Dodaj do ulubionych

niewypłacalność

27.01.11, 07:28
Witam! w przypadku gdy mam komornika, moja pensja to najniższa krajowa i nie mam nic na siebie jestem niewypłacalny to co dalej sie dzieje??? moj dlug to ok 50 tys. czy ten dlug caly czas rosnie czy tylko do jakiejs kwoty?? jak to wyglada? jezeli nie jestem w stanie placic to czy po np 15 latach bede winny np 200 tys??? a po 20 latach 500tys? czy jest jakies rozwiazanie??
Obserwuj wątek
    • 19dawid80 Re: niewypłacalność 27.01.11, 08:13
      Od kwoty 50 000zł ciągle rosną ustawowe odsetki. To że teraz nie masz pieniędzy nie oznacza, że nie będziesz ich miała za 5-10lat. Jeżeli wierzyciel posiada nakaz zapłaty to jest ważny od momentu wydania 10 lat. Wierzyciel może zakończyć teraz zakończyć egzekucję komorniczą a np. za 7 lat wznowić ją ponownie. Ja na miejscu wierzyciela złożyłbym wniosek do sądu o wyjawienie majątku. Po takiej czynności zostajesz wpisana do rejestru KRS (nie mylić z KRD). Wówczas o jakimkolwiek kredycie, pożyczce możesz zapomnieć.
      • Gość: fredii Re: niewypłacalność IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 08:39
        Spirala długów się nakręca, nie mając możliwości spłacenia musisz się wyluzować, nic nie kupować na siebie, żadnych działek, mieszkań, samochodów, RTV, kont i poczekać na sensowną ustawę o upadłości konsumenckiej, w związku z tym że robi się to duży problem społeczny, wcześniej, czy później ktoś się tym zajmie.
        • Gość: natusia82 Re: niewypłacalność IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 09:22
          a co z małżonkiem??? mamy wspólnosc majątkowa ale żona tez ma kredyty które regularnie spłaca i podpisywala zgode na moj kredyt
          • follow_white_rabbit Re: niewypłacalność 27.01.11, 13:04
            no to z małżonki skubną:))
            swoją drogą wyrazy współczucia jeśli żona będzie za ciebie spłacać-nie zazdroszczę atmosfery
            w domu
            ale 50 to wcale nie jest tak dużo
        • Gość: znawca Re: niewypłacalność IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 13:48
          ustawa o upadłości już jest i musisz z niej skorzystać.
        • Gość: michał Re: a jak to jest z długami w US i ZUS ? IP: *.opera-mini.net 28.01.11, 07:14
          pytam bo banki czy inne instytucje mogą uzyskać klauzulę z sądu i jak komornik nie ma z czego to zawiesi ale przed przedawnieniem czyli po ok 10 latach można ponownie uderzyć i leci od nowa ten okres czyli jak wierzyciel nie zapomni sie to do końca życia może próbować a jak to jest z ZUS i US ?
          • follow_white_rabbit Re: a jak to jest z długami w US i ZUS ? 28.01.11, 13:36
            z długami wobec us i zus jest identycznie,mają teraz chyba wszędzie komputery i nie ma raczej
            szans żeby sprawa przeleżała w szafie:)
            co parę lat będą odnawiać czyli na nowo wszczynać egzekucję-do skutku lub twojego zejścia
            a jakiś promyczek nadziei na stronie zus:
            możliwość umorzenia zaległości składek za siebie,oczywiście milion papierków i wszystko
            uznaniowe
            ale spróbować nie zaszkodzi
            • Gość: m. Re: a jak to jest z długami w US i ZUS ? IP: 217.116.101.* 28.01.11, 14:07
              ZUS to akurat ładnie się przedawnia po 10 latach, a bieg przedawnienia mogą przerwać tylko raz. Tylko trzeba uważać, żeby swoimi działaniami go nie przerwać.

Co do US to zależy z którego roku dług. Starsze po prostu przedawniają się po 5 latach od przerwania biegu przedawnienia, przy czym mogli przerwać tylko raz. Potem była zmiana i teoretycznie mogą przerywać w nieskończoność (choć chyba TK się tym zajmuje).
              • Gość: michał Re: a jak to jest z długami w US i ZUS ? IP: *.opera-mini.net 28.01.11, 20:12
                zus to pikuś po prostu jak chorowałem na L4 nie płaciłem im składek bo nie było z czego oni znowu uznali że za te dni kasa mi sie nie należy bo coś za późno zgłoszone więc jak oni mi nic to ja też i mam od 2 lat jakieś 1810zł naliczone wtedy a co do US to rok temu przestałem im płacić zalegość w pit i vat za lata 03-04 miałem układ ratalny czy tak zwaną pomoc publiczną na 3 lata i to tyle nie zamierzam im już nigdy cokolwiek płacić wyrok w sądzie za 4 paragrafy skarbowe dostałem ale to już za mną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka