Dodaj do ulubionych

PZU-jak wylicza szkodę

IP: *.setup.com.pl 11.05.05, 11:08
W lipcu 2004 ubezpieczyłam w pakiecie samochód na kwotę 15.000-Matiz z 2001r.
Niedawno miałam stłuczkę. PZU określiło szkodę całkowitą pow. 70% wartości
samochodu i chce nam wypłacić 5 000 zł. Jak to możliwe, czy można coś z tym
jeszcze zrobić? Jak i do kogo napisac odwołanie? Z góry dziękuje za info.
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: PZU-jak wylicza szkodę 11.05.05, 11:59
      Czy przypadkiem nie naliczaja wg. *obecnej* ceny samochodu? Tzn. ceny
      czteroletniego pojazdu a nie nowiutkiego auta?
      • Gość: madga Re: PZU-jak wylicza szkodę IP: *.setup.com.pl 11.05.05, 14:48
        no właśnie nalicza wg obecnej ceny czyli 15,000, przecież nowy matiz kosztuje
        ponad 30,000
        • Gość: grzegorz Re: PZU-jak wylicza szkodę IP: *.eranet.pl 11.05.05, 14:56
          Jesli rzeczywiscie cena matiza na lipiec 2004 to 15 tys (sprawdz najlepiej cene
          rynkowa, troche duzo) to w 2005 roku juz tak czy inaczej juz spadla.

Czy napisali Ci, ze wg nich samochod jest do zlomowania czy do naprawy?

Mialem podobny przypadek tyle ze z Warta.
          Odwolanie na dzien dobry mozesz napisac do samego pzu - nie zgadzasz sie z
          wycena i wnosisz o ponowna weryfikacje wyceny - jesli nie, powolasz
          niezaleznego rzeczoznawce z pzmotu. U mnie takie pismo zaskutkowalo
          podniesieniem kwoty do wyplaty o 10% (co tak czy inaczej nie bylo wg mnie ok,
          wiec powolalem rzeczoznawce - po jego opinii i paru telefonach podniesli
          jeszcze kwote) - obylo sie bez sadu.
          • entry Re: PZU-jak wylicza szkodę 11.05.05, 19:31
            > Czy napisali Ci, ze wg nich samochod jest do zlomowania czy do naprawy?

kolego, nie rozumiesz podstawowych pojęć. Szkoda całkowita jest wtedy gdy
            naprawa pojazdu jest EKONOMICZNIE nieopłacalna, a nie wtedy gdy samochód
            wysłano do huty na konserwy. W przypadku AC koszt takiej naprawy przeliczany
            jest wg cen i kosztów naprawy w autoryzowanym serwisie. Wtedy wartość
            odszkodowania jest różnicą pomiędzy wartością pojazdu przed szkodą a wartością
            tzw. pozostałości (czyli auta w stanie uszkodzonym).

Nie wiem jak mocno rozbite jest auto ale pozostałości z matiza w granicach 10
            tysięcy to raczej sporo, rozejrzyj się, za ile firmy zajmujące się tym odkupią
            od Ciebie wrak i napisz pismo przytaczając przykłądy z prośbą o pomoc w
            znalezieniu chętnego na kwotę którą Ci wyliczyli. To powinno pomóc
            Wtedy może wystarczy i na naprawę i jeszcze parę złotych zostanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka