Dodaj do ulubionych

nalepka PL

IP: 82.177.48.* 09.12.04, 19:18
Niech ktoś mi powie ja to jest z tymi nalepkami -trzeba je mieć czy nie jadąc
np. do Włoch
Na stronie PZMot piszą że od 1-go maja2004 mając białe tablice nie trzeba a
kolega jechał niedawno miał problemy z policją na terenie Czech -co o tym
sądzicie ????
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: nalepka PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:06
      do UE nie trzeba.
      • Gość: nelsonek Re: nalepka PL IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.04, 22:52
        > do UE nie trzeba.

nie neguje Twojej wypowiedzi. prosze tylko o podanie zrodla tej informacji
        • Gość: olo Re: nalepka PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 06:30
          W okolicach maja tego roku dokładnie śledziłem wszelkie nowinki, jako że
          wybierałem się na południe Europy. Wiem, że wśród wielu przepisów był i ten,
          znoszący obowiązek posiadania PLki w krajach UE. A źródło? Nie mam pojęcia.
        • Gość: olo Re: nalepka PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 06:34
          zajrzyj tutaj a potem poszukaj na stronach MI
          www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=40
          • Gość: nelsonek dzieki / ntxt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:39
    • kierowiec1 Teoria i praktyka 12.12.04, 09:49
      Teoria prawi, ze na terenie UE nalepki juz nie sa obowiazujace.

Praktyka wykazuje, ze policjanci niektorych krajow (np. Wloch) maja teorie w
      dupie i kasuja niemajacych nalepki.

Wnioski wyciagnij sam.

POzdr.

K.
      • Gość: olo Re: Teoria i praktyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 15:11
        dostałeś mandat we Włoszech? Gdzie i kiedy?
        • Gość: beon Re: Teoria i praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:01
          • Gość: beor Re: Teoria i praktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:09
            Na Litwie czepiają się na granicy, ale tylko od strony łotewskiej. Wjeżdżając
            od strony Polski nie ma tematu.

Pzepraszam za wcześniejszą pustą informacje.
    • Gość: Babcia Re: nalepka PL IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 22:21
      Naklejka - Religijne doznania

Oto fragment listu od Babci:

Któregoś dnia poszłam do miejscowej księgarni katolickiej i ujrzałam naklejkę
      na zderzak z napisem:
      "ZATRĄB, JEŚLI KOCHASZ JEZUSA".
      Akurat byłam w szczególnym nastroju, ponieważ właśnie wróciłam ze
      wstrząsającego występu chóru, po którym odbyły się gromkie, wspólne modlitwy
      więc kupiłam naklejkę i założyłam na zderzak. Jak dobrze, że to zrobiłam!!! Co
      za podniosłe doświadczenie nastąpiło później!

Zatrzymałam się na czerwonych światłach na zatłoczonym skrzyżowaniu i
      pogrążyłam się w myślach o Bogu i o tym, jaki jest dobry... Nie zauważyłam, że
      światła się zmieniły. Jak to dobrze, że ktoś również kocha Jezusa, bo gdyby nie
      zatrąbił, nie zauważyłabym... a tak odkryłam, że MNÓSTWO ludzi kocha Jezusa!
      Wiec gdy tam siedziałam, gość za mną zaczął trąbić, jak oszalały, potem
      otworzył okno i krzyknął: " Na miłość boska! Naprzód! Naprzód! Jezu Chryste,
      naprzód!"

Jakimże oddanym chwalcą Jezusa był ten człowiek! Potem każdy zaczął trąbić!
      Wychyliłam się przez okno i zaczęłam machać i uśmiechać się do tych wszystkich,
      pełnych miłości ludzi. Sama też kilkakrotnie nacisnęłam klakson, by dzielić z
      nimi tę miłość! Gdzieś z tyłu musiał być ktoś z Florydy, bo usłyszałam, jak
      krzyczał coś o "sunny beach". Ujrzałam innego człowieka, który w zabawny sposób
      wymachiwał dłonią, ze środkowym palcem uniesionym do góry.
      Gdy zapytałam nastoletniego wnuka, siedzącego z tylu, co to może znaczyć,
      odpowiedział, że to chyba jest jakiś hawajski znak na szczęście, czy coś
      takiego. No cóż, nigdy nie spotkałam nikogo z Hawajów, wiec wychyliłam się z
      okna i też pokazałam mu hawajski znak na szczęście.
      Wnuk wybuchnął śmiechem ... Nawet jemu podobało się to religijne doświadczenie!
      Paru ludzi było tak ujętych radością tej chwili, że wysiedli z samochodów i
      zaczęli iść w moim kierunku. Z pewnością chcieli się wspólnie pomodlić, lub
      może zapytać, do jakiego Kościoła należę, ale właśnie zobaczyłam, że mam
      zielone światła. Pomachałam wiec do wszystkich sióstr i braci z miłym
      uśmiechem, po czym przejechałam przez skrzyżowanie.
      Zauważyłam, że tylko mój samochód zdążył to zrobić, bo znowu zmieniły się
      światła - i poczułam smutek, że musze już opuścić tych ludzi, po okazaniu sobie
      nawzajem tak pięknej miłości; otworzyłam wiec okno i po raz ostatni pokazałam
      im wszystkim hawajski znak na szczęście, a potem odjechałam.
      Niech Bogu będzie chwała za tych cudownych ludzi!!!

--------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: Max Re: nalepka PL IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.04, 21:26
      Witam !!! 4 miesiące temu zrobiłem prawko .. Nie jeżdzę jednak gdyż w
      rodzinie nie ma samochodu.. Na razie chodzę po ulicach i obserwuję "na sucho"
      co może mnie spotkać na drodze gdyż chciałbym być świadomym kierowcą ..
      Efekty moich obserwacji są jednak zatrważające !!!
      Piątek ok 17:00 - skrzyżowanie w Warszawie - jakich wiele .. Rząd samochodów
      oczekuje na skręt w lewo na zielonym .. Z przeciwnej strony niekończący się
      sznur samochodów a kolejka skręcających rośnie .. Zmienia się światło na
      czerwone .. W tym momencie 2 samochód w kolejce do skrętu w lewo zaczyna
      nagle przeraźliwie trąbić .. Spanikowana rozstrzęsiona kobieta z pierwszego
      samochodu rusza pod przymusem .. W tym momencie na zielonym z lewej dosyć
      szybko wjeżdża na skrzyżowanie półciężarówka .. Jedynie gwałtowne odbicie w
      bok i przytomność jej kierowcy powoduje że nie dochodzi do zderzenia ..W
      końcu kobieta opuszcza skrzyżowanie a trąbiący gość w 2-gim samochodzie cicho
      i cierpliwie czeka na zielone!!! .. stąd mój apel !!! Ludzie !!! Jeśli wam
      życie miłe nie dajcie się prowokować "śpieszącym się" klaksoniarzom .. Dla
      nich wasza stłuczka bądź śmierć będzie jeszcze jedną tanią "atrakcją" bądź
      drogową sensacją .. !!! 0 paniki .. a jak ktoś będzie trąbił to mrugnijcie
      mu - niech sam jedzie .. Pozdrowienia ..

• Gość: olo Re: nalepka PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 06:36
        To miłe, że świadomie przygotowujesz się do bycia kierowcą, ale czy nalepka PL
        uchroniła by tę kobietę przed poganiaczem.
    • Gość: Dragon CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ IP: *.kp.pl 21.12.04, 11:20
      • gucio60 Re: CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ 21.12.04, 11:34
        dwa pytanka:

a) jakie to ma dla was znaczenie czy potrzebne to czy nie ?
        b) czy wstydzicie sie tego, ze jestescie z Polski

wszystkie samochody, obojetne z jakiego kraju majace nowa tablice rejestracyjna
        maja to zaznaczone na tej tablicy

czyli wniosek prosty, miec trzeba tak czy owak
        • beor Re: CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ 28.12.04, 15:02
          a) Znaczenie jest takie: czy muszę nakleić coś na tył auta czy nie?
          b) Nie mam się czego wstydzić, Polacy za granicą jeżdżą zgodnie z przepisami,
          przeciwnie niż w kraju.

Dla mnie konieczność naklejania czegoś nie wynika z faktu, "bo inni tak robią",
          tylko z przepisów (lub ich błędnej interpretacji przez funkcjonariuszy obcego
          państwa).
          Proszę, przybliż choć trochę swój tok myślowy, bo nie kumam tego
          schematu: "inni mają tablice z >>literkami<< (domyślam się, że tu mam być >>i
          naklejają<<) więc trzeba naklejać".
          • Gość: Abi Re: CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 23:02
            Rzeczywiście jest jakiś bajzel. W lecie wjechałem do Czech i tuż za przejściem
            granicznym (Kudowa - Słone) zatrzymał mnie patrol policji. Jedyne co ich
            interesowało to....nalepka! Miałem! To wyborne! - oświadczył czeski policjant.
            Czy oni juz są, czy jeszcze nie w Europie?
          • gucio60 Re: CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ 24.01.05, 10:55
            > Proszę, przybliż choć trochę swój tok myślowy, bo nie kumam tego
            > schematu: "inni mają tablice z >>literkami<< (domyślam się, że
            > tu mam być >>i

a czy wogole cos kumasz
            inni mialem na mysli ci z zachodu lub jak wolisz starego UE lub jak wolisz z
            shengen maja tablice rejestracyjne z zaznaczeniem gdzie auto jest rejestrowane
            czyli narodowym znakiem rozpoznawczym

jesli masz wiec na tablicy rejestracyjnej taki znaczek nie musisz naklejac na
            szybe albo musisz
            a swoja droga nie wiedzialem, ze naklejenie sprawia az tak wielka trudnosc no
            bo chyba nie cena tej nalepki

kumasz teraz
            • beor Re: CZESI ZAWSZE BYLI SPRAWNI INACZEJ 24.01.05, 11:06
            • beor Re: Posumowanie dla Gucia 24.01.05, 11:24
              gucio60 napisał:

> jesli masz wiec na tablicy rejestracyjnej taki znaczek nie musisz naklejac na
              > szybe albo musisz
              Znów nie rozumiem. "Nie musisz albo musisz." To jest właśnie jeden z problemów,
              które tu postawiono. Niestety przytaczanie problemów nie przybliża nas,
              albo nie oddala nas od rozwiązania.

> a swoja droga nie wiedzialem, ze naklejenie sprawia az tak wielka trudnosc no
              > bo chyba nie cena tej nalepki
              Nie, to nie jest kwestia ceny.

> kumasz teraz
              Tak, chyba kumam co autor miał na myśli. Pozwól, że ujmę to w punktach:
              a. trzeba mieć "PL"
              b. nowe tablice rejestracyjne (w Polsce i UE) mają znaczki narodowe
              Tylko czy te fakty wystarczą do odpowiedzi na pytanie:
              Czy mając nową polską tablicę (z polską flagą i PL), można nie naklejać PL na
              auto? Z treści wątku wynika, że Czesi chcą osobnej nalepki. Ja wiem, że tego
              samego chcą Litwini (albo tablic "europejskich" - pewnie z flagą UE zamiast
              polskiej), Łotyszom to zwisa.
              Nie stawiaj po raz kolejny pytania: "DLACZEGO NIE CHCECIE NAKLEJAĆ?" tylko,
              jeśli możesz, pomóż w wyjaśnieniu kwestii.
    • Gość: petro Re: nalepka PL IP: *.crowley.pl 19.01.05, 11:09
      Czeska policja to banda wyciągająca łapska po Wasze pieniądze!!! Potrafią
      zatrzymać bez powodu i przekonują, że popełniło się wykroczenie!!! Potrafią
      straszyć i szantazować byleby tylko dostać kaskę do ręki bez wypisywania
      mandatu!!! Nie dajcie się łobuzom!!! Ja spędziłem na "rozmowach" z nimi ponad
      godzinę, doszło już do tego, iż byłem zdecydowany zadzwonić do konsulatu po
      pomoc prawną. Wtedy odpuścili. Nie popełniłem wykroczenia i nie miałem zamiaru
      zasilać kasą naciągaczy!! A wracając do "PL-ki", to dlamświętego spokoju
      naklejam ją i nie daję satysfakcji tym kretynom.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Babcia Re: nalepka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.05, 11:44
        Naklejka - Religijne doznania

Oto fragment listu od Babci:

Któregoś dnia poszłam do miejscowej księgarni katolickiej i ujrzałam naklejkę
        na zderzak z napisem:
        "ZATRĄB, JEŚLI KOCHASZ JEZUSA".
        Akurat byłam w szczególnym nastroju, ponieważ właśnie wróciłam ze
        wstrząsającego występu chóru, po którym odbyły się gromkie, wspólne modlitwy
        więc kupiłam naklejkę i założyłam na zderzak. Jak dobrze, że to zrobiłam!!! Co
        za podniosłe doświadczenie nastąpiło później!

Zatrzymałam się na czerwonych światłach na zatłoczonym skrzyżowaniu i
        pogrążyłam się w myślach o Bogu i o tym, jaki jest dobry... Nie zauważyłam, że
        światła się zmieniły. Jak to dobrze, że ktoś również kocha Jezusa, bo gdyby nie
        zatrąbił, nie zauważyłabym... a tak odkryłam, że MNÓSTWO ludzi kocha Jezusa!
        Wiec gdy tam siedziałam, gość za mną zaczął trąbić, jak oszalały, potem
        otworzył okno i krzyknął: " Na miłość boska! Naprzód! Naprzód! Jezu Chryste,
        naprzód!"

Jakimże oddanym chwalcą Jezusa był ten człowiek! Potem każdy zaczął trąbić!
        Wychyliłam się przez okno i zaczęłam machać i uśmiechać się do tych wszystkich,
        pełnych miłości ludzi. Sama też kilkakrotnie nacisnęłam klakson, by dzielić z
        nimi tę miłość! Gdzieś z tyłu musiał być ktoś z Florydy, bo usłyszałam, jak
        krzyczał coś o "sunny beach". Ujrzałam innego człowieka, który w zabawny sposób
        wymachiwał dłonią, ze środkowym palcem uniesionym do góry.
        Gdy zapytałam nastoletniego wnuka, siedzącego z tylu, co to może znaczyć,
        odpowiedział, że to chyba jest jakiś hawajski znak na szczęście, czy coś
        takiego. No cóż, nigdy nie spotkałam nikogo z Hawajów, wiec wychyliłam się z
        okna i też pokazałam mu hawajski znak na szczęście.
        Wnuk wybuchnął śmiechem ... Nawet jemu podobało się to religijne doświadczenie!
        Paru ludzi było tak ujętych radością tej chwili, że wysiedli z samochodów i
        zaczęli iść w moim kierunku. Z pewnością chcieli się wspólnie pomodlić, lub
        może zapytać, do jakiego Kościoła należę, ale właśnie zobaczyłam, że mam
        zielone światła. Pomachałam wiec do wszystkich sióstr i braci z miłym
        uśmiechem, po czym przejechałam przez skrzyżowanie.
        Zauważyłam, że tylko mój samochód zdążył to zrobić, bo znowu zmieniły się
        światła - i poczułam smutek, że musze już opuścić tych ludzi, po okazaniu sobie
        nawzajem tak pięknej miłości; otworzyłam wiec okno i po raz ostatni pokazałam
        im wszystkim hawajski znak na szczęście, a potem odjechałam.
        Niech Bogu będzie chwała za tych cudownych ludzi!!!
        • gucio60 Re: nalepka 24.01.05, 13:06
          jesli masz nowa tablice rejestracyjna ze znakiem PL NIE MUSISZ miec ekstra
          nalepki na szybie
          • gucio60 Re: nalepka - wazne 24.01.05, 13:11
            zapomnialem dodac

to, ze jej nie musisz miec zgodnie z prawem unijnym nie oznacza, ze jej nie
            powinienes miec dla swietego wlasnego spokoju
            naklejenie nalepki napewno jest bez porownania mniejszym klopotem, niz
            wytlumaczenie czeskiemu czy wloskiemu policjantowi, ze jej nie musisz miec,
            zazwyczaj obcokrajowcy, musza placic mandat gotowka miejscowemu policjantowi a
            pozniej dochodzic, ze maja racje
            ma to sens ?
    • callafior Re: nalepka PL 10.02.05, 17:33
      Teoretycznie nie trzeba, ale lepiej mieć, bo niestety upatrych bałwanów nie
      sieją. Jak tu sie kłocić i udowadniać czechowi czy makaroniarzowi nie znając
      języka. Dla świętego spokoju lepiej mieć.
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka