czarekza
07.10.11, 16:39
W Irkucku samochód konsulatu generalnego Polski uderzył w drogi zagraniczny samochód
Zakończyć sprawy zgodnie z prawem nie udaje się. W Irkucku samochód Konsulatu Generalnego Polski uderzył w drogi zagraniczny samochód. Jednak Główna Inspekcja Ruchu drogowego (policja) nie uznała winnego kierowcy z numerami dyplomatycznymi..
- Zrozumcie mnie, jestem kobietą, kiedy choruje mój samochód, choruję razem z nim.
Elena Riazincewa posiada 8-letni staż jako kierowca, cały bez wypadków. Oznaczał to, że kobiety – są odpowiedzialnymi i uważnymi kierowcami. Wypadek zdania jej nie zmienił. Na ulicy Bajkalskiej w tylny zderzak jej Audi „Q5” uderzył Hyundai. Za kierownicą była kobieta.
- Popatrzcie, coście z nim zrobili, jak mogliście. W tym czasie z fotele pasażera wstaje mężczyzna i mówi: - „Tak szybko uciekamy, szybo, szybko, uciekamy” – mówi uczestnik wypadku Elena Riazincewa
Ślady uderzania na Audi widać nawet i teraz. Światła Elena wymieniła, to tylko część remontu.
Na koreańskim samochodzie były numery dyplomatyczne. Okazało się, że należy on do polskiego konsulatu. Natomiast w momencie wypadku w Hyundaiu jechał w nim wicekonsul Daniel Braciszewski. Jak opowiada Elena, postarał się na miejscu wypadku zmienić wersje zdarzenia, nie czekając na Generalną Inspekcje Ruchu Drogowego. Inspektorów jednak wezwano.
- Po tym podszedł i mówi : „Ja panią bardzo proszę, niech Pani nie mówi nikomu, że za kierownicą była ta oto dama. To moja narzeczona. Ona w ciąży, no i u nas wkrótce wesele. Inaczej u nas będą problemy” – mówi uczestnik wypadku Elena Riazincewa.
Remont Audi może kosztować Elenę 70 tys rubli. Jednak, ani policja, ani Kirowski Sąd Rejonowy winnym wicekonsula wypadku nie uznali. Według protokołu za kierownicą nie było żadnej pani z polskim akcentem.
Daniel Braciszewski nie mógł spotkać się z naszą grupą. Był zajęty, i tak w ogóle nie nie jest to jesgo sprawa prywatna, tylko polityczna.
- Wy wiecie, że to sprawa prywatna. Myśmy niczego nie płacili, to jakaś firma ubezpieczeniowa. No ja mogę z nimi porozmawiać – mówi wice konsul konsulatu generalnego RP w Irkucku Daniel Braciszewski
Elena Riazincewa – jest adwokatem. Mało jej to pomogło. Bardzo ją jednak martwią możliwości wymiaru sądownictwa.
- Moglibyśmy załatwić sprawę po ludzku, to jednak to dyplomata.