Dodaj do ulubionych

Przed i Po akcji

14.05.11, 09:04
Zapowiedź
W piątek na ulice Krakowa wyjadą policyjne patrole, których zadaniem będzie zwracanie uwagi na kierowców nie respektujących praw pieszych.
Funkcjonariusze będą przyglądać się zachowaniu kierowców podczas manewrów wyprzedzania, omijania i zatrzymywania w rejonie przejść dla pieszych, nieudzielania pierwszeństwa pieszym znajdującym się na przejściu dla pieszych czy chodniku

Efekty
Ponad dwieście mandatów na skrzyżowaniach
90 kierowców ukarali mandatami funkcjonariusze w ramach piątkowej akcji "Policjanci dla pieszych". Mandaty dostało też 110 pieszych za przechodzenie na czerwonym świetle czy wtargnięcia na jezdnie oraz 7 nietrzeźwych rowerzystów.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Przed i Po akcji 14.05.11, 13:11
      Zastanawiam sie dlaczego musza wyjezdzac zamiast wychodzic...
    • kozak-na-koniu Re: Przed i Po akcji 14.05.11, 15:51
      Co to znaczy "nieudzielania pierwszeństwa pieszym znajdującym się na chodniku"? Możey, że jak już wjadę jakimś pojazdem na wymieniony chodnik, mam udzielać pierwszeństwa znajdującym się na tymże chodniku pieszym?
      • tomek854 Re: Przed i Po akcji 15.05.11, 02:51
        Tak właśnie. Na przykład jak wyjeżdżasz z posesji.
        • kozak-na-koniu Re: Przed i Po akcji 15.05.11, 10:23
          Myślałem że chodziło o roweraków (nie mylić z ludźmi używającymi rowerów, bo do takich nic nie mam, sam lubię popedałować dla przyjemności albo żeby skoczyć do sklepu po piwko), którzy strasznie się rozpanoszyli i śmigają między przechodniami, kompletnie nie zwracając na nich uwagi...:P
          • rekrut1 Re: Przed i Po akcji 15.05.11, 19:03
            którzy strasznie się rozpanoszyli i śmigają między przechodniami, kompletnie nie zwracając na nich uwagi...:P
            Za wcześnie się denerwujesz,poczekaj na zmiany które mają nastąpić.
            • szaser Re: Przed i Po akcji 16.05.11, 09:49
              A jakież to zmiany maja pozwalać na śmiganie między przechodniami na chodniku?
              Nikt takich zmian nie planuje i nigdy tego nie będzie, a dobrze oświetlony rowerzysta po zmianach, ewentualnie, może jechać, w czasie deszczu lub śniegu po chodniku, ze szczególną uwagą, ustępując każdorazowo wszystkim pierwszeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka