benekpit 16.12.05, 19:46 Mam prosbe, kto moze mi powiedziec co zrobic? by tak szyby nie parowaly od srodka moze macie jakies sposoby?? !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:07 Siedzieć w domu i poświęcić chwilę wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
arvelli Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 18.12.05, 19:16 Prosty i stary sposób to : flanelka albo gąbka irchowa nasączona szamponem(TROCHĘ!!!) i delikatnie przetrzeć szyby (NIE PRZEDNIĄ BO GÓWNO ZOBACZYSZ).Tak spreparowane szyby zapewniają komfort jazdy.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
arvelli Re:NIE---- PAROWANIE SZYB OD SRODKA 18.12.05, 19:17 Prosty i stary sposób to : flanelka albo gąbka irchowa nasączona szamponem(TROCHĘ!!!) i delikatnie przetrzeć szyby (NIE PRZEDNIĄ BO GÓWNO ZOBACZYSZ).Tak spreparowane szyby zapewniają komfort jazdy.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 16.12.05, 20:25 jeśli parują szyby to znaczy, że wewnątrz Twojego auta jest sporo wilgoci znaczy się by nie parowały dobrze auto wysusz w sklepach chemicznych można dostać środki wyciągające wilgoć takie jak czasami znajdujesz w nowych butach (jak jesteś roztrzepany to i w starych znajdziesz) te środki też się sprawdzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:51 A skąd wilgoć w nowym aucie i co znaczy wysusz auto? Włóż dmuchawę , włącz dmuchawę w aucie, doginaj z suszarką, włóż je do komory lakierniczej. Aha i jak będzie wsiadał to niech i buty wysuszy. A co do tych woreczków to ile trzeba nawrzucać i w które miejsca, żeby zadziałały, rozumiem że piszesz o sprawdzonej przez siebie metodzie. Ja mam jedną metodę umyć i odtłuścić przednią szybę, parować będzie jak dotychczas, ale szybciej odparuje. A pozostałe...nadmuch i gąbka. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 16.12.05, 21:35 Ty Olo usuwasz skutki a ja powód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:20 To podaj sposób jak dziś, o godz 17:20 wysuszyć auto i czy twoje magiczne woreczki z butów nie są usuwaniem skutków? Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 17.12.05, 19:33 Olo, ja nie mam przyjemności dyskutowania z idiotami. Skoro przez tych kilkanaście godzin nie zrozumiałeś co miałem na mysli to nie widze nadzieii by to się cudownie odmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:58 Jak każdy idiota jestem uparty, szczególnie wobec innych idiotów. Wyjaśnij więc proszę jak to zrobić: >by nie parowały [szyby] dobrze auto wysusz< Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 17.12.05, 21:05 zapytaj swoją mamę jak suszy wyprane ubrania i niech Ci wytłumaczy na czym to polega, bo jeszcze zechcesz powiesić samochod na sznurku od bielizny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 18:56 No dobra zapytam, ale nurtują mnie te woreczki z butów. Ile i gdzie je trzeba położyć żeby dobrze wyciągały wilgoć. PS. mama powiedziała, że jak ten koleś wie to niech napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 19.12.05, 05:57 napisałem: w sklepach chemicznych można dostać środki wyciągające wilgoć takie jak czasami znajdujesz w nowych butach (jak jesteś roztrzepany to i w starych znajdziesz) te środki też się sprawdzają rozłóż na czynniki pierwsze, postaraj się zrozumieć jeśli Ci nie wyjdzie, podejdź kilkaset razy (czuję, ze mam Cię z głowy do Wielkanocy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:03 Czy w woim aucie się sprawdziły? Sądzę że tak, skoro dajesz dobre rady. Ale wróćmy do suszenia auta. W jaki sposób suszysz auto (domyślam się, że wnętrze - tu następuje przebłysk inteligencji) w środku zimy? Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 19.12.05, 16:32 prosiłęm byśporadził się mamy co do suszenia mokrych rzeczy zimą by Cię nakierować (tak trochę) zadam Ci pytanie krzyżówkowe - jak się nazywa przejście lodu (stały stan skupienia wody) do stanu gazowego. nie wiem czemu poświęcam CI tyle czasu, w mojej głowie urosłeś do rangi rycerza (bo masz z nim coś współnego, myślę) Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 19.12.05, 16:38 dodam tylko, że przejście między tymi stanami odbywa sie z pominięciem stanu płynnego tak na wszelki wypadek bo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 18:23 > dodam tylko, że przejście między tymi stanami odbywa sie z pominięciem stanu > płynnego Jesteś GIGANTEM fiyzki Mariuszku, pominięcie fazy? To musi być jakaś gigantyczna suszarka. Wiosna i... nie ma roztopów, nie ma fazy plynnej. Można by zaoszczędzić na butach, a te woreczki odlożyć do...zimy. Ale wróćmy do tych woreczków, wciąż migasz się z udzieleniem odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 19.12.05, 20:31 jakich kur(.)ka woreczków?! gdzie pisałem o woreczkach? masz coś o wodzie, do szkoły miałeś wszak pod górkę i drogą krętą: 4 zmiany stanu skupienia wody (najpowszechniejsze): a. zamarzanie (krzepnięcie) Przechodzenie ze stanu ciekłego w stały. b. topnienie Przechodzenie ze stanu stałego w ciekły. c. parowanie Przechodzenie ze stanu ciekłego w gazowy (lotny) d. skraplanie Przechodzenie ze stanu gazowego (lotnego) w ciekły. Istnieją jeszcze dwa rodzaje zmiany stanu skupienia. Są to S U B L I M A C J A i R E S U B L I M A C J A. - Sublimacja polega na przechodzeniu ze stanu stałego w gazowy (z pominięciem stanu ciekłego). - Resublimacja to przeciwieństwo sublimacji, czyli przechodzenie ze stanu gazowego w stały (z pominięciem stanu ciekłego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:42 No to jesteś GIGANTEM fizyki, a teraz do rzeczy. Jak suszysz auto zimą? Pytanie jest nadal aktualne. NIE, jak suszy pranie moja mama, JAK TY suszysz auto zimą. > jakich kur(.)ka woreczków?! > gdzie pisałem o woreczkach? To to w butach nie jest w woreczkach? No to w co jest zapakowane to co kupiłeś w sklepie chemicznym ,żeby wyciągnąć wilgoć? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Sublimacja 20.12.05, 00:45 > - Sublimacja polega na przechodzeniu ze stanu stałego w gazowy (z pominięciem > stanu ciekłego). ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ AHA ! To teraz już wiem więcej ! Jak mój samochód wyparował spod domu , to powinienem zgłosić na Policję >>sublimacje samochodu<< , nie jakieś podejżenie kradzieży :-) Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Sublimacja 20.12.05, 03:09 jeśli w okolicy nie było wybuchów atomowych to powinieneś zgłosić policji jesli samochod wyparował z powodu eksplozji jądrwej to wydaje mi się, ze kompetentne będzie ONZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sublimacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:48 No tak wybuch jądrowy, nie pomyslałem. Auto na pewno wyschło, przynajmniej fotel kierowcy, tylko co z jądrami... Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Sublimacja 21.12.05, 21:55 ale ja o wybuchu nie w temacie szuszenia ale parowania wbrew pozorom w tych szczególnych przypadkach efekt końcowy jest różny i nie zawsze zadowalający Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sublimacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:51 Ale musisz przyznać, że auto wyschło by natychmiast. Razem z okolicą co prawda, ale...gdzie drwa rąbią. A wracając do suszenia auta...;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 17.12.05, 09:29 Witam Miałem podobny problem w Vektrze, szyby parowały jak szalone i to nie tylko w zimie czy latem podczas deszczu .Lekarstwo znalazło się bardzo proste. Wymieniłem filtr przeciwpyłkowy !! Stary był całkowicie zapchany to powodowało znaczne ograniczenie przepływu powietrza.Czasami musiałem dmuchawę ustawiać na 4 biegu. Poprawa o 100%, koszt 15 złotych polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
nocnick Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 19.12.05, 16:17 jeżdżę z lekko uchyloną boczną szybą - pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 23.12.05, 10:02 nocnick napisał: > jeżdżę z lekko uchyloną boczną szybą - pomaga W czasie deszczu też? Zwłaszcza takiej drobnej mżawki kiedy kropel niemal nie widać, tylko powietrze przepłenione jest wilgocią? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Kilka punktów do sprawdzenia 17.12.05, 19:38 1. Filtr przeciwpyłkowy - najpopularniejsze. 2. Wyciek z nagrzewnicy. 3. Zapchane przewody wentylacyjne. 4. Dostająca się wilgoć do samochodu (tu wg mnie sprawna wentylacja powinna jednak sobie poradzić). Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Kilka punktów do sprawdzenia 18.12.05, 04:29 no i jeszcze malo kto pamieta ,ze jest tez wylot powietrza z kabiny najczesciej w bagazniku i moze byc przytkany "bebechami" jakie sie tam walaja - Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Kilka punktów do sprawdzenia 19.12.05, 19:18 witka pocieszne dodac trzeba ze klienci czesto jezdza na zamknietym ukladzie wentylacji ale okrutny mariuszek pobil wszystkich pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 01:45 rozumiem cyniku, że nie widzisz związku z wilgocią w aucie i parowaniem szyb jesteś jakimś kuzynem Ola, czy inną rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 08:37 nie gniewaj sie mariuszku oczywiscie jest zwiazek wilgoci z parowaniem szyb dlatego poradzilbym zastapienie welurowych dywanikow gumowymi a wode ktora sie na nich zbiera usuwac na biezaco wprawdzie sprawna wetylacja poradzi sobie para na szybach ale jak ktos parkuje pod chmurka to rano moze go czekac skrobanie szyb od srodka jesli zas chodzi o buty;) to radzilbym uzywac z malym protektorem po pierwsze wygodniej sie jezdzi a po drugie mamy mniej sniegu w samochodzie nie jestem spowinowacony z olem ubawilem sie jednak bo dales sie podejsc a olo drazyl temat do bolu i fajnie sie was czytalo zaznaczam ze nie odczuwam dzikiej radochy trafila kosa na kamien hehe kazdy z nas czasem palnie cos glupiego na forum dlatego badz czujny;) moze sie odegrasz:) pzdr. swiatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 12:06 naiwnością jest myśleć, że gumowe dywaniki zabezpieczą przed wilgocią jasne, że woda się na nich zbiera, jasne, że można ją łatwo usunąć jednak często jest tak, że troche wilgoci dostaje się pod dywanik różna drogą - z podeszwy buta opartego o podnózek, z samego dywanika gdy się go wyciąga by wylać z niego wodę, i inne taka wilgoć pod dywanikiem gumowym nie ma prostej i szybkiej drogi odparowania no to tyle, bo nie lubię łoptologicznie.... co do Ola, nie czuję potrzeby odegrania się, myślę od samego początku że Olo wiedział co mam na myśli, różne mogą być motywy jego działania, nie dbam o nie, nie są dla mnie ważne określenie "drążenie do bólu" to w tej "dyskusji" ni jak nie pasuje tak jak mam w sygnaturce - czasami odpisuję na najbardziej nawet kretyńskie posty, różne pobudki mną kierują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Kilka punktów do sprawdzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:54 Życia nie można brać do końca całkiem poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 13:09 a juz myslalem ze bedzie druga runda skoczylbym po kisiel pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 15:21 skocz w przepaść Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Kilka punktów do sprawdzenia 22.12.05, 17:14 przypomnialo mi sie wlasnie ze problem z parowaniem szyb nagminnie wystepowal w maluchach dopiero po zainstalowaniu dmuchawy w bagazniku sytuacja sie poprawila mysle ze taka dmuchawa na zlomie nie kosztuje wiecej jak 20 zl pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Kilka punktów do sprawdzenia 23.12.05, 11:44 okrutny_mariuszek napisał: > taka wilgoć pod dywanikiem gumowym nie ma prostej i szybkiej drogi odparowania I uważasz, że ta woda z dywanika, w stygnącym samochodzie sobie paruje by zamarznąć na szybach? Dlaczego nie od razu na dywaniku? Że sublimacja, tak? Obawiam się, że większość pary i potem lodu na szybach ląduje tam z naszych płuc. Zrób eksperyment - wlej wiadro wody na dywanik, wsiądź, odpal, przejedź się, zachowaj tylko jeden warunek - tylko oddychaj przez rurkę wyprowadzoną na zewnątrz. A rozwiązaniem, jak już wielokrotnie pisano, jest dobra wentylacja, czysty filtr, sprawna wymiana powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kilka punktów do sprawdzenia 23.12.05, 12:20 Wojtku, ja opisuję wszystko b.ogólnie. Szczególy pozostaw ludziom malutkim. nic więcej nic mniej Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kilka punktów do sprawdzenia 23.12.05, 12:21 na wszelki wypadek jednak dodam: gdy pisałem o wodzie na dywanikach i pod nimi istniały już wątki o nawiewach i wentylacji TYLKO DLATEGO nie pisałem o tym - po co miałem powtarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARK Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.eutelia.it / 62.94.18.* 23.12.05, 14:48 Nie wiem, jak masz wyposażony samochód, ale najszybszym i naprawdę skutecznym sposobem jest po prostu włączenie klimatyzacji - oczywiście wraz z ogrzewaniem, żebyś nie zmarzł. Mgiełka znika błyskawicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 18:41 Najlepszym sposobem jest niekorzystanie z auta...Tylko o czym byśmy pisali? Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: PAROWANIE SZYB OD SRODKA 23.12.05, 22:38 Z okazji Świat życzę Wszystkim by nam szyby nie parowały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc A ja poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:04 Miałem problem z parowniem szyb w Peugeot 405. Problem w zasadzie zniknął po nastawieniu nadmuchu powietrza z zewnątrz. Oczywiście konieczne jest stosowanie nawiewu na szyby (gdy są zaparowane nawiew dosyć mocny, po odparowaniu nawiew lekki - powietrze musi być ciepłe), czasami (naprawdę bardzo rzadko) konieczne jest dodatkowo któtkie otwarcie szyby (w zasadzie tylko w początkowej fazie, gdy szyby są mocno zaparowane i w środku samochodu jest jednak wilgość po nocy czy dłuższym postoju). Dodatkowo na wyposażeniu musisz mieć gąbkę irchową (żadnego tam mazania ścierkami). To by było na tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: A ja poważnie 28.12.05, 21:03 A ja idę na łatwiznę :-) Mam baniaczek rozpylaczowy napełnony najzwyklejszym denaturatem !!! Delikatne spryśnięcie szyb działa natychmiastowo i skutecznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: A ja poważnie 29.12.05, 02:10 w357 napisał: > A ja idę na łatwiznę :-) > Mam baniaczek rozpylaczowy napełnony najzwyklejszym denaturatem !!! > Delikatne spryśnięcie szyb działa natychmiastowo i skutecznie ! a jak dlugo trzeba potem wietrzyc autko ? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Nie myć , ale prysnąć :-) 29.12.05, 13:00 pocieszne napisał: > w357 napisał: > > > A ja idę na łatwiznę :-) > > Mam baniaczek rozpylaczowy napełnony najzwyklejszym denaturatem !!! > > Delikatne spryśnięcie szyb działa natychmiastowo i skutecznie ! > > a jak dlugo trzeba potem wietrzyc autko ? > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jeżeli delikatnie pryśniesz, to nie jest tak źle :-) ps. Nie trzeba wietrzyć ! Można powdychać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: A ja poważnie 28.12.05, 21:21 Gość portalu: abc napisał(a): > szyby są mocno zaparowane i w środku samochodu jest jednak wilgość po nocy czy > dłuższym postoju). Znowu to samo :-/ Zimą, po nocy czy postoju para jest już dawno skroplona, to co osiada na szybach pochodzi głównie z Twojego oddechu. Jedynym sposobem jest dobra wymiana powietrza z zimnym (i suchym) z zewnątrz, obojętnie jakim sposobem. Odpowiedz Link Zgłoś