mechanik1234 19.03.11, 15:43 Czy do ukarania mandatem przez policję osoby która złamała w rażący sposób przepisy ( 60-80 km/h na drodze w strefie zamieszkania i na ograniczeniu 20km/h) wystarczy zgłoszenie i zeznanie świadka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edek40 Re: ukaranie pirata 19.03.11, 17:16 > Czy do ukarania mandatem przez policję osoby która złamała w rażący sposób prze > pisy ( 60-80 km/h na drodze w strefie zamieszkania i na ograniczeniu 20km/h) wy > starczy zgłoszenie i zeznanie świadka? Wystarczy do wezwania domniemanego sprawcy przed oblicze policji. Jesli sie przyzna, to OK - dostanie mandat. Jesli nie, to pozostaje droga sadowa, a tu bez dowodow nic nie wskorasz. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: ukaranie pirata 19.03.11, 19:44 mechanik1234 napisał: Czy do ukarania mandatem przez policję osoby [...] wystarczy zgłoszenie i zeznanie świadka? Witam, Nie wiem, ale na zdrowy rozum, nie wystarczy. Bo donos może być wredny, podstępny i nieprawdziwy np. taki "melduję, że sąsiadka Inguszetia kupiła sobie Mitsubishi Lancera, a ostatnio pożyczała ode mnie cytrynę. Skąd ona ma pieniądze na samochód, skoro pożycza cytryny...?";-P No... mam pieniądze, bom wzięła kredyt na dwa lata,ale postronni nie muszą o tym wiedzieć. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: ukaranie pirata 20.03.11, 01:20 Do ukarania mandatem takiej osoby nie wystarczyłoby nawet, gdyby na miejscu był patrol policji, jeśli nie byłby wyposażony w zalegalizowane urządzenie do pomiaru prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard zależy kto kogo 20.03.11, 19:11 Jeśli szarak zezna, a piratem był policjant, sędzia lub ktoś pokrewny, to szarak może niezłe nieszczęście na siebie ściągnąć. W przypadku odwrotnym pirat-szarak na pewno zostanie ukarany. Równość wobec prawa to fikcja, nadal żyjemy systemie pańszczyźniano feudalnym. W przypadku szarak przeciw szarakowi, to zupełna loteria. W przypadku szlachcic przeciw szlachcicowi, to najpierw ustalana jest ranga każdego z nich i wygrywa ten ważniejszy lub z silniejszymi plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: ukaranie pirata 22.03.11, 09:31 Jeśli w sądzie powiedziałbyś, że prędkość wynosiła 60-80 km/h, to sędzia skwitowałby to tylko lekkim uśmiechem i uniewinnił sprawcę. Donos wystarczy, by policja wszczęła czynności wyjaśniające (teoretycznie powinni, praktycznie wiedzą, że do niczego to nie prowadzi i oleją temat). Może i wezwaliby właściciela pojazdu do wyjaśnienia (to byłby pewien sukces, walor wychowawczy etc.), po czym zakończyli postępowanie nie stwierdzając wykroczenia / brak podstaw do ukarania. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: ukaranie pirata 22.03.11, 10:48 forum.gazeta.pl/forum/w,510,123359119,123396226,I_smieszno_i_straszno_.html Zwłaszcza ostatnie zdanie jest tu na miejscu. Nie mam nic przeciwko "donosom" na chuligańskie czy wręcz bandyckie zachowania na drodze,nie mam nic przeciwko "donosom" na tych po spożyciu ale to o co pyta autor postu przypomina pewien kultowy tekst : Panie władzo ten pijak to złodziej, każdy pijak to złodziej. Panowie,opamiętajmy się.:( Pozdr. i miłego dnia :) Odpowiedz Link Zgłoś