Dodaj do ulubionych

Przelaczka?

IP: *.chello.pl 08.05.07, 03:32
Ostatnio zadzylo mi sie nadziac na takie oto dziwo: droga dwujezdniowa, w pewnym miejscu pas rozdzielajacy jezdnie zastepuje asfalt, po obu stronach linia przerywana, z obu stron ustawiony znak "nakaz jazdy prawa strona". No i generalnie moznaby dojsc do wniosku, ze toto sluzy do zawracania, wszytskie bowiem znaki na niebie i na ziemi na to wskazuja. Ale... uczono mnie, ze przelaczka (dwukierunkowa) wyglada inaczej :) A mianowicie, ze po obu stronach jest znak "zakaz wjazdu". Mam nadzieje, ze bez rysunkow zrozumiecie o co mi chodzi. Bo ja wlasciwie nie wiem, czym jedno od drugiego sie rozni (oprocz uzytych znakow i sposobu ich rozmieszczenia), czy na jednych i drugich jezdzi sie bezkolizyjnie? Wybaczcie idiotyczne pytanie, ale naparwde wole sie upewnic jak po takim czyms jezdzic :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ten Re: Przelaczka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 09:15
      Jeśli to służy tylko do zawracania to idiotą jest organizator tego ruchu.
      pozdr
      • balandis Re: Przelaczka? 08.05.07, 09:53
        Gość portalu: ten napisał(a):
        > Jeśli to służy tylko do zawracania to idiotą jest organizator tego ruchu.

Dobre! Nie trzeba takiej opinii uzasadniać, a przyjemność z obrzucenia kogoś
        inwektywami jest ogromna i zapewne z niczym nie da się porównać.
        I jeszcze wszystko anonimowo...
        :-)
        • Gość: ten Re: Przelaczka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:28
          Za szybko przeczytałem.
          Wyglada na to, że jest to normalna przełączka dwukierunkowa z zaznaczeniem
          ustawiania się obok pasu rozdzielajacego drogę dwujezdniową - czyli
          nakazyjącego poruszanie się prawą jezdnią na drodze dwujezdniowej.
          Nie dotyczy ten znak jak teraz rozumiem sposobu zawracania, który winien być wg
          znaków a jak ich nie ma to wg nieutrudniania ruchu innym pojazdom czyli
          bezkolizyjnie.
          Znaki zakazu wjazdu występują przy przełączkach jednokierunkowych - Panie x.

przepraszam i pozdr
          • Gość: x Re: Przelaczka? IP: *.chello.pl 09.05.07, 15:16
            > Znaki zakazu wjazdu występują przy przełączkach jednokierunkowych - Panie x.

Nie tylko. To zalezy od tego ile ich jest ;)
    • szaser Re: Przelaczka? 08.05.07, 09:55
      a co to jest ta przelaczka, czy ma to coś wspólnego z lakiem, w ogóle nie
      rozumiem o co tu chodzi. Czy to jakiś żart?
    • balandis Re: Przelaczka? 08.05.07, 10:03
      Rozumiem, że znak "nakaz jazdy z prawej strony znaku" stoi za przełączką.
      Wszystko w takim razie jest jasne: za przełączką trzeba poruszać się prawą
      jezdnią. Efekt jest ten sam, co w przypadku znaku "zakaz wjazdu" stojącego za
      przełączką po lewej stronie pasa rozdzielającego: minąwszy przełączkę musisz być
      po prawej stronie od pasa rozdzielającego jezdnie.

Nie bardzo rozumiem problem braku "zakazu wjazdu"? Czy gdzieś w PoRD lub innym
      akcie prawnym jest napisane, że przełączka bez znaku B-2 to nie przełączka?
      Czy przełączka jest w ogóle gdziekolwiek zdefiniowana?
      Jeśli nie, to wystarczy stosować się ustawionych znaków.
      • Gość: x Re: Przelaczka? IP: *.chello.pl 09.05.07, 15:21
        No tak, tylko, ze do tej pory zawsze wydawalo mi sie, ze przelaczka dwukierunkowa ma 2 znaki "zakaz wjazdu" i tyle. No i widzac (w innym miescie) takie oto dziwo (dla mnie) naszla mnie refleksja, ze niby logicznie powinno sie na tym zawracac. Tylko ze w takim razie po cholere robi sie identycznie dzialajace przelaczki za pomoca roznych znakow? Bo jezeli zasada jest ta sama, to nielogiczne (i nawet niebezpieczne) jest stosowanie roznych oznaczen.
        • balandis Re: Przelaczka? 09.05.07, 15:37
          E, ani to nie jest nielogiczne ani niebezpieczne.
          Kierowca na drodze ma mieć jasny i otwarty umysł i kierować się w działaniu tym
          co widzi, m.in. znakami. Zbytni automatyzm u kierowcy nie jest wskazany.
          Zwłaszcza, że przełączka nie jest sytuacją zdefiniowaną w PoRD.

Opisana przez Ciebie sytuacja nie jest jedyną w której to samo można uzyskać na
          kilka sposobów. Zakaz skrętu w lewo/prawo można uzyskać odpowiednim znakiem
          zakazu lub znakiem nakazu jazdy prosto. A zakaz zawracania można zakomunikować
          albo znakiem zakazu, albo nakazu (łącznie z zakazem skrętu w lewo) albo
          kombinacją znaków poziomego (P-8b) i sygnalizatora S-3 w lewo.

Przykłady można mnożyć.
    • Gość: Andrzej Re: Przelaczka? IP: *.jsn.osi.pl 09.05.07, 01:17
      Gość portalu: x napisał(a):
      No i generalnie
      > moznaby dojsc do wniosku, ze toto sluzy do zawracania, wszytskie bowiem znaki
      > na niebie i na ziemi na to wskazuja.

Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem. Ale na drogach dwujezdnoiwych z dwoma
      pasami w każdym kierunku znajdują się czasami przerwy w pasie rozdzielającym,
      które są wyasfaltowane. Niektórzy kierowcy używają ich do zawracania.
      Rozwiązanie takie uważam za fatalne i bardzo niebezpieczne.
      Piszę tak dlatego, że parę lat temu mój znajomy (lewopasmowiec) jadąc do
      Warszawy gierkówką przejechał pod tirem, który własnie zawracał na
      takiej "przełączce". Zdarzenie miało miejsce nad ranem (było jeszcze ciemno)w
      okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Śmierć poniosły trzy osoby a ich głów nie
      odnaleziono (prawdopodobnie rozbiły się na burcie tira). Może ktoś powiedzieć,
      że ich wina bo prawdopodobnie jechali z nadmierną prędkością lewym pasem. Być
      może jadąc prawym pasem nie oderzyliby w wystający tył tira lub uciekli na
      pobocze. Mimo wszystko nie powinno być takich rozwiązań komunikacyjnych, które
      grożą śmiercią. Dlatego jestem przeciwny robieniu przerw w pasie
      rozdzielającym, które umożliwiają zawracanie na drogach szybkiego ruchu.
      • Gość: ArekMiz Re: Przelaczka? IP: *.grodzisk.rgnet.org 11.05.07, 14:42
        Ale kto tu pisał o drodze ''szybkiego ruchu''? Równie dobrze mogła to być
        zwykła ulica w jakimś mniejszy mieście - dwujezdniowa z pasem zieleni w
        środku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka