zencol 20.09.05, 21:21 Do czego służą (albo powinny) światła awaryjne pojazdów samochodowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:32 Jeżeli chcesz pobiadolić nad nadgorliwością niedouczonych polskich kierowców, dziękujących awaryjnymi za okazany gest miłości bliżniego to uruchom wyszukiwarkę poszperaj i dopisz się do wątków, ale na miłość boską nie powtarzaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:34 do dawania znaków innym użytkownikom drogi. mrugnięcie raz: DZIĘKI mrugnięcie dwa razy: DZIĘKUJĘ mrugnięcie trzy razy: BARDZO DZIĘKUJĘ!! mrugnięcie pięć razy: UWAGA NIEBEZPIECZEŃSTWO w niektorych nowych samochodach już seryjnie się włączają przy gwałtownym hamowaniu, właśnie żeby ostrzec kierowcę który jedzie za nami. Awaryjne używa się również w miejscu gdzie nie wolno się zatrzymywać, a trzeba z jakichś tam powodów stanąć na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Światła awaryjne pojazdów. 21.09.05, 00:58 Gość portalu: alex napisał(a): > Awaryjne używa się również w miejscu gdzie nie wolno się zatrzymywać, a > trzeba z jakichś tam powodów stanąć na chwilę. co jest niezgodne z przepisami ...ale niech tam :_) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdfgnmQWERTYfjby Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.chello.pl 23.09.05, 15:58 > mrugnięcie raz: DZIĘKI > mrugnięcie dwa razy: DZIĘKUJĘ > mrugnięcie trzy razy: BARDZO DZIĘKUJĘ!! > mrugnięcie pięć razy: UWAGA NIEBEZPIECZEŃSTWO > ************* mruganie więcej niż pięć razy :CHOLERA POPSUŁO SIĘ AUTO Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Światła awaryjne pojazdów. 20.09.05, 21:53 Olo, przyznaję, nie zadałem sobie tego trudu. Czy Ty znasz tylko takie zastosowanie tego wynalazku? Celowo tak postawiłem pytanie w moim wątku, później objaśnię - dlaczego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 22:49 > później objaśnię - dlaczego. Pozdrawiam Żebyśmy się tylko nie pospali w oczekiwaniu na tę pełną emocji chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Światła awaryjne pojazdów. 20.09.05, 23:27 Twoja niecierpliwość zdradza Twój młody wiek, ale nic to, śpij spokojnie, na wszystko przyjdzie czas. A tak wogóle, jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia to nie wysilaj się na bycie dowcipnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 01:42 > Twoja niecierpliwość zdradza Twój młody wiek, Kiepski z ciebie psycholog, albo za krótko na forum jesteś. Wcale nie staram się być dowcipnym, ja tylko staram się uprzedzić fakty, Ale cóż, żądasz - masz będę cierpliwy. Tymczasem nie będę używał świateł awaryjnych, bo może są do czegoś innego niż ja wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... 21.09.05, 00:39 ... służą do oświetlania awarii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaq26 Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... 21.09.05, 07:58 do oświetlania to są latarki. a awaryjne służą do mrugania i żeby było do czego trójkąt rozstawić, a najlepiej dwa - z przodu i z tyłu (ma ktoś dwa?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 08:08 Gościu się zapodział gdzieś ze swoją odpowiedzią... Trójkąt mam tylko jeden i nie rozumiem po co dwa - dla pieszego z naprzeciwka żeby nie wpadł, idąc poboczem, na moje auto? Wyjaśnij zaq-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq26 Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.05, 08:43 też mam jeden, ale kiedy trzeba było w środku nocy w deszczu koło zmienić to żałowałem że nie było dwóch. o ile ci jadący z tyłu za trójkątem już żadnych dziwnych manewrów nie wykonywali, to ci z drugiej strony wyprzedzali się do samego końca. a mi życie miłe, albo chociaż żeby nie bolało jak będę umierał, a takiej gwarancji nie mam. może drugi trójkąt uspokoiłby trochę jadących z naprzeciwka. przydałaby się także jakaś kamizelka odblaskowa i jak tylko taką zobaczę w sklepie to zakupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 13:39 Przemawiające wyjaśnienie. Kamizelkę mam w aucie, nawet dwie. Śliczne pomarańczowe z atesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.zebyd.com.pl 21.09.05, 15:19 Przecież kazdy to wie, służą do włączenia jak parkujemy w miejscu zakazanym żeby pójść do kiosku po gazetkę i pogadać ze znajomą kioskarką. Tylko na chwilkę oczywiście ! Odpowiedz Link Zgłoś
balandis Światła awaryjne - 100 pktów dla Vtec_za 21.09.05, 16:17 Głosuję na odpowiedź Vtec_za. Należy mu się 100 punktów! O mało nie oplułem herbatą monitora, jak zobaczyłem jego wyjaśnienie dotyczące świateł awaryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq26 Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:10 a po co Ci dwie? wyjaśnij Olo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:53 Bo jak żona będzie wymieniać koło po ciemku, to ktoś jej latarką musi świecić. Więc muszą dwie osoby ubrać kamizelkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq26 Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.05, 07:45 Przemawiające wyjaśnienie ;) zatem też kupię dwie może nawet drugi trójkąt dokupię... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... 23.09.05, 16:07 dziwni jesteście z tymi swoimi żonami. Baby należy trzymać krótko... jakieś dwa, trzy lata. Więc jak puścicie bez kamizelek to może uda wam się oszczędzić trochę grosza. Macie pojęcie ile kosztuje rozwód??!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaq26 Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... 26.09.05, 15:01 ja nie mam żony. druga kamizelka dla współpasażera, żeby nie mógł się wymigać przed pomaganiem mi, albo żeby nie stracić w głupi sposób przyjaciela. Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Kamizelka odblaskowa 21.09.05, 22:05 Chciałem podrzucić linka do kamizelki na Allegro, wpisałem w wyszukiwarce "kamizelka odblaskowa" i wyleciała mi cała strona - do wyboru do koloru - od 6 do 15 zł. Wydatek prawie żaden :-) Wybrałem w końcu coś dla tych co chcą być super bezpieczni - zestaw: www.allegro.pl/show_item.php?item=64299127 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmurka nadal nie wiem do czego sluza IP: *.ipm5.zwolen.net / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:19 wszystko przeczytalam i nie wiem nic Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Re: nadal nie wiem do czego sluza 23.09.05, 09:40 Gość portalu: chmurka napisał(a): > wszystko przeczytalam i nie wiem nic To dlatego, ze kolega Zencol nie chce nam zdradzić tej wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Światła awaryjne, jak sam nazwa wskazuje... 25.09.05, 18:11 vtec_z napisał: > ... służą do oświetlania awarii ;-) optymista :-) awaryjne ,jak sama nazwa wskazuje sluza do ...symulowania awarii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:57 Kolego zencol jak komu przysr.. to jesteście pierwsi, ale jak trzeba skończyć wątek to was nie ma. No chyba żeście w trasie, to usprawiedliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolowr JA WIEM !!!!!!! (jeśli to zagadka ;)) 25.09.05, 00:19 obserwując wiele holowanych (i holujących nawet czasem pojazdów), doszedłem do wniosku, ze awaryjne swiatła służa do zaznaczania faktu, ze jest się holowanym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! prawda? :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: JA WIEM !!!!!!! (jeśli to zagadka ;)) 25.09.05, 03:49 kolowr napisał: > ...doszedłem do > wniosku, ze awaryjne swiatła służa do zaznaczania faktu, ze jest się > holowanym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > prawda? :)))))))))))))))) jak mowia w Radiu Erywan :prawda ale.....w przypadku kiedy holowany pomylil(!) swiatla awaryjne z zoltymi sygnalami blyskowymi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Światła awaryjne pojazdów. 25.09.05, 09:47 Nie rozumiem po co takie pytania? Służą jak sama nazwa wskazuje aby zasygnalizować innym użytkownikom drogi,że mamy problemy i stoimy w miejscu niedozwolonym tylko z tego powodu.Jest to bardzo istotne zwłaszcza na poboczach czy w pełnym ruchu aby inni w nas nie przywalili nie zauważajac nas w porę. - - beagle Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Jak sygnalizujecie... 25.09.05, 18:58 ... niesprawność świateł awaryjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Światła awaryjne pojazdów. 26.09.05, 08:41 Olo, nie gorączkuj się tak bardzo. Istotnie, nie było mnie przy kompie kilka dni. Co do meritum, dlaczego kierowcy włączają światła awaryjne podczas holowania (w holowanym), dlaczego włączają je podczas ostrzejszego hamowania - takie rzeczy oglądałem w Niemczech na autostradach, ale tam prędkości były dosyć znaczne-, filuterne mrugnięcie w oznace podzięki mogę jeszcze zrozumieć. Ale dlaczego POLICAJE każą włączać oświetlenie awaryjne podczas kontroli drogowej za dnia, tego już absolutnie pojąć nie mogę. Podobno jest jakieś ichnie zarządzenie wewnętrzne, a co mnie to do licha obchodzi? I mnie i ich powinien obligować KD. Przecież Prawo o ruchu drogowym precyzyjnie określa warunki używania świateł zewnętrznych pojazdów, prawda? To tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Światła awaryjne pojazdów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 08:59 I na to kazałeś nam czekać kilka dni...Eeee trywialne, myślałem, że stać cię na coś święcej. Dlaczego każą właczać światła awaryjne za dnia? Bo pierwszy, tajny, element kontroli mają za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easy Aleś sobie problem wydumał..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:26 Pytanie; - ile razy w roku zatrzymują Cię do kontroli?? - czujesz się jakoś szczególnie upokorzony tymi awaryjnymi? Proszę wszystkich kierowców by dalej sygnlizowali "awaryjnymi" gwałtowne hamowanie, "korek" etc. Czasami - jak nisko lecę - taki sygnał naprawdę może ocalić Wam "kupry" I sami włączajcie awaryjne gdy Was "złapali". Przynajmniej następnym "szybkim Lopezom" być może się uda przejechać.... A Ty Zencol masz jeszcze jakieś kłopoty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Aleś sobie problem wydumał..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:37 Proszę wszystkich kierowców by dalej sygnlizowali "awaryjnymi" gwałtowne > hamowanie, "korek" etc Nauczyłem się na cywilizowanych drogach tego zwyczaju...Dobry zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Aleś sobie problem wydumał..... 26.09.05, 14:28 Gość portalu: olo napisał(a): > > Proszę wszystkich kierowców by dalej sygnlizowali "awaryjnymi" gwałtowne > > hamowanie, "korek" etc > Nauczyłem się na cywilizowanych drogach tego zwyczaju...Dobry zwyczaj raz pan policjant mandacikiem chcial mnie oduczyc "zwyczajow" niezgodnych z KD jak kiedys za 3 swiatlo Stop`u Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Aleś sobie problem wydumał..... 26.09.05, 18:13 Brawo nauci, o to przecież chodziło. Pozdrawiam Was niezwykle serdecznie i życzę szerokiej (naprawdę) drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Aleś sobie problem wydumał..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:43 Chodziło nam o wydumanie...? Dzięki za pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
pomyslyeti Re: Światła awaryjne pojazdów. 11.03.19, 13:28 Gdy zatrzymujesz się na drodze podczas awarii, czy wypadku powinieneś ich użyć. Wszystkiego wiesz się z tego artykułu: pomoc-drogowa24.eu/blog/sygnalizacja-awarii-samochodu-na-drodze-co-zrobic-jak-auto-zepsuje-sie-na-drodze, same istotne rzeczy tam piszą :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś