Dodaj do ulubionych

odbiór mieszkań

25.07.09, 14:38
witam przyszłych mieszkańców odbiór mieszkań to jakaś farsa firma
GAZOMONTAŻ nie jest przygotowana na odbioru czegokolwiek to jedna
wielka prowizorka nie potrafią odpowiedzieć na zadawane pytania nie
ma pomiarów mieszkań garaże nie są podzielone nawet nie są w stanie
ich pokazać i jeszcze potrafią powiedzieć że człowiek chce za
szybko odebrać swoje mieszkanie po półrocznym opóżnieniu i teraz
kiedy mieli się wywiązać do końca czerwca mija lipiec i nadal nie ma
szans na odbiór a do tego warunki zawarte w protokole odbioru są
conajmniej śmieszne zresztą sami zobaczycie np.remont nie może trwać
więcej niż 3 miesiące od daty odbioru i to w godz. 7-17 nie można na
własną rękę np.wpuszczać rur w ścianę a w łazience jest to
niemożliwe bo wszystkie rury musiałyby iść na wierzchu a mało ich
nie ma a logoterma w łazience to przekracza wszelkie granice
wielkie pudło i same rury które oczywiście trzeba zabudować a i
jeszcze super rura gazowa idąca przez cały korytarz extra nic innego
mi nie pozostaje tylko śmiać się z głupoty architekta i firmy
gazomontaż
Obserwuj wątek
    • andrzejikasia Re: odbiór mieszkań 25.07.09, 18:05
      nie pozostaje nic innego jak powiedzieć - witamy na osiedlu :)
      zupełnie jakbym swoje mieszkanie odbierał, ehhh - dobrze że to już za nami
      • maly2009 Re: odbiór mieszkań 26.07.09, 22:09
        Witam lokatorke "na Alternatywy 4"...
        Pozdrawiam sasiad z klatki A
        • megi-27 Re: odbiór mieszkań 27.07.09, 09:37
          mnie "pociesza" tylko jedna myśl- im więcej nas będzie tym więcej głosów i szans
          w walce z g.
          • maly2009 Re: odbiór mieszkań 27.07.09, 19:18
            Zgadza sie. Dlatego musimy sie wszyscy zebrac i egzekwowac co nam
            sie nalezy od G.....
            P.S. dowiedzialem sie ze drogi dojazdowe maja byc ukonczone do
            polowy sierpnia- trzymamy za slowo, hehe
    • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 27.07.09, 22:16
      witam właśnie odebrałam mieszkanko oczywiście z kilkoma (a raczej
      WIELOMA) zastrzeżeniami bo już mi się znudziło pokazywanie usterek
      których i tak nie poprawiają a ja chciałabym zamieszkać jeszcze w
      tym roku w nowym mieszkaniu a swoją drogą zobaczymy kiedy
      łaskawie Gazomontaż zakończy ten bajzel na budowie
      • route67 Re: odbiór mieszkań 30.07.09, 22:41
        a to już są odbiory? fajnie, że ktoś raczył z Gównomontażu do mnie zadzwonić :D
        • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 30.07.09, 23:34
          z tego co wiem już parę osób odebrało mieszkanka ale są to osoby
          które wydzwaniały i prosiły i mówiły że im zależy tak jak ja ale
          zostałam poinformowana że mieszkania mają być oddawane pod koniec
          sierpnia ale dzwońcie i zawracajcie im głowę to może oddadzą
          wcześniej ja tak zrobiłam nagabywałam i byłam natrętna bo inaczej to
          niedoczekanie nasze pozdrawiam i życzę cierpliwości
          • arsen21 Re: odbiór mieszkań 31.07.09, 09:55
            A to ciekawa inforamcja że pod koniec sierpnia.
            Jak dzwoniłem dostałem informację że przełom lipca i sierpnia.
            Kolejna kpina z klienta??
            • andrzejikasia Re: odbiór mieszkań 01.08.09, 15:48
              Witam,
              jestem sąsiadem z osiedla. Podobnie jak Wy przeżywałem odbiór swojego m,
              podobnie jak Was mnie też zwodzono, że to już że to za chwilę. Według mnie, a
              widzę sytuację z okna, jest do zrobienia jeszcze sporo rzeczy na osiedlu -
              poczynając od klatek, chodników - niestety nie powiem Wam jak jest w środku -
              ale nawet te świadczą niestety, że to trochę czasu zajmie. Nie mówiąc już o
              samym procesie odbioru, który może niestety zająć trochę czasu ( u mnie kilka
              razy kuto ścianę bo w puszkach były źle złożone przewody).

Generalnie życzę cierpliwości i prostych kątów.
          • route67 Re: odbiór mieszkań 07.08.09, 17:37
            Ja dziś podjąłem próbę odbioru mieszkania. I tylko na próbie się zakończyło.
            Jako że nie jestem fachowcem (i w sumie ogólnie mi się podobało mieszkanie)
            uzbroiłem się w asystę fachowca/inspektora budowlanego.
            Niestety już na parkingu Pan Inspektor wylał na mnie kubeł zimnej wody. Nie było
            żadnego sensu nawet próbować dziś odbierać mieszkania, choćby ze względu na
            zaawansowanie prac. Teoretycznie mamy 2 miesiace obsuwy względem 30.06.2009 jak
            w banku, ale zdaniem inspektora który mi towarzyszył może być to nie wcześniej
            niż początek paździenika.

Co do usterek - u mnie znaleziono ich 16! Słownie: szesnaście!
            Na szczęście ściany i podłogi są proste a kąty zachowane, więc i tak jestem
            dobrej myśli i wierzę, że po usunięciu tych usterek będzie ok. Sam pewnie bym na
            wiele z nich nie zwrócił uwagi.

Mnie poniekąd przeraziło a u Pana inspektora wzbudziło jedynie pokręcenie głową
            to, że ponoć już ok 1/5 mieszkań zostało odebrane.

Drodzy sąsiedzi - nie odbierajcie mieszkań sami! Mi wynajęcie sprawdzonego
            fachowca oszczędziło sporo kasy którą musiałbym wpakować w doprowadzenie
            mieszkania do stanu w ktróym mógłbym je zacząć wykańczać.

ps. jeśli ktoś chętny to przekażę namiary na Pana Inspektora. Ja jestem bardzo
            zadowolony z jego asysty. Kontakt do mnie: stonechest@gmail.com lub 607 189 530.
            • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 07.08.09, 21:34
              ja podjęlam dwie próby odbioru i na drugiej się skończyło odebrałam
              mieszkanie z jego wieloma usterkami ale w protokole odbioru wszystko
              jest opisane oczywiście usterki są do usunięcia jeśli ktoś myśli że
              odbierze mieszkanie w stanie idealnym to bardzo się myli i do tego
              może czekać w nieskończoność ja odebrałam i już jestem w trakcie
              wykańczania mimo że blok nie został jeszcze odebrany przez
              energetykę ale korzystam z tego że nie płacę czynszu i żadnych opłat
              więc mam nadzieję że do końca pażdziernika będę już mieszkała w
              wykończonym mieszkanku powodzenia i dużo cierpliwośći dla
              odbierających mieszkanka
              • andrzejikasia Re: odbiór mieszkań 07.08.09, 22:57
                nie zdziwiłbym się gdyby za jakiś czas Pani dostała fakturę za korzystanie z
                prądu - my takie otrzymaliśmy swego czasu
                • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 08.08.09, 00:02
                  nie sądzę żebym taką faktórę dostała bo nie ma liczników więc nikt
                  mi nie udowodni ile prądu zużyłam albo ile czasu z niego korzystałam
                  • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 08.08.09, 00:06
                    mały błąd oczywiście pisze się fakturę a co do tego korzystania z
                    prądu to zapewniano mnie że zupełnie za darmo korzystam z prądu z
                    budowy
                    • route67 Re: odbiór mieszkań 08.08.09, 07:57
                      droga sąsiadko...zapewniano NA PIŚMIE?
                      bo jeśli nie to raczej trzeba się spodziewać faktury.

z drugiej strony kto wie - może Gazomontaż stanie na wysokości zadania i pomimo
                      "czarnych" opowieści mieszkańców z wcześniejszych bloków u nas będzie odrobine
                      lepiej a gm okaże sie klient-friendly?

inna sprawa - odebranie mieszkania z usterkami zazwyczaj kończy się
                      wielomiesięcznymi przepychankami. wszystko zależy od usterek. Jeśli chodzi o
                      jakąś pierdołę to jasne, że można odebrać i liczyć, że będzie ok, gorzej jeśli
                      trafia sie na uszkodzone okno, dziury w ścianie czy rozwaloną wylewkę.
                      Pamiętajmy, ze my już za to zapłaciliśmy i mamy prawo oczekiwać mieszkania w
                      stanie takim jak przewiduje umowa i standardy, bez dokładania z własnej kieszeni
                      na rzeczy które powinny być po prostu zrobione.
                      • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 08.08.09, 16:35
                        oj tak tylko ja mam już dość ciągłych telefonów awantur i
                        przypominania poprostu sama wzięłam sprawy swoje ręce mam nadzieję
                        że nie będe żałować bo zastrzeżeń do firmy gazomontaż mam bardzo
                        wiele ale jakoś przetrwam tylko trzeba cierplkiwości której mi
                        momentami brakuje bo ręce opadają jak widzę jakie ta firma robi
                        postępy raczej żadnych zmian na lepsze nie przewiduję ..........
                        • route67 Re: odbiór mieszkań 09.08.09, 21:41
                          spokojnie sąsiadko. poczekajmy do finału.
                          znajomy kupił mieszkanie w wawrze 2 lata temu i do dzisiaj nie może tam
                          mieszkać, nie ma aktu itp, bo developer nie dopilnował kwestii formalnych
                          związanych z kanalizacją czy coś w ten desen. Kolega więc wynajmuje, płaci raty
                          za mieszkaniekórego nie może zasiedlić i walczy w sądach. Zwróćmy uwagę na fakt,
                          że blok stoi i nawet jeśli terminy oddania się przesuwają to wszystko wygląda na
                          to, że i tak mogło być gorzej. Trzeba być dobrej myśli, może za rok będzie nawet
                          trawnik pod oknami i chodnik klepiskowy do przystanku :D
                          Damy radę, trzeba tylko pilnować tematu i w razie problemów trzymać się wspólnie
                          właściwej strony.
                  • kiol13 Re: odbiór mieszkań 10.08.09, 15:15
                    Właśnie w tym problem że nie ma liczników, więc nie rozliczą z rzeczywistego
                    zużycia tylko wystawią ryczałt. Tak było w naszym przypadku, gdzie zapewniano
                    nas że policzą nam tylko za dni, w których korzystaliśmy z prądu. Przed
                    podpisaniem aktu notarialnego przyszło rozliczenie za całe 3 miesiące
                    korzystania ryczałtem chyba po 160kWh miesięcznie. Oczywiście mówiłem że to za
                    dużo (mieszkając cały miesiąc tyle prądu nie zużywam), i że remont mi zajął
                    maksymalnie miesiąc, ale nic to nie dało. I chcąc nie chcąc przed podpisaniem
                    aktu notarialnego trzeba było z Gazikiem wszystkie rozliczenia pozamykać.
                    Tak czy inaczej radzę uważać i starać się mieć wszystko na piśmie. Choć nie jest
                    łatwo, u mnie nawet usterki przy odbiorze nie wpisali w protokół odbioru tylko
                    jakąś notatkę, która nie ma praktycznie większej mocy prawnej.
    • oskar23071979 Re: odbiór mieszkań 11.09.09, 12:37
      witam chciałem zapytać czy ktoś z Państwa wie cokolwiek odnośnie
      aktów notarialnych, czy po odebraniu mieszkań ktoś wspominał o
      terminie ich wydania i jaki to by był termin pozdrawiam
      • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 12.09.09, 15:27
        witam ja dostałam informajcę że akty mają być podpisywane do końca
        września ale jakoś wątpie ja mieszkanko mam gotowe do zamieszkania i
        nie wiem co dalej czy się wprowadzać i mieszkać na dziko czy czekać
        a jeśli tak to na co i ile czasu bo z tą firmą współpraca to jakaś
        porażka ....
        • route67 Re: odbiór mieszkań 15.09.09, 09:50
          gotowe do zamieszkania? nieźle.
          mi juz ręce opadają, nawet nie udało mi sie odebrac mieszkania, a gazomontaż
          milczy. totalna olewka. nie raczą zadzwonić i udzielić jakichkolwiek informacji.
          coraz mniejsza mam ochotę tam zamieszkać ...

...a tak swoją drogą to czy ktoś z Was był ostatnio na miejscu? Jak wyglądają
          postępy? Wykończenie, wjazdy do garażu itp itd. Bo jeśli to jest nadal plac
          budowy jak jeszcze kilka tygodni temu to nie ma najmniejszego sensu liczenie na
          podpisanie Aktów. Bajzel i tyle :/
          • agniecha464 Re: odbiór mieszkań 15.09.09, 22:49
            no niestety jeszcze potrwa ten bajzel parę miesięcy na garaże na
            razie nie ma co liczyć ja odebrałam mieszkanko w lipcu i już mogę
            mieszkać ekipa remontowa zrobiła wszystko c o w jej mocy żeby było
            sprawnie ale co z tego ja bałagan kurz na całej klatce schodowej a
            do tego blok nie odebrany przez energetykę więc co do aktów może do
            grudnia się uda ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka