wysprzeglony 09.03.08, 19:28 Właśnie zniosła go Austria i tam już można jeździć normalnie. Teraz czas na pozostałe kraje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foreks Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 09.03.08, 20:24 w tym kraju 1/5 samochodow ma niesprawna zarowke, a dalsze 3/5 oslepiajace swiatla, a ten obowiazek powienien pozostac poza terenem zabudowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popopo PO - PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:48 Platforma Obywatelska powinna natychmiast anulować przepis wymyślony przez PiS. Polityczna decyzja nie mająca nic wspólnego z rzeczywista poprawą bezpieczeństwa w ruchu drogowym. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: PO - PiS 09.03.08, 20:49 myslisz ze to byla polityczna decysja i nie policzyli ile wiecej bedzie kasy z akcyzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: PO - PiS 09.03.08, 21:52 Decyzję o przyłączeniu się do Koalicji na rzecz jazdy na światłach przez cały rok podjął Rzecznik Praw Obywatelskich dr Janusz Kochanowski. Ideę wprowadzenia tego obowiązku w Polsce popierają także parlamentarzyści ze wszystkich stron sceny politycznej: Beata Bublewicz, Bożenna Bukiewicz, Beata Małecka-Libera, Krzysztof Gadowski, Sławomir Nowak, Rafał Muchacki, Tomasz Lenz, Paweł Olszewski, Tomasz Głogowski, Mirosław Drzewiecki, Rafał Grupiński, Jan Wyrowiński (Platforma Obywatelska), Anna Pakuła-Sacharczuk, Małgorzata Bartyzel, Marek Surmacz, Krzysztof Czarnecki, Dariusz Kłeczek, Zbigniew Girzyński, Jarosław Stawiarski (Prawo i Sprawiedliwość), Joanna Senyszyn, Grażyna Ciemniak, Jacek Piechota, Stanisław Wziątek, Tadeusz Iwiński (SLD), Wiesław Woda (PSL), Genowefa Wiśniowska, Janusz Wójcik, Mieczysław Aszkiełowicz (Samoobrona), Edward Ciągło, Janusz Dobrosz, Edward Ośko (LPR). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: PO - PiS IP: 217.98.20.* 09.03.08, 22:14 Ta Grażyna Ciemniak pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: PO - PiS IP: *.tpnet.pl 09.03.08, 22:14 TO BYLA INICJATYWA PO! PIS BYL PRZECIW Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Tak to była inicjatywa PO ... 10.03.08, 08:04 Ale o ile dobrze pamietam PiS ja zaakceptował. Czy z przekonania czy też dla tzw. poprawności politycznej to już nie wiadomo. Posłem który zgłosił tą poprawke w imieniu PO był Stanisław Lamczyk. www.lamczyk.pl/ Biorąc pod uwage fakt ze Po wybory wygrała a ww poseł nadal jest w parlamencie nalezy uznać że ta zmiane zaakceptowała wiekszośc. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Tak to była inicjatywa PO ... 10.03.08, 09:49 jane14 napisał: > Ale o ile dobrze pamietam PiS ja zaakceptował. Większość posłów PiS głosowała przeciw. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 10.03.08, 08:14 Uwazam, ze najwieksze szkody dla bezpieczenstwa pieszych, rowerzystow i motocyklistow powoduje nakaz jazdy na swiatlach w nocy. Nie jeden oslepiony przez samochod z przeciwka wykosil prawidlowo poruszajacago sie pieszego. Zgasmy wiec swiatla w nocy, jezdzilmy powoli i bedzie OK. W dzien one nic nie szkoda, bo swiatlo slonca jest duzo mocniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 10.03.08, 08:22 edek40 napisał: Zgasmy wiec swi > atla w nocy, jezdzilmy powoli i bedzie OK. W dzien one nic nie szkoda, bo swiat > lo slonca jest duzo mocniejsze. W nocy chcesz jeździć po omacku, a w dzień oświetlać Słońce. Ciekawa równoważność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie IP: *.tpnet.pl 10.03.08, 08:23 W Hiszpanii w nocy jeździ się na pozycyjnych i jakoś jest tam wyjątkowo mało wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 24.03.08, 11:03 Gość portalu: kolo napisał(a): > > W Hiszpanii w nocy jeździ się na pozycyjnych i jakoś jest tam wyjątkowo mało wypadków. w Egicpie jezdza w ogole bez swiatel i co z tego wynika?Niewiele. Poza tym w Egipcie nadal jezdza na wielbladach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie IP: *.tpnet.pl 24.03.08, 21:23 A w Katowicach robią laski Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Nie odkryłeś Ameryki ... 10.03.08, 08:46 To znany od dawna problem wyeliminowany przez zastosowanie świateł "mijania". Inna sprawa że wielu geneza powstania tych swiateł uciekła z pamieci i ustawicznie próbują je zamienić na powrót w swiatła drogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
apache5 Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 10.03.08, 09:24 Światła mijania mi nie przeszkadzają, mam natomiast ponownie pytanie: jak ten z przeciwka zmienia z drogowych na mijania, to zmienia bo go oślepiam czy bo myśli że mnie oślepia i oboje jedziemy 3 km do siebie po słabo oświetlonej drodze, bo ja wtedy muszę zmienić drogowe na mijania.. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 10.03.08, 09:55 O to musiałbyś go osobiście zapytać. Jednak tu zawsze obowiązuje zasada wzajemności. Jesli kierowca z naprzeciwka zmienia na mijania ty tez masz obowiązek zmienić. Wyjatkiem może być tylko sytuacja gdy masz przed sobą zakret w lewo. Wtedy do momentu wejscia w zakret teoretycznie nie oślepiasz nadjezdzajacego z lewej a wprost przeciwnie oswietlasz mu zakret. Nieco inaczej jest gdy kierowca z naprzeciwka cały czas uzywa tylko światła mijania (sa tacy). Wydaje się że wówczas do dystansy ~500m na prostej, przy prawidłowym ustawieniu swiateł nie powinno byc to uciążliwe. Pisze "teoretycznie" bo jak światła mijania sa ustawione nieprawidłowo wtedy długie tym bardziej mogą swiecić w sposób nieprzewidywalny. No i pewna rolę odgrywa konfiguracja terenu. Jesli twoje długie mimo duzego dystansu i twojego przekonania że nie przeszkadzaja bedą uciążliwe ten z naprzeciwka "mrugnie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie IP: 217.98.20.* 10.03.08, 10:07 Jeździsz w dzień na długich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno slowniczek: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.08, 11:09 "krotkie" = mijania "dlugie" = drogowe "popularne" = skrzyzowanie "krotkich" i "dlugich" zastepuje wszyskie inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Re: slowniczek: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 12:26 Super - u nas najwięcej popularnych ! :))) Ciekawe czy na temat świecenia swiateł w dzień mijania wypowiedział się choć jeden okulista, psychiatra, psycholog ?? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akodo gdzie Ty widziałeś u nas 3km prostej drogi? IP: *.chello.pl 23.03.08, 10:33 na pewno nie w moim województwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syb_ryba Np. trasa W-wa - Białystok... IP: *.autocom.pl 23.03.08, 23:44 ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: gdzie Ty widziałeś u nas 3km prostej drogi? 24.03.08, 10:50 Gość portalu: akodo napisał(a): > na pewno nie w moim województwie ;) zapraszam na G.Slask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herszt Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie IP: *.tpnet.pl 22.03.08, 23:23 Jasne ze powinien. I może wkrótce będzie zniesiony. Wiem, że coś się ruszyło w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 a wg mnie obowiązek powinien zostać. 25.03.08, 11:02 światła mijania odbijają się np. od zaparkowanych samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 25.03.08, 11:03 i od razu widać czy samochód jest zaparkowany, czy się wlecze Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie 25.03.08, 16:41 wysprzeglony napisał: > Właśnie zniosła go Austria i tam już można jeździć normalnie. Zdefiniuj "normalnie": diepresse.com/home/panorama/oesterreich/372107/index.do?direct=371963&_vl_backlink=/home/panorama/oesterreich/371963/index.do&selChannel= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benio Re: Nakaz jazdy na światłach powinien zostać znie IP: *.devs.futuro.pl 22.04.08, 22:42 Skoro Austriacy znieśli nakaz to maja ku temu uzasadnione przyczyny. (obowiązywał u nich 3 lata) Jeśli ktoś był w Austrii, to wie, że tam dbają głównie o bezpieczeństwo w przeciwieństwie do naszych miejscowych pseudoekspertów. Ja sam ze swej strony nie jestem ani przeciwnikiem, ani zagorzałym zwolennikiem tego przepisu. Chodzi głównie o bezpieczeństwo. Początkową byłem sceptyczny do tego pomysłu, ale jeśli wielu wypowiadało się za i podawało jakieś tam naukowe dowody dałem się przekonać - będzie bezpiecznie ok, nie widzę przeszkód. Badania są jednak jednoznaczne. Nie ma żadnej poprawy, a można powiedzieć, że jest gorzej więcej wypadków i ofiar. Pojazd jadący z przeciwka na światłach jest rzeczywiście lepiej widoczny, ale niestety kosztem innych elementów krajobrazu. A ruch drogowy niestety nie składa się tylko z pojazdów, jest masę innych rzeczy, których kierowca musi widzieć. A poza tym wydaliśmy z własnych kieszeni razem do kupy 2 mld złotych na paliwo, a skoro to nie zwiększa bezpieczeństwa są to wydane pieniądze w błoto, abstrahując już od sprawy zanieczyszczenia środowiska. A podzielę się jeszcze małym życiowym doświadczeniem. Byłe rok temu na Korsyce. Jeśli ktoś był wie, że tam są chyba jedne z najtrudniejszych dróg w Europie. Zakręt za zakrętem i piekielnie wąsko i przepaściście. Niekiedy trzeba składać lusterka, bo mogą zostać urwane. Czasami mijając miejscową ciężarówkę ciarki przechodzą po plecach. Miejscowi jeżdżą fenomenalnie, czasami nawet za szybko, ale mają wprawę. Na początku jeździłem wzorem polskich standardów na światłach, myślałem kreta droga zakręt za zakrętem będę lepiej widoczny w dzień, jednak większość miejscowych kierowców migała mi światłami z przeciwka, na ogół myśląc, że włączyłem światła przez pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś