joasia.bar 28.01.17, 07:59 ostatnio minister Macierewicz miał wypadek, po wypadku przesiadł się do innego samochodu i odjechał - czy to jet zgodne z prawem? Czy VIP i jego kierowcy nie muszą czekać na Policję i prokuratora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 28.01.17, 13:24 A ON PROWADZIL ? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Bądź mądry i pisz wiersze... 28.01.17, 15:42 Art. 44 PoRD: Art. 44. 1. Kierujący pojazdem w razie uczestniczenia w wypadku drogowym jest obowiązany: [...] 2. Jeżeli w wypadku jest zabity lub ranny, kierujący pojazdem jest obowiązany ponadto: [...] 3) pozostać na miejscu wypadku, a jeżeli wezwanie zespołu ratownictwa medycznego lub Policji wymaga oddalenia się - niezwłocznie powrócić na to miejsce. 3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do innych osób uczestniczących w wypadku. I tu się zaczyna problem, co to znaczy "stosuje się odpowiednio". Gdyby miały się stosować 1:1, toby ustawodawca zamiast "kierujący w razie uczestniczenia w wypadku" napisał "osoba uczestnicząca w wypadku" i ust. 3 byłby zbędny. Skoro tak nie zrobił, to "odpowiednio" znaczy tyle co "w rozsądnym zakresie". I tu wchodzi tzw. wykładnia celowościowa, czyli po co jest dany przepis. Ano po to, żeby można było wysłuchać świadków. Ale tutaj akurat tożsamość świadka jest ustalona ponad wszelką wątpliwość. W przypadku kierującego chodzi i o to, żeby potem nie wciskał kitu, że w trakcie oddalenia napil się dla uspokojenia, ale pasażer trzeźwy być nie ma żadnego obowiązku. Poza tym nie znam odnośnych instrukcji (niejawnych, jak sądzę), ale na logikę nie po to się osobom z najwyższego szczebla daje ochronę BOR, żeby kwitły przy ruchliwej drodze na nierozpoznanym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Bądź mądry i pisz wiersze... 28.01.17, 19:47 TO BY WYNIKALO, ZE MOZE BYC WYPADEK BEZ ZABITYCH CZY RANNYCH... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Bądź mądry i pisz wiersze... 28.01.17, 21:25 ale on kierującym raczej nie był Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Bądź mądry i pisz wiersze... 21.02.17, 16:04 A SKAD TY MOZESZ WIEDZIEC PO CO JEST PRZEPIS ? WG MNIE TO OZNACZA, ZE MA SIE STOSOWAC NA TYLE ILE MOZE. A POZOSTAC MOZE... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 05:22 Podobno można, jeśli jest podejrzenie że to zamach (true story). Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 09:57 tomek854 napisał: > Podobno można, jeśli jest podejrzenie że to zamach (true story). > Oczywiście, że true. To był zamach. Grupy rozwydrzonych wyrostków inspirowanych wrogimi siłami, z użyciem pojazdów mechanicznych, zablokowały drogę kolumnie pojazdów uprzywilejowanych, celowo zatrzymując swoje pojazdy przed sygnałem czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 13:47 Z tym true to mi chodziło że jacyś tam pisowscy eksperci tak mówili. A poza tym chciałbym zauważyć, że te auta stały na czerwonym. Czyli na lewackim świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 13:55 tomek854 napisał: > A poza tym chciałbym zauważyć, że te auta stały na czerwonym. Czyli na lewack > im świetle. > One stały tam celowo!!! I czerwone było celowo. I nawet sygnalizację postawili tam tylko w tym jednym celu, aby kiedyś doszło do katastrofy z udziałem niezłomnego tropiciela spisków i zamachów. Nie wiadomo jeszcze kto za tym stoi, ale kluczowe jest to, że mimo tego, że samochody stały na czerwony, samochód Macierewicza, w jego opinii, dostał "strzała" z tyłu. To też ważny wątek świadczący o tym, jak misternie przygotowywano ten zamach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 14:29 edek40 napisał: > One stały tam celowo!!! I czerwone było celowo. I nawet sygnalizację postawili > tam tylko w tym jednym celu No tak, czyli spisek znakologów. Mogłem przewidzieć w którym kierunku to zmierza :D :D :D :D :D :D :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 30.01.17, 15:15 O JA P... ALE DOWCIPY... ZA PIERWSZYM RAZEM, TO JAKIS IDIOTA MOZE SIE JESZCZE Z TEGO SMIAC... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 02.02.17, 14:26 bimota napisał: > O JA P... ALE DOWCIPY... ZA PIERWSZYM RAZEM, TO JAKIS IDIOTA MOZE SIE JESZCZE Z > TEGO SMIAC... Masz rację. To, co wyprawia Macierewicz i jego Misiewicze, już dawno przestało być śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 02.02.17, 16:27 1. CO NP. WYPRAWIA ? 2. CZY TO USPRAWIEDLIWIA NASMIEWANIE SIE Z OFIAR ? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 02.02.17, 16:31 bimota napisał: > 1. CO NP. WYPRAWIA ? Np. zapiernicza jak szalony z jednej imprezki na drugą. > 2. CZY TO USPRAWIEDLIWIA NASMIEWANIE SIE Z OFIAR ? Gdzie tu widzisz naśmiewanie się z ofiar? No chyba że za ofiary uznasz pisowskich propagandystów, bo to z nich się tutaj naśmiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 02.02.17, 22:40 1. A... MYSLALEM, ZE TO BEDZIE MIALO JAKIS ZWIAZEK Z MGLA... 2. SADZISZ, ZE RODZINY OFIAR UWAZAJA, ZE ZAMACHU NIE BYLO ? WG CIEBIE TO NIE JEST NASMIEWANIE SIE Z TEORII PROZAMACHOWYCH ? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 03.02.17, 08:54 bimota napisał: > 2. SADZISZ, ZE RODZINY OFIAR UWAZAJA, ZE ZAMACHU NIE BYLO ? Ofiar nie było. > WG CIEBIE TO NIE JEST NASMIEWANIE SIE Z TEORII PROZAMACHOWYCH ? Oczywiście ze ludzie naśmiewają się z teorii prozamachowej. Bo to brednia. Samochód ministra zaatakował inny samochód z kolumny a winni są ci którzy zatrzymali się na czerwonym. Brednie i trzeba wyśmiewać te brednie o zamachu Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 03.02.17, 11:25 NIE CIEBIE PYTAM... Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 21.02.17, 14:38 Jedynie KIERUJĄCY ma obowiązek pozostania, ale to tylko wówczas, gdy są zabici lub ranni. Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 21.02.17, 16:00 PRZEPIS ZACYTOWANY NA SAMYM POCZATKU, ALE DALEJ BRNIEMY W BZDURY... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 21.02.17, 17:00 allegropajew napisał: > Jedynie KIERUJĄCY ma obowiązek pozostania, ale to tylko wówczas, gdy są zabici > lub ranni. > > Gościula Znaczy się, że jeśli komuś przywalę, ale nie uszkodzę ciała, mogę sobie odjechać? Po jaki grzyb płacę OC? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 21.02.17, 17:21 ZARAZ PO TYM: 4) podać swoje dane personalne, dane personalne właściciela lub posiadacza pojazdu oraz dane dotyczące zakładu ubezpieczeń, z którym zawarta jest umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, na żądanie osoby uczestniczącej w wypadku. PYTANIE JESZCZE JAKA KARA ZA TO GROZI. BO OMAWIALISMY PRZYPADEK, GDY SAD UNIEWINNIL ODDALONEGO Z WYPADKU, GDZIE BYLA OFIARA SMIERTELNA, BO NIE BYLO KOMU UDZILAC POMOCY. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Clara non sunt interpretanda 07.03.17, 21:48 Edek40 napisał: > allegropajew napisał: > > > Jedynie KIERUJĄCY ma obowiązek pozostania, ale to tylko wówczas, gdy są z > abici > > lub ranni. > > > > Gościula > > Znaczy się, że jeśli komuś przywalę, ale nie uszkodzę ciała, mogę sobie odjechać? PoRD stawia sprawę jasno: Art. 44. 1. Kierujący pojazdem w razie uczestniczenia w wypadku drogowym jest obowiązany: [...] 4) podać swoje dane personalne, dane personalne właściciela lub posiadacza pojazdu oraz dane dotyczące zakładu ubezpieczeń, z którym zawarta jest umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, na żądanie osoby uczestniczącej w wypadku. 2. Jeżeli w wypadku jest zabity lub ranny, kierujący pojazdem jest obowiązany ponadto: [...] 3) pozostać na miejscu wypadku, a jeżeli wezwanie zespołu ratownictwa medycznego lub Policji wymaga oddalenia się – niezwłocznie powrócić na to miejsce. Wynika stąd a contrario, że jeśli nie było zabitych ani rannych, nie masz żadnego obowiązku kwitnąć na miejscu zdarzenia. Wręczasz współdzwonnikowi wizytówkę z adnotacją na odwrocie "nr rej. WI-997MO, Tow.Ub. Przekręt SA, OC 123456/17", pobierasz od niego takąż samą, dziękuję, bardzo niemiło mi było poznać. Co znaczy policję, panie, ja nie mam czasu, dawaj mnie pan szybciej dane, bo ja w domu żelazko na gazie zostawiłem. Jedynie względy praktyczne, czyli chęć załatwienia sprawy bez zbędnych procedur, czyli ciągania obu stron po komendach, w porywach sądach, powodują, że uczestnicy stłuczek czekają na policję (chyba że się dogadali, wtedy i owszem podają tyły co prędzej, zanim się władza napatoczy). Mam wrażenie, że zanika, ale dotąd powszechna była praktyka już nie tyle nie wymagana, co jawnie sprzeczna z PoRD, mianowicie zostawianie pojazdów w położeniu powypadkowym do przyjazdu policji i nie ma, że ruch utrudniają. > Po jaki grzyb płacę OC? Pomijając odpowiedź "bo nie płacąc narażasz się na srogie kary" - po to, żeby nie płacić z własnej kieszeni tauzena za głupie pęknięcie zderzaka, w który byłeś uprzejmy wjechać i co kogo obchodzi, że poprzedzający gwałtownie a bez powodu hamował? Powieś się, człowieku, nie zachowałeś, nie dostosowałeś, płać. A z cudzego sukna szeroko krają. Odpowiedz Link Zgłoś
wamal Re: Clara non sunt interpretanda 08.05.17, 14:49 współdzwonnik wyrzuca wizytówkę i zawiadamia o ucieczce z miejsca zdarzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: Clara non sunt interpretanda 14.07.17, 13:05 Zauważ, że podanie danych na żądanie nijak nie zabrania (po podaniu tychże danych) na oddalenie się! Ale nabluzgać najłatwiej. I dlatego PiS wygra kolejne wybory. Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
robmmmm Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 07.03.17, 09:14 "WOLNO",ale tylko tym z PiS-u Odpowiedz Link Zgłoś
khorniak Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 03.05.17, 10:25 To jest odpowiedź kodziarzy na wszystkie pytania. Współczuję i nie zazdroszczę głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-galazka Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 28.06.17, 06:39 khorniak napisał(a): > To jest odpowiedź kodziarzy na wszystkie pytania. Współczuję i nie zazdroszczę > głupoty. Masz jej nawet w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
khorniak Re: czy mozna odjechać z miejsca wypadku? 03.05.17, 10:22 Czy w wypadku były osoby ranne? Odpowiedz Link Zgłoś