Dodaj do ulubionych

pety z okna

• lilith76 Re: pety z okna 13.06.07, 15:04
      Moj facet czasami zwraca uwagę takim kierowcom - jak sytuacja na drodze pozwala. Ale on to ogólnie typ "niespotykanie spokojny człowiek" ;)
      Moja koleżanmka zrobiła kiedyś mocniejszy numer - zwróciła grzecznie uwagę kobiecie palące papierosa pod wiatą na przystanku, że dym przeszkadza innym, tamta zignorowała ją, więc koleżanka wyjęła jej papierosa z dłoni i zgasiła w koszu. Choć fakt, z facetem by już tego nie zrobiła.

A teksty, że trzyma się palącego peta za oknem, bo w samochodzie śmierdzi, albo to kawałek celofanu co się zaraz rozłoży rozwalają mnie... Takie typy co to jeszcze pół wieku temu nie mieli wychodka w obejściu i szli sr.. do lasu.
    • Gość: Adam Kowalski Re: pety z okna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:38
      Gość portalu: konikpolny napisał(a):

> witam, zauważyłam wiele razy wylatujęce pety z okien aut jadących przede mną.
      > Wczoraj jakis pacan tak wyrzucił, że przestraszyłam się, że gdzieś mi ten pet
      > wpadnie. Czy mając nr rej takiego pojzadu mogę zgłosić to na policję, czy to
      > coś da?

Kilka lat temu takie zachowanie mocno mnie denerwowało i zastanawiałem się jak
      z tym walczyć. Jednak zrozumiałem, że u nas w Polsce ludziom jest z tym
      wygodnie, wyrzucanie śmieci za okno i ogólnie nieposzanowanie dobra wspólnego
      jest akceptowane przez większość społeczeństwa. Żeby na to nie patrzeć, trzeba
      by było chyba zmienić kraj zamieszkania, bo u nas się jeszcze długo nic nie
      zmieni.

U nas muszą przeminąć ze 3, 4 pokolenia, żebyśmy zapomnieli, że czasy zaborów,
      okupacji, komunizmu się skończyły i nie ma już sensu walczyć z ustrojem, żyjemy
      w normalnym kraju.

Szkoda, że ja już nie dożyję czasów gdy nasze społeczeństwo zrozumie, że nie
      wolno wyrzucać śmieci przez okno, jak ktoś łamie prawo to trzeba zadzwonić na
      policję, itd.

Być może jednym ze sposobów na poprawienie zachowania ludzi w tej kwestii jest
      po prostu dawanie dobrego przykładu?
    • Gość: 111ela Re: pety z okna IP: 193.151.50.* 13.06.07, 17:18
      To temat na żarty,ubiegłego lata od niedopałka spalił się las blisko mojego
      domu.Zapewniam,że do śmiechu nie było,a burak,który wyrzucił tlącego się peta z
      samochodu pewnie nie wie,jakie szkody wyrządził.
      • Gość: na zimno A w jaki sposob "burak" moglby to zrozumiec? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.07, 13:55
        Bo to "burak" przecie.
    • stormy1 Re: pety z okna 14.06.07, 18:56
      raczej nic nie da. miejmy nadzieje ze bedzie ten zakaz palenia wszedzie i
      problem sie rozwiaze:)
    • Gość: a. Re: pety z okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:38
      ostatnio jak stałam na światłach to koleś z samochodu przede mną czyścił
      popielniczkę i wysypał tonę petów na ulicę:(
      Jak jadę w korku i mam włączoną klime to w samochodzie śmierdzi fajami jeśli
      ktoś obok albo przede mną pali przy otwartym oknie. Palacze powinni jarać przy
      zamkniętych oknach zeby sami sie w tym smrodzie wędzili:-)
    • Gość: lis lepszy numer IP: *.net.autocom.pl 16.06.07, 19:29
      Stoję na przystanku, do którego zbliża się zacna "dama" 50-60 lat i pali. Do kosza- takiego z popielniczką, pustego zostały jej jakieś 2 metry max. A ona zamiast podejść i zgasić to sru tego papierosa w trawnik. Zatkało mnie. Na przystanku stała młodzież nastoletnia. Swietny przykład (podobnie jak panowie rzucający wulgaryzmami przy dzieciach) i jak tu narzekac na młodzież skoro takie ma wzorce?
      I jeszcze jeden przykład: stoję sobie obserwuję miejska przyrodę, roślinki się wiosennie rozwijające i widze idzie pan nobliwie wyglądający z pieskiem. Porządny pan, po 60 jakiś wzorowy obywatel myślę. I się mylę. NIe zauważyłam puszki po piwie w jego ręce, którą uwaga: wcisnął między konary drzewa. Zatkało mnie tak, że nie mogłam się odezwać. 5 metrów dalej był śmietnik, 20 metrów dalej następny...
      wW tych wypadkach mnie zatkało i nie zwróciłam uwagi, ale poza tym staram się zwracać - reakcje, to najczęściej wielkie oczy ze zdumienia.
      • Gość: Aleks Re: lepszy numer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 13:23
        Zawsze wyrzucam przez okno, bo co mam z nim zrobic ? zjesc ?

W miejscu popielniczki mam zamontowane radio CB , wiec popielniczki brak
        • Gość: landrover Prosze, jaki przyklad dominacji mediow (CB radio) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.07, 14:01
          nad kultura i rozumem.
          Nie pszyszlo Ci do glowy, aby nie palic podczas jazdy?
          W zasadzie lepiej byloby, abys zjadl.

• Gość: Aleks Re: Prosze, jaki przyklad dominacji mediow (CB ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 14:04
            zgadza sie

tylko pety za okno, fakt, ale nigdy zadne papierki, puszki itd itp, a jak juz
            wyrzucam peta za okno to przewaznie jak nikt za mna nie jedzie , zeby nie
            trafic w cudzy samochod ,ot co
            • Gość: landrover A teraz niespodzianka: IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.07, 14:08
              Nie wpadlo Ci do glowy, aby w miejscu puszki "coca-coli" umiescic puszke
              zastepujaca popielniczke? To takie proste.
        • edgar22 Śmieciarz z ciebie i tyle. 17.06.07, 14:33
          Gość portalu: Aleks napisał(a):
          > W miejscu popielniczki mam zamontowane radio CB , wiec popielniczki brak

Powalająca argumentacja.
          • Gość: Aleks Re: Śmieciarz z ciebie i tyle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 14:37
            co bede kobinowal, pstryk za okno i po klopocie :)))

smieciarz to nie , jestem pedantyczny az do przesady, jezeli chodzi o czystosc
            w samochodzie, w domu i na mojej posesji, a co za plotem to juz nie moja sprawa.

proste
            • edgar22 Właśnie na tym polega śmieciarstwo. 17.06.07, 14:43
              Gość portalu: Aleks napisał(a):
              > smieciarz to nie , jestem pedantyczny az do przesady, jezeli chodzi o czystosc
              > w samochodzie, w domu i na mojej posesji, a co za plotem to juz nie moja sprawa

Żenada.
              • Gość: Aleks Re: Właśnie na tym polega śmieciarstwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 15:08
                a w jaki sposob ty dbasz o stan srodowiska naturalnego ?
                segregujesz smieci ? oszczedzasz energie ? wode ?

zapewne, ale kogos opieprzac za wyrzuconego petka to potrafisz

Zenada

• Gość: landrover Caly ten zgielk o pety jest symptomatyczny. IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.07, 15:16
                  Zamiast zaprzestac wyrzucania petow, mamy dyskusje bez konca, gdzie nikt
                  niczyjej racji nie uzna, a ci, ktorzy pety wyrzucali, wyrzucac je beda nadal.
                  To takie proste, aby cos przestac robic, jednak tu jest to niemozliwe.

• Gość: Aleks Re: Caly ten zgielk o pety jest symptomatyczny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 15:22
                    lubie sobie tak pstryknac petka przez otwarte okno :)

• negevmc co zrobić żeby nie śmierdziało 17.06.07, 15:38
      no bo zapewne po to ludzie wyrzucają pety przez okno.
      Oczywiście nie palić - zdrowiej, czyściej bardziej elegancko.
      Ale jesteśmy tylko ludźmi nieprawdaż ?
      Przyznaję się - palę w samochodzie. Spędzam w nim codziennie od 3 do 4 godzin
      i wypalam 2-3 papierosy. Mam w bagażniku zawsze kilka jednorazowych kubków i
      butelkę wody. Kiepuję w wypełnionym do 1/4 wodą kubku po czym po przyjeździe do
      celu wyrzucam go do śmieci. Może to i ohydne ale lepsze niż "tradycyjna"
      popielniczka a na pewno już niż wyrzucanie przez okno.

P.S.
      Świetny wątek. Też mnie szlag trafia. Ba, czasami widzę na parkingach całe
      kupki petów co ocznacza, że jakiś czyścioszek opróżnił na nim popielniczkę.
    • przemo_pomozezdit Link do Forum Czyste Drogi Miasta Łodzi 17.06.07, 21:33

• baartur Re: pety z okna 17.06.07, 22:30
      Brak kultury ale chyba gorsze jest to jak siedzi koleś w dobrym aucie które stoi
      na światłach(czerwone) i uchyla szybę wyrzucając paczkę po petach ;/ Elegancik...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka