Dodaj do ulubionych

Zabrane Prawo Jazdy

26.05.07, 10:57
Witam.
Wstyd mi trochę że o tym piszę. 2 lata temu popełniłam błąd, to którego się
przyznaje ,ale zostałam bardzo surowo za niego ukarana. Zabrano mi w Święta
Boże Narodzenie prawo jazdy. Przyznaję wypiłam parę piw ale nie jechałam po
ulicy tym samochodem tylko go przestawiałam na wolne miejsce ponieważ
wcześniej nie miałam gdzie stanąc .A w tym czasie podjechała Straż Miejska i
kazali mi wyjść z samochodu po czym zabrali mi prawo jazdy i wezwali
policję.Nie mówię ze jestem bez winy bo nie powinnam wsiadać i przestawiać
samochodu w inne miejsce. Prawo jazy zabrali mi na 2 lata ,więc teraz muszę
zdać egzamin. I związku z tym mam pytanie.Po zabraniu mi prawa jazdy dostałam
z policji zawiadomienie o tym że muszę zrobić badania psychologiczne i
lekarskie w ciągu 30 dni i tak też uczyniłam ,płacąc za nie 300zł ale jeszcze
wtedy nie wiedziałam że prawo jazdy zostanie mi odebrane na 2 lata. Psycholog
stwierdził że zaliczyłam te badania , ale mnie jeszcze raz trzeba skontrolować
i dał ważność ich na 2 lata. Teraz znowu je robię ale wpisano mi w nową kartę
art.122. Ja przecież tak wogólę to nie piję tylko okazjonalnie lub jak są
Święta .A pytanie moje jest takie. Czy teraz za każdym razem jak będę robić
badania to będzie wzmianka że to za alkochol? Czy za jeden błąd mam odpowiadać
całe życie? Przecież ja się teraz staram o przywrócenie mi prawa jazdy, a nie
za karę że piłam alkohol i idąc na te badania w nowej karcie jest artykuł122
Czy to jest słuszne? .Niech ktoś mi pomoże odpowiedzieć na to pytanie do kogo
się z tym zwrócic. I co mam dalej robić .
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: h Re: Zabrane Prawo Jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 14:42
      dla mnie slusznie.....
      w ogole powinien byc przepis ,ze zabieraja dozywotnio prawko za alkohol ,
      obojetnie co robisz, czy jedziesz, czy przestawiasz auto (i np. kogos nie
      zauwazysz i go potracisz , albo uszkodzisz inny samochod)
      • mariusz-ef Re: Zabrane Prawo Jazdy 29.05.07, 15:07
        bzdury kolego "h" piszesz
        podsuwaj takie pomysly to Ziobro gotow zabierac prawo jazdy np. mordercom
    • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.05.07, 08:35
      Nie rozumiem, w czym problem. Czym skutkuje to wpisanie artykułu 122? Tym, że
      będą Cię badać pod kątem tego, czy pijesz, czy nie pijesz? No to nie pij i
      problem z głowy. Nie będziesz musiała się obawiać badań. Przecież całkowite
      rzucenie picia nie powinno stanowić większego problemu dla kogoś, kto pije tylko
      okazjonalnie, jak piszesz. Problem z zaprzestaniem picia może mieć alkoholik, bo
      on pije, bo musi. Ale jeśli Ty tylko okazjonalnie, to przecież nie musisz.
      Jura
      • iwona1013 Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.05.07, 13:31
        Nie chodzi mi o to że mam problem alkoholowy , bo tak wogóle to ja nie pije ,
        Chodzi mi o to ponieważ teraz chcę odzyskać prawo jazy i mieć bezterminowo a
        przez to że ponownie mi wpisali art. 122 to nie mam badań bezterminowych na
        prawo jazdy tylko na 2 lata . Chyba wystarczająco już za swój błąd zapłaciłam
        płacąc i karę pieniężną i za badania 300zł i teraz też robiąc badania muszę
        płacić.Więc czy to jest słuszne że teraz za każdym razem mam płacić? , no bo ile
        można za jeden błąd?! A wogóle to widzę że każdy odpisuje nie na temat. I
        najlepiej powiedzieć że trzeba prawo jazdy zabierać!!!
        • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.05.07, 13:40
          Nie wiem, czy zauważyłaś, że pytałem Cię o to, czym skutkuje to wpisanie
          artykułu 122. Teraz wiem i uważam, że w sumie to niegłupie rozwiązanie. Jest to
          bardziej prewencja niż kara. Ot, takie dmuchanie na zimne. Bo jeśli komuś
          zdarzyło się prowadzić po pijanemu, to lepiej mieć na takiego oko i sprawdzać go
          co jakiś czas, czy nie zachodzi ryzyko recydywy.
          Nie jestem z tych, którzy opowiadają się za bardzo surowymi karami za jazdę po
          wypiciu. Nie uważam, że należy dożywotnio zabierać prawo jazdy, nie uważam, że
          dobrym pomysłem jest konfikowanie samochodu. Uważam, że sensowniejsza jest
          prewencja, chociażby w postaci takich regularnych badań.
          Jura
          • Gość: iwona1013 Re: Zabrane Prawo Jazdy IP: *.aster.pl 30.05.07, 14:50
            A to teraz rozumiem, czyli mam im teraz ciągle pchać pienądze po to by się na
            mnie dorabiali tak? Ech szkoda że w ogóle się radziłam . Szkoda słów! ,piszesz
            tak bo nie znalazłeś się w takiej sytuacji a ja przecież nikomu krzywdy nie
            wyrządziłam.No nic trudno ja jednak wiem że to nie jest prawne wyciągaś od kogoś
            co dwa lata pieniądze. Poradzę się gdzie indziej . A tobie dziękuję za dobrą radę.
            • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.05.07, 15:54
              Gość portalu: iwona1013 napisał(a):

> A to teraz rozumiem, czyli mam im teraz ciągle pchać pienądze po to by się na
              > mnie dorabiali tak? Ech szkoda że w ogóle się radziłam . Szkoda słów! ,piszesz
              > tak bo nie znalazłeś się w takiej sytuacji

A skąd Ty o tymn możesz wiedzieć?
              Jura
        • colin3636 Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 11:08
          czeasc ja mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiazac moze mi ktos pomoze ????? PROSZE
          nigdy nie jechalem po pijaku nie mialem wypadku mialem problem z alkoholem nie umialem sobie poradzic bylem na leczeniu po leczeniu odebrali mi prawko ... przestalem pic i mnie ukarali
          • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 12:12
            colin3636 napisał(a):

> czeasc ja mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiazac moze mi ktos pomoze ?
            > ???? PROSZE
            > nigdy nie jechalem po pijaku nie mialem wypadku mialem problem z alkoholem nie
            > umialem sobie poradzic bylem na leczeniu po leczeniu odebrali mi prawko ... prz
            > estalem pic i mnie ukarali

Nie rozumiem. Nie siadałeś nigdy po wypiciu za kierownicę, ale odebrali Ci prawko? Za co?
            Jura
            • colin3636 Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 13:05
              bylem na leczeniu przez sad i mam zabrane prawko na 8 miesiecy
              • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 13:11
                colin3636 napisał(a):

> bylem na leczeniu przez sad i mam zabrane prawko na 8 miesiecy

Czyli chodzi o to, chcą być pewni, że po tych ośmiu miesiącach nadal nie będziesz pił. Gdybyś dobrowolnie przestał pić, a nie dopiero po skierowaniu przez sąd, to też by Ci zabrali prawko?
                Jura

• colin3636 Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 13:24
                  tego nie wiem czy by mi zabrali po 8 miesiacach moge znowu pic tak powiedziala pani doktor warunkiem jest roczna abstynencia i nie moge tego pojac
                  to kazdy po leczeniu co ma prawko powinni mu zabrac ????
                  • jureek Re: Zabrane Prawo Jazdy 30.10.13, 13:37
                    colin3636 napisał(a):

> tego nie wiem czy by mi zabrali po 8 miesiacach moge znowu pic tak powiedziala
                    > pani doktor warunkiem jest roczna abstynencia i nie moge tego pojac

Skoro jesteś po leczeniu, to chyba wiesz, że przypadku problemów z alkoholem jedynym rozwiązaniem jest nie roczna, lecz dożywotnia abstynencja.
                    Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka