Dodaj do ulubionych

Płotki, barierki, ogrodzenia wokół zwykłych ulic i

28.11.13, 12:06
Jestem oburzona - ktoś chyba ma monopol na obrzydliwe płotki w ZDMie i stawia wszędzie ogrodzenia wokół zwykłych dróg, przy przejściach na światłach, przy wejściu do metra, wzdłuż ulicy - zupełnie bez powodu. Drogi na Bielanach sa teraz remontowane - to i dobrze ale wszędzie też wyrastają metrowe ogrodzenia przy ulicach aby pieszy czasem nie zaoszczędził paru kroków i nie ściął narożnika biegnąc do metra czy na przystanek autobusowy. ZDM jak Big Brother zaczyna wytyczać nam ścieżki, którymi mamy dreptać i nie daj boże stanąć nogą na asfalt gdzie nie ma pomalowanej zebry. Przy metrze Młociny postawiono kilometry ogrodzeń, ogrodzono trawnik???, zawężono wejście do metra i jeszcze postawiono betonową śmietniczkę przy wejściu na pasy aby wszyscy się potykali. ZDM traktuje nas jak niemyślących debili, którzy w każdej chwili mogą rzucić się pod samochód. Generalnie w Europie wszystko robi się aby człowiekowi ułatwić życie, tam człowiek ma prawo chodzić po ulicy oczywiście zachowując bezpieczeństwo. W Polsce na odwrót - nie można wejść na trawnik, nie można wejść na ulicę bez pasów. To jest absurd z tymi ogrodzeniami. Nigdy tak nie było. Kto za to płaci?
Obserwuj wątek
    • nazimno Ty nie pytaj "kto placi" - Ty pytaj "cui bono". 28.11.13, 12:12
      (Cycero to spopularyzowal)
    • qqbek Maniera DC obecna. 28.11.13, 12:14
      Bo przecież nie ma po co wskazywać miasta, skoro mieszka się w jedynym mieście w kraju.

A co do płotków - obrzydliwe, czy nie, w miejscach niebezpiecznych sprawdzają się lepiej w oddzielaniu "miękkich" od aut, niż jakiekolwiek zakazy i nakazy (w myśl prastarej zasady, że człowiekowi wystarczy linia, a bydlęciu trzeba płot postawić).

Z resztą płotki mają jeszcze jedną pożyteczną funkcję - nie pozwalają tym, którzy "muszą" i w dupie mają przepisy, parkować tam, gdzie nie powinni (z resztą w myśl tej samej, cytowanej powyżej, zasady).
      • lanta16 Re: Maniera DC obecna. 28.11.13, 13:08
        Słuszna uwaga. Oczywiście miałam na myśli Warszawę.
        Po to są znaki aby nie parkować tam gdzie się nie powinno - byłoby taniej i oko by cieszyła wolna przestrzeń.
        • qqbek Re: Maniera DC obecna. 28.11.13, 13:30
          lanta16 napisał(a):

> Słuszna uwaga. Oczywiście miałam na myśli Warszawę.
          > Po to są znaki aby nie parkować tam gdzie się nie powinno - byłoby taniej i oko
          > by cieszyła wolna przestrzeń.

Jak już napisałem powyżej - po to są płoty, by grodzić bydło.
          A to żadnych znaków ani przepisów nie zamierza uznawać.

Inna sprawa, że Warszawa ma pecha do brzydkich rozwiązań.
          Nawet w centrum macie obleśne biało-czerwone słupki i metalowe płotki, zamiast czegoś bardziej przemyślanego. Nawet "wizytówka" Warszawy (Nowy Świat i Krakowskie) to obleśne falliczne metalowe słupki albo betonowe kloce.

U mnie na wsi, przynajmniej w centrum, zdecydowano się na jeden rodzaj słupka, łączonego grubym łańcuchem. Może i trochę za bardzo stylizowane toto na "retro", ale może się podobać (klik). A przede wszystkim podoba się to, że konsekwentnie stosuje się toto w całym śródmieściu, przy okazji remontów zastępując stare rozwiązania jednym i tym samym wyrobem (a nie "miksem dziesięciu różnych rozwiązań"). I wiadomo, że jak jest łańcuch, to po to, żeby tamtędy nie leźć, a jak łańcucha nie ma, to po to, by można było przeleźć, ale już nie dało się wjechać.
        • tomek854 Re: Maniera DC obecna. 29.11.13, 16:47
          lanta16 napisał(a):

> Słuszna uwaga. Oczywiście miałam na myśli Warszawę.

NIby dlaczego miałoby to być oczywiste?
          • truskava Re: Maniera DC obecna. 04.12.13, 07:49
            tomek854 napisał:

> > Słuszna uwaga. Oczywiście miałam na myśli Warszawę.
            >
            > NIby dlaczego miałoby to być oczywiste?

Może dlatego, że autorka wspomniała m.in. płotkach przy dojściu do stacji metra?
            Chyba że od razu założyłeś, iż mogła mieć na myśli jakiś ZDM z innego kraju, gdzie również występuje swojsko brzmiąca nazwa Bielany oraz nazwa stacji: Młociny ...
            • bimota Re: Maniera DC obecna. 04.12.13, 11:09
              DLA MNIE ONE NIE BRZMIA SWOJSKO...
    • bimota Re: Płotki, barierki, ogrodzenia wokół zwykłych u 28.11.13, 13:45
      my, a kto...

OCZYSWISCIE MASZ RACJE... JAK KTOS LEZIE POD SAMOCHOD BEZMYSLNIE, TO NIECH GINIE, CO MNIE TO OBCHODZI... TO TYLKO ZYSK DLA SPOLECZENSTWA, JEDNEGO QUPKA MNIEJ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka