Dodaj do ulubionych

OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....?

24.10.05, 21:16

na wstepie witam forumowiczów,
przede mna zakup zimowych oponek do mojej hondki
zastanawiam sie nad oponami:
- FULDA- Kristall Montero
- FIRESTONE- Winterhawk
- BF GOODRICH winter
co o nich sądzicie
moze są uzytkownicy na forum
temat wydaje mi sie aktualny - w koncu nadchodzi powoli sezon zimowy

Obserwuj wątek
    • adek28 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 24.10.05, 21:40
      kupiłem Nokiany Wr ostatnio - nic nie powiem bo pogoda widzimy jaka jest
      Po wyborze sadzze , ze doradzal Ci ktos w Feuvercie?
      Zagladnalem tam i te same mi wybrano opcje plus Conti 810.
      • piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 08:28
        nie: nie w Feuvercie
        BF goodrich -polecano mi w Norauto
        fuldy - znajomi
        firestone - w pewnej stacji serwisowej
        pozdrawiam
        • romantic5 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 08:56
          Moge powiedziec, ze Fuldy beda dlugo chodzic i maja dobre opinje w testach.
          Nawet w ostatnich znajduja sie w srodku tabeli. Jezdzilem na uniwersalnych.
          Ostatnio kupilem NOKIA WR i zimy jeszcze nie bylo. Finowie co ni gadac sa
          specami w tej dziedzinie.
          • lotnik78 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 19:55
            NOKIA to są telefony komórkowe a opony to NOKIAN
            • xystos Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 20:41
              Nokia - miasto w Finnlandi-nazwa koncernu
              produkcja opon od 40 lat m/in "Haakapalita"

sprzedawane w szwecji opony nosza nazwe "NOKIA" , moze na innych rynkach NOKIAN
              wspólpracuje z Continental .
              • mobile5 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 20:59
                1846 Mr. R.W.Thomson invents the pneumatic tyre
                1886 The first car to use a combustion engine is developed
                1898 The Finnish Rubber Works is founded
                1904 Factory set up in the town of Nokia
                1925 Bicycle tyre production starts
                1932 Car tyre production starts
                1936 First Hakkapeliitta tyre manufactured
                1945 New tyre factory built in Nokia
                1967 Nokia Corporation established - Rubber, Cable and Paper Divisions
                1968 Tyre factory expansion
                1974 Production of bicycle tyres and inner tubes starts in Lieksa
                1981 Tyre factory expansion
                1988 Nokian Tyres Limited established as a joint-venture company
                1995 Nokian Tyres plc shares float on the Helsinki Stock Exchange
                1996-2001 Tyre factory expansions
                1998 The first own tyre outlets were established in Sweden and Latvia
                1999-2000 Own tyre chain expanded to Finland and Estonia --> launch of Vianor
                name started
                2002 A new Logistics centre was established in Nokia
                2003 Nokia's ownership in Nokian Tyres ended; Bridgestone Europe NV/SA became
                the largest shareholder.
    • lord_darth_vader Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 09:45
      wejdź na stronę www.opony.com.pl, znajdziesz tam opinie użytkowników. Też
      słyszałem dobre opinie o Nokianach, choć w ostatnim AŚ okazało się, że
      jakkolwiek są rewelacyjne na śnieg, to na mokrej nawierzchni są kiepskie. Pozdr.
      • winetou74 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 11:37
        tyle że w AŚ wygrały Dunlopy a wśród opini forumowiczów wiele jest bardzo
        krytycznych opinii , że zbyt miękka guma i po dwu sezonach są do wymiany. A w
        ADAC i AŚ na czołówce?
        • dokto Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 17:07
          Miekka guma to chyba jest to o co chodzi w zimówkach, nieprawdaż?
      • michotek Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 31.10.05, 20:26
        > słyszałem dobre opinie o Nokianach, choć w ostatnim AŚ okazało się, że
        > jakkolwiek są rewelacyjne na śnieg, to na mokrej nawierzchni są kiepskie.

Tak to już jest z oponami zimowymi.
        Była o tym niedawno mowa na tym forum.
        • Gość: piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? IP: *.piasta.pl 08.11.05, 18:33
          mój rozmiar 175.65.R14 (honda jazz)

hmmm podobno firestony nie sa najgorsze - taka srednia półka (cenowa rózwnież)
          pewnie GY, czy Michelin A2 są lepsze ....
          czy w rozmiarze 175/65/R14 - jest jeszcze cos godnego uwagi..?
    • ntc Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 25.10.05, 12:13
      Zastanów się (poważnie) nad nową Dębicą frigoII. To dawny GY UG5. Ja już
      kupiłem. Pzdr.
      • zielarzzdoliny ntc napisz coś więcej o Frigo 2 29.10.05, 08:57
        NTC napisz coś więcej o tej Frigo II - skąd wiesz, że to dawne oponki GoodYear
        i ciekawe jak tamte się sprawowały?. Muszę coś kupić na zimę, oprócz naszych
        oponek rozważam jeszcze Barumy Polaris 2 (w poprzednim aucie się sprawdziły) i
        Fuldę Supremo. Barumy chodzą po 800 za komplet ze zmianą, Fulda za 1000 dla
        rozmiaru 195/60/R15 - to chyba dobre ceny?

pozdrawiam
        • Gość: mmarko2 Re: ntc napisz coś więcej o Frigo 2 IP: *.aster.pl 31.10.05, 20:31
          Miałem UG5 w Astrze II , spisywały się bardzo dobrze, jednak- jak pisałem gdzieś
          wcześniej- w innym samochodzie czy innym rozmiarze nie muszą być juz tak dobre.
          Opinie użytkowników traktuj z rezerwą, jeżeli ktoś miał tanie opony i kupił
          markowe ocena może nie być obiektywna.
    • verdiprati Re: OPONY ZIMOWE bieżnikowane? 25.10.05, 21:06
      www.allegro.pl/show_item.php?item=68663492
      Co mogą być warte takie opony? Czytałem opinie "zachwyconych" klientów i
      zastanawiam się czy można się na czymś takim zabić.
      • piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE bieżnikowane? 26.10.05, 10:27
        a co sądzicie o oponach NOKIAN ?
      • trypel Re: OPONY ZIMOWE bieżnikowane? 26.10.05, 10:39
        Dlaczego zaraz zabić?
        Moja małżonka jezdzi od 2 samochodów takimi "nalewkami" sprzedawanymi w
        Praktikerze - teraz w clio. Opony wytrzymują 2 sezony zimowe (bardzo miękka
        guma) mają indeks T więc do clio OK, zadziwiająco dobrze trzymają się na
        mokrym - lepiej od Michelinów Alpin w służbowej vectrze a na śniegu nie mam
        problemu jadąc na narty z podjezdzaniem pod hotele bez łańcuchów.
        Inna sprawa że żona jezdzi wolno i rzadko przekracza 120 więc może przy
        ekstremalnym uzytkowaniu wyszłyby jakieś minusy.
        Aha- komplet na 4 koła 480 pln :):):) 175/65R14 i to dla mnie jest argument.
    • elbereth11 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 26.10.05, 14:33
      kleberki :-)
      • bonzo_90 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 26.10.05, 17:04
        Nie myślcie o kupnie polskich opon.To poprostu jest badziewie.Ja kupiłem Toyo
        s952-nowość.rozmiar 215/55R16H.zakup uważam za udany.
        • piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 28.10.05, 23:52
          a reszta co,,, nie zmienia opon ???????
          • speedofsound Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 00:10
            4 sezony jezdziłem poprzednia vectrą (1.6 100 KM) na frigo i było... doskonale,
            zadnych problemów. teraz mam większe i szybsze auto (2.0 155 KM), ale
            rozważałałem (rozważam) frigoII. faworytem w tej chwili jest jednak ug7 (mają
            dobry marketing ;-) i te testy...)

bardzo chetnie wysłuchałbym opinii uzytkownikow tych opon, ale to chyba jeszcze
            nierealne (chociaz na opony.com.pl była opinia gościa który "właśnie wrócił z
            alp i na frigo II było beznadziejnie" :-)
            • androx Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 00:38
              Dzisiaj zamówiłem (na środę) komplet kół: felgi stalowe + opony Goodyear Ultra Grip 7 rozmiar 195/65/15 91H. Z wyważaniem i montażem wyniosło mnie to 2300 zł.
              Sporo, ale cena wzrasta skokowo za rozmiar i indeks prędkości. Zdecydowałem się na nie ze względu na doskonałe wyniki w testach i dobre opinie uzytkowników poprzedniej generacji tych opon. Wkrótce przekonam się, co są naprawdę warte.
              • speedofsound Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 31.10.05, 22:27
                a gdzie zamówiłeś?
          • xystos Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 29.10.05, 09:41
            piotrt3 napisał:

a reszta co,,, nie zmienia opon ???????

... reszta jest Arcy Katolicka - jezdzi bez opon !
            • mars07 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 30.10.05, 01:31
              A czy ktoś ma: www.allegro.pl/show_item.php?item=68637947
              • androx Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 30.10.05, 21:35
                Jeśli chcesz tanie zimówki w miarę dobre to kup Barum Polaris2.
            • ks.krzysztof Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 31.10.05, 21:06
              xystos napisał:
              > ... reszta jest Arcy Katolicka - jezdzi bez opon !

EEEE... nie chrzań!!! Ja jeżdziłem przez cztery sezony na UG6 i nie bardzo
              jestem zadowolony, bo przy suchej nawierzchni i dodatniej temperaturze to
              ślizgało jak letnie na lodzie.
              Obecnie zdecydowałem się i w przyszłym tygodniu chcę kupić PIRELLI WINTER SOTTO
              ZERO
    • michotek Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 31.10.05, 20:28
      > zastanawiam sie nad oponami:
      > - FULDA- Kristall Montero
      > - FIRESTONE- Winterhawk
      > - BF GOODRICH winter
      > co o nich sądzicie

Nie da się udowodnić, które są lepsze, a które gorsze.
      W takim razie kup najtańsze.
    • egon1960 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 31.10.05, 21:48
      Polecam SAVA ESKIMO S3 koniecznie MADE IN SLOVENIA. Dobry stosunek jakość/cena.
      Looknij:www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?
      i_rodzaj=3&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Sava&i_producent=&model=ESKIMO%
      20S3&pora_roku=zimowe&ilosc=0
      • Gość: piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? IP: *.piasta.pl 07.11.05, 17:27
        chyba zdecyduje sie na Firestony (honda jazz)...dzięki za opinie... no chyba ze
        ktos jeszcze ma coś do dodania. pozdrawiam
        • mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 08.11.05, 09:44
          Firestone wybor jeden z gorszych ale pewnie najtanszy

jesli sie juz decydujesz, kup dobre opony bo to moze byc twoje ubezpieczenie na
          zycie, na tym nie warto oszczedzac
          195/60 R15 T
          Goodyear Ultra Grip 7, Dunlop Wintersport 3D, Michelin Alpin 2
          nie wiem jaki masz samochod, jesli uzywasz np. takich to:
          165/70 R14 T
          Continental WinterContact TS780, Micheli Alpin, Sempirit Winter-Grip, tu
          Firestone Winterhawk moze byc tansz alternatywa
          • arwena Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 08.11.05, 13:34
            no wlasnie - kiedy te zimowki? czy juz? temperatura i pogoda raczej nie
            wskazuja na to, z kolei nie chce byc 'zaskoczona' jak drogowcy i stac w
            kolejkach

zmienic w przyszlym tygodniu?
            • piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 08.11.05, 18:35
              mój rozmiar 175.65.R14 (honda jazz)

hmmm podobno firestony nie sa najgorsze - taka srednia półka (cenowa rózwnież)
              pewnie GY, czy Michelin A2 są lepsze ....
              czy w rozmiarze 175/65/R14 - jest jeszcze cos godnego uwagi..?

• mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 09.11.05, 09:09
                w tej kategorii to:
                Goodyear Ultra grip 7, Bridgestone Blizzak LM 20, Pirelli W 190 Snowcontrol
                klasifikowane jako najlepsze

dobre sa tez
                Dunlop, Semperit, Hankook W440, Uniroyal, Sava Eskimo S3, Continental,
                Michelin, Goodyear Vector 5 i Toyo Snowprox S 941

w kolejnosci jak podalem

niestety, Firestone nie zmiescily sie na liscie

na snieg i lod najlepsze sa

Goodyear Ultra Grip 7

• piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 09.11.05, 18:56
                  > niestety, Firestone nie zmiescily sie na liscie

niezmieściły sie na liście - czy moze nie były brane pod uwagę (?)....
                  BO TO WIELKA RÓŻNICA ....

widziałem wyniki ADAC'a - tylko nie znalazłem danych wszystkich opon w tescie
                  (moze celowo pominieto konkurencję)...(?)

• mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 09.11.05, 19:19
                    na to, nie potrafie ci odpowiedziec dlaczego w tej kategorii opon nie ma
                    Firestone na liscie,
                    biorac intuicyjnie, najwidoczniej jest slaby i nie zmiescil sie w punktacji

pamietaj, nie oszczedzaj bo kilka zlotych moze ci uratowac zycie a te jak
                    wiadomo jest bezcenne

• piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 09.11.05, 22:56
                      gdybym chciał oszczedzic kupiłbym jakis opony "no name" lub debice za
                      150 /szt...

szukam rozwiązania posredniego miedzy GY g7, Michelin A2 a najtanszymi - czyli -
                      srednia półka cenowa - w miare znane (pewne) firmy Firestone, Fluda, itd ..

spotkałem sie z bardzo pozytywnymi opiniami ((apropos Firestone) w sieci
                      (www.opony.com.pl czy jakos tak)
                      dlatego biore je pod uwage

kupiłem nowy samochód to stac mnie na nowe opony - tylko chce wybrac rozsądnie
                      (just)
                  • winetou74 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 09.11.05, 21:41
                    a dlaczego w segmencie 195/65 R15 nie uwzględnili Pirelli Winter SOTTO ZERO??
                    Rewelacyjne oponki dla tego segmentu do Golfów, Fiestek, Toyotek i innych!!
                    • mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 10.11.05, 07:31
                      winetou74 napisał:

> a dlaczego w segmencie 195/65 R15 nie uwzględnili Pirelli Winter SOTTO ZERO??
                      > Rewelacyjne oponki dla tego segmentu do Golfów, Fiestek, Toyotek i innych!!

Pirelli W 190 Snowcontrol sa w testach i to na dobrym miejscu w ogolnym
                      przekroju ( 4 ), chociaz w stosunku do Goodyear UG 7 wypadaja mizernie,
                      czszegolnie na lodzie i sniegu

Nokian´y sa bardzo dobre szczegolnie na Spitzbergenie ale, ze w naszych
                      warunkach jezdzi sie czesciej po sucho-mokrej bezsnieznej drodze przy zerowej
                      temperaturze, to w testach zajmuja miejsca tylko srednie jesli wogole sa brane
                      pod uwage

wybor gum powinien zalezec od potrzeby ich stosowania ten, co jezdzi wiecej
                      tylko w miescie ma inne potrzeby niz ten co jezdzi wiecej po wiejskich drogach

ustalanie miejsc w rankingu, to przekroj roznych kryteriow i miejsce odlegle,
                      wcale nie musi dyskwalifikowac opony w konkretnych warunkach

• winetou74 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 10.11.05, 08:36
                        mair napisał:
                        > Pirelli W 190 Snowcontrol sa w testach i to na dobrym miejscu w ogolnym
                        > przekroju ( 4 ), chociaz w stosunku do Goodyear UG 7 wypadaja mizernie,
                        > czszegolnie na lodzie i sniegu

Tak, Snowcontrol są w tym teście, tylko że najnowszym i najbardziej posuniętym
                        wynalazkiem Pirelli jest SottoZero a nie Snowcontrol!! Czy to tylko przypadek?!

Pirelli SottoZero, następczyni modelu SnowSport jest przeznaczona do aktywnej
                        jazdy w zimowych warunkach. Niskie temperatury i wilgotna nawierzchnia nie
                        stanowią przeszkody dla najnowszego produktu koncernu z Mediolanu.
                        Zgadzam się z Twoją opinia o Nokianach, tzn. są dobre na silne warunki śnieżne
                        i mroźne ale cieniutkie przy "chlapach" i suchych drogach zimowych jakie
                        częściej występują w naszym kraju.
                        Ale SottoZero są na poziomie UG7 lub nawet lepsze, powinni je testować na
                        testach porównawczych a nie na zasadzie jedna baba drugiej babie powiedziała...
                        Opony te charakteryzują głębokie ukośne rowki, wzór bieżnika redukujący hałas
                        oraz połączenie poprzecznych i podłużnych nacięć tworzących sieć, która ma za
                        zadanie utrzymywanie przyczepności na śniegu. Głębokie i szerokie rowki
                        podłużne ze zróżnicowanym profilem pozwalają wodzie swobodnie odpływać z
                        powierzchni kontaktu opony z podłożem. Solidne bloki umieszczone między dwoma
                        rowkami tworzą centralne żebro, które utrzymuje zadany oponie kurs na suchej
                        nawierzchni. Dzięki solidnym blokom bieżnika umiejscowionym na barku, opona
                        jest sztywna w czasie pokonywania zakrętów z dużą prędkością. Pirelli SottoZero
                        jest skierowana do wymagających kierowców, którzy pragną zaopatrzyć swoje nowe
                        auta w opony zimowe najwyższej klasy. W te opony wyposażane są służbowe
                        Lamborghini włoskiej policji.

W testach przeprowadzonych w tym roku przez prestiżowe niemieckie magazyny ADAC
                        Motorwelt, Auto Zeitung oraz Auto Motor und Sport oraz Amerykańskie Pirelli ma
                        najwyższe noty u wszystkich testujących.
                        • mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE KIEDY....? 11.11.05, 07:32
                          > W testach przeprowadzonych w tym roku przez prestiżowe niemieckie magazyny
                          ADAC
                          >
                          > Motorwelt, Auto Zeitung oraz Auto Motor und Sport oraz Amerykańskie Pirelli
                          ma
                          > najwyższe noty u wszystkich testujących.

wlasnie "wyszedlem z ADAC´u" i nie moge sie doszukac tych podawanych przez
                          ciebie testow ale to wszystko jedno

• Gość: jahu51 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:34
      W Szwecji jezdzilem tylko na kolcowych Hakkapelita( Nokian, gdyby ktos pytal).
      Wiekszosc zawodowych kierowcow wybiera Hakkapelita. Nokiany bezkolcowe zblizaja
      sie w testach SKANDYNAWSKICH do marnych kolcowych lub kolcowych po dwoch sezonach.
      W Polsce niestety na kolcach nie mozna, wiec Nokiany bezkolcowe w naszych
      warunkach winny sie dobrze sprawowac, dajac dobry komfort na asfalcie, dobre
      trzymanie na sniegu a na lod bez kolcow nie ma mocnych. Jedna uwaga- Nokiany sa
      robione na warunki skandynawskie, gdzie jest wiecej sniegu. Tak samo Michelin ma
      wersje Maxi-ice na Skandynawie ( zdecydownie gorsze od Nokianow) ale sprawuja
      Maxi Ice zupelnie przyzwoicie sprawowaly sie na polskich drogach.Nokiany zimowe
      opracowuje legenda oponiarzy zimowych, Allan Ostrowski, ktory w Szwecji z
      niewielkim zespolem ludzi robil najlepsze opony zimowe.Teraz Ostrowski pracuje
      dla Nokii.
      Moge rekomendowac Nokiany z zcystym sumieniem.
      Nie od rzeczy bedzie wspomniec jedno - letnie opony mam Nokian Z 215/55/R 16
      pierwsze opony klasy premium wyprodukowane na olejach niskoaromatycznych.Index
      predkosci 97 W. . Tak dobrych opon juz dawno nie mialem. Wczesniej jezdzielem
      na wzmocnionych Michelinach z takim samym indeksem - moga sie schowac. Nokiany
      letnie sa miekkie, komfort jazdy doskonaly, prawie ich nie slychac, swietnie
      trzymaja na zakretach i doskonale odprowadzja wode podczas deszczu/ulewy.
      • mair Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 10.11.05, 07:38
        dodam, ze sam od trzech lat uzywam Michelin Pilot Alpin PA 2 205/55 R16 H
        • piotrt3 Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? 11.11.05, 19:29
          myslałem o NOKIANACH - ale mam nadzieje ze nie bedziemy mieli takiej zimy jak w
          skandynawii...
          moze wiec jeśli nie Firestony - to BFGOODRICH Winter G - polecano mi je kilku
          serwisach ... cen ok 200-220 zł/szt
          sa jeszcze opony ze słowacji SAVA Eskimo S3
      • Gość: G. Drzyc Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 11:20
        Nie wiem jak to jest z tymi nokianami. Wygladaja solidnie, sa z Finlandii.
        Super rekomendacja. Kupilem kilka dni temu i wszystko jest ok poza jednym
        małym, ale istotnym elementem - w samochodzie huczy mi jak w traktorze. W mojej
        opcji przezywam rozterki, zainwestowalem ponad 1.000 zlp, a w szoferce jakby
        jechal jakims zukiem czy traktorem. Nie wiem moze mam pecha. Trzymaja sie
        nawierzchni bardzo dobrze, ale tak glosnych opon jeszcze nie slyszalem.
    • Gość: driver Re: OPONY ZIMOWE .. ALE JAKIE....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:29
      Przy kupnie opon zimowych bardzo wazna jest data produkcji (zwykle jest wytloczona na oponie, wraz z innymi napisami).

Sklad mieszanki gumy dla opon zimowych jest taki ze guma jest bardzo miekka, za miekka na lato, ale w zimie w sam raz. Niestety guma sie szybko starzeje i juz po 2-3 latach jest twarda, na takich starych twardych zimowkach mozna jezdzic i w lato, ale nie nadaja sie na zime bo sa zatwarde, podobie jak opony letnie.

Czesto w promocjach sprzedaja wlasnie takie przeterminowane opony, zwracajcie wiec uwage na date produkcji, a nie tylko na producenta i typ bieznika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka