Dodaj do ulubionych

Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy

• antywir Podatek katastralny - jedyne rozwiazanie 08.09.09, 10:16
      Meldunki, sru...i to wszystko jakieś pozostałości poPRLowe, o których na prawdę nie warto dyskutować. Tylko podatek katastralny jest nieuchronny.
      Masz nieruchomość - stoi, jest. Koniec. Płacisz. Nikogo nie obchodzi, gdzie mieszkasz. Stać cię utrzymać tę nieruchomość, to ją masz. Nie stać, to trudno, musisz sprzedać.

Poza tym będzie też sprawiedliwiej. Moi teściowie mają dom pod Warszawą. My mamy w mieście. Różnica wartości jest co najmniej dwukrotna na naszą korzysć. Kto płaci wyższy podatek? Oni.

Co gorsza obie kwoty są żałośnie niskie. I dlatego w naszym mieście europejskim nie ma chodników, kanalizacji, porządnego metra
      • margotje Re: Podatek katastralny - jedyne rozwiazanie 17.09.09, 10:10
        antywir napisała:

> Meldunki, sru...i to wszystko jakieś pozostałości poPRLowe, o których na prawdę
        > nie warto dyskutować. Tylko podatek katastralny jest nieuchronny.
        > Masz nieruchomość - stoi, jest. Koniec. Płacisz. Nikogo nie obchodzi, gdzie mie
        > szkasz.

co za bzdury wypisujesz, czlowieku. az mi cie zal.
        moze ty tego nie wiesz, ale w kazdym porzadnym (czyt.: praworzadnym) kraju
        obywatele melduja sie we wlasciwym dla miejsca pobytu organie meldunkowym, a
        przynajmniej tego sie od nich oczekuje. kazdy obywatel winien posiadac wlasny
        numer podatkowo-socjalny (w Polsce to Pesel, w USA to SSN, w Holandii to BSN), z
        ktorego wynikaja dane obywatela, m.in. miejsce pobytu stalego i/lub tymczasowego.
        Co sie tyczy nieruchomosci: co to podatek katastralny (od katastrofy? ;-) ) to
        podatek od nieruchomosci sie nazywa, ale tutaj mowa o zupełnie innym podatku, o
        ile dobrze rozumiem.
        Gdyby wszyscy "przyjezdni" placili podatki w Warszawie, miasto z pewnoscia
        mialoby pieniadze na pokrycie (m.in.) szkod, jakie oni wyrzadzaja. Wiekszosc
        jezdzacych po Warszawie aut nalezy przeciez do " przyjezdnych", z Warszawa
        zwiazanych wylacznie przez pracodawcow/uczelnie.
    • Gość: warszawiak Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: 195.85.196.* 08.09.09, 11:23
      POpieram!!!! Wreszcie się tej wiochy pozbędziemy.
    • Gość: Warszawiak Dla wszystkich podatników W-wy,nie tylko nowych! IP: *.centertel.pl 08.09.09, 11:36
      >Jeśli przywileje, to dla wszystkich płacących w Warszawie, również "starych,
      miejscowych" warszawiaków!!!<
      I tak przecież ma być!!!
      • Gość: student Re: Dla wszystkich podatników W-wy,nie tylko nowy IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.09, 12:36
        Witam
        Piszę właśnie pracę magisterską o relacjach pomiędzy rdzennymi warszawiakami a
        przyjezdnymi. Badałem m. in. wypowiedzi na forum gazety. Jeśli ktoś z biorących
        udział w dyskusji chciałby wziąć udział w moim badaniu i wypełnić ankietę,
        byłbym bardzo zobowiązany. Zainteresowanych proszę o kontakt na: bienko@o2.pl
        Pozdrawiam
        • Gość: Tomo Re: Dla wszystkich podatników W-wy,nie tylko nowy IP: *.merinet.pl 08.09.09, 21:21
          Gość portalu: student napisał(a):

Witam
          Piszę właśnie pracę magisterską o relacjach pomiędzy rdzennymi
          warszawiakami a przyjezdnymi. Badałem m. in. wypowiedzi na forum
          gazety. Jeśli ktoś z biorących udział w dyskusji chciałby wziąć
          udział w moim badaniu i wypełnić ankietę, byłbym bardzo zobowiązany.
          Zainteresowanych proszę o kontakt na: bienko@o2.pl

Oczywiście ankieta jest obiektywna i poza pytaniami w rodzaju "czy
          lubisz przyjezdnych?" zawiera również takie, które zgłębiają nieco
          problem? Na przykład taki jaki przewija się w obecnej dyskusji,
          czyli "czy uważasz, że napływowi mieszkańcy Warszawy powinni w niej
          płacić podatki?"
          • Gość: student Re: Dla wszystkich podatników W-wy,nie tylko nowy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.09, 08:59
            do Tomo

Owszem uważam, że jest obiektywna. Oto 2 przykładowe pytania (nie wpisałem
            jednak odpowiedzi do wyboru, żeby zaoszczędzić miejsce):

31. Czy przyjezdnym mieszkańcom Warszawy łatwiej o pracę niż rdzennym?
            32. Czy poparłby/poparłaby Pan/Pani regulację prawną, która ułatwiałaby dostęp
            do pracy osobom zameldowanym w Warszawie, kosztem tych zameldowanych w innych
            częściach Polski?
            15. Czy zgadza się Pan/Pani z przedstawionymi określeniami przyjezdnych? (proszę
            ocenić każde z nich)
            1- zdecydowanie tak,
            2 - raczej tak,
            3 - trudno powiedzieć,
            4 - raczej nie,
            5 - zdecydowanie nie

jedna z 14 odpowiedzi do ocenienia to:
            "nie płacą podatków w mieście, a korzystają na jego dobrobycie
            Problem płacenia podatków w różnych miejscach "
            Poza tym jest kilka pytań otwartych, gdzie bez problemu można opisać
            niewymienione przeze mnie kwestie. Nie rozumiem skąd ironiczne założenie o braku
            obiektywności.
            Pozdrawiam
            • Gość: xxx Re: Dla wszystkich podatników W-wy,nie tylko nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 23:38
              czekam na ankietę izabelaw1@o2.pl
    • Gość: A. Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.chello.pl 08.09.09, 18:26
      Jak kupie tu (w warszawie) mieszkanie na własność, to będę płacić podatki, ale
      póki co tego mieszkania nie mam wiec wole wspierać swoje Warmińsko-Mazurskie
      rejony :)
      • Gość: Tomo Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.merinet.pl 08.09.09, 21:17
        Gość portalu: A. napisał(a):
        Jak kupie tu (w warszawie) mieszkanie na własność, to będę płacić
        podatki, ale póki co tego mieszkania nie mam wiec wole wspierać
        swoje Warmińsko-Mazurskie rejony :)

To już dziś wracaj w swoje Warmińsko - Mazurskie rejony.
        Korzystasz z całej infrastruktury Warszawy nie dokładając się w
        niczym do jej rozbudowy. Jak zmachasz dzieciaka to też będziesz
        chciał żeby chodził do przedszkola na Warmii?
        • Gość: A. Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.chello.pl 08.09.09, 21:44
          Przynajmniej jak ja płace podatki tam na Warmii i Mazurach, to służby porządkowe
          mają za co sprzątać syf po warszawiakach spędzających w tych rejonach swoje urlopy.
          Coś za coś.
          • Gość: Tomo Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.merinet.pl 08.09.09, 22:50
            A warszawskie służby porządkowe nie mają za co sprzątać po takich
            chamach jak ty rozjeżdżających trawniki.
            Wracaj do siebie - nie jesteś tu mile widziany.
            Jesteś najgorszym gatunkiem napływu jaki istnieje. W rodzinnej
            wiosce mógłbyś co najwyżej stać pod sklepem kiwając się przy flaszce
            wina i czekać czy ktoś ci sztachetą w ten pusty łeb nie przywali.
            Przyjechałeś tu, zarabiasz jakieś pieniądze, korzystasz z
            infrastruktury budowanej za moją kasę i jeszcze obrażasz to miasto i
            jego mieszkańców. Spierniczaj stąd jak najszybciej burasie wiejski.
            • Gość: była Warszawianka Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:32
              a mnie zadziwiają takie pomysły i teksty kogoś powyżej - osoba
              pochodzenia podlaskiego. Z jednej strony chcemy być Europejczykami,
              z drugiej podatki płacimy w Warszawie. Strasznie mnie to wkurza, bo
              ja płacę podatki w Polsce. Mieszkam w miejscowości, w której jest
              500 mieszkańców 3 km od granic Warszawy. To chyba oczywiste, że nie
              będzie tu żlobka, przedszkola, ani uczelni wyższej. W całej
              podwarszawskiej 20 tys gminie jest jedna przychodnia zdrowia
              (zresztą należąca do warszawskiego Zoz-u, który ma ją ... i nie
              inwestuje w nic).

I co dlatego, że akurat tu mieszkam to mam nie mieć dostępu do
              niczego? Nie rozumiem reformy samorządowej - pewne sfery oddano w
              zarząd samorządom po to,by lepiej służyły potrzebom mieszkanców, ale
              nie po to, by ograniczyć dostęp do nich innym.

Czym różni się osoba, która mieszka te 3 km dalej ode mnie?
              Statystycznie płaci niższe podatki (bo zarabiam powyżej średniej) i
              ktoś kiedyś (zapewne w PRL-u) akurat tak narysował granice miasta?
              Nie widzę w tym żadnej jej zasługi.

To już uważam, że uczciwszy byłby cenzus majątkowy. Np. im kto
              wyzsze płaci podatki tym w większej mierze złożył się na chociażby
              ten przysłowiowy żłobek i należy on mu się w pierwszej kolejności.
              No, ale to by było pewnie nie do zaakceptowania:)
              • eizoo Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy 09.09.09, 11:22
                Gość portalu: była Warszawianka napisał(a):

> Strasznie mnie to wkurza, bo ja płacę podatki w Polsce. Mieszkam
                > w miejscowości, w której jest 500 mieszkańców 3 km od granic
                > Warszawy.
                ...
                > Czym różni się osoba, która mieszka te 3 km dalej ode mnie?

Niczym sie nie rózni.
                Dlatego powstał pomysł tworzenia tzw. aglomeracji.
            • Gość: A. Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.chello.pl 09.09.09, 00:56
              ot i cala KULTURA warszawiakow. Nigdzie nie potrafią sie zachować czy to na
              drogach czy tez na forum.

Masz jakiś kompleks człowieku?

a w warszawie to może nie stoją pod sklepami i nagabują by im dorzucić do
              taniego wina? Co wtedy takim mówie? "DO ROBOTY!"
              Pozatym widze ze jestes niexle uprzedzony i wiesz co? Jak bedziesz spędzał urlop
              na Warmii i Mazurach czy tez w innym rejonie to sie 2 razy zastanów czy jechać
              tam - bo tak samo jesteś użytkownikiem drog nie tylko w Warszawie ale i tam
              gdzie sie wybierzesz. Siedź w tej swojej zatrutej norze i nie myśl o tym by
              jechać gdzieś poza warszawę.
              a!
              I życzę Ci byś trafiał na tak samo uprzedzonych ludzi jakim i ty jesteś.

• Gość: Joe Collins Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: 67.159.44.* 09.09.09, 15:58
                > ot i cala KULTURA warszawiakow. Nigdzie nie potrafią sie zachować czy to na
                > drogach czy tez na forum.
                >
                > Masz jakiś kompleks człowieku?

Pokrzywdzone niewiniątko się nagle znalazło, jak ci odpowiedzieli pięknym za
                nadobne.

> Pozatym widze ze jestes niexle uprzedzony

Ty za to ani trochę: "Przynajmniej jak ja płace podatki tam na Warmii i
                Mazurach, to służby porządkowe
                mają za co sprzątać syf po warszawiakach spędzających w tych rejonach swoje
                urlopy. "

> I życzę Ci byś trafiał na tak samo uprzedzonych ludzi jakim i ty jesteś.

Powtarzaj to jak najczęściej. Przed lustrem.
          • Gość: Joe Collins Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: 67.159.44.* 09.09.09, 15:50
            > Przynajmniej jak ja płace podatki tam na Warmii i Mazurach, to służby porządkow
            > e
            > mają za co sprzątać syf po warszawiakach spędzających w tych rejonach swoje url
            > opy.
            > Coś za coś.

Gdyby nie turyści, to całe twoje rodzinne strony wyglądałyby jak pałac w
            Sztynorcie.
          • Gość: xxl Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: 62.29.251.* 11.09.09, 13:32
            Gość portalu: A. napisał(a):

> Przynajmniej jak ja płace podatki tam na Warmii i Mazurach, to służby porządkowe
            > mają za co sprzątać syf po warszawiakach spędzających w tych rejonach swoje
            urlopy.
            > Coś za coś.

Co za bzdura!! a na co niby idą tzw. opłaty klimatyczne??
    • Gość: Robercik Ale o co chodzi? IP: *.globalconnect.pl 09.09.09, 11:56
      Przecież właściwym US do odprowadzania podatku dochodowego nie jest to właściwe
      ze względu zameldowania tylko ze względu zamieszkania.
      Można być zameldowanym w Pcimiu Dolnym, a podatki płacić w US Warszawskim.
      US zresztą nie wymaga przedstawienia dowodu, że coś się wynajmuje itd, na picie
      którym korygujemy swoje dane wpisujemy adres pobytu czasowego.
      A na jakich zasadach tam mieszkasz to już US nie interesuje.

• Gość: Roman Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: 89.72.105.* 11.09.09, 12:39
      Warszawiacy PAMIĘTACIE jak wszyscy pracujący w Polsce płacili
      OBOWIĄZKOWO podatek na odbudowę teraz waszej Warszawy(SFOS)
    • Gość: mako Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.chello.pl 12.09.09, 15:55
      MIESZKAM W POLSCE, WIEC PŁACE PODATKI W POLCE.
      A W JAKIM MIEJSCU TO JUŻ KAZDEGO G**** POWINNO OBCHODZIĆ.
    • tvtotal2 Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy 12.09.09, 17:10
      > Żuber-Zielicz proponuje przyznanie "ujawnionym" zniżek na
      > komunikację miejską, teatry, obiekty sportowe. W jej koncepcji
      > bonusy czekałyby też w restauracjach i kawiarniach.

czy komuś sie w tyłku nie przewróciło? jak prowincjusz rozliczy sie z Waw, to
      Waw przychylnie rozpatrzy wniosek o przyjecie do publicznego przedszkola, czy
      żlobka. Ale żeby dawać zniżki na komunikację to już przegięcie. Jak miasto tak
      zrobi, to pierwszy sie stąd wymelduję i uzupelnie NIP-3 na ewentualnie
      korzystniejszy dla mnie. Zmieniajcie te przepisy, ale z głową!!
    • Gość: Anna Urzędnicy odmawiają zameldowania IP: *.subscribers.sferia.net 12.09.09, 20:48
      Studiowałam w Warszawie i wynajmuję tu mieszkania od 12 lat. Tylko dwa razy
      udało mi się skłonić właścicieli do zameldowania mojej rodziny (na 6 miesięcy).
      Wszelkie próby zameldowania w Urzędzie Gminy Targówek spełzły na niczym.
      Urzędnicy NIE HONORUJĄ oświadczenia osoby zamieszkałej, przez lata płaconych
      rachunków, korespondencji. Wymagają podpisu i zgody właściciela na dokonanie
      meldunku. Oznacza to konieczność jazdy ponad 360 km w celu załatwienia
      najdrobniejszej sprawy urzędowej.
      A podatki płace od lat w Warszawie. Zameldowanie nie, a co za tym idzie - brak
      możliwości choćby zarejestrowania się jako osoba bezrobotna; natomiast podatki
      - przyjmujemy bez problemu (wystarczyło tylko oświadczenie woli w PIT) Takie
      "udogodnienie" dla przyjezdnych ;)
      • peppito Re: Urzędnicy odmawiają zameldowania 15.09.09, 23:47
        Ludzie nie chcą meldować lokatorów ze względu na ustawę o ochronie
        lokatorów.
        Im ktoś jest bardziej chroniony tym mniejsza ochota by mieć z nim do
        czynienia.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy 13.09.09, 00:05
      Gość portalu: Domcia napisał(a):

> "W przeciwieństwie do radnych stołeczni urzędnicy patrzą krzywo na pomysł karty
      > podatnika. Boją się, że ekstra bonusy dla wybranej grupy ugodzą w tzw. prawa n
      > abyte warszawiaków, którzy od lat płacą podatki w stolicy".
      >
      > No i mają rację! Bo z jakiej racji ja, jako warszawianka płacąca podatki w Wars
      > zawie, mam nie mieć z tego żadnych korzyści i jeszcze dopłacać w ulgach przyjez
      > dnym, jeśli łaskawie raczą tutaj płacić?
      >
      > Jeśli przywileje, to dla wszystkich płacących w Warszawie, również "starych, mi
      > ejscowych" warszawiaków!!!

To jest ewidentnie sprawa dla RPO, mam nadzieję, że ten idiotyzm jednak nie
      przejdzie. A jeżeli przejdzie, to dla wszystkich.
    • kapitan.kirk Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy 13.09.09, 00:40
      Pomysł, że każdy powinien płacić podatki tam, gdzie rzeczywiście mieszka i
      pracuje, jest całkiem rozsądny. Gotów jestem go poprzeć.

Rzecz jasna nie ma wątpliwości, że takiemu rozwiązaniu powinna towarzyszyć
      równie sensowna i sprawiedliwa rezygnacja przez Warszawę na rzecz innych
      regionów z wpływów od firm o ogólnopolskim zasięgu działania, które mają
      siedzibę w Warszawie i jak dotąd tutaj odprowadzają podatki od zysków
      osiąganych z działalności w całym kraju. Jest dla mnie oczywiście logiczne, że
      zwolennicy tej pierwszej tezy powinni konsekwentnie poprzeć również tę drugą.

Pzdr
    • Gość: blablak Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.chello.pl 14.09.09, 10:28
      niektóre pomysłu są genialne ;)
      ja bym jeszcze ogrodził całą Warszawę, ustawił uzbrojone patrole z rozkazem
      strzelania do tych którzy chcą się tu dostać bez zameldowania. Dodatkowo
      ograniczył możliwość korzystania z infrastruktury tylko do osób zameldowanych
      tutaj min.5lat, oczywiście po to aby po tym okresie dane osoby w pełni
      doceniły wszystkie te "luksusy" Warszawy.
      ...................
      Jeśli towarzystwa ubezpieczeniowe wyrównają stawkę OC, AC,(nie wiem dlaczego
      mam płacić więcej tylko dlatego że będę zameldowany w Warszawie) to przemyślę
      zmianę meldunku. Jak na razie wystarcza, że co miesiąc zostawiam tutaj sporo
      pieniędzy, więc pośrednio utrzymuję to miasto.
      Ale oczywiście jestem pasożytem, cóż taki los...
    • Gość: gecko Mam kontrowersyjny, ale prosty pomysł. IP: *.multimo.pl 14.09.09, 14:06
      Jest za mało żłobków i przedszkoli? Utrzymywane są w gminnych funduszy? To niech za darmo przyjmują tylko dzieci, których przynajmniej jeden rodzic jest zameldowany w Warszawie. Jeśli żadne z rodziców nie jest, niech przyjmują - ale po cenie, jaką płaci się za prywatne przedszkole/żłobek. Gminne przedszkola i żłobki to nie są instytucje charytatywne, nie płacisz podatków lokalnych w stolicy - to wychowuj dzieci tam, gdzie podatki płacisz.

W zasadzie podobnie powinno być z biletami komunikacji miejskiej, która w połowie utrzymywana jest z budżetu miasta. Jeśli tak, to niech zameldowani w Warszawie płacą za miesięczny 76, a niezameldowani 156 złotych. Wystarczy tak zrobić z miesięcznymi. Niby czemu mam płacić tyle co przyjezdny, który dotuje ze swoich podatków komunikację miejską w Białymstoku czy Lublinie, gdzie jest zameldowany.

A skoro z podatków lokalnych finansowane są też drogi, chodniki, ich oświetlenie i sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniach, to niech godzina parkowania kosztuje przyjezdnych dwukrotnie więcej (4 zł), a zameldowanych w stolicy dwukrotnie mniej (2 zł), a straż miejska niech przez miesiąc, dwa bardzo starannie zajmie się wystawianiem mandatów za brak biletu z parkometru.

I założę się, że te trzy rozwiązania wystarczą. Po roku nagle okaże się że Warszawa oficjalnie wcale nie ma miliona siedmiuset tysięcy mieszkańców, a dwa i pół.
      • kapitan.kirk Ciekawa koncepcja 14.09.09, 19:06
        Oczywiście, jak rozumiem, wyższa cena biletów zostanie wprowadzona dla
        wszystkich nie zameldowanych w Warszawie - turystów, odwiedzających rodzinę,
        przejeżdżających w delegacji etc.? Czy też np. turysta przyjeżdżający do
        Warszawy będzie się musiał wystarać o specjalne zaświadczenie, że zobowiązuje
        się opuścić miasto w terminie np. do 7 dni, żeby nie obciążać budżetu na
        utrzymanie chodników, parków i komunikacji miejskiej?

Pomysłowość ludzka nie zna granic - ale może po prostu od razu, zamiast błahych
        półśrodków, wprowadzić wizy wjazdowe do Warszawy, obowiązek uzyskiwania
        zaproszeń na wjazd do miasta i pozwolenia na pracę...?

To nie jest reductio ad absurdum: proszę np. zastanowić się po pierwsze,
        dlaczego firmy mające siedzibę w Warszawie tutaj odprowadzają podatki od zysków
        osiąganych z działalności prowadzonej w całej Polsce, a po drugie, skąd
        właściwie wzięła się Warszawa po 1945 i czy aby na pewno li tylko z wytrwałej
        pracy ponad siły ludzi tu zameldowanych...

Pzdr
        • pani.misiaczkowa Re: Ciekawa koncepcja 15.09.09, 15:57
          Ale chyba na tym właśnie polega sens kupowania biletów miesięcznych
          (a także np. karnetów na basen). Ich cena podzielona na poszczególne
          przejazdy jest niższa niż bilet na pojedynczy przejazd. I jakoś
          osoby jeżdżące na zwykły bilet nie krzyczą, że są oszukani, bo Ci co
          mają miesięczny to mają lepiej tzn taniej.
        • margotje Re: Ciekawa koncepcja 17.09.09, 10:26
          > właściwie wzięła się Warszawa po 1945 i czy aby na pewno li tylko z wytrwałej
          > pracy ponad siły ludzi tu zameldowanych...
          >

Warszawa " nie wziela sie znikad"!!! Warszawa byla przed 45, po 45 i bedzie
          zawsze!!!
          Kolejny "historyk"! Warszawa nie jest "nasza" ... Warszawa jest stolica
          wszystkich Polakow!

Przy tej okazji poinformuje, ze wiekszosc z tych (Warszawiakow), ktorzy w pocie
          czola podnosili Warszawe z gruzow, w nastepnej kolejnosci robili to w innych
          miastach (na przykladzie mojej rodziny)! Przy czym wiekszosc z nich do Warszawy
          nie wrocila: ich miejsce zajeli "przodownicy pracy"!
          W moim pojeciu Warszawiacy to sa ci, ktorzy 1 listopada odwiedzaja warszawskei
          cmentarze, a nie ci, ktorzy na zaduszki z niej wyjezdzaja.
        • Gość: gecko Re: Ciekawa koncepcja IP: *.multimo.pl 17.09.09, 18:20
          > Oczywiście, jak rozumiem, wyższa cena biletów zostanie wprowadzona dla
          > wszystkich nie zameldowanych w Warszawie - turystów, odwiedzających rodzinę,
          > przejeżdżających w delegacji etc.? Czy też np. turysta przyjeżdżający do
          > Warszawy będzie się musiał wystarać o specjalne zaświadczenie, że zobowiązuje
          > się opuścić miasto w terminie np. do 7 dni, żeby nie obciążać budżetu na
          > utrzymanie chodników, parków i komunikacji miejskiej?

Nie, ci i tak nie kupują miesięcznych. Ot co.

Jest to reductio ad absurdum. Co innego zapewniać taniej zameldowanym mieszkańcom to, co zapewnia lokalna gmina, a co innego wprowadzać rogatki.
    • inthekitchen co za fatalny rusycyzm! 14.09.09, 17:01
      żyję w Warszawie - mieszkam w Warszawie
    • Gość: marcin Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:27
      to chyba normalne , dlaczego pieniądze ze stolicy mają wypływać do innych
      gmin? Przyjezdni tutaj pracują na swoją przyszłość,yu budują swoje kariery
      ,korzystają z usług itp.Odpowiedź nasuwa się sama
    • Gość: marcin Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:36
      Jeżeli się ten pomysł komuś nie podoba... No cóż zawsze może wrócić do siebie
      gdzieś tam ,szukać pracy,i jako bezrobotny nie płacić nic.Wystarczy w
      Warszawie ludzi ktOrzy przez swoje dziwne podejście do pracy i warunków
      zatrudnienia zaniżają pensje innym chcącym godnie żyć na miejscu.Jednak jakim
      prawem nowoprzybyli mają płacić mniej???? Słyszałem że prawo jest DLA
      WSZYSTKICH JEDNAKOWE!!!!!!!!
    • opinia_publiczna_online Przyjezdni, płaćcie podatki w stolicy 19.10.09, 17:21
      Do wszystkiego można ludzi zmusić.
      Tylko w jakim celu?
      Z pustego i Salomon nie naleje. Globalnie pieniędzy do podziału jest tyle samo.
      Niech płacą tam gdzie płacą. Z czasem im się znudzi. A im dalej miejsce
      płacenia od miejsca zamieszkania tym szybciej to się stanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka