IP: 62.233.158.* 30.05.06, 22:33
Witam, mam pytanie. Dzisiaj dowiedziałam się od koleżanki (a ona od swojego
instruktora jazdy), że jeśli się nie ma poduszki powietrznej, można przewozić
dziecko, które waży powyżej 9 kg, w foteliku z przodu, przodem do kierunku
jazdy. Czy spotkaliście się z takim przepisem? Jeśli tak, proszę podajcie
jego źródło (ewentualnie jaki artykuł). Ja go nie moge znaleźć. Z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • crannmer Odpowiedzka 30.05.06, 22:54
      Gość portalu: gosia napisał(a):

> Witam, mam pytanie. Dzisiaj dowiedziałam się od koleżanki (a ona od swojego
      > instruktora jazdy), że jeśli się nie ma poduszki powietrznej, można przewozić
      > dziecko, które waży powyżej 9 kg, w foteliku z przodu, przodem do kierunku
      > jazdy. Czy spotkaliście się z takim przepisem? Jeśli tak, proszę podajcie
      > jego źródło (ewentualnie jaki artykuł). Ja go nie moge znaleźć. Z góry
      > dziękuję.

Albo kolezanka, albo instruktor cos powaznie pomieszali.

1. Jesli w samochodzie nie ma poduszki pasazera (poduszka kierowcy jest w tym
      wypadku nieistotna), nie ma ograniczen w sprawie przewozenia dzieci z przodu w
      odpowiednim dla wagi i wzrostu foteliku. Tylem, li tez przodem.

2. Jesli w samochodzie jest poduszka pasazera, nie wolno z przodu przewozic
      dzieci w fotelikach przeznaczonych konstrukcyjnie do montazu tylem do kierunku
      jazdy i takoz zamontowanych.

Oficjalny tekst prawa o rucho drogowym jest taki:
      Art. 39. 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko
      w wieku do 12, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku
      ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i
      wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: (...) 3) przewożenia pasażera w
      sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; 4) przewożenia w foteliku
      ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu
      pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5)
      przewożenia, _poza_specjalnym_fotelikiem_ochronnym_ [podkreslenie moje] dziecka
      w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

MfG

C.
      • etom Re: Odpowiedzka 31.05.06, 06:29
        crannmer napisał:

> 2. Jesli w samochodzie jest poduszka pasazera, nie wolno z przodu przewozic
        > dzieci w fotelikach przeznaczonych konstrukcyjnie do montazu tylem do kierunku
        > jazdy i takoz zamontowanych.

Dla jasnosci - jezeli jest "czynna" ,ale gdy sie ja wylaczy (jezeli jest taka
        mozliwosc) wtedy mozna.
        • crannmer Re: Odpowiedzka 31.05.06, 08:01
          etom napisał:

> Dla jasnosci - jezeli jest "czynna" ,ale gdy sie ja wylaczy (jezeli jest taka
          > mozliwosc) wtedy mozna.

Taaajest.

Przy czym za dopuszczalna mozliwosc uznaje sie zwykle fabrycznie montowane
          wylaczniki.

MfG

C.
        • jane14 Jeszce jedno Pytanko 31.05.06, 09:26
          A czasem te nowe dyrektywy unijne, (miedzy innymi pasy w autobusach) nie
          zabraniają przewozy na przodzie dzieci bez względu na poduszkę. Coś mi się
          obiło o uszy. Wiem że nie ma to jeszcze odzwierciedlenia w naszych przepisach
          ale pewnie wkrótce znajdzie ...
          • crannmer Nastepny... 31.05.06, 13:30
            jane14 napisała:

> A czasem te nowe dyrektywy unijne, (miedzy innymi pasy w autobusach) nie
            > zabraniają przewozy na przodzie dzieci bez względu na poduszkę.

Nie zabraniaja.

> Coś mi się obiło o uszy.

A moze bys tak, zamiast rozpowszechniac niesprawdzone bujdy, sam najpierw sprawdzil?
            Temat byl juz dwa razy na A-M. Z tym samym efektem, jak widac.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=41342965&a=41345304
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42210450&a=42220412
            MfG

C.
            • Gość: edekzfabrykikredek Re: Nastepny... IP: *.as15444.net 31.05.06, 14:00
              co sie tak pieklisz przeciez napisala ze MOZE sie cos zmienic.. wez sobie
              prozac wyluzuj swiat bedzie piekniejszy
            • jane14 Re: Nastepny... 31.05.06, 14:30
              Nie rozpowszechniam tylko pytam, i zaznaczam że sprawę znam ze słyszenia a wiec
              nie twierdze że tak jest.
              Rozpowszechniaja je inni np. TV gdzie to słyszałem. Prawdą jest że nasze
              przepisy nie uległy na razie zmianie i to też zaznaczyłem !
              No i wkońcu tam jest w tej dyrektywie taki zapis "...dzieci trzyletnie i
              starsze mające mniej niż 150 cm wzrostu zajmują miejsce inne niż na przednim
              siedzeniu..." co prawda nie dam głowy czy dotyczy wszystkich dzieci czy tylko
              dzieci używających pasów dla dorosłych czy jeszcze o co innego chodzi ...
              Jakby to było takie jednoznaczne to by nie było pytań.
              • crannmer Re: Nastepny... 31.05.06, 15:02
                jane14 napisała:

> Nie rozpowszechniam tylko pytam, i zaznaczam że sprawę znam ze słyszenia a
                > wiec nie twierdze że tak jest.
                > Rozpowszechniaja je inni np. TV gdzie to słyszałem.

Nie nalezy wierzyc we wszystko, co w TV mowia.

> No i wkońcu tam jest w tej dyrektywie taki zapis "...dzieci trzyletnie i
                > starsze mające mniej niż 150 cm wzrostu zajmują miejsce inne niż na przednim
                > siedzeniu..." co prawda nie dam głowy czy dotyczy wszystkich dzieci czy tylko
                > dzieci używających pasów dla dorosłych czy jeszcze o co innego chodzi ...

Nie dawaj glowy, lecz po prostu czytaj:
                "w pojazdach kategorii M1, N1, N2 oraz N3, które nie są wyposażone w systemy
                zabezpieczenia:
                - nie można przewozić dzieci poniżej trzeciego roku życia,
                - bez uszczerbku dla ppkt ii), dzieci trzyletnie i starsze mające mniej niż 150
                cm wzrostu zajmują miejsce inne niż na przednim siedzeniu;"

Czyli: w samochodach osobowych, dostawczych i ciezarowych _nie_majacych_pasow_
                nie wolno sadzac dzieci z przodu. Samochodow majcych pasy bezpieczenstwa zapis
                NIE DOTYCZY.

> Jakby to było takie jednoznaczne to by nie było pytań.

To jest jednoznaczne. Wystarczy czytac. Najlepiej calymi zdaniami.

MfG

C.
                • simr1979 Dyrektywy sobie...... 31.05.06, 15:57
                  ....a prawo krajowe (KD) sobie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka