Dodaj do ulubionych

Codzienność

24.01.13, 14:19
Forum zdominowały radary.Gdzie stoją,gdzie powinny stać,ko ma prawo je wystawiać itd.
Codziennością natomiast jest łamanie prawa i stwarzanie zagrożenia w wielu innych "dziedzinach".
Zwłaszcza widać to zimą w miastach.Jest ślisko,wszędzie błoto pośniegowe a wielu kierowców zachowuje się tak jak w lecie.Zawracają w miejscach niebezpiecznych(piszę niebezpiecznych bo nie zawsze "zakaz" jest właściwy),nie utrzymują odpowiednich odstępów,nie zwalniają w okolicach przystanków (na błocie droga hamowania jest znacznie dłuższa nawet przy 50-ce),parkują zasłaniając widoczność itd.
Mały przykład: Wszędzie pełno śniegu,wzdłuż chodników usypane wysokie pryzmy (w pewnym sensie pozytywne bo utrudniają przechodzenie przez jezdnię gdzie bądź).Na skrzyżowaniu pryzmy urywają się na szerokości pasów i właśnie tam zaparkował samochód.
Nie ma jak przejść przez jezdnię po pasach.Gramolę się przez taką 60 cm.pryzmę i "ląduje" na jezdni.Nadjeżdża samochód,kierowca otwiera okno i zaczyna "kulturalny dialog": Nie wiesz gdzie się przechodzi głąbie?Po pasach! (jak on zobaczył pasy pod tym błotem nie mam pojęcia?).Odpowiadam,nie widzisz gdzie tamto auto jest zaparkowane a on na to a gdzie miał zaparkować? Ręce i mi a koleżance biust opadł. :)
Incydent z pozoru drobny ale pokazuje mentalność niektórych kierowców.

PS.Mam pytanie - czy od jakiegoś czasu zaprzestano na kursach uczyć kto ma pierwszeństwo i jak się zachować gdy na skrzyżowaniu dwa samochody jadące naprzeciw siebie skręcają jeden w lewo a drugi w prawo (w tą samą ulicę)?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Codzienność 24.01.13, 14:25
      Temat fotoradarów zdominował codzienność, bo waaadza uparła się, żeby tak było. Z kolejnych przekazów "z góry" można spokojnie wysnuć wniosek, że na drodze można wszystko, byle powolutku :/
      • jureek Re: Codzienność 24.01.13, 14:36
        emes-nju napisał:

> Temat fotoradarów zdominował codzienność, bo waaadza uparła się, żeby tak było.
        > Z kolejnych przekazów "z góry" można spokojnie wysnuć wniosek, że na drodze mo
        > żna wszystko, byle powolutku :/

No to masz najwidoczniej problemy z rozumieniem prostych przekazów, bo ja nigdzie nie słyszałem, że na drodze można wszystko.
        Jura
        • emes-nju Re: Codzienność 24.01.13, 14:47
          jureek napisał:

> No to masz najwidoczniej problemy z rozumieniem prostych przekazów

Być może.

Nadal jednak nie usłyszałem nic, co poprawiłoby mi nastrój. Słyszę o tym, że jestem mordercą, i że jak już staną wszystkie fotoradary i zaostrznoe zostaną kary za przekraczanie prędkości, to przestane móc mordować.

No dobra. Coś tam było o weryfikacji oznakowania, ale żadnych konkretów - kto, za ile, w jakim terminie (!!!) i czy ta weryfikacja będzie polegała CHOCIAŻ tylko na zdjęciu niezgodnie z przepisami ustawionych białych tablic, pomiędzy którymi jak pojadę 101 km/h, to mam stracić PJ
      • rekrut1 Re: Codzienność 24.01.13, 14:37
        Nie mam nic przeciwko "totalnej" dyskusji na temat radarów,wręcz przeciwnie,może pod "naciskiem" prasy,radia i takich for jak to uda się zmusić "waaaadze" do racjonalnego podejścia do zagadnienia. Oby. :)
    • rekrut1 Re: Codzienność 24.01.13, 14:40
      Tylko żeby to nie był jedyny temat na Forum o Bezpieczeństwo na drodze
      Pozdr.
    • bimota Re: Codzienność 24.01.13, 14:46
      BO WSZYSTKI INNE JUZ BYLO PORUSZANE... ;)

CZEGO UCZA NA KURSACH - NIE WIEM, ALE MOGE DODAC, ZE WIDUJE TEZ SPORO JADACYCH TAK JAKBY NIE JEZDNIA BYLA, A LODOWISKO...
    • edek40 Re: Codzienność 24.01.13, 15:01
      > Codziennością natomiast jest łamanie prawa i stwarzanie zagrożenia w wielu inny
      > ch "dziedzinach".

Alez oczywiscie. Wlasnie z tego powodu nieomal zawsze stwierdzam, ze na cala te "codziennosc" nasza wladza wystawia fotoradary.
      • rekrut1 Re: Codzienność 24.01.13, 20:22
        I tego się trzymajmy.
    • dogberry Re: Codzienność 24.01.13, 22:52
      Weryfikacja oznakowania. Super hasło do propagandy. Ile by trwała taka weryfikacja w Wolsce skoro tylko na pomalowanie kilkuset skrzynek na żółto potrzeba aż trzy lata? Za naszego życia to się nie zdarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka