Dodaj do ulubionych

Insz. Galas systematyczny

09.04.13, 10:53
Dzis rano zauwazylem nowy znak. Na szerokiej dlugiej i prostej Modlinskiej dostawiono podniesienie limitu do 60 km/h. Mogloby sie wydawac, ze edek zapieje z radosci. Otoz nie do konca. Wczesniej mamy cztery pasy na zupelnie nowym moscie nad Kanalem Zeranskim. I tu wciaz obowiazuje 50 km/h. Limit podniesiono dopiero tam, gdzie zaczynaja sie liczne zjazdy wjazdy w okolicach rozjazdu z Trasa Torunska i marketem Auchan.

Hm... Zupelnie jak w wypadku tunelu na Wislostradzie. Tu calej trasie mamy 70-80 km/h, rowniez tam gdzie mamy spory ruch pieszych i ruch poprzeczny. W tunelu zas, przypomne, twardo stoi 50 km/h choc to chyba odcinek najmniej w Warszawie zagrozony wtargnieciem pieszego czy pojazdu z podporzadkowanej. Z uwagi na to, ze wzmiankowany most nad Kanalem ma oddzielny pomost dla pieszych i nie ma na nim skrzyzowan skojarzenie samo wpada do glowy.

Kto potrafi jakos wyjasnic mi fenomen geniuszu tego typu oznakowania?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 11:24
      Takich miejsc jest w Warszawie (i nie tylko) od jasnej i troszkę. Po prostu ktoś "zapomina" postawić znak na krótkim i przez to bezsensownym odcinku, ale waaadza nie zapomina w takich miejscach kontrolować prędkości. ŻE PRZYPOMNĘ INNY "ZAPOMNIANY" ZNAK
      • nazimno "...w tym szalenstwie jest metoda... " 09.04.13, 11:44
        (cytat, klasyk)
    • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:02
      edek40 napisał:

> Kto potrafi jakos wyjasnic mi fenomen geniuszu tego typu oznakowania?

Sam zainteresowany. Nie wiem jak to jest w wielkim świecie na wschodzie, ale u mnie na wsi można swobodnie składać zapytania do każdego urzędu, a urzędnicy są kompetentni i w miarę szybko odpowiadają.

Pewnie dlatego, że nie są zasypywani zapytaniami ciekawskich jak to jest, że najpierw jest tablica z nazwą miejscowości, a dopiero potem druga z tablicą rozpoczynającą obszar zabudowany tam gdzie faktycznie zabudowania powiązane są z drogą. Znaczy mają na to czas i wiedzą, że jest to ich praca.

Rozumiem, że wyczerpałeś już drogę administracyjną i dlatego zadajesz takie pytania na forumie?
      • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:20
        Ja nie pogardzam twoim miejscem zamieszkania, bądź więc łaskaw ograniczyć komentarze do meritum.
        • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:45
          emes-nju napisał:

> Ja nie pogardzam twoim miejscem zamieszkania, bądź więc łaskaw ograniczyć komen
          > tarze do meritum.
          >

Meritum jest takie, że wyszliśmy od tego, że to co się dzieje u was jest regułą w całym kraju. Na szczęście to się zmieniło.

Jakkolwiek przyznaje, że przynajmniej w to nie brnąłeś tak jak Naczelny Cham, który do dziś nie znalazł odpowiedzi czy ponad 50% to większość.
          • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:48
            agios_pneumatos napisał:

> Meritum jest takie, że wyszliśmy od tego, że to co się dzieje u was jest regułą
            > w całym kraju.

Sądząc z raportu NIK, tak właśnie jest.

> Na szczęście to się zmieniło.

Nie sądzę. Że przypomnę z założenia wprowadzające w błąd (oficjalne stanowisko gdaki - kierowcy muszą wykazywać się orientacją) oznakowanie autostradowej obwodnicy Wrocławia.
            • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:12
              emes-nju napisał:

> agios_pneumatos napisał:
              >
              > > Meritum jest takie, że wyszliśmy od tego, że to co się dzieje u was jest
              > regułą
              > > w całym kraju.
              >
              > Sądząc z raportu NIK, tak właśnie jest.
              >

Zakładam, że to ten:

www.patronat.pl/aktualnosci/2011/jpg/nik%202011%20o%20brd.pdf
              To fascynujące, że nie było go przez dłuższy czas i nagle pojawił się w ciągu ostatnich dni.
              Zabieram się za lekturę.

> > Na szczęście to się zmieniło.
              >
              > Nie sądzę. Że przypomnę z założenia wprowadzające w błąd (oficjalne stanowisko
              > gdaki - kierowcy muszą wykazywać się orientacją) oznakowanie autostradowej obwo
              > dnicy Wrocławia.
              >

Jak dla mnie oznakowanie wprowadzające w błąd to takie, które nakazuje jechać np. pod prąd, powoduje sytuacje niebezpieczne albo wskazuje kierunek wschodni podczas gdy cel faktycznie leży na zachodzie, nie zaś pokazuje na tablicy miejscowość tę, a nie inną.
              • edek40 Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:28
                > Jak dla mnie oznakowanie wprowadzające w błąd to takie, które nakazuje jechać n
                > p. pod prąd, powoduje sytuacje niebezpieczne albo wskazuje kierunek wschodni po
                > dczas gdy cel faktycznie leży na zachodzie, nie zaś pokazuje na tablicy miejsco
                > wość tę, a nie inną.

Tak wlasnie, jednowymiarowo, mysla nasi miszczowie od znakow.

Nie biora pod uwage nawet tego, ze nigdy nie widzieli miejsca, ktore oznakowuja, wiec znak moga postawic za jakas samowola budowlana lub nawet za budowla zgodna, ale jeszcze nie uwzgledniona na ich mapach...
                • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:33
                  Cholera aż się kiedyś przejdę do powiatu zapytać jak stawia się znaki. Ale oczywiście tak praktycznie, nie teoretycznie.

Bo póki co, na podstawie tego co piszesz, jest jak w tym filmie: 'panie inżynierze, ale tu jest jezioro. A, no to jezioro przesuniemy tutaj'.

W obliczu powyższego aż dziw bierze, że nie poginęli jeszcze wszyscy kierowcy w tym kraju, skoro znaki stawia się 'ot tak'.
                  • edek40 Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:56
                    > Bo póki co, na podstawie tego co piszesz, jest jak w tym filmie: 'panie inżynie
                    > rze, ale tu jest jezioro. A, no to jezioro przesuniemy tutaj'.

Wlasnie tak, w przerazajacej ilosci wypadkow, jest.

> W obliczu powyższego aż dziw bierze, że nie poginęli jeszcze wszyscy kierowcy w
                    > tym kraju, skoro znaki stawia się 'ot tak'.

Przystosowali sie.

Choc nie wszyscy.
              • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:42
                No! Znalazł!

Już w tym wątku pisałem, ale tu napiszę szerzej.

Raport NIK jest dostępny, co już zauważyłeś. Raport ten skupia się na ogólnym zarysie. Nic nie wskazuje na to np., żeby inspektorzy kontrolowali zasadność oznakowania. Kontrolerzy skontrolowali za to drogi m. in. jako całość oraz działania urzędów odpowiedzialnych za drogi i bezpieczeństwo. I te ogólne wyniki są porażające!

A niepublikowane już raporty policyjne (bo niewygodne - NIK nie zajmuje się ściganiem Morderców Drogowych, a policja i owszem, z lubością zwalając całą winę za wszystko na kierowców) wykazywały KONKRETNE braki na drogach. Od dziursk i kolein, po rażące błędy w oznakowaniu, ze szczególnym naciskiem na nadmiar znaków z grupy zakazów, co, jak w raporcie można było przeczytać (!!!), powoduje deprecjonowanie znaczenia oznakowania. Zwrócono też uwagę na takie kwiatuszki, jak oznakowanie skrzyżowań z "łamanym" pierwszeństwem tak, że trzy z czterech wjazdów miały pierwszeństwo. Okazuje się, że takich kwiatków jest na tyle dużo, że poświęcono im oddzielny punkt raportu!

W ostatnim opublikowanym raporcie policyjnym na każde 2 km skontrolowanej drogi była jedna poważna, zagrażająca bezpieczeństwu wada. W przedostatnim, opublikowanym rok wcześniej było lepiej - jedna na 3 km.
                • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 14:01
                  Bless you.
              • edek40 Bardziej zrodłowo :) 09.04.13, 15:37
                forum.gazeta.pl/forum/w,510,143642593,143691703,Ech_znaj_moje_dobre_warszawskie_serce.html
                • agios_pneumatos Re: Bardziej zrodłowo :) 09.04.13, 18:51
                  Dzięki. Miałem baaaardzo ciężki weekend :D i trochę umknął mi był tamten wątek.
                  • edek40 Re: Bardziej zrodłowo :) 10.04.13, 12:01
                    > Dzięki. Miałem baaaardzo ciężki weekend :D i trochę umknął mi był tamten wątek.

Temat walkowany jest i przypominany od czasu publikacji, czyli od maja 2011.
                    • agios_pneumatos Re: Bardziej zrodłowo :) 10.04.13, 16:27
                      Czyli logicznie rzecz ujmując tamten wątek istnieje od maja 2011.
                      • edek40 Re: Bardziej zrodłowo :) 11.04.13, 09:46
                        > Czyli logicznie rzecz ujmując tamten wątek istnieje od maja 2011.

Logicznie rzecz ujmujac od maja 2011 powolujemy sie na ten raport.
      • edek40 Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:25
        > Pewnie dlatego, że nie są zasypywani zapytaniami ciekawskich jak to jest, że na
        > jpierw jest tablica z nazwą miejscowości, a dopiero potem druga z tablicą rozpo
        > czynającą obszar zabudowany tam gdzie faktycznie zabudowania powiązane są z dro
        > gą. Znaczy mają na to czas i wiedzą, że jest to ich praca.

Zapoznales sie juz z raportem NIK?
        • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:46
          Nie, założyłem, że znajdę linka na forumie w odpowiedziach.

Co czeba wpisać w wyszukiwarkę, żeby znaleźć rzeczony?
          • edek40 Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 12:47
            > Nie,

Widac.

> założyłem, że znajdę linka na forumie w odpowiedziach.

Zapodalem linka w innym watku

> Co czeba wpisać w wyszukiwarkę, żeby znaleźć rzeczony?

j.w.

Mozna tez sie troszke przylozyc i samemu cos wymyslic.
            • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:06
              Na swoją obronę mam tylko to, że nie powołuję się na coś czego nie widziałem. Może to błąd?
              • edek40 Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:11
                > Na swoją obronę mam tylko to, że nie powołuję się na coś czego nie widziałem. M
                > oże to błąd

O raporcie NIK o drogach na tym "forumie" bylo naprawde wiele razy. Ty zas, na swoja obrone, twierdzisz stanowczo, ze tylko na Mazowszu jest do bani. Raport NIk, ktorego nie czytales, twierdzi ze uchybien nie dopatrzono sie tylko u 2 zarzadcow. Na 2500. Musisz miec chlopie wielki fart akurat jezdzic po tych drogach...
                • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:15
                  edek40 napisał:

> > Na swoją obronę mam tylko to, że nie powołuję się na coś czego nie widzia
                  > łem. M
                  > > oże to błąd
                  >
                  > O raporcie NIK o drogach na tym "forumie" bylo naprawde wiele razy.

Już nadrabiam zaległości (o ile dałem dobry link; proszę o potwierdzenie).

Ty zas, na
                  > swoja obrone, twierdzisz stanowczo, ze tylko na Mazowszu jest do bani.

Tego akurat nie napisałem. Że tylko.
                  Może mylisz mnie z tokiem rozumowania Naczelnego Chama twierdzącego, że 'większość oznakowania w całym kraju'?

Raport N
                  > Ik, ktorego nie czytales, twierdzi ze uchybien nie dopatrzono sie tylko u 2 zar
                  > zadcow. Na 2500. Musisz miec chlopie wielki fart akurat jezdzic po tych drogach
                  > ...

Niewykluczone, że przyjęta metodologia zakładała system 0-1, czyli albo 100%, albo 99,9% to już przecież uchybienie. Coś jak 'wyłączna wina' przy rozwodzie. Ale to będę wiedział po przeczytaniu. O ile będzie opis przyjętych założeń.
              • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:11
                agios_pneumatos napisał:

> Na swoją obronę mam tylko to, że nie powołuję się na coś czego nie
                > widziałem. Może to błąd?

Nie. Błędem jest uznawanie, że skoro u ciebie jest cacy, to wszędzie jest właśnie tak, bo przeczy temu dokument, z którym nie byłeś łaskaw się zapoznać
                • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:17
                  Trochę odwrotnie. Pisząc, że u mnie jest cacy daję do zrozumienia, że nie wszędzie jest niecacy. To jest subtelna różnica.

Łaskaw nie byłem, bo przecież parę dni temu był niedostępny, kiedy to na niego się powoływaliście.
                  • emes-nju Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:29
                    Jednak masz kłopoty z kapowaniem...

Raport NIK jest dostępny - wystarczy poszukać. Niedostępne są policyjne raporty z wiosennych przeglądów dróg.
                    • agios_pneumatos Re: Insz. Galas systematyczny 09.04.13, 13:41
                      Racja. To przez to zlało mi się w jedno.

forum.gazeta.pl/forum/w,510,143400000,143492670,Re_Chce_zostac_ekspertem_Hanni_pomocy_.html
                      Wybacz.
      • nazimno Nirwana urzednicza to stan stabilny, beznadziejny. 09.04.13, 12:48
        Urzad to powaga i prestiz administracji polaczony z ciepla kawa/herbata oraz wchlanianiem
        nowych zarzadzen z pelna ich nabozna afirmacja, niezaleznie od ich idiotyzmu
        merytorycznego.

Jeszcze raz:

Nirwana urzednicza to stan stabilny, beznadziejny.

PS
        To kpina byla (info dla slabo rozgarnietych).
      • miecio1313 Re: Insz. Galas systematyczny 10.04.13, 10:10
        > Znaczy mają na to czas i wiedzą, że jest to ich praca.

Może u Ciebie jest normalnie a my "w wielkim świecie na wschodzie" mamy tzw inżyniera ruchu niejakiego Galasa a to człek jedyny w swoim rodzaju, bardzo go lubimy za "poprawianie bezpieczeństwa" i jak pisze edek jest bardzo systematyczny w swoich działaniach. Może znasz historię zielonych strzałek w Warszawie- to jego dzieło od początku do końca
    • bimota Re: Insz. Galas systematyczny 10.04.13, 12:26
      W TV OPOWIADALI O NOWEJ DRODZE 2-PASMOWEJ, GDZIE DALI 40. POZA MIASTEM Z POWODU BRAKU BARIEREK, A KAWALEK DALEJ ZAKRET I 70... BODAJ REJON TROJMIASTA, CZYLI CHYBA NASZEGO PNEUMOKOKA, GDZIE WLADAJA WYLACZNIE WYBITNI INTELIGENCI...
      • otreb Re: Insz. Galas systematyczny 10.04.13, 20:31
        www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nowa-droga-a-kierowcy-jada-tylko-40-kmh-n67853.html
        Co ciekawe, filmik z artykułu świetnie obrazuje fachowość organizatorów ruchu: w 20-21 sekundzie widać, jak kilkadziesiąt metrów za ograniczeniem do 40 stoi koniec obszaru zabudowanego. Kto przyjął mandat, ten kiep :) Choć z opisu wynika, że policja suszyła na jezdni w drugim kierunku.
        • rekrut1 Re: Insz. Galas systematyczny 12.04.13, 12:20
          W projekcie budowlanym nie uwzględniono barier ochronnych niezbędnych do podniesienia dozwolonej prędkości.

95% dróg na których obowiązuje 90km/h nie posiada barier ochronnych.
          Wyłączony pas sugeruje że ktoś tam (w nie określonej przyszłości) zaplanował wybudowanie tych barier. :)
          Wracając do tematu wątku, wystarczy nie tylko przestrzegać ale też i pomyśleć chwilę nad zasadnością stojących przy drodze znaków a okaże się jak wiele z nich jest ustawionych bądź to przypadkowo, bezmyślnie, bezzasadnie lub po prostu zapomnianych(kiedyś miały sens).
          Są na tym forum koledzy urzędników który ten bałagan akceptują (lub bronią kolesi) co nie zmienia faktu że cała tam "urzędnicza machina" jest całkowicie pozbawiona inercji.
          Przykład - cztery lata temu (po raz kolejny) przeprowadzono przegląd znaków na Polskich drogach. Teraz, po czterech latach ujrzał światło dzienne raport z tego przeglądu w którym sugeruje się usunięcie lub zmianę części z nich.
          Pytanie, ile jeszcze lat potrzeba na realizację tych wniosków?? :D
          Kilka dni temu GDDKiA (czy ktoś tam, bez znaczenia)ogłosił kolejny przegląd, jak myślicie kiedy dowiemy się o jego wynikach a kiedy o realizacji ewentualnych wniosków?
          I tak to się kręci ! A pensyjki i nagrody lecą. :(
    • kowalczuk_mr Re: Insz. Galas systematyczny 13.04.13, 08:39
      i bardzo dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka