Gość: kai IP: 213.76.135.* 18.06.03, 15:22 polityka.onet.pl/162,1122165,1,0,2404-2003-23,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Re: Norwedzy chcą do UE IP: *.*.*.* 18.06.03, 15:25 Czekamy jeszcze na Szwajcarię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Norwedzy chcą do UE IP: *.proxy.aol.com 18.06.03, 16:14 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Czekamy jeszcze na Szwajcarię. --------------------- Wy o tym decydowac nie bedziecie. Wiec po co ta propaganda? Odpowiedz Link Zgłoś
zarty_zartami Re: Norwedzy chcą do UE 18.06.03, 16:30 Gość portalu: rafal napisał(a): > Gość portalu: Tomasz napisał(a): > > > Czekamy jeszcze na Szwajcarię. > --------------------- > Wy o tym decydowac nie bedziecie. Wiec po co ta propaganda? ------------------------------------------- bo Norwegia i Szwajcaria byly 2ma najlepszymi kontr-przykladami na wstapienie do UE... Jaki oni to i my tys mozem! zmieniles zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
maastroop Re: Norwedzy chcą do UE 18.06.03, 18:38 Wiekszosc moich znajomych w Szwajcarii argumentowala glosowanie przeciw UE tym ze UE jest zbyt biedna zeby sie z nia laczyc i ze z dwojga zlego preferuja ciekawskiego celnika na granicy niz doplacanie do slabiej rozwinietych panstw poludnia Europy.Kto wie moze gdybym byl Szwajcarem tez bylbym przeciw.Jednak jako Polak mieszkajacy zagranica jestem ZA.Rozpatrujac akcesje przez pryzmat mojego portfela wejscie do UE dla mnie to tylko i wylacznie plusy.pozdr.M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vico Na Szwajcarow jeszcze nie pora IP: 81.11.134.* 18.06.03, 22:06 W Szwajcarii nic nie przejdzie bez referendum (jest ono wiazace), a wsrod obywateli nie ma teraz znaczacej bazy prounijnej, wynika to np z faktu, ze Szwajcaria od poczatku bylaby platnikiem netto. Jest tam obecnie silne oslabienie koniunktury, ale daleko lepiej wyglada calosc pod wzgledem gospodarczym, w porownaniu np z Francja i Niemcami. Szwajcarzy przyzwyczajeni sa do relatywnie niskich podatkow bezposrednich, ida za tym jednak skromne przywileje socjalne. Od Szwajcarow slyszalem, ze podatki od wynagrodzen nie sa potracane kazdego miesiaca, lecz rozlicza sie je pod koniec roku...nasze porcelanowe swinki byleby tam za male ;). Bez euforii...ceny nieruchomosci, wynajmu mieszkania sa u nich relatywnie duzo wyzsze niz w Unii. Tak wiec nie zauwaza sie tam jeszcze "instynktu stadnego". Odpowiedz Link Zgłoś
chenjera_imbwa Re: Norwedzy chcą do UE 18.06.03, 18:52 I dalej sa świetnymi przykładami. Tyle lat wytrzymały poza. Mogłyby więcej gdyby nie polityka ekonomiczna ich rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Re: Norwedzy chcą do UE i ja się im nie dziwię 18.06.03, 23:38 upiorne warunki atmosferyczne; mrozy nie do wytrzymania... I jak tu pogodzić bogactwo i słońce nad Adriatykiem? Nowy Odpowiedz Link Zgłoś