Dodaj do ulubionych

A potem się dziwują, że ludzie cofają...

09.08.13, 11:43
Wczoraj przejechałem się warszawskim odcinkiem S8 w kierunku od Marek w stronę Wisły.

Takie kuriozum jak ograniczenie do 80 i 90 km/h na podjazdach na estakady, to oddzielny problem. Dla mnie ważniejsze jest oznakowanie zjazdów na drodze ekspresowej szczelnie obudowanej ekranami, a na jednym odcinku biegnącej tunelem.

Przed Wisłą jest zjazd na Augustów w prawo i Puławy w lewo. Skręt w prawo prowadzi też na Białołękę, a ten w lewo również na Pragę Północ i Południe. Droga jest eSką, a więc zjazdy poprowadzone są z równoległych do niej dróg "pomocniczych". I świetnie! Tylko nie wiem dlaczego przed rzeczoną Wisłą, przed wjazdem w "pomocniczą" drogę, ZAUWAŻYŁEM tylko jeden drogowskaz (być może były inne, jeszcze lepiej ukryte). Malutki, bo polski kierowca ma uważać, być czujnym i wykazywać się orientacją w terenie (również w tym, którego nie widać zza ekranów). Drogowskaz wskazywał drogę na Augustów i Pragę Północ... A Puławy? A Białołęka? A Praga Południe?

A potem krzyk i pomstowanie na głupiutkich polaczków, że się gubią. Przyjeżdża taki ze wsi i się gubi. No cóż... Ja jestem ze wsi Warszawa i na nowych, oznakowanych w sposób zgodny i zatwierdzony, drogach też się gubię.

Ciekawe tylko dlaczego nie gubię się w innych krajach, włącznie z krajami, których języków nie znam...

PS W Warszawie WRESZCIE pojawiły się malutkie drogowskaziki pokazujące dojazd do A2. Tylko nie wiem dlaczego niektóre każą jechać przez miasto, a nie kierują bezpośrednio na S8, która w Konotopie zmienia się w autostradę...
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 12:01
      OTO POSZLAKA

Jak widać jadący S8 w Warszawie nie dowiedzą się, że dojadą nią nie tylko do Wrocławia, ale również np. do Poznania. Jak również do innego mało znanego miasta jakim jest Kraków. O Katowicach nie wspominając. Polski kierowca ma się orientować :/
      • emes-nju I największe kuriozum 09.08.13, 12:17
        S8, a przedtem DK8 prowadzą m. in. z Augustowa...

Myślę, że to jest jakiś genialny plan, żeby jadących od strony Augustowa trasą S8 kierować na Augustów trasą DK61...
        • agios_pneumatos Re: I największe kuriozum 09.08.13, 15:52
          emes-nju napisał:

> S8, a przedtem DK8 prowadzą m. in. z Augustowa...
          >
          > Myślę, że to jest jakiś genialny plan, żeby jadących od strony Augustowa trasą
          > S8 kierować na Augustów trasą DK61...
          >

No proszę. Nie otworzyłem jeszcze tego postu, a zgadłem sposób myślenia emesa i jako prorok przewidziałem co zostanie wpisane na forum. :)
      • oixio Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 13:29
        Ja tam widzę oznakowane Centrum Wrocławia !
        • agios_pneumatos Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 15:52
          oixio napisał:

> Ja tam widzę oznakowane Centrum Wrocławia !

I tego się trzymajmy. ;)
      • agios_pneumatos Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 15:51
        emes-nju napisał:

> OTO POSZLAKA
        >
        > Jak widać jadący S8 w Warszawie nie dowiedzą się, że dojadą nią nie tylko do Wr
        > ocławia, ale również np. do Poznania.
        Jak również do innego mało znanego miasta
        > jakim jest Kraków. O Katowicach nie wspominając. Polski kierowca ma się orient
        > ować :/
        >

I tym oto sposobem S8 stała się drogą, która prowadzi do każdego miasta w Polsce. Cud inżynierii. Nic dziwnego, że kosztowała 100mln/km.
    • bimota Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 12:05
      JESZCZE LEPIEJ JAK WJEDZIE N AJAKIS PLATNY ODCINEK, GDZIE BEDZI EMUSIAL ZAPLACIC I ZA WJAZD, I ZA WYJAZD...
      • nazimno ...-nie podpowiadaj, bo tak zrobia... 09.08.13, 12:22
        • bimota Re: ...-nie podpowiadaj, bo tak zrobia... 09.08.13, 21:27
          JAK ZROBIA... DAWNO ZROBILI..
    • agios_pneumatos Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 15:20
      W mordę. W życiu bym do teatru nie poszedł.
    • agios_pneumatos Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 15:35
      A teraz tak na poważnie. Te wasze mazowieckie malkontenctwo jest już nie do zniesienia. Karwasz zawsze źle.

emes-nju napisał:

> Wczoraj przejechałem się warszawskim odcinkiem S8 w kierunku od Marek w stronę
      > Wisły.
      >
      > Takie kuriozum jak ograniczenie do 80 i 90 km/h na podjazdach na estakady, to o
      > ddzielny problem. 0

A w Krakowie, mającym autostradę bardzo długo, na estakadach jest ograniczenie do 50 km/h. I nikt nie przybiega z płaczem na forum jak to źle.

Ale z drugiej strony tam się szykanuje kierowców i policja ma swoje metody. :D

Dla mnie ważniejsze jest oznakowanie zjazdów na drodze ekspre
      > sowej szczelnie obudowanej ekranami, a na jednym odcinku biegnącej tunelem.
      >
      > Przed Wisłą jest zjazd na Augustów

Ciesz się, że jest. Wynika to z oznakowania/numeracji drogi. Bo generalnie jedziesz właśnie z (kierunku) Augustowa. Aż dziw bierze, że nie jęczysz, że oznakowują drogę w kierunku, z którego właśnie jedziesz.

w prawo i Puławy w lewo. Skręt w prawo prowa
      > dzi też na Białołękę, a ten w lewo również na Pragę Północ i Południe. Droga je
      > st eSką, a więc zjazdy poprowadzone są z równoległych do niej dróg "pomocniczyc
      > h". I świetnie! Tylko nie wiem dlaczego przed rzeczoną Wisłą, przed wjazdem w "
      > pomocniczą" drogę, ZAUWAŻYŁEM tylko jeden drogowskaz (być może były inne, jeszc
      > ze lepiej ukryte). Malutki, bo polski kierowca ma uważać, być czujnym i wykazyw
      > ać się orientacją w terenie (również w tym, którego nie widać zza ekranów). Dro
      > gowskaz wskazywał drogę na Augustów i Pragę Północ... A Puławy? A Białołęka? A
      > Praga Południe?
      >

A Wawer? A Józefów? A Otwock? A Karczew? A Zygmuntów? A Dęblin? A mój dom? A mój sklep, w którym kupuję bułki?

> A potem krzyk i pomstowanie na głupiutkich polaczków, że się gubią. Przyjeżdża
      > taki ze wsi i się gubi. No cóż... Ja jestem ze wsi Warszawa i na nowych, oznako
      > wanych w sposób zgodny i zatwierdzony, drogach też się gubię.
      >

Gubisz się bo to nowa droga, którą jedziesz. Jaja kobyły przejeżdżając tamtędy patrząc na znaki nie zgubiłbym się. Bo zamiast upajać się swą mondrością stosowałbym się do znaków.

> Ciekawe tylko dlaczego nie gubię się w innych krajach, włącznie z krajami, któr
      > ych języków nie znam...
      >

Bo tam czytasz co jest napisane, zamiast zakładać, że oznakowanie jest do luftu. Nawet jak nie jest.

> PS W Warszawie WRESZCIE pojawiły się malutkie drogowskaziki pokazujące dojazd d
      > o A2. Tylko nie wiem dlaczego niektóre każą jechać przez miasto, a nie kierują
      > bezpośrednio na S8, która w Konotopie zmienia się w autostradę...
      >

A w Krakowie jadąc Kapelanką drogowskaz kieruje w lewo na Warszawę, wyrzucając kierowców na obwodnicę, którą nadkładają ze czy razy drogi, podczas gdy topografia i zdrowy rozsądek wybrałyby Grunwaldzkie, Konopnickiej i Aleje.

Chyba się rozpłaczę.
      • emes-nju Masz rację 09.08.13, 15:38
        Nie pomyślałem o tym, że jadącym od strony Augustowa najbardziej potrzebny jest drogowskaz pokazujący jak wrócić inna drogą :P
        • truskava Re: Masz rację 09.08.13, 16:41
          emes-nju napisał:

> Nie pomyślałem o tym, że jadącym od strony Augustowa najbardziej potrzebny jest
          > drogowskaz pokazujący jak wrócić inna drogą :P

Łomatko, emesie, no tu to pojechałeś po bandzie. A jak powinni oznaczyć ten zjazd? Może "Na Ostrołękę"? Tylko czy aby nie ma prostszej i krótszej trasy z Augustowa do Ostrołęki niż ta przez Warszawę? Ale jest problem, bo z Wa-wy do Augustowa można dojechać dwiema różnymi drogami i jak to teraz oznakować, żeby ci z Augustowa nie pojechali omyłkowo do Augustowa? Może trzeba jedną z nich zaorać i będzie po sprawie.
          • emes-nju Re: Masz rację 12.08.13, 11:27
            Wiesz... Puławy, Nowy Dwór Mazowiecki...

Ale już nie pyskuję. Wiem, że jadącym od strony Augustowa koniecznie trzeba pokazać jak do niego wrócić inną drogą.
    • rapid130 Nos dla tabakiery 09.08.13, 16:21
      A czego się dziwisz?

Przecież drogowskazy od zawsze pokazują nazwy miejscowości, w których droga kończy bieg.
      Żeby ładnie się wszystko zgadzało.
      W papiurkach.
      No przecież jak się siedzi w biurze i nad tym medytuje, to wydaje się to logiczne, nie?

Kierunek "Augustów"? Dramatu nie ma.
      Przecież mogło być "Podwojponie"
      (ostatnie polskie siedlisko przy trasie nr 8, przed granicą z Litwą).

(A mógł zabić... ;)
      • agios_pneumatos Re: Nos dla tabakiery 09.08.13, 16:43
        rapid130 napisał:

> A czego się dziwisz?
        >
        > Przecież drogowskazy od zawsze pokazują nazwy miejscowości, w których droga koń
        > czy bieg.
        > Żeby ładnie się wszystko zgadzało.

Eeeee. Podobno S8 powinna wskazywać kierunek na Poznań i Kraków.

> W papiurkach.
        > No przecież jak się siedzi w biurze i nad tym medytuje, to wydaje się to logicz
        > ne, nie?

Poza tym wydaje mię się, że E67 nie kończy biegu we Wrocławiu.

>
        > Kierunek "Augustów"? Dramatu nie ma.
        > Przecież mogło być "Podwojponie"
        > (ostatnie polskie siedlisko przy trasie nr 8, przed granicą z Litwą).
        >
        > (A mógł zabić... ;)

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1382666
    • bimota Re: A potem się dziwują, że ludzie cofają... 09.08.13, 21:30
      W SONDARZU SUPERSTACJI 74% LUDZI STWIERDZILO, ZE STAN DROG POLSKICH JEST ZADOWALAJACY...
    • mariner4 W USA przed każdym wzniesieniem jest 10.08.13, 15:40
      ograniczenie prędkości.
      I trzeba to robić dopóki jeżdżą debile. A ponieważ prowadzenie auta to sprawa banalna. Więc powinno to być zawsze.
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka