Dodaj do ulubionych

Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie

20.02.12, 11:07
Witam

Czy ktos z Was orientuje się jak wyglada dojazd z Wrocławia do Warszawy, chodzi szczególnie o odcinek w okolicach Piotrkowa i Tomaszowa. Ostatnio pamiętam były tam mocne roboty drogowe powodujące mega korki (bardziej w okolicach Tomaszowa). Czy wiecie może jak jest tam w tej chwili i czy warto ewentualnie wybrać inna trasę?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kozak-na-koniu Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 20.02.12, 11:12
      mapa.targeo.pl/1_Wroc%C5%82aw,,2_2072260,
      • erasms25 Targeo i Automapa? Dowcip chyba 24.02.12, 17:16
        Targeo i Automapa? Niezły dowcip.

Według tego pożal się boże serwisu nawigacji trafic live super duper i inne bajery TM w niedzielę o świcie w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, na Śląsku będzie czerwono i czarno od korków.
        Podobnie dziś w nocy.

Podobnie Automapa, w sobotę po północy przegonić chciała obwodnicą bo niby Kraków zakorkowany (z Zakopanego do Warszawy).
    • edek40 Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 20.02.12, 11:16
      > Czy ktos z Was orientuje się jak wyglada dojazd z Wrocławia do Warszawy, chodzi
      > szczególnie o odcinek w okolicach Piotrkowa i Tomaszowa. Ostatnio pamiętam był
      > y tam mocne roboty drogowe powodujące mega korki (bardziej w okolicach Tomaszow
      > a). Czy wiecie może jak jest tam w tej chwili i czy warto ewentualnie wybrać in
      > na trasę?

Jak donosi prasa (oraz ja sprzed 2 miesiecy) wychodzi na to, ze panowie drogowcy w calkowicie nieodpowiedzialny sposob rozgrzebali kilkadziesiat kilometrow bez wiekszych nadziei na rychly koniec. Wiadomo, ze kilku odcinku nie dadza rady nawet przywrocic do przejezdnosci w starym wymiarze, na EURO. Odtrabiono wiec wielki sukces rozgrzebania drogi na dlugim dystansie, nie informujac, ze to rozgrzebanie to glownie utrudnienia, bo sil i srodkow brak nad ogarniecie tak wielkiego odcinka.
    • silver.arrow Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 20.02.12, 12:27
      Ostatni raz jechałem tamtędy w listopadzie, ale z tego co wiem nic od tego czasu się nie zmieniło. Do rzeczy - od Piotrkowa do prawie samej Warszawy jazda w kolumnie z szybkością 60-80 km/h + kilka postojów na światłach po parę minut. Z opowieści wiem jednak, że może być dużo gorzej.
      • olenka1981 Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 20.02.12, 22:34
        nic sie nie zmieniło:))dalej rozgrzebane dalej jedziesz 60-70 n agodzine i stoisz miejscami na swiatłach.........tego kto pozwolił na takie roboty powinno sie powiesic na pobliskich drzewach.........
        • edek40 Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 21.02.12, 11:21
          > .tego kto pozwolił na takie roboty powinno sie
          > powiesic na pobliskich drzewach.........

Ja ulalbym to tak: powiesic i to za wypchana naszymi pieniedzmi kieszen nalezaloby wykonawce. O ile wiem to on nie trzyma sie terminarza. Mozna zrozumiec, ze przebudowe wykonuje sie na dlugim odcinku. Obecnie slowo wykonuje sie to powazne naduzycie (w listopadzie, gdy tam jechalem zimy jeszcze nie bylo). Owszem, gdzies tam cos grzebia. Wszedzie po troszeczku. Calkowicie wiec nieodpowiedzialnie, nie dysponujac odpowiednimi mocami, skazano kierowcow na strate czasu i paliwa.
    • szarykot Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 23.02.12, 19:46
      > czy warto ewentualnie wybrać inna trasę?

Warto. Przez Ostrzeszów, Błaszki, Poddębice, Łęczycę i Łowicz. Albo przez Sieradz i Łódź, jeśli masz awersję do bocznych dróg.
    • bolobolo3 Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 26.02.12, 12:12
      Jechałem tam 24.02 a wracałem wczoraj (25.02).
      Wczoraj wyjechałem z Warszawy ok. 13 do Bełchatowa jachałem może 40-50 min. dłużej niż przed robotami. W druga strone tak może o 1 godz. dłużej.
      Próbowałem tez jeździć objazdami ale to nie wypada lepiej.
      Objazdy opłacają się tylko wtedy gdy z CB-radia wiemy o jakiś szczególnych utrudnieniach.
      Jadąc do Warszawy często opłaca się pojechać przez Piotrków (centrum) bo wtedy omija się duży korek który tworzy się przy budowie wiaduktu na obwodnicy.
      Ale i o to lepiej zapytać przez radio bo ten korek nie zawsze się tworzy (ostatnio go nie było)
      Pozdrawiam i szerokiej drogi życzę
      • 1.6gtd Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 26.02.12, 13:35
        Trasę z Białegostoku do rodzinnego Wrocławia pokonuję min. dwa razy w miesiącu. Próbowałem różnych alternatyw dla odcinka W-wa- Wrocław i niestety cudownego rozwiązania nie znalazłem. Jeśli mi się śpieszy, jeżdżę trasą podaną w linku. Drogi wojewódzkie, w lepszym i gorszym stanie, jednak mały ruch pozwala wyprzedzać wszystko co wolniejsze zwykle "na bieżąco". W tym wariancie "wąskim gardłem" jest odcinek krajówki W-wa - Łowicz. Potem leci. Rekord Białystok - Wrocław to 5h45min. Może nie powinienem tu tego pisać. Ósemka daje pewien komfort (nie telepie jak na wojewódzkich), ale z kolei ruch występuje tam 24h na dobę. Podróż sprowadza się do nieustannego wyprzedzania ciężarówek tylko po to by za kolejne kilkadziesiąt sekund trafić na następną. Jeżdżę głównie nocą, w dzień bez wahania wybieram trzęsawkę na wojewódzkich. Ósemką da się jeździć przy ruchu poniżej przeciętnej. Od wszystkiego powyżej, lepsze są jednak włajaże wojewódzkimi.
        • 1.6gtd Re: Trasa z Wrocławia do Warszawy - zapytanie 26.02.12, 13:41
          a jednak końcówka mojej trasy różni się od tej sugerowanej przez targeo. Ja jeżdżę przez Międzybórz i wpadam na S8 dopiero w Oleśnicy. Omija się w ten sposób "zmodernizowany" odcinek ósemki w okolicach Bralina, Kępna itp. (swoją drogą ciekawą opinię na temat odblaskowych barierek i innych przeszkadzajek mają tamtejsi mieszkańcy - chyba najbardziej zainteresowani zwiększeniem bezpieczeństwa)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka