17.12.13, 14:35

Hallo koledzy !!!!!

To zatrzewienie kolegi nazimno przeciw Golfowi 7 spowodowalo ,ze zainteresowalem sie zastosowanymi w tym samochodzie systemami bezpieczenstwa i komfortu .

I musze przyznac , ze jestem zaskoczony ze w takim " zwyklym " kompakcie mozna takie systemy zamowic .
Pozwolilem tu sobie skorzystac ze zrodel podanych przez forumowicza nazimno .

www.autokiste.de/psg/1209/10273_2.htm
Jest to bardzo moim zdaniem kompaktowa wersja , dobrze tlumaczaca ta systemy , niestety w jezyku niemieckim , ale mam nadzieje ze w razie jakich pytan dotyczacych tych systemoe , mozna ta strone przetlumaczyc sobie na nasz jezyk , albo niemieckojezyczni pomoga i wytlumacza .

Obserwuj wątek
    • nazimno A tu juz uprawiasz SPAM. 17.12.13, 15:44
      Ordynarny spam.

Nawet nie musze uzasadniac mojego poprzedniego zdania o "obroncy".
      Samo sie wyjasnilo.
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: A tu juz uprawiasz SPAM. 17.12.13, 22:14
        nazimno napisał:

> Ordynarny spam.
        >
        > Nawet nie musze uzasadniac mojego poprzedniego zdania o "obroncy".
        > Samo sie wyjasnilo.

Hallo nazimno

pl.wikipedia.org/wiki/Spam
    • samspade Re: VW Golf 7 17.12.13, 15:53
      czy to ciąg dalszy dyskusji o samopoziomowaniu lamp? miałem taki wynalazek w starej astrze f. wielka mi nowość.
      • nazimno "przestarzaly" on byl w oplu, pacanek ma w golfie 17.12.13, 15:56
        "ostatni krzyk mody" i jest dumny.
        • nazimno jeszcze jedna rzecz do "psucia sie" 17.12.13, 16:03

forum.vectra-unlimited.pl/showthread.php?t=83315
          • nazimno i w astrze tez: 17.12.13, 16:05

forum.opel24.com/topic/63029-astra-h-gasnacy-xenon-na-zaplonie-poziomowanie-xenonow/
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: "przestarzaly" on byl w oplu, pacanek ma w go 17.12.13, 22:36
          nazimno napisał:

> "ostatni krzyk mody" i jest dumny.

Hmmmm .

• nazimno Jakim trzeba byc ................ 18.12.13, 09:57
            W linku podanym (wg "snafcy pacanka" jest on "przestarzaly")

askpete-hella.com/2010/10/01/automatic-headlamp-levelling/
            omawiane sa ROZNE rozwiazania dotyczace systemow poziomowania i regulacji
            kata podniesienia dla modulow swiatel przednich.

W publikacji tej znalezc mozna nastepujace naglowki:

Semi-static headlamp levelling:

Dynamic headlamp levelling:

Jakim trzeba byc analfabeta, aby p....c niezdrowo o "przestarzalosci" takich rozwiazan,
            a ponadto wciskac ludziom pseudoreklame golfa, powolujac sie na lepsze "dynamicznie"
            regulowane swiatla, o ktorych w podanym przeze mnie linku

STOI JAK WOL.

Dynamic headlamp levelling:

Ponadto radze niedowidzacemu, aby zorientowal sie, jaka firma jest dostawca
            lamp do golfa, zanim zacznie cos ......c na temat przestarzalosci.

PS
            Moze na tym, mam nadzieje, skonczy sie gulgotanie rozindyczonego (szkoda,
            ze go nie zjedli na Swieto Dziekczynnienia) indyczki-pacanka.

• pacanek_ten_prawdziwy Re: VW Golf 7 17.12.13, 22:34
        samspade napisał:

> czy to ciąg dalszy dyskusji o samopoziomowaniu lamp? miałem taki wynalazek w st
        > arej astrze f. wielka mi nowość.

Stop , stop samspade !!!!

Tu zaszlo wlasnie to male nieporozumienie .
        O samopoziomowaniu lamp pisal nazimno i dlatego ja stwierdzilem, ze- to jest jak sam zauwazyles -przestarzale rozwiazanie tech.

Dlatego zanim zaczniemy dyskusje zapoznaj sie prosze z dynamicznym sterowaniem swiatlami xsenonowymi zastosowanym np. w Golfie 7 jak rowniez w innych pojazdach VW , czy i innych markach .

www.volkswagen.de/de/technologie/innovative-technologien/innovation_technikspecial.html
        Jak sie strona wlaczy to kliknij na " weiter" , nastepnie na "Assistenzsysteme " i pozniej na
        "Light Assist und Dynamic Light Assist"

Tu nie chodzi o regulacje pozioma , ale o tzw pionowa , zezwalajaca na sterowanie swiatlami tak , aby pozostajac na swiatlach " drogowych " nie oslepiac innych i miec dobrze oswietlone pobocze .
        Czesto sa tu dyskusje o " niewidocznych " pieszych , a przy pomocy tego rozwiazania tech. mozna ich lepiej widziec . Zapoznaj sie prosze z tym i dopiero wtedy odpowiedz mi czy naprawde w starej astrze juz to miales ????
        Czy poprostu ulegles sugestiom nazimno ze to co ja tu podalem to lipa , staroc i spam ???
        A najlepiej przejrzyj te wszystkie rozwiazania tech. i wyrob sobie wlasne zdanie na ten temat .
        Ja juz jechalem samochodem wyposazonym w te swiatla i znajduje je super !!!!!

Pozdrawiam i licze na odpowiedz
        pacanek

• pacanek_ten_prawdziwy Re: VW Golf 7 do samspade osobiscie 17.12.13, 22:46

Hallo samspade !!!
          Ten powyzszy post jest do ciebie .
          Zapomnialem tylko tytul postu zmienic .
          Przepraszam , moj blad

Pozdrawiam pacanek
        • samspade Re: VW Golf 7 18.12.13, 10:15
          nie śledziłem tam tej dyskusji bardzo dogłębnie.
          przestałem po linku o samopoziomujących światłach( bodajże helli). w starej astrze właśnie to miałem. żarówki h 4 żadne ksenony. nie wątpię że auto regulacja świateł volkswagena działa bardzo dobrze poprawia widoczność bezpieczeństwo itp.
          • pacanek_ten_prawdziwy Re: VW Golf 7 -do samspade 18.12.13, 12:07

Hallo samspade

Dzieki za odpowiedz .
            Nie bede tu ciebie zanudzal , ale w podanym przezemnie linku chodzi o sterowanie automatyczne swiatlami dlugimi , czy drogowymi jak je tez nazywac .
            Otoz przy pomocy tego automatu jadac na swiatlach dlugich nie oslepiamy innych kierowcow , poniewaz samochody te beda przez to urzadzenie "namierzone "i nie oslepiane.
            A ty jako kierowca bedziesz mial dobrze oswietlona droge i co dla mnie jest bardzo wazne POBOCZE i ewentualnie poruszajacy sie tam " niewidzialni " piesi czy rowerzysci .

Nazimno najpierw pisal tylko o samopoziomujących światłach.
            Jako przyklad te jego linki do forum oplowskiego .
            Teraz wreszcie gdy wytlumaczylem jemu o co mi chodzi , zaczyna wreszcie ( po dwoch dniach )
            doszukiwac sie podobnych rozwiazyn tech , i przestal sie upierac ze xsenon i samopoziomowanie jest .......................
            • nazimno bronisz sie - pograzajac sie 18.12.13, 12:12
              Inni tez umieja czytac.
            • samspade Re: VW Golf 7 -do samspade 18.12.13, 13:19
              I właśnie kiedy przeczytałem o samopoziomujących się światach straciłem zainteresowanie wątkiem, jako że to rozwiązanie stare i było czasami wykorzystywane w samochodach wybitnie budżetowych.
              • nazimno Sa calkiem nowe rozwiazania. 18.12.13, 13:33
                Oparte na akcelerometrach, czujnikach pochylenia(nachylenia).

www.ti.com/lit/ug/spruhp3/spruhp3.pdf

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Sa calkiem nowe rozwiazania. 18.12.13, 17:54
                  Hallo nazimno

Tzn. ze te rozwiazanie z dynamiczna regulacja swiatel zastosowane w VW to jest stary system ???
                  Bo piszesz , ze sa calkiem nowe rozwiazania i podajesz link w jezyku ktorego ja niestety nie portrafie .

www.ti.com/lit/ug/spruhp3/spruhp3.pdf
                  W jakich samochodach zastosowano te calkiem nowe rozwiazania ????
                  Bo na stronie 14 wydaje mi sie widze VW . Chyba ze sie myle .

A na stronie 31 jest jakas tabelka i pokazana tam jest szybkosc pojazdu ( tak mi to przetlumaczyl moj pc ) 888 KM/H .
                  Hmmm nie zabardzo to rozumiem .
                  Dlatego prosze konkrety :
                  w jakich samochodach to zastosowano i masz moze jakis link do wideo --aby to mozna bylo obejrzec ???
                  • nazimno Krotko. 19.12.13, 13:41
                    To jest nota aplikacyjna TI, producenta ukladow scalonych (analogowych, cyfrowych, procesorow sygnalowych) i wielu innych

To czy VW albo jakikolwiek inny producent to wlasnie stosuje, jest informacja poufna, handlowa i nikt tego nie bedzie ujawnial.

Przypuszczenia albo spekulacje to zero informacji.

Tamte 888 km/h to tylko ilustracja do formatu informacji wyswietlanych na wyswietlaczu
                    i z rzeczywistymi wskazaniami nie ma to nic wspolnego.

• nazimno Jesli masz smartfona. 19.12.13, 13:45
                    Smartfony posiadaja wbudowane akcelerometry oraz czujniki polozenia /pochylenia
                    jako miniaturowe moduly skladowe.

Do tego celu nie sa potrzebne stare rozwiazania elektromechaniczne.

W samochodach tez sie je stosuje.
                    I tyle.

• nazimno Poprawniej byloby: 19.12.13, 14:42
                      Jesli masz smartfon,

ale tak sie sklada, ze potocznie mowia "smarfona".

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Poprawniej byloby tego linku nie podawac !!! 19.12.13, 17:55

Hallo nazimno !!!!!

Czyli jesli dobrze rzozumialem twoja odpowiedz ,to ten link wlasciwie nie matu nic do szukania,, bo nic konkretnego nie mowi .
                        Pomimo, ze jest to link do- cytuje twoje slowa ( jako przyjaciel to chyba moge cytowac ciebie ) :
                        " Sa calkiem nowe rozwiazania." -czyli do czegos lepszego niz to stosuje VW jest on dla mnie o "dupe rozbic " bo jak sam piszesz :
                        "To jest nota aplikacyjna TI, producenta ukladow scalonych (analogowych, cyfrowych, procesorow sygnalowych) i wielu innych"
                        czyli nie dotyczy to konkrtenych rozwiazan tech. o ktore ja prosilem.

Cytuje moje pytanie , moze za drugim razem zrozumiesz o co prosze :
                        "Dlatego prosze konkrety :
                        w jakich samochodach to zastosowano i masz moze jakis link do wideo --aby to mozna bylo obejrzec ??? "

"To czy VW albo jakikolwiek inny producent to wlasnie stosuje, jest informacja poufna, handlowa i nikt tego nie bedzie ujawnial."
                        Hmmm , respekt , respekt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka