Dodaj do ulubionych

Polacy za granicą

23.08.13, 16:58
Czyli tak. Kraj, w którym trawa jest bardziej zielona, a niebo bardziej niebieskie od polskich.

Drogi idealne. Waaaadza dba i ponosi odpowiedzialność za kierowcę. Gdzie, przypomnijmy, jednym z najważniejszych elementów tej układanki jest przestrzeganie przepisów.

Ale najlepsi kierowcy Europy nie dadzą się stłamsić. Tyle, że... przekraczają ograniczenia, linie ciągłe i żyją. Nie... okazuje się, że niemieckie ograniczenia są na wyrost, pod ciężarowkę na mokrym i tym samym... nie obowiązują naszych miszczów.

Jeszcze jedna rzecz. Gwarantem przestrzegania przepisów tamże jest mandat. Ciężki, drogi i nieuchronny. I to dyscyplinuje. A podobno gdy w nIemczech przekroczy się prędkość to wylatuje się z zakrętu. I w ogóle znaki tam mają sens. Jak np 60 km/h po robotach drogowych w lesie pilnowane przez policję.

W Polsce nie respektuje się znaków, bo są na wyrost, pod ciężarówkę i znakolodzy so gupi. A w Niemczech?

www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/przepisy-ruchu-drogowego-za-granica/12145674
Obserwuj wątek
    • edek40 Zdeklaruj sie 23.08.13, 19:49
      O co Ci chodzi?
      • agios_pneumatos Re: Zdeklaruj sie 23.08.13, 20:15
        edek40 napisał:

> O co Ci chodzi?

Zadeklaruj? Jakieś wybory są czy co?

Założyłem wątek by dowiedzieć się czemu Polacy nie przestrzegają przepisów również za granicą. W Polsce wiadomo - przyczyną so gupie znakologi. Ale za granicą?
        • edek40 Re: Zdeklaruj sie 23.08.13, 20:25
          > Założyłem wątek by dowiedzieć się czemu Polacy nie przestrzegają przepisów równ
          > ież za granicą.

Ja nie wiedzialem, ze nie przestrzegaja. Dotychczas slyszalem, ze przestrzegaja, bo boja sie mandatow. I ze podniesienie mandatow w Polsce do poziomu niemieckiego/szwedzkiego/szwajcarskiego to metoda poprawy bezpieczestwa wszelkiego nawet lepsza niz fotoradary.
          • agios_pneumatos Re: Zdeklaruj sie 23.08.13, 20:41
            edek40 napisał:

> > Założyłem wątek by dowiedzieć się czemu Polacy nie przestrzegają przepisó
            > w równ
            > > ież za granicą.
            >
            > Ja nie wiedzialem, ze nie przestrzegaja. Dotychczas slyszalem, ze przestrzegaja
            > , bo boja sie mandatow.

Brawo. A ten zmontowany sabotażowy film pokazuje, że jednak nie przestrzegają.

Drugi mit, z którym ten filmik się rozprawia to to, że podobno w krajach na zachód od Odry znaki nie są na wyrost. A tu proszę. Przekroczyli, a żyją.

I ze podniesienie mandatow w Polsce do poziomu niemieck
            > iego/szwedzkiego/szwajcarskiego to metoda poprawy bezpieczestwa wszelkiego nawe
            > t lepsza niz fotoradary.

Z drugiej strony na Ukrainie i dalej na wschód mandaty są 'uznaniowe'. No i nie wiedzieć czemu ma to odzwierciedlenie w wypadkowości.

Ale przecież z tym mitem rozprawił się już nasz blogger swego czasu.
            • samspade Re: Zdeklaruj sie 23.08.13, 22:05
              Upadl tez mit o tym ze drogi na zachodzie oznakowane sa tak samo jak u nas(powtorzone znaki z lewej strony jezdni).
              • edek40 Re: Zdeklaruj sie 24.08.13, 12:11
                > Upadl tez mit o tym ze drogi na zachodzie oznakowane sa tak samo jak u nas(pow
                > torzone znaki z lewej strony jezdni).

Zaraz powstanie prawda, ze nasze drogi sa lepsze niz na zachodzie, poniewaz zdarza sie, ze znaki stoja tak jak trzeba i tam gdzie trzeba.

Radio Erewan zyje!!!
                • agios_pneumatos Re: Zdeklaruj sie 24.08.13, 14:38
                  edek40 napisał:

> > Upadl tez mit o tym ze drogi na zachodzie oznakowane sa tak samo jak u na
                  > s(pow
                  > > torzone znaki z lewej strony jezdni).
                  >
                  > Zaraz powstanie prawda, ze nasze drogi sa lepsze niz na zachodzie, poniewaz zda
                  > rza sie, ze znaki stoja tak jak trzeba i tam gdzie trzeba.
                  >
                  > Radio Erewan zyje!!!

Radio żyje, a jakże. Przed chwilą wysłuchaliśmy audycji o tym, że poprawne oznakowanie jest w Polsce zjawiskiem marginalnym, zaś normą jest to, że znaki stoją nie tak jak trzeba (do góry nogami?) i nie tam gdzie trzeba.

Prowadzący audycję jest wszak ekspertem od oznakowania:

> Budujące jest to, że tym razem nie jest to wina 'znakologów'.

A niby czyja?

(...)

> > Bo ja ciągle doszukuję się winy znakologów w tym konkretnym przypadku.
                  >
                  > Alez winy zadnej nie ma.

• emes-nju Jestem zdezorientowany... 24.08.13, 13:17
      Ciągle czytam, że z powodu śmiesznie niskich mandatów (do ~1/3 pensji netto przeciętnego Polaka) polscy kierowcy szaleją po polskich drogach, ale jak wyjeżdżają do krajów, gdzie mandaty są wysokie (zwykle grubo mniej niż 1/3 przeciętnej osiąganej przez tambylca pensji), to jeżdżą jakby szykowali się do kanonizacji.

To jak to jest z tą wysokością mandatów?
      • agios_pneumatos Re: Jestem zdezorientowany... 24.08.13, 14:44
        emes-nju napisał:

> Ciągle czytam, że z powodu śmiesznie niskich mandatów (do ~1/3 pensji netto prz
        > eciętnego Polaka) polscy kierowcy szaleją po polskich drogach, ale jak wyjeżdża
        > ją do krajów, gdzie mandaty są wysokie (zwykle grubo mniej niż 1/3 przeciętnej
        > osiąganej przez tambylca pensji), to jeżdżą jakby szykowali się do kanonizacji.
        >
        > To jak to jest z tą wysokością mandatów?
        >

O wysokości mandatów rozprawiał swego czasu znakomity blogger, o czym był specjalny wątek.

Ja z kolei słyszałem, że 'na Zachodzie' (paaaanie) nie ma ograniczeń 'na wyrost', bo ich nie przestrzeganie grozi jeśli nie mandatem to wylotem z drogi. Ze wszech miar udowodniono, że 'na zachodzie' każde ograniczenie jest przemyślane i nie ma na celu łupienia, tak jak w Polsce (paaanie). O czym nazimno popełnił swego czasu wątek.
        • emes-nju Re: Jestem zdezorientowany... 24.08.13, 15:07
          Jak już dorośniesz, to być może zauważysz, że świat nie jest czarno-biały :P
          • agios_pneumatos Re: Jestem zdezorientowany... 24.08.13, 15:11
            emes-nju napisał:

> Jak już dorośniesz, to być może zauważysz, że świat nie jest czarno-biały :P
            >

I mówisz, że wtedy polska waaadza przestanie być (wyłącznie) zła i niekompetentna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka