Dodaj do ulubionych

13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszkodo.

20.02.06, 21:40
Witam

Komisja lekarska sprawcy wypadku w ktorym brałem udział orzekła u mnie 13%
uszczerbek na zdrowiu. Jak waszym zdaniem powinno przełożyć się to na finanse ?
Obserwuj wątek
    • wichura Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 21.02.06, 11:47
      Od 500 do 2500 zł za każdy 1%. To bardzo duży rozrzut, wpływa na to kilka
      czynników. Na górny przedział mogą liczyć przede wszystkim mieszkańcy dużych
      miast, młodzi i aktywni. No i oczywiście zależy od towarzystwa...
      Przeważnie bywa to kwota 700-1000 za 1% i taką można w większości przypadków
      uznać za "uczciwą". Ale 13% to albo poważne złamamie, albo uraz kręgosłupa,
      więc można powalczyć o więcej.
      • tygrys01 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 21.02.06, 16:58
        wichura napisał:

> Przeważnie bywa to kwota 700-1000 za 1% i taką można w większości przypadków
        > uznać za "uczciwą". Ale 13% to albo poważne złamamie, albo uraz kręgosłupa,
        > więc można powalczyć o więcej.
        Jak widać to zdrowie jest niewiele warte. Cóż, w pewnym kraju mawiano "u nas
        ludi mnogo" Zapewne ten kraj nie jest zbyt odległy od Polski
        • forest21 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 21.02.06, 21:20
          wichura

Mam 26 lat, jestem aktywny zawodowo i mieszkam w miejscowości o 100.000 liczbie
          mieszkańców. Towarzystwo wypłaciło mi 4000 zł. Bede sie od tego odwoływał.
          • wichura Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 22.02.06, 11:01
            Jeśli jest to zadośćuczynienie bez żadnych potrąceń (czyli: byłeś trzeźwy,
            miałeś zapięte pasy (!!! jeśli nie - naliczą Ci 30% przyczynienie i z tym nie
            wygrasz!!!), nie przypisano Ci współwiny, poddawałeś się leczeniu i badaniom) -
            odwołuj się. Po wyczerpaniu procedur wewnętrznych (albo i od razu, jak wolisz)
            skontaktuj się z firmą "pomagającą uzyskać odszkodowanie komunikacyjne" - w
            sprawach o naprawę / wycenę auta działają tak sobie, ale w sprawach o
            uszczerbek na zdrowiu ubezpieczyciele się ich boją (a właściwie boją się
            polskich sądów, które mogą "chlapnąć" dowolny wyrok).
            • gatta5 do foresta 22.02.06, 20:14
              a powiedz, co ci się stało? czy na wniosku, który składasz do ubezp. musisz od
              razu napisać, jakiej kwoty żądasz?
            • forest21 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 22.02.06, 20:16
              Tak właśnie zrobiłem. Poszedł proces do sądu na 11.000 ;)

Tak zdecydowała agancja która zjmuje sie dochodzeniem odszkodowań ;)
              • etom Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 23.02.06, 00:38
                wichura napisał:

> ale w sprawach o
                > uszczerbek na zdrowiu ubezpieczyciele się ich boją (a właściwie boją się
                > polskich sądów, które mogą "chlapnąć" dowolny wyrok).

Poza tym nie ma przymusu korzystanie z OC sprawcy ( nigdy nie bylo ),mozna jemu
                wytoczyc proces o odszkodowanie i to on a nie Ty musi sie martwic by TU
                zechcialo za niego tyle zaplacic. To przeciez on sie ubezpieczyl na taka
                okolicznosc.
                Zaleznie od sytuacji moze sie to okazac bardziej oplacalne i latwiejsze niz
                wojowanie z prawnikami TU.

PS
                kogo skarzysz - TU czy sprawce ?
                • wichura Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 23.02.06, 09:41
                  Zgodnie z art. 20 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK:
                  "W postępowaniu sądowym o naprawienie szkody objętej ubezpieczeniem
                  obowiązkowym odpowiedzialności cywilnej jest niezbędne przypozwanie zakładu
                  ubezpieczeń".
                  Wierz mi, że w kwestii zadośćuczynień jesteśmy coraz bliżej cywilizacji (bo w
                  kwestii odszkodowań za uszkodzone pojazdy wciąż jesteśmy trzecim światem).
                  Dlatego profesjonaliści są w stanie coś wyrwać na drodze sądowej (a świadome
                  tego TU prędzej pójdą na ugodę, niż w przypadku szkód rzeczowych).
                  • forest21 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 23.02.06, 17:20
                    etom

skarze TU. Skarzyc bezposrednio sprawce ? Nie wiem czy sie odwaze na ten krok...
              • tygrys01 Kruk krukowi... 24.02.06, 23:48
                forest21 napisał:

do sądu na 11.000 ;) Tak zdecydowała agancja która zjmuje sie dochodzeniem
                odszkodowań ;)
                =======================
                Czy rzeczywiście tak wyszacowała "agencja" uszczerbek 13% na zdrowiu? Ciekawe
                ile zarabia miesięcznie szef tej agencjii jaka prowizję bierze od
                ubezpieczyciela za przegrane sprawy. Jeden skandal to zgłoszone roszczenie nie
                warte funta kłaków a jeszcze przerżnięty proces i uzyskanie równowartości
                krowiego łajna. Trzeba pamiętać, że najniższe ubezpieczenie OC opiewa chyba na
                600.000 PLN. A więc składkę i to obowiązkowo brać a jak przychodzi do płacenia
                to figa z makiem z pasternakiem. Scyzoryk sam się w kieszeni otwiera.
                • ajwenhou Re: Kruk krukowi... 26.02.06, 09:44
                  jakie oc? skąd te 600 000 zł? dlaczego chyba?
                  • tygrys01 Wysokość OC 26.02.06, 14:07
                    ajwenhou napisał:

> jakie oc? skąd te 600 000 zł? dlaczego chyba?
                    ==========
                    OC - odpowiedzialność cywilna jak sama nazwa wskazuje.
                    600 000 PLN minimalne obowiązkowa kwota OC na ktorą musisz się ubezpieczyć
                    tzn ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność tylko do tej kwoty. Przy szkodzie
                    wyższej resztę musi pokryć sprawca (jak będzie wypłacalny).
                    Dlaczego "chyba" bo nie pamietam źródła informacji tzn odpowiedniej normy
                    prawnej a z całą pewnością istnieje przepis ktory tę kwote określa. Dociekliwi
                    moga poszperać i ustalic przepis.
                    • ajwenhou Re: Wysokość OC 26.02.06, 16:46
                      zadałem te pytania z nadzieją, że się zorientujesz
                      i porawisz, a Ty nadal się pogrążasz:) tak więc:

> OC - odpowiedzialność cywilna jak sama nazwa wskazuje.

nic nie wskazuje. obowiązkowe jest ubezpieczenie odpowiedzialności
                      cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych w związku z ruchem tych
                      pojazdów

> 600 000 PLN minimalne obowiązkowa kwota OC na ktorą musisz się ubezpieczyć
                      > tzn ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność tylko do tej kwoty.

300 000 euro dla szkód na mieniu na jedno zdarzenie
                      1 500 000 euro dla szkód na osobie na jedno zdarzenie

> Dlaczego "chyba" bo nie pamietam źródła informacji

i wszystko jasne.
                      • tygrys01 Re: Wysokość OC 26.02.06, 18:40
                        ajwenhou napisał:

> 300 000 euro dla szkód na mieniu na jedno zdarzenie
                        > 1 500 000 euro dla szkód na osobie na jedno zdarzenie
                        > > Dlaczego "chyba" bo nie pamietam źródła informacji

=============
                        Jak widać to masz aktualniejsze informacje. To dobrze, ale gdybyś znał i
                        pamiętał źródło informacji i zechciał je podać tutaj do wiadomości publicznej
                        to byłoby jeszcze korzystniej dla czytających. (sic.wypowiedzi o zabarwieniou
                        pyjoratywnym puszczam mimo uszu. Tyś młody przeto ci wybaczę, jam był wolny
                        dziś w klatce i dlatego płaczę)
                        • ajwenhou proszę bardzo 26.02.06, 18:51
                          Dz.U. 2003 nr 124 poz. 1152

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym
                          Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
                          • tygrys01 Re: proszę bardzo 26.02.06, 19:32
                            ajwenhou napisał:

> Dz.U. 2003 nr 124 poz. 1152
                            >
                            > Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,
                            Ubezpieczeniowym
                            > Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

===============
                            Przytaczam fragment, wyjąłem przed chwilą z internetu:
                            USTAWA
                            z dnia 22 maja 2003 r.
                            o ubezpieczeniach obowiązkowych,.... (Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 r.)
                            Art. 36. 1. Odszkodowanie ustala się ...
                            1) w przypadku szkód na osobie - 350.000 euro na każdego poszkodowanego,
                            2) w przypadku szkód w mieniu - 200.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia,
                            ==============
                            W przepisach końcowych jest napisane , że do spraw rozpoczętych przed wejściem
                            w zycie niniejszej ustawy postępowanie prowadzi się na podstawie przepisów
                            poprzednio obowiązujących. == Może ktoś wie jakie to są te poprzednie
                            przepisy, tzn przepisy obowiązujące przed 01.01.2002 - oczywiście jest to
                            pytanie o żródło
                            • Gość: ajwenhou Re: proszę bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:35
                              to co przytoczyłeś, jest już od 2 miesięcy nieaktualne.
                              ta ustawa została znowelizowana. a co do przepisów
                              obowiązujących przed 2004 rokiem to nie wiem, ale
                              postaram się pogrzabać w swoich materiałach
                              • Gość: ajwenhou Re: proszę bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:40
                                heh, czasem opłaca się trzymać archiwum:)
                                stare warunki oc komunikacyjnego to Rozp. MF
                                z dnia 24 marca 2000r. (Dz U 00.26.310).
                                Suma gwarancyjna nie mogła być niższa niż
                                600 000 EURO - w odniesieniu na jedno zdarzenie
                                bez względu na liczbę osób.
                                te warunki obowiązywały do 31.12.2003.
                                • tygrys01 Re: proszę bardzo 26.02.06, 23:12
                                  Gość portalu: ajwenhou napisał(a):

> stare warunki oc komunikacyjnego to Rozp. MF
                                  > z dnia 24 marca 2000r. (Dz U 00.26.310).
                                  > Suma gwarancyjna nie mogła być niższa niż
                                  > 600 000 EURO - w odniesieniu na jedno zdarzenie
                                  > bez względu na liczbę osób.
                                  > te warunki obowiązywały do 31.12.2003.
                                  ==========================================
                                  Dzięki, nalezy Ci sie antałek piwa.
                                  Myslę, że te 600.000 EUR musiały mi kiedyś przelecieć przez głowę, stąd
                                  pisałem o 600.000 PLN.
                                  Sądzę, żę podana przez Ciebie informacja może byc przydatna wielu osobom
                                  zważywszy przewlekłość postepowań sądów w Polsce. Do rozpoczętych dawniejszych
                                  spraw obowiązują przepisy stare.
                                  • etom Re: proszę bardzo 27.02.06, 00:37
                                    to jest chyba(?) aktualne
                                    tiny.pl/m5lj

" w przypadku szkód na osobie - 1 500 000 euro w odniesieniu do jednego
                                    zdarzenia, którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę
                                    poszkodowanych

w przypadku szkód w mieniu - 300 000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia,
                                    którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych "
                                    • Gość: ajwenhou Re: proszę bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:08
                                      jak najbardziej. napisałem to kilka postów wyżej.
    • Gość: picolo Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.02.06, 20:35
      Witam
      włos mi sie podniósł do góry jak czytam Herr Wichure 2500 zł za przysłowiowy
      % ? i jeszcze pozywac sprawce który ma wykupione ubezpieczenie oc ???????
      Człowieku gdzieś ty się uchował ????
      Sady w Posce zasądzają na poziomie 1200 - 1600 zł za % przy uszczerbkach
      pomiędzy 10 a 20 %. Sądze że w omawianym przypadku bez procesu można bez
      problemu uzyskać od TU kwote 13 000 zł tytułem zadośćuczynienia plus jakiś 2
      000 zł zwiększonych potrzeb no i oczywiście jakieś jeszcze odszkodowanie (jeśli
      masz jakieś rachunki za ewentualnie uszkodzone rzeczy, lub utracone dochody).
      Pozdrawiam
      • forest21 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 25.02.06, 23:42
        tygrys01

... przy polskich realiach zapomnij o odszkodowaniu odnoszącym się do całkowitej
        kwoty ubezpieczenia OC ;)

picolo

Zgadzam sie z Twoją wypowiedzią w 100% !!!!
        • tygrys01 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 26.02.06, 14:15
          forest21 napisał: >
          > ... przy polskich realiach zapomnij o odszkodowaniu odnoszącym się do
          całkowite
          > j
          > kwoty ubezpieczenia OC ;)
          >
          > picolo
          >>
          > Zgadzam sie z Twoją wypowiedzią w 100% !!!!
          =================
          Niestety masz rację. Prawo sobie a realia polskiego życia i praktyki sądowej
          sobie. Wszak sądy są niezawisłe nie tylko od nacisków zewntętrznych podczas
          orzekania ale rownież od obowiązującego prawa. NIe bez powodu Temida ma opaskę
          na oczach.
          Tygrys01
      • wichura Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 27.02.06, 16:10
        1) podałem przedział 500-2500 zł za każdy 1%, co nie oznacza, że każdy i zawsze
        da radę wyciągnąć 2500. Nie ma jednolitego cennika, to jest gra (a jakie są
        sądy, wie każdy, kto spędza w nich trochę czasu - mogą przyklepać dowolny
        wyrok).
        Nawiasem: znam TU, gdzie nieoficjalnie sprawy wyglądają tak: pierwsza
        propozycja 800 zł, 1000 zł po odwołaniu, 1300 ugoda gdy wpłynie pozew, a gdy
        poszkodowany chce więcej - wtedy dopiero długotrwały i kosztowny proces,
        2) w którym zdaniu zachęcałem do pozywania sprawcy??? Zdaje się, że wyraźnie
        napisałem, że jest to pozbawione większego sensu (bo i tak będzie to proces
        przeciwko jego ubezpieczycielowi)...
        Pozdrawiam
    • liste_k Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 01.03.06, 14:56
      A 100%?
      Ile waszym zdaniem powinnam się domagać od sprawcy, który zabił na drodze
      mojego tatę?
      • tygrys01 Człowiek nie jest własnością innego człowieka 01.03.06, 19:20
        liste_k napisała:

> A 100%?
        > Ile waszym zdaniem powinnam się domagać od sprawcy, który zabił na drodze
        > mojego tatę?
        =========================
        Otóż to. Jak już kiedyś pisałem na tym forum w prawodawstwie europejskim i
        polskiw w szczególności nie przysługuje jakiekolwiek odszkodowanie za śmierc
        człowieka, kimkolwiek by on nie był ponieważ żaden człowiek nie stanowi
        WŁSNOŚCI DRUGIEGO CZŁOWIEKA w odróżnieniu np od klaczy wyścigowej ktora może
        byc warta nawet 2 mln PLN. Natomiast możesz domagać się odszkodowania za
        wszelkie strarty finansowe związane z tą śmiercią jak np alimentacja,
        jednorazowe zadośćuczynienie, utrata zdolności zarobkowania na skutek doznanego
        szoku, koszty pogrzeby wg miejscowych zwyczajów w tym rowniez koszty przyjecia
        pogrzebowego (konsolacji) budowy grobowca, koszty własnego leczenia po urazie
        psychicznym etc. A więc tylko wykazane straty finansowe ale w żadnym przypadku
        podszkodowanie za śmierć. A sprawiedliwości dojdziesz jak wyprosisz ją u
        niebios lub ... . Na sądy ziemskie raczej nie licz.
        Trzeba by coś z tą doktryną coś zrobić ale jak?
    • forest21 Re: 13% uszczerbek na zdrowiu po wypadku, a odszk 10.03.06, 17:09
      A jeżeli pojdziemy na hardkora i po wyroku polskiego sądu zlożę odwołanie do
      Strasburga ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka