Dodaj do ulubionych

AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE

IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 17:46
Miałem wypadek samochodowy nowym Peugeotem,auto wygląda jak wrak a poduszki i
pasy pirotechniczne nie zadziałały.Dzwonię wszędzie i próbuję coś wskórać,ale
bez skutecznie.Zona i ja jesteśmy w trakcie rehabilitacji.CZY KTOŚ MÓGŁBY BY
MI POMÓC W ROSZCZENIU I OPUBLIKOWANIU TEGO ZDARZENIA.Peugeot twierdzi że nic
nie wskóram bo jestem szarym człowieczkiem
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.zebyd.com.pl 12.10.04, 18:08
      A jakie są twoje roszczenia ? Auto może wyglądać jak wrak, ale Ty i pasażerowie
      byliście bezpieczni. Czy potrafisz dowieść, że gdyby zadziałały poduszki i
      naboje w pasach to obrażenia odniesione przez Was byłyby mniejsze ?
      • Gość: Wiesław Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 21:21
        MNIEJSZE??? TO ZOSTAJE ŚMIERĆ,KALECTWO TO MAŁO???!!!
      • Gość: wiesław Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 21:24
        Widzę że ty FRAGI zjadłeś wszystkie rozumy
    • vatseq Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 13.10.04, 07:24
      Określenie "auto wygląda jak wrak" niczego nie objaśnia. Napisz jak zostało auto
      uderzone, a będzie wiadomo, czy poduszki miały wypalić. Jak znam Peugeota (sam
      jeżdżę 406) nie pozwoliliby sobie na takie numery.

Druga sprawa: czy auto było kupione przez Ciebie jako nowe, czy też z drugiej
      ręki i nie znasz dokładnie jego historii? Tu może być pies pogrzebany.

Ostatnia sprawa: jeśli z charakteru wypadku wynika, że poduszki powinny odpalić,
      a Peugeot Polska robi wstręty, to zbierz dokumenty od nich (papiery, nie słowa),
      nazwiska i uderz do Francji - sprowadzą ich na ziemię i ktoś straci koncesję :-/

vatseq
      • Gość: Wiesiek Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 12:06
        Auto ma zaledwie 8 miesięcy i kupione jest prosto z salonu jako całkiem
        nowiutkie.Posiadam dokumenty ekspertyz tego auta i zastanawiam sie gdzie z nimi
        uderzyć.Peugeot chce je kupić za 20 tys.ale ja nie chcę tych pieniędzy,chcę aby
        ludzie dowiedzieli się o wszystkim.A historia jest ciekawa.
    • q_vw Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 13.10.04, 11:59
      Nie pocieszy Cię to, ale kilka lat temu miałem czołówke moja Brava i też poduszki nie wypaliły... faktem jest, że nawet nas nie drasnęło, na szczęście, ale przodu nie było i właściwie poduchy powinny wystrzelić, a nie wystrzeliły :( Powiedziano mi, że czasem tak się dzieje (??!!). jedyne rozsądne wyjście to rzeczoznawca i sprawa w sądzie jeśli dealer czy Peugeot Polska będą kombinować z odpowiedzią i wyjaśnieniami. Dobry pomysł to pismo do Francji, najlepiej po francusku...
      • Gość: Wiesiek Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 12:11
        Dzięki za podpowiedz.Wiesz,Peugeot zaczął interesować się tym gdy zajmuje się
        tym TVN.teraz są odezwy z ich strony
        • Gość: fragi Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.zebyd.com.pl 14.10.04, 00:00
          To nie jest tak, że przy każdym zderzeniu mają działać poduszki powietrzne.
          Powszechne wyobrażenia o poduszkach nie odpowiadają rzeczywistości. Trudno się
          dziwić skoro producenci aut propagują w klipach reklamowych fałszywy obraz. Oto
          znana modelka poprawia makijaż, po czym jedzie autem na czołówkę i... oczywiście
          wybuchają poduszki, pani wychodzi uśmiechnięta z auta bez rozmazania pudru. Jest
          to kłamstwo czyniące wiele szkody w umysłach niektórych kierowców. Potem na
          drogach zachowują się jak nieśmiertelni. A tak naprawdę są to niebezpieczne
          zabawki, które zabiły już niejednego. Nie uważam się za wszechwiedzącego. Sądze,
          że jeśli wyszliście cało z wypadku po którym samochód nadaje się na złom to
          bardzo dobrze. Mógłbyś opisać dokładniej co się stało to mielibyśmy pełniejszy
          obraz.
          A tak na marginesie - gdyby poduszki były rzeczywiście takie dobre, to stosowano
          by je w autach rajdowych, formule 1, w samolotach itp. A jednak nie stosuje się.
          Czy to o niczym nie świadczy ?
          • Gość: Wiesiek Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 10:11
            OK,opiszę ci całość zdarzenia:
            Jadąc trasą nr 7 w kierunku Gdańska doszło do tego wypadku.W miejscowości
            Elbląg zza kolumny aut jadących w przeciwnym kierunku nagle wyjechał mi
            samochód marki audi.Odległość w której go zobaczyłem była około 4.80 do 5.20
            metra,więc hamowanie i próba uniknięcia zderzenia była znikoma a raczej
            zerowa.Zapakowałem mu prosto w kufer tak że pasażerowie z siędzący z tyłu
            zostali wypchnięci na siedzenia przednie gdzie odnieśli poważne obrarzenia i
            zostali przewiezieni do szpitala.Audi zostało uszkodzone aż do skrzyni biegów
            bo silnik podniósł maskę.Nie chodzi mi o to aby dostać duże odszkodowanie od
            nich bo to i tak niczego nie zmieni,ale chcę aby ludzie dowiedzieli się co
            kupują.Mogły przecież zadziałać chociaż pasy,przynajmniej byłbym raczej w pracy
            a nie na rehabilitacji za którą płacę duże pieniądze których zaczyna mi
            brakować.Jeżeli chcesz bardziej dokładny opis to powiedz a prześlę ci dokumenty
            i zdjęcia,bo i tak to próbuję rozdmuchać(wczoraj przeprowadziłem rozmowę
            telefoniczną z Peugeotem Francja,bardzo są tym zainteresowani,bo już wcześniej
            ktoś pisał do nich,w innych sprawach:jak Peugeot polska traktuje ludzi i
            poczuwa się do odpowiedzialności.Nie kiedy są zdziwieni obrotami sprzedawanych
            aut na naszym rynku,a awaryjność jest niewielka)
            Z poważaniem WIESIEK.
            • vatseq Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 14.10.04, 16:00
              Z tego co piszesz wynika, że uderzyłeś audi swoim boliem/kufrem? Audi miało
              rozwalony przód, więc kufer musiał należeć do Ciebie, ergo poduszki chyba nie
              musiały wypalić?

vatseq
              • Gość: lesio69 Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.rownolegla.pl / 217.153.187.* 14.10.04, 20:17
                Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
                Człowiek uderzył Peugeot'em w tył Audi. Ludzie z Audi siedzący z tyłu (w Audi)
                zostali siłą uderzenia Peugeot'a w tył Audi wyrzuceni do przodu na przednie
                siedzenia Audi. Poduszki w Peugeot nie wypaliły, napinacze pirotechniczne w
                Peugeot nie zadziałały. Siła uderzenia była na tyle durza że w Audi przesunęły
                sie różne elementy samochodu w tym silnik (pomimo że uderzenie nastąpiło w tył
                samochodu Audi). Teraz jaśniej ??
                • Gość: wiesław Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 20:34
                  CZY JA WYGLĄDAM NA FILOZOFA???
                  • Gość: fragi Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.zebyd.com.pl 14.10.04, 23:14
                    No kurde nie bardzo rozumiem "zza kolumny aut jadących w przeciwnym kierunku
                    wyjeczał audi". Czyli jechał w przeciwną stronę niż Ty? Ale dlaczego kufrem w
                    Twoją stronę ? I dlaczego skoro przywaliłeś mu w kufer miał uszkodzony przód ?
                    • Gość: wieslaw Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 23:45
                      On kierował się w tym samym kierunku co ja (gdańsk)ktoś go przepuscił z tej
                      kolumny jadących w kirunku w-wy,był korek na kilka kilometrów.On nie upewnił
                      się czy ktoś nadjezdza z prawej strony.
                • vatseq Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 15.10.04, 07:46
                  Idź jeszcze raz do szkoły, albowiem Wiesiek napisał co następuje: "Audi zostało
                  uszkodzone aż do skrzyni biegów bo silnik podniósł maskę." Jak można rozwalić
                  maskę, silnik audi uderzając w jego TYŁ????? :-) No chyba, że Wiesiek nie wie o
                  czym pisze!

Druga rzecz: przy uderzeniu w tył pojazdu pasażerowie są wgniatani w oparcia
                  foteli, po to też stosuje się zagłówki - ochrona kręgosłupa przy uderzeniu
                  tylnym! Sam przeżyłem najechanie przez Stara w bagażnik - auto skasowane do
                  tylnej szyby, ja sobą złamałem oparcie fotela, a nie wyleciałem przez przednią
                  szybę. Praw fizyki nie zmienisz!

vatseq
                  • Gość: tigy Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 15.10.04, 08:33
                    Tylko ze przy najechaniu centalnym w inne auto, to poduchy powinny wystrzelic.
                    Jak sila uderzenia byla taka duza, ze nawet przod audika sie zmienil.
                    • vatseq Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 21.10.04, 18:04
                      Właśnie chyba nie centralnie. Poza tym od uderzenia w tył pojazdu przód się nie
                      zdeformuje!!

vates
            • wichura Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 18.10.04, 11:15
              Pewnie depnąłeś hamulec z całej siły, blokując koła. Komputer odczytał to jako
              prędkość 0 kmh, więc nie odpalił poduszek.
              Generalnie: poduszki działają jak chcą. Miałem przyjemność rozwalić w proch
              dwie Xsary, więc coś o tym wiem. Raz nie otworzyła się żadna, bo prędkość była
              za mała (gość wjechał mi 120 kmh w tył, poodbijałem się od innych pojazdów ze
              wszystkich stron - airbagi nie odpaliły). Drugim razem otarłem się o
              wymuszającego pierwszeństwo typka i walnąłem 100 kmh bokiem w latarnię.
              Odpaliły wszystkie, nawet z przeciwnego boku.
              Życzę powrotu do zdrowia i powodzenia w przepychankach z peugeotem
    • Gość: Wiesław Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.kartuzy.sdi.tpnet.pl 15.10.04, 12:06
      Moi drodzy.Przepisze wam tekst opini biegłego z biura ekspertyz." Uderzenie
      było tak silne że,uderzając centralnie przodem Peugeota w tył Audi nastąpiła
      deformacja przodu audi.Naruszając kanał wraz z ramą gdzie umieszczona jest
      skrzynia biegów w Audi,nastąpiło wypchnięcie silnika poprzez skrzynię
      biegów.itd Więc pytam,czy powinno cokolwiek zadziałać???

Może gdyby chociaż pasy zadziałały to żona wyglądała by inaczej a nie jak ZĄBI
      Z UBYTKAMI NA TWARZY.
      • Gość: fragi Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.petrus.pl 16.10.04, 18:09
        Teraz rozumiem. Masz rację powinny zadziałać.
        • Gość: Didi Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE IP: *.student.uu.se 17.10.04, 14:20
          Rany boskie co ja slysze. W Stanach czy tez w Szwecji za takie jajco ze strony
          poduszek w samochodzie producent musialby wyplacic miliony odszkodowania. Co w
          tej polsce sie dzieje. Byl przypadek w Stanach kilka lat temu ze wadliwa opona
          zamontowana przez fabryke w Voyagerze wystrzelila podczas jazdy i rodzina w
          samochodzie ucierpiala fizyczie z tego powodu. Resultat 3 mln zielonych
          zadoscuczynienia.
          To jak Peugeot Polska traktuje swoich klientow przechodzi ludzkie pojecie

/D
      • vatseq Re: AUTO WRAK A PODUSZKI I PASY CAŁE 21.10.04, 18:07
        Od tego trzeba było zacząć! Faktycznie poduszki powinny były zadziałać - walcz z
        Peugeotem!! Nie daj się zbyć kupnem wraku.

vatseq
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka