyjaciół, a jednak kiedy opowiadają o niektórych spotkaniach z rodakami i takimi sytuacjami jakie opisuje - można boki zrywać. Och, WIELKI REPREZENTANCIE społeczeństwa i biznesu, obrońco wartości i świętej pamięci, nie miałem zamiaru Cię pouczać.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vel Re: Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 18:02 A czy to nie była prawda:P? A tak serio. My przez ta zawieruche tak naprawde jestesmy wolni teraz i dopiero teraz możemy budowac nasza normalność. Wczesniej chodzby czasy komuny które w polsce duzo nagmatwały. A pamięc o drugiej wojnie jest u nas kultywowana bo nasz naród naprawdę dużo wycierpiał, a siłą rzeczy zapominamy jakich wielkich czynów dokonaliśmy. Niestety czesto zagraniczne zespoły musze spiewac o czynach naszych przodków. Bo my sami juz o nich nie pamiętamy=P Odpowiedz Link Zgłoś
shuku Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" 25.07.09, 10:59 I co tam śpiewają? O "bohaterskim" walczeniu bez broni? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ma ktoś namiary na tekst? 25.07.09, 11:06 Bo połowy nie jestem w stanie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ma ktoś namiary na tekst? IP: *.chello.pl 25.07.09, 11:46 tylko połowy? to niezły jesteś. Zamieść tą połowę co zrozumiałeś : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymous Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 11:48 Eee, poprzednia płyta HoB była lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
olias Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" 25.07.09, 11:50 do tego dodajmy brytyjskiego historyka, Normana Davisa, który napisał "1944" o powstaniu, plus Thimothy Gordon Ash (eseistyka o Solidarności) i mamy ... polskie prawdziwe elity intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morbid Tekst utworu IP: *.238.66.68.ip.abpl.pl 25.07.09, 11:53 Warsaw Rising Trapped between two despots The cry for battle calls Soviets at the Vistula The Hun inside the walls Resistance a tradition Poland to be free Finishing oppression Regaining liberty Claiming back their territory Bloodshed for such precious land Withdrawing hated enemy The final struggle is at hand Armia krajowa Patriots mobilised Many unarmed soldiers Weapons improvised National rebellion Expect to last one week Primitive devices Guerrilla techniques Bravery, pride and heroism Honour and determination Against tanks and artillery Dying hard battalions The soviets massacred thousands in Katyn So they know precisely what to expect Decades more of brutal submission Tyrant Stalin stabs them in the back Abandoned by the feeble western allies Responsible for all the brave who died Whilst their brothers freed Monte Cassino They surrendered with their heads up high Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciq Holendrzy wydali płytę "Powstanie Warszawskie" IP: *.gorzow.mm.pl 25.07.09, 12:48 www.youtube.com/watch?v=w1dZCUVqj-s Utwor Heaven Shall Burn o powstaniu warszawskim :) Polecam! :D Odpowiedz Link Zgłoś