edek40 15.07.13, 12:06 Bo fotoradar tego nie wykrywa. Policja tez jakos nie zbyt chetna do jezdzenia, wiec jak ma to wykryc i ukarac. Wiec jest to bezpieczne. Tekst linka A ze czasem sie nie uda... Wiadomo, przez nadmierna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 12:35 ja gdzies znalazlem artykuł o ekojezdzie, gdzie miszcz radzil jechac blisko za kims zeby oszczedzac paliwo. ale chyba ktos sie skonfudowal bo zniknal. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To prawda. 15.07.13, 12:41 Jesli sie rozwali z powodu siedzenia na zderzaku, to juz nigdy nie bedzie musial wydawac na paliwo, to czysta oszczednosc. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: To prawda. 15.07.13, 23:42 przypomnailo mi sie bo podobnie argumentowali. w polsce za to nie karaja, ale w niemczech tak Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Mozna slono zaplacic: 15.07.13, 23:53 www.bussgeldkatalog.biz/news/588.html Odpowiedz Link Zgłoś
miecio1313 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 12:42 > Na łuku drogi wjechał prawymi kołami na pobocze z tekstu wynika że go wyrzuciło na zakręcie, złapał pobocze a potem poleciał na przeciwny pas i spotkał się z suzuki. wypadek spowodowany nie ścięciem zakrętu a "wiedzą" wyniesioną po kursie. 19 lat więc prawko zrobił nie dawno to i doświadczenie żadne. na kursie nauczyli go na pamięć kodeksu i paru innych rzeczy potrzebnych do zadania ale nie myślenia i wiedzy realnej. pewnie ten zakręt sam przejeżdżał niejednokrotnie z większą szybkością i było wszystko w porządku ale nikt nie uświadomił go że inaczej samochód zachowuje się pusty (tylko z kierowcą) a inaczej gdy na pokładzie ma parę osób- i go wyniosło, efekt jeden trup i parę osób w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 12:45 > z tekstu wynika że go wyrzuciło na zakręcie, Z tekstu niestety za wiele nie wynika. Ja stawiam na prawy zakret i prawa niewcelowana wewnatrzna z wyrzuceniem na lewo po panicznie probie wyrwania auta spoza drogi. Wiek kierowcy bez watpienia mial wlyw na blad. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 14:55 Odnośnie ścinania, to nie można wykluczyć, że ten z przeciwka walił okrakiem i młody był zmuszony (lub też spanikował bojąc się o lusterka) mocno w prawo się przesunąć i złapał pobocze. Ścinanie odruchowe to plaga. Często obserwuję tego przede mną i za mną i nie mogę się nadziwić, że ja nie mam problemów aby trzymać się swojego pasa a większość MUSI okrakiem. Gdyby policja z wideo zabrała się za ten problem, to by żniwa mieli jeszcze większe niż z radarów. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A mnie sie wydawalo, ze tylko ja tak to widze... 15.07.13, 15:02 Juz dwa razy widzialem jak sobie amputowali lusterka. Inny (trzeci) wypadek byl niestety powazny. To dziwne, ze ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego, co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: A mnie sie wydawalo, ze tylko ja tak to widze 15.07.13, 15:08 > To dziwne, ze ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego, co robia. 1. folderowe samochod dla kierowcy o sportowym zacieciu - chwala sie gwiazdkami NCAP, a pisza takie zachety 2. calkowita bezkarnosc, a w razie kraksy raczej wspolwina 3. brak pojmowania ruchu drogowego, jako gry zespolowej, ale bez wygranych i przegranych 4. pier...lenie o predkosci - w zasadzie wylacznie Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Co do gier. 15.07.13, 21:17 W grach na ekranie jest tych "zyc" przynajmniej kilka. Na drodze ma sie tylko jedno. A mimo to na drodze niektorym odbija. I to jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Co do gier. 16.07.13, 10:48 > A mimo to na drodze niektorym odbija. > I to jest dziwne. Najdziwniejsze jest to, ze ponad 80% Polakow najbardziej boi sie wypadku i smierci na drodze. Gdy wsiada za kierownice "cos" sie zaczyna dziac. Co? Nie wiem. Ale to temat na glebsze badania, a nie tylko nazywania mordercami i stawianie fotoradarow. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 15:05 > Odnośnie ścinania, to nie można wykluczyć, że ten z przeciwka walił okrakiem i > młody był zmuszony (lub też spanikował bojąc się o lusterka) mocno w prawo się > przesunąć i złapał pobocze. Taka opcja wchodzi w gre. Tylko, ze scinajacym z przeciwka nie bylo raczej poszkodowane suzuki. > Gdyby policja z wideo zabrała się > za ten problem, to by żniwa mieli jeszcze większe niż z radarów. Nie wiem czy jest na to paragraf, o ile nie kolami zostanie przekroczona linia ciagla. A na wezszych szosach ciezarowka, ktora scina "tylko" opierajac sie na kresce, zdejmuje mi lustrem dach w vanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 12:51 miecio1313 napisał: > > Na łuku drogi wjechał prawymi kołami na pobocze > > z tekstu wynika że go wyrzuciło na zakręcie, złapał pobocze a potem poleciał na > przeciwny pas i spotkał się z suzuki. Jeśli wyrzuciło to jak złapał pobocze wewnętrznymi kołami? Ty masz aby prawo jazdy? wypadek spowodowany nie ścięciem zakrętu > a "wiedzą" wyniesioną po kursie. 19 lat więc prawko zrobił nie dawno to i dośw > iadczenie żadne. J.W. Po twoim wpisie widać jakie ty masz doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 15:26 bimota napisał: > NAUCZ SIE CZYTAC... Brawo. Jesteś pierwszym bystrym, który zauważył mój błąd. Teraz go wykaż. Odpowiedz Link Zgłoś
miecio1313 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 18:11 >J.W. Po twoim wpisie widać jakie ty masz doświadczenie. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 20:11 Zabiłeś mnie merytorycznie. Ale przynajmniej wprowadzasz koloryt na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 12:49 Tzn ma wykryć coś, czego nie jest świadkiem? A jakiś czas temu był taki ładny wątek o miszczu, który wyprzedzał na trzeciego i nadział się na radiowóz. Wg Twojej teorii tamten wątek nie istnieje, bo policja takimi rzeczami nie zajmuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 13:10 > A jakiś czas temu był taki ładny wątek o miszczu, który wyprzedzał na trzeciego > i nadział się na radiowóz. Tak, tak, a w Czelabinsku z nieba leca kamienie. Ja jednak, pomimo glebokich przemyslen, nie uwazam tego za zasade. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 13:14 edek40 napisał: > > A jakiś czas temu był taki ładny wątek o miszczu, który wyprzedzał na trz > eciego > > i nadział się na radiowóz. > > Tak, tak, a w Czelabinsku z nieba leca kamienie. > W innym wątku nie odpowiedziałeś mi jak często lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 13:20 > W innym wątku nie odpowiedziałeś mi jak często lecą. Tak rzadko, ze nie ma sie co przejmowac. Zupelnie tak samo, jak wpadnieciem na radiowoz, ktory do tego, zupelnie przypadkiem, nie jest akurat zajety czynnosciami, w tym przemieszczaniem sie z nadmierna na miejsce stacjonarnego poprawiania bezpieczenstwa z krzakow. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Infrastruktura zabija 15.07.13, 13:23 Oglądacie pobocza zakrętów w prawo ? Ile razy tam pobocze jest naruszane ? Aż powstają głębokie wyrwy zalane wodą - i co ? Czy to jest w porządku ? Czy tam nie można poszerzyć pasa ruchu ? TIR przejdzie - osobówka ma przechlapane. Czy szerokość pasa ruchu po prostej a w zakręcie może być taka sama? Czy na drogach krajowych nie powinno być utwardzonych (zamiast płyt poślizgowych z mokrej trawy) poboczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Infrastruktura zabija 15.07.13, 13:43 oixio napisał: > Oglądacie pobocza zakrętów w prawo ? > Ile razy tam pobocze jest naruszane ? (...) > TIR przejdzie Te pozarywane pobocza (a czasem i krawędzie jezdni!), to właśnie mrówcza praca TIRów. Bo projektant zaprojektował drogę "zgodnie", a potem zostało to "zatwierdzone" i nikomu nie przeszkadza taki problemik jak to, że kierowca TIRa nie jest wstanie każdego wąskiego zakrętu na swojej trasie pokonywać z minimalnymi odchyleniami od jedynego, optymalnego (zgodnego i zatwierdzonego) toru jazdy :/ A zresztą kierowca TIRa może być robodriverem, ale wąska droga nie wybacza błędów również jadących z przeciwka - kierowca TIRa na wielu wąskich zakrętach musi jechać tak, że tylne koła jada po poboczu nawet jak jadący z przeciwka jest tylko za blisko osi jezdni. Ale nic to! Jazda poza jezdnią jest niezgodna i niezatwierdzona, a więc problemu nie ma. Bo jest przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Infrastruktura zabija 15.07.13, 13:44 > Oglądacie pobocza zakrętów w prawo ? Tak > Ile razy tam pobocze jest naruszane ? Czesto > Aż powstają głębokie wyrwy zalane wodą - i co ? Zgadza sie > Czy to jest w porządku ? Wyjezdzanie poza jezdnie? Nie bardzo. > Czy tam nie można poszerzyć pasa ruchu ? A jak juz sie poszerzy, a kierowcy beda jezdzic jeszcze bardziej "sportowo"? > TIR przejdzie - osobówka ma przechlapane. Znaczy, ze jest dosc szeroko? > Czy szerokość pasa ruchu po prostej a w zakręcie może być taka sama? Zalezy od kategorii drogi. > Czy na drogach krajowych nie powinno być utwardzonych (zamiast płyt poślizgowyc > h z mokrej trawy) poboczy ? Z reguly jest. Problemem jest to, ze skoro jeszcze cos dorobia, to "kierowcy z zacieciem sportowym", jak to okreslaja ich pismaki i foldery reklamowe samochodow, dalej beda "prostowali" luk. W koncu same proste drogi zostana. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Infrastruktura zabija 15.07.13, 13:56 edek40 napisał: > Problemem jest to, ze skoro jeszcze cos dorobia, to "kierowcy z > zacieciem sportowym" (...) dalej beda "prostowali" luk. A wystarczy wszędzie malować linie krawędziowe, na zakrętach "podkreślone" takimi śmiesznymi, wytrząsającymi flaki, zgrubieniami farby. Ale cóż... W Polsce nawet linie krawędziowe, to na znacznej części dróg zbędny wydatek... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Juz to kiedys napisalem: 15.07.13, 14:00 Typowe bledy w technice jazdy: - brak zachowania odstepow bezpiecznych - kompletnie bledna jazda na lukach drog jednojezdniowych / dwukierunkowych (scinanie zakretow, nieprecyzyjna jazda swoim pasem ruchu, bezwiedne naruszanie osi symetrii jezdni, ignorowanie linii ciaglych) - wyprzedzanie przed lukiem drogi - nieumiejetne wyprzedzanie bez rozeznania wlasnych mozliwosci kinematycznych pojazdu - to juz jest epidemia - niebezpieczne wp....nie sie w odstep bezpieczny stworzony przez innych (zmuszanie innych do gwaltownego hamowania) - rozpoczynanie wyprzedzania na odcinku wznoszacym I jeszcze inne, ktorych nawet mi sie nie chce opisywac. A do tego dochodzi zdewastowana lub zle wykonana droga. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: "Sportowo" scinac zakrety wolno 15.07.13, 15:04 JAZDA NA SLEPO JEST GROZNA NIE TYLKO PODCZAS SCINANIA... Odpowiedz Link Zgłoś